30 juli 2019

USA:s hotelser biter inte på talibanerna

Förhandlingar mellan USA och talibanerna i Doha i februari. Foto: New York Times.
Fredsförhandlingarna mellan USA och Taliban om ett slut på det  18-åriga kriget i Afghanistan har pågått i några månader.

Den pakistanske journalisten Iftekhar A. Khan rapporterar från Lahore.

24 juli 2019

USA har inte minskat trupperna i Afghanistan

Tucker Carlsons intervju med president Trump på Fox News har väckt stor uppståndelse. Trumps uttalande att USA skulle kunna vinna kriget om han ville genom att döda 10 miljoner afghaner har väckt upprörda känslor. Ex-president Karzai anser att USA omedelbart måste lämna Afghanistan.

Trump säger sig också vilja lämna Afghanistan, men i verkligheten lät han sig 2017 övertalas av Pentagon att öka truppantalet. Den pågående "hemtagningen" har ännu inte nämnvärt påbörjats, enligt CNN.

23 juli 2019

BoJo är premiärminister ... är detta ett skämt?


Vi har alla vetat att det varit på väg - och slutligen är det här. Boris Johnson är premiärminister, detta hade kunnat vara kul, om det inte varit så ledsamt, skriver hemsidan OffGuardian 23 juli.

Vid Nato-möten och G7-toppmöten och FN-konferenser kommer ledarna för den "fria världen" att samlas ... och en av dem kommer att vara Donald Trump och en annan Boris Johnson.

20 juli 2019

Jan Myrdal: Ett trädgårdtal

Under rubriken "Sverige som skenbarhet" höll Jan Myrdal ett tal i Varberg där vänner hade samlats för att fira hans 92-årsdag.

19 juli 2019

Sanningen om Ursula von der Leyen

Valet av tyskan Ursula von der Leyen till EU-kommissionens ordförande väcker skarp kritik inte minst i Tyskland, där flera av hennes uppdrag slutat i skandal.

Hon döms också ut som en infam USA-anhängare, militarist och förespråkar för överstatlig maktkoncentration i EU, menar Pål Steigan.

16 juli 2019

Terroriståtal hotar beskjutna "112 Ukraina"

Den ukrainska TV-stationen "112 Ukraina" har beskjutits med granatkastare, som en varning till kanalen att inte visa den amerikanska dokumentärfilmaren Oliver Stones version av händelserna 2014.

Samtidigt varnar chefen för landets åklagarämbete, Jurij Lutsenko, att åtal kommer att väckas mot TV- kanalen om den ändå skulle våga sända filmen. En åtalspunkt blir i så fall medhjälp till "terrorism".

15 juli 2019

Jan Myrdal: Jag hade fel

En polisman pucklar på Jan Myrdal 20 december 1967, vilket fick honom att bestämma sig för att stanna i Sverige.
Jan Myrdal, som i dagarna fyller 92 år, återvänder till sitt livs "avgörande felbedömning", beslutet att arbeta med svenskan som främsta språk.
Jan Guillou tycker Myrdal har fel.

12 juli 2019

Fransk polis rustar upp

För att skydda den penningstarka eliten mot lagliga protester uppgraderas nu den franska polisen massivt.

Upprustningen står i direkt samband med de växande klassklyftorna, anser Georges Hallermayer på webbsidan Rubikon.news.

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

4 juli 2019

Marijuana i 2 500 år gammal dödskult

På sogdiska elitära gravplatser för 2 500 år sedan tros sådana brännkärl ha använts
för att alstra milt berusande rök. Ett nytt argument för "rekreationsdrogens" propagandister?
Tidskriften Science rapporterar om märkliga fynd från västra Kina. Det första bruket av det tidskriften kallar världens mest utbredda "rekreationsdrog" kan nu dateras till en  avlägsen bergsplatå i Centralasien för 2500 år sedan.