30 dec. 2022

Synpunkter på Nato? Var god dröj...

Tusentals medborgare har på eget initiativ tyckt till om svensk Nato-anslutning.
UD har redan haft 10 veckor på sig att göra dessa brev offentliga.


Nu växer opinionen för att pausa Sveriges Nato-ansökan. Inte minst Sveriges krypande för Erdogan har väckt stark kritik (se upprop i DN idag).

Igår skrev Hanne Kjöller i DN: Vår Natoansökan börjar alltmer påminna om bygget av tunneln genom Hallandsåsen. Vi fortsätter bara därför att vi börjat. Men frågan måste ställas: När blir priset för högt?

De tusentals medborgare som på eget initiativ skickat in remissvar på departementspromemorian Ds 2022:24 om Sveriges medlemskap i Nato vittnar om besvikelse och vrede i de djupa folkleden. UD förhalar offentligheten.

29 dec. 2022

USA:s jobb att styra världen?


I en aktuell artikel i  den välrenommerade amerikanska tidskriften Foreign Affairs argumenterar Robert Kagan, känd nykonservativ, på fullt allvar för att det är USA:s jobb att styra världen.

Robert Kagan förklarar varför det är USA:s jobb att styra världen. Enligt honom kan det bara kan bli världsfred om USA styr hela världen.

23 dec. 2022

Ukrainas bästa regering?

17 november 2022. Demonstranter missnöjda med förhållandena i Tjeckien begraver
demokratins ideal på torget i Gamla stan i Prag.

Sedan september har det i Prag och andra tjeckiska städer, genomförts ett antal stora demonstrationer. Protester, som arrangerats av olika organisationer, riktades mot EU, NATO, mot höga energipriser och korruption men också mot regeringen som anklagats bl a för att vara ”Ukrainas bästa regering”, medan hjälpen till den egna befolkningen är mest tomma löften.

Demonstrationerna var i regel väl organiserade, utan inslag av våld, trots att det kunde röra sig om stora ansamlingar med uppåt 100 000 tusen deltagare.

Munkorg på TT:s reportrar

Owe Nilsson, politikreporter på TT, säger upp sig efter 38 år.

Det sker efter påtryckning från en statssekreterare alternativt pressekreterare i det borgerliga regeringskansliet.

22 dec. 2022

Ryskt svar på Nato:s expansion

Vid det ryska försvarsministeriets årliga kollegium signalerades en 
utvidgning av krigsmakten.

I onsdags mötte Rysslands president Vladimir Putin landets högsta försvarsledning som samlats till försvarsministeriets årliga kollegium.


Krigsmakten utvidgas till från 900 000 man till 1,5 miljoner man till följd av Nato-ländernas satsning på  att förlänga Ukrainakonflikten, paktens expansion och uppladdning vid ryska och vitryska gränser.

21 dec. 2022

Stalingrad 80 år den 2 februari

Rödarmister på väg till strid. Under den fyra dagar långa avgörande etappen inneslöts
de hitlertyska trupperna.

Den 2 februari 2023 infaller 80-årsdagen av de nazistiska truppernas nederlag i slaget vid Stalingrad. 

Den här artikeln av Erik Höhne i den tyska vänstertidningen Unsere Zeit påminner om andra världskrigets avgörande slag.

19 dec. 2022

Vitryssland och Ryssland samordnar


Rysslands president Vladimir Putin besökte idag Minsk för överläggningar med sin vitryske kollega, Aleksandr Lukasjenko.

Förutom de ekonomiska frågorna stod det allvarliga utrikespolitiska och säkerhetsläget på dagordningen.

18 dec. 2022

Stor anti-Nato-demonstration i Paris


Demonstranter i Paris krävde i lördags att Frankrikes medlemskap i Nato ska omprövas och  fördömde sanktionerna mot Ryssland.

Evenemanget organiserades av högerpartiet Les Patriotes (The Patriots), lett av Florian Philippot, den tidigare biträdande chefen för Marine Le Pens Nationell samling.

Ukrainas ÖB 3 december


The Economist har publicerat en intervju med Ukrainas ÖB Valerij Zaluzjnyj.


Det är en intervju som på sätt och vis avslöjar kärnan i nazistregimens politik, som den understöds av USA och EU.

17 dec. 2022

Eddy med vackra ansiktet blir världsberömd

Foto: Jean Francois Robert/modds

Édouard Louis  nya roman "Att förändras: en metod" (Wahlström & Widstrand, Översättare: Marianne Tufvesson) skildrar en mobbad homosexuell från fattig bakgrund som ger igen och kommer sig upp. Men en dag "tog det bara slut".

Gunnel Engström recenserar.

16 dec. 2022

Chatkontroll kan spräcka tyska regeringen

I den tyska förbundsdagen växer motståndet mot inrikesminister Nancy Faesers (SPD) planer på att ge myndigheterna generell möjlighet att övervaka chattar på nätet - utan brottsmisstanke.

FDP och de gröna vill inte acceptera brott mot koalitionsavtalet.

EU-censuren strider mot svensk grundlag

Och nu: nyheter från Ryssland...

Det nionde sanktionspaketet mot Ryssland som EU-ambassadörerna i EU-rådet antog igår efter mycket kattrakande innehåller en rad åtgärder som helt saknar militär betydelse men ökar EU:s isolering från Ryssland.

Exempelvis ska ytterligare fyra ryska TV-kanaler förbjudas i EU, däribland Rysslands mest seriösa informationskanal Rossija 1 och den rena underhållningskanalen Ren TV.

15 dec. 2022

Värsta beskjutningen av Donetsk på 8 år


Storstaden
Donetsk, centrum för det upproriska Donbas, utsattes i morse för massiv beskjutning, den värsta på åtta år.

Samtidigt beslutade EU om ett stödpaket (lån) till Ukraina för nära 200 miljarder SEK, pengar som uteslutande går till behoven på den ena sidan.

EU:s nionde sanktionspaket dröjer


EU har misslyckats med att enas om ett nionde sanktionspaket mot Ryssland. Kanske har Bryssel uttömt reserven av verktyg när det gäller att isolera Ryssland - och därmed försvåra en förhandlingslösning i Ukraina.


Vad som står på spel denna gång är bl.a. möjligheterna att hjälpa svälthotade länder i Afrika. Polen och Baltikum låter sig inte bevekas.

14 dec. 2022

Vad är en 'regelbaserad ordning'?


USA och dess allierade hänvisar allt oftare till "en regelbaserad" världsordning. Vad innebär det och vad skiljer det från den ordning som hittills rått under efterkrigstiden?

Thomas Röper, som driver bloggen  "Anti-Spiegel", ger sin analys.

13 dec. 2022

EU: Kriget framför allt!

EU beviljar Ukraina ett stödpaket på 18 miljarder euro, sedan Ungern tvingats släppa sitt motstånd. I EU sker ingenting enligt den demokratiska handboken utan genom utpressning och korruption.

För att få igenom krigspaketet fryste tidigare EU-kommisonen 5,8 miljarder euro av covidstödpengar som Ungern hade rätt till enligt EU:s plan "Next Generation recovery".

11 dec. 2022

På jakt efter folkets röst

Vinjett till Franz Sjöbergs tidning "Folkets röst" från 1849.

Folkets röst, var hittar man den? På jakt efter folkets röst besökte jag nyligen regeringskvarteren kring Rosenbad,  numera permanent avspärrat med bommar och övervakat av väktare med löst hängande pistolhölster.

Jag vill se vad svenska folket - oombett - har tyckt om den politiska elitens Nato-kupp. Enligt uppgift i media har det kommit in tusentals frivilliga "remissvar" på Ds 2022:24, det enda ynka dokument som kommit från Rosenbad om likvideringen av 200 års neutralitetspolitik.

9 dec. 2022

Myten om 8 maj 1945

"Gasade", målning av John Singer 1919.

Segern över Hitlerfascismen, som i väst firas den 8 maj (men i Ryssland, Israel m fl länder den 9 maj), kom att bilda ett oövervinnerlighetskomplex som sedan följt med under hela efterkrigstiden, skriver den belgiske författaren Jean Bricmont.

Bland annat har denna tro det lett till att västvärlden efter 1991 betraktat Sovjetunionens arvtagare Ryssland som ett "besegrat" land, vars intressen utan vidare kan negligeras. En farlig självöverskattning.

8 dec. 2022

Rapport från Donbass

Den franskspråkige advokaten Arnaud Develay beskriver i en intervju med Kevin Barrett situationen i Donbass, som nästan helt förtigs i västmedia - trots att den är upphovet till konflikten i Ukraina.

I över åtta år har människorna i Donbass, Folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, varit utsatta för obarmhärtig beskjutning, rakt in i byar och bostadsområden.

6 dec. 2022

Berlin och den "ukrainska förintelsen"

Tyska förbundsdagen undervisar Ryssland om "folkmord".

Tyska förbundsdagen beslutade den 30 november med stor majoritet att förklara hungersnöden i Ukraina 1932/33 som ett folkmord och ansluter sig därmed till de politiska åsikterna hos efterföljarna till Ukrainas tidigare nazikollaboratörer, skriver den tyska webtidskriften German-foreign-policy.com

Den ukrainske ambassadören i Tyskland Oleksii Makejev och hans föregångare, den nuvarande ukrainske vice utrikesministern Andriy Melnyk deltog också i debatten som gäster. Däremot lyste hela den federala regeringen med sin frånvaro.

5 dec. 2022

Ukrainska drönare bombade Rjazan och Saratov (uppdaterad)

Det kan ha varit jetdrönaren TU-143 som finns i Ukrainas arsenal från sovjettiden
som användes på lördagsmorgonen mot två ryska militärflygfält

Ukraina har försökt slå till med drönare på flygfälten "Djagilevo" i Rjazan-regionen och "Engels" i Saratov-regionen, rapporterade det ryska försvarsministeriet. Tre militärer från den tekniska personalen dödades, enligt rapporten.

Eftersom det handlar om flygfält för långväga flyg, däribland flygningar för de ryska kärnvapenstyrkorna, utgör anfallet en mycket allvarlig upptrappning.

4 dec. 2022

Twittrare vill benåda Assange och Snowden

Elon Musk skulle utan vidare kunna bli en intressant presidentkandidat i USA -
om han inte var född i Sydafrika.

Twitters vd Elon Musk frågar användarna om de två män som anklagats för att ha avslöjat amerikanska hemligheter bör benådas.

Ja, svarar en överväldigande opinion.

3 dec. 2022

Pristak på olja driver upp priset

En "skuggflotta" på mer än ett tusen oljetankfartyg kan nu bli Rysslands vapen för att
kringgå EU:s "pristak" på olja.

EU har nått ett avtal om ett pristak på rysk olja på 60 dollar per fat, rapporterar Financial Times. Polen kämpade länge för att pristaket skulle sättas lägre, men fick ge sig. Grekland och Malta förordade 80 dollar fatet.


Världsmarknadspriset är idag 89 dollar per fat (på olja av s k Brentkvalitet) vilket skulle innebära att EU tilltvingar sig 29 dollar per fat i "rabatt" från Ryssland.

Varför skulle Ryssland gå med på det?

1 dec. 2022

Polen tvingar Ryssland att lämna OSSE

Sedan Polen för tredje gången vägrat ge visum till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för att besöka ett möte i Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa (OSSE) hotar Ryssland nu att även formellt lämna organisationen.

Kremls talesman Dmitrij Peskov kommenterade torsdagen den 1 december möjligheten att Ryssland drar sig ur Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Risto Ryti och Finlands ”separatkrig” 1941-44, del II

Ryti på de åtalades bänk under krigsansvarighetsprocessen som hölls i Finland från november 1945-februari 1946. Han dömdes till 10 års tukthus, men benådades 1949.

I andra och avslutande delen av sin uppsats om Risto Ryti, riksbankschefen, statsministern och presidenten behandlar Jan Nybondas dennes handlande åren 1941-1944.

Utgångspunkten är två publikationer som utkommit först på tjugohundratalet, Rytis dagböcker och hans memoarer.

30 nov. 2022

Ingen svensk kritik av Turkiets offensiv


Turkiet skryter med hur många det har dödat i norra Syrien. I förrgår publicerade Anadolu Agency kartan ovan som visar att 17 000 "terrorister" i norra Syrien har slagits ut.

Vilka som är terrorister avgör den turkiska militären godtyckligt. Känt är att många av de islamistiska krigare som Syrien drivit in i Idlibprovinsen i landets nordvästra hörn nu är turkiska legosoldater.

29 nov. 2022

F d USA-minister: USA bör lämna Nato

USA bör avsluta kriget i Ukraina genom att lämna Nato, skriver den tidigare biträdande justitieministern Bruce Fein i ett debattinlägg i The Hill.

Kongressen kan avsluta kriget i Ukraina och vinna Nobels Fredspris genom att besluta dra tillbaka USA från Nato — omvandla det från en mäktig offensiv ek till ett litet ekollon som inte oroar Ryssland, skriver Fein.

28 nov. 2022

 ABC för nätverket av USA:s militärbaser


Organisationen worldbeyond har publicerat ett enkelt Online-verktyg med uppgifter om världsomspännande nätverk av 867 amerikanska militära baser.

Verktyget, som åskådliggör omfattningen av USA:s militära utposter, är ett av viktigt instrument för bl a journalister, fredsaktivister, forskare och intresserad allmänhet.

26 nov. 2022

Varför minskade poströsterna i Georgia med en miljon?

En väljare i Georgia avger sin röst.

Eftersom ingen kandidat fick majoritet i valet 8 november måste en ny valomgång mellan den sittande senatorn Raphael Warnock (D) och hans utmanare Herschel Walker (R) genomföras 6 december.

Men det finns många frågor kring valet i Georgia. Varför sjönk antalet poströster från totalt 1,28 miljoner i november 2020 till lite över 240 000 vid första valomgången i oktober?


Den berömde grävande journalisten Greg Palast är sanningen på spåret. 

24 nov. 2022

Sprickan i Nato


Knappt hade trycksvärtan i Dagens Nyheter torkat så visade det sig att "bromansen" (broder+romans) mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak höll på att falna.

Länderna är inte överens om vem som ska bli Nato:s näste generalsekreterare. Britterna vill ha sin egen Ben Wallace som lovar förlänga kriget i Ukraina.

23 nov. 2022

Scholz ser ljuset: Asien är boven


Tysklands förbundskansler Olaf Scholz anser
att den främsta orsaken till den ekonomiska nedgången och skenande inflation i Europa inte är konflikten i Ukraina.

Enligt Tysklands förbundskansler är den verkliga orsaken ekonomisk tillväxt i Asien. Den penningpolitik som förts av USA och Europeiska centralbanken under coronaepidemin och därefter bär tydligen ingen skuld.

21 nov. 2022

Ryssland, Indien, Kina, Iran: det ”Quad” som räknas

Foto: Ramil Sitdikov/Sputnik

Sydostasien har stått i centrum för internationella relationer under en dryg vecka i november, nämligen genom tre på varandra följande toppmöten: Asean-toppmötet i Phnom Penh 8-13, toppmötet för de tjugo (G20) på Bali 15-16 och Asia-Pacific Economic Cooperations (APEC) toppmöte i Bangkok 18-19 november.

Pepe Escobar menar att initiativet håller på att gå ifrån USA och dess allianser - QUAD, AUKUS etc. - som syftar till att isolera Kina och Ryssland och istället övergå till en fyrklöver som arbetar för en multipolär värld.

19 nov. 2022

Malaysias ledare dömde ut MH17-utredning



I veckan dömdes tre ryssar för nedskjutningen av MH-17, ett passagerarplan med 297 personer ombord, i juli 2014. De dömdes av en lokal domstol i Haag. Domstolen hade beslutat att underkänna all bevisning som levererats av Ryssland och att godta uppenbart fejkad bevisning från Ukrainas säkerhetstjänst.

Den här filmen från 2020 ger ett annat perspektiv på händelsen.

18 nov. 2022

Toppgeneral vill att Ukraina förhandlar


Ordföranden i Försvarsgrenschefernas stab i USA , general Mike Mulley gick i onsdags - för andra gången - ut och föreslog fredsförhandlingar i Ukraina.

Bara veckan innan hade Vita huset beslutat om ytterligare vapen till Ukraina för 400 miljoner dollar, vilket kommer ovanpå de 19 miljarder dollar i vapenhjälp som redan levererats.

16 nov. 2022

Sergej Lavrov på Bali-mötet


Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov närvarade på G20-mötets första dag på Bali i Indonesien. Därefter avlöstes han av finansminister Anton Siluanov.


Lavrov beklagade att en stor del av mötet gick åt till mekaniska fördömanden av Rysslands krigföring i Ukraina i stället för de frågor som stod på dagordningen: energi-och livsmedelsförsörjning, liksom det globala hälsoläget.

15 nov. 2022

Mötet Biden - Xi Jinping

Gårdagen var en händelserik dag på det diplomatiska området.

USA:s president Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping mötets för första gången under Bidens presidentskap.

USA:s försökte - men misslyckades - få Kina att distansera från Ryssland.

Samtidigt möttes i tysthet ryska och amerikanska diplomater.

12 nov. 2022

Kurvorna som förklarar allt

GDP= BNP (Bruttonationalprodukt); USD trn = biljoner (tusental miljarder) USA-dollar.
Prognos: Kina uppnår 50 % av USA:s BNP per person 2049. Källa: IMF, Danske Bank.


Se på diagrammet ovan! Kurvorna förklarar allt! skriver journalisten Mike Whitney på unz.com.

De förklarar varför Pentagon fortsätter att skicka amerikanska krigsfartyg genom Taiwansundet och enorma mängder dödliga vapen till Taipei. De förklarar varför Washington bygger upp antiKinakoalitioner i Asien med syfte att omringa och provocera Peking....

9 nov. 2022

Ryska trupper lämnar Cherson


Försvarsminister Sergej Sjojgu har samtyckt till förslaget från befälhavaren för den gemensamma gruppen av ryska styrkor Sergej Surovikin att organisera försvaret i Cherson-regionen på Dneprs vänstra strand.

Det betyder att de ger upp försvaret av staden Cherson för att rädda liv. Kampen på andra frontavsnitt fortsätter.

EU röstade mot fördömande av nynazism


FN:s generalförsamlings tredje kommitté antog ett resolutionsutkast på fredagen 4 november som syftar till att bekämpa förhärligandet av nazismen, och 105 stater röstade för förslaget.

Men sensationellt nog röstade denna gång hela 52 länder mot den sedvanliga resolutionen. I fjol var det endast två länder som gick emot den - USA och Ukraina. Nu fick de sällskap av bl.a. hela EU.

Särskilt det faktum att Tyskland, Österrike och Italien inte längre kan förmå sig fördöma nazism och nynazism möter starka kommentarer i Ryssland.

8 nov. 2022

Chefen för USA:s kärnvapenstyrkor: "Det stora kommer"


Chefen för USA:s strategiska kommando kallar kriget i Ukraina en "uppvärmning" för vad som komma skall.

Den befälhavare som övervakar de amerikanska kärnvapenstyrkorna levererade förra veckan en olycksbådande varning vid en marinkonferens när han kallade kriget i Ukraina en "uppvärmning" för det "stora" som ska komma.

6 nov. 2022

USA:s dörrmatta eller "strategisk autonomi"?


Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har fått hård kritik för sitt Kinabesök. Det vittnar om kampen i hela Europa mellan två linjer: Ska Europa vara en dörrmatta åt USA eller ska det söka "strategisk autonomi"?

Wolfgang Müller analyserar de tysk-kinesiska relationerna.

4 nov. 2022

Risto Ryti och Finlands ”separatkrig” 1941-44, del I

Adolf Hitler, Gustaf Mannerheim och Ristro Ryti (t h).

Denna uppsats av Jan Nybondas handlar om Risto Ryti, riksbankschefen, statsministern och presidenten och hans beskrivning av krigsåren 1939-1944. Ryti tillhörde Finlands liberaler som politiskt var en mindre kraft men som på grund av sin position mellan de stora partierna ofta tilldelades centrala uppdrag som stats- och utrikesministrar.

Utgångspunkten är två publikationer som utkommit först på tjugohundratalet, Rytis dagböcker och hans memoarer.

3 nov. 2022

Lula tillbaka - freden är lös


Luiz Inácio Lula da Silvas är tillbaka i storpolitiken. Så snart han tillträder kommer han att ringa runt till USA:s, Frankrikes, Tysklands och Rysslands presidenter och kräva förhandlingar om att stoppa kriget i Ukraina.


– Putin borde inte ha invaderat Ukraina, säger han. Men det är inte bara Putin som är skyldig. USA och EU är också skyldiga.

2 nov. 2022

Vart går den ryska motoffensiven?

En karta över striderna den 31 oktober. De vita flammorna visar ryska flygattacker mot infrastruktur, främst avsedda att försvåra för Ukraina att föra fram förstärkningar. Merparten av sammanstötningarna sker fortfarande - ännu efter åtta och ett halvt år - i Lugansk och Donetskregionerna.

Av de trehundratusen ryssar som under den partiella mobiliseringen enrollerats för militärtjänst har hittills bara 87 000 skickats till de fyra regioner som upptagits i Ryska federationen.

31 okt. 2022

Tyskland lydigare lakej än Frankrike

Kiev säger att Tyskland iniom kort kommer att börja leverera Leopardstridsvagnar. Men Olaf Scholz tvekar ännu och vill att USA går före och levererar Abrams-stridsvagnar.

Tyskland är en fem gånger lydigare USA-lakej än Frankrike. Åtminstone om man ser till vem som investerar i kriget. Enligt Kiel Institute for World Economy har Tyskland utlovat 1,2 miljarder euro medan Frankrike bara skrivit på för 233 miljoner euro, vilket är mindre än lilla Estland satsar.

Inte undra på att det skaver mellan Europas två ekonomiska stormakter Tyskland och Frankrike.

27 okt. 2022

Självupplevt om franska samhället

Annie Ernaux. Foto: Catherine Hélie.

Svenska Akademien gjorde ett stort misstag när man gav Nobelpriset i litteratur till den franska författaren Annie Ernaux.

Det hävdar en krönikör i den stora franska morgontidningen Le Figaro. Enligt journalisten skriver hon intetsägande och platt och har ägnat ett helt liv åt navelskåderi som inte ens är skönlitteratur.

Jag håller inte med! skriver Gunnel Engström, Fagersta, som bl.a. läst kortromanen "La Place" (Min far).

Nonsensfri Ukrainanalys, del III

Sex axplock ur det senast årets löpsedlar i Aftonbladet.

Nyhetsbanken publicerar här sista delen av en rapport från Swiss Policy Research (SPR) om den senaste tidens politiska och militära utveckling i Ukrainakriget.

Författarna granskar en rad fall av ukrainsk respektive rysk krigspropaganda, en granskning som nästan aldrig görs i massmedia.

Beställ "Dö för Nato?"

Nu är andra upplagan av "Död för Nato?" här. Du kan köpa den i Internetbokhadeln eller från förlaget.

Ett specialerbjudande! För 300 kr skickar jag dig ett ex av boken och så får du en årsprenumeration på nyhetsbrevet Ryska posten, som kommer 1 gg/vecka med nyheter från Ryssland och postsovjetiska republikerna som våra media förtiger. Läs ett provexemplar här.

Nappar du på erbjudandet, sätt in 300 kr på bg 403-2132 Gerundium.


25 okt. 2022

Nonsensfri Ukrainanalys, del II

Människor bosatta på högra Dnjepr-stranden evakueras som en försiktighetsåtgärd
inför Kievtruppernas offensiv och en fruktad sprängning av Kachovkadammen.

Här följer del två av Nyhetsbankens redovisning av en rapport från Swiss Policy Research (SPR) om den  politiska och militära utveckling i Ukrainakriget.


De schweiziska experterna finner bland annat att den amerikanska och europeiska strategin mot Ryssland i stort följer ett strategidokumentet som RAND Corporation framställde 2019 “Extending Russia”.

20 okt. 2022

Nonsensfri Ukrainanalys, del I

Det ryska gasledningsnätet. "Brotherhood" = brödraskap = Bratstvo. Källa: Die Zeit


Nyhetsbanken börjar här publiceringen av en rapport från Swiss Policy Research (SPR)
om den senaste tidens politiska och militära utveckling i Ukrainakriget.

SPR grundades 2016 och är en oberoende, partipolitiskt obunden och ideell forskargrupp i Schweiz som undersöker geopolitisk propaganda. Gruppen är sammansatt av oberoende akademiker och får inga externa medel förutom läsardonationer.

I det första avsnittet av tre analyseras energisituationen. Lennart Palm har översatt.

Stora telefonkriget

Exporten av mobiltelefoner 2020. De tre största kinesiska märkena är
nästan lika stora som Samsung och Apple tillsammans.

Trots försök från konkurrenterna, främst USA, att stoppa de kinesiska mobiltelefonernas segermarsch så håller de ställningarna.

Huawei har rasat kraftigt 2021-22 på grund av USA-sanktioner. Men andra Kina-märken har snabbt fyllt tomrummet.

18 okt. 2022

Kulturmord i Ukraina


I en bokhandel i Kiev, Siajvo, tar man emot ryska böcker som ska gå till återvinning. På två månader har man fått in 25 ton böcker som inbringat 2 700 euro från pappersinsamlingen.

President Zelenskyj har beslutat att 100 miljoner ryskspråkiga böcker ska rensas ut från landets skolor och bibliotek. Detta trots att en överväldigande majoritet kan läsa på ryska. I sociala media är ryskanm favoritspråk.

17 okt. 2022

Hur säkerhetsstaten manipulerar nyhetsmedia


Amerikanska folket, som räknar med att nyhetsjournalisterna ger dem riktig och oberoende information om vad som händer i världen, är i slutändan offret, skriver Ted Galen Carpenter från Cato-institutet i Washington.

Carpenter är en av de mest ihärdiga kritikerna av Nato och har skrivit rad böcker som analyserar pakten.