30 dec. 2017

Kommunisterna överraskar i ryska valet

Den ryska centrala valkommissionen mottog den 28 december en anmälan om att Pavel Grudinin, direktör för statsjordbruket "Lenin", nominerats till kandidat i presidentvalet i mars 2018.

Det är det ryska kommunistpartiet och hela "vänsterblocket" som enats om Grudinin, 57 år. Det innebär att KPRF för första gången sedan Sovjets upplösning inte representeras av trotjänaren Gennadij Ziuganov, nu 73 år. (Undantaget 2004 då Nikolaj Charitonov kandiderade för KPRF).

29 dec. 2017

Nepals maoister styr mot Kina

Tidigare i december har två grenar av Nepals kommunistparti vunnit 174 av de 275 mandaten  i landets representanthus, parlamentets nedre kammare.

Analytiker menar att detta kan vara en signal till att det traditionellt Indienorienterade Nepal kommer att orientera sig närmare mot ett framväxande Kina istället.

28 dec. 2017

Väststödda terrorister mörklägger halva Syrien

Kraftverket Al-Zara på landsbygden söder om staden Hama slogs ut på torsdagen genom en granatattack från de terroristgrupper som väst fortfarande håller vid liv.

Kraftverksstoppet berör norra och centrala Syrien, liksom kustområdet. Bortfallet av de 300 MW som kraftverket producerade kommer att leda till att stora delar av landet mörkläggs fler timmar om dygnet.

Geely vill konkurrera med Volkswagen

Kinesiska Geely, som redan äger Volvo Personvagnar, har tecknat ett avtal med Cevian Capital om förvärv av hela dess paket på 8,2% av aktierna och 15,6% av rösterna i Volvo AB, vilket gör det kinesiska företaget till en av den kinesiska bolagets större aktieägare.
 Detta var bara ett steg på vägen för Geely att bli en global aktör och kunna ta upp konkurrensen med Volkswagen.

Majoritet vill ha bort Merkel

Nästan hälften av tyskarna vill att förbundskansler Angela Merkel ska avgå i förtid, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Svårigheterna med att bilda en regering får stödet för kansler Angela Merkel att vackla bland befolkningen.

Enligt en opinionsmätning på YouGov på nyhetsbyrån DPA:s uppdrag vill 47 procent av tyskarna att Merkel avgår.

27 dec. 2017

Angolas första sputnik (uppdaterad)

Luanda by night.
Efter att i ett dygn ha tappat kontakten med satelliten  AngoSat-1, som sköts upp från kosmodromen Bajkonur i Kazakstan tisdagen på tisdagen 26 december lyckades teknikerna den 28 december återfå kontakt med satelliten .

Satelliten är ett partnerskap mellan Angola och Ryssland. Förlusten beräknas till 200 miljoner dollar.

25 dec. 2017

Trump trappar upp i Afghanistan

Opiumproduktionen har ökat med 87 procent i år,
trots att USA-militären skryter med framgångar i kamp mot knarket.
Kriget i Afghanistan fortsätter på sjuttonde året med nya amerikanska trupper - och fortsatt svenskt deltagande.
 

General John Nicholson förklarade för reportrar på söndagen att USA:s truppinsats i Afghanistan kommer att öka dramatiskt enligt president Trumps nya strategi (i valet lovade han att ta hem trupperna).

23 dec. 2017

Nordkorea en tidsinställd bomb

USA övar landstigning i Nordkorea.
"Nordkorea är en tidsinställd bomb" lyder rubriken på South China Morning Posts hemsida 20 december. Tidningen rapporterar att regeringsrådgivare i Folkrepubliken Kina manar till förberedelser för krig.

Risken för en militär konflikt på den koreanska halvön är den högsta på decennier och Beijing måste mobilisera resurser för ett krigsutbrott, säger observatörer.

20 dec. 2017

Väinö Linna om Finlands vita lögn

Söndagen den 13 november 1960 intervjuade Maruitz Edström för Dagens Nyheter den finske författaren Väinö Linna om inbördeskriget 1918 som just nu är föremål för många förljugna skildringar i media. Linna berättar att de verkliga siffrorna om slakten på de röda hade sopats under mattan 1920.

12 000 till 15 000 "röda" slaktades av de vita.

19 dec. 2017

Att ha och inte ha i USA

Där kartan är som mörkast lever 25-50 procent av amerikanerna i fattigdom.
USA:s ekonomi går just nu bra. När lågkonjunkturen bottnade 2010 var 15 procent fattiga, idag är de 13 procent, eller 41 miljoner.

Trots att nästan två miljoner nya jobb tillkommit varje år de senaste sex åren är fattigdomen ett sådant gissel, eftersom många jobb ger en lön som inte går att leva på.

18 dec. 2017

Moldova går sin väg

I helgen hölls en internationell konferens om ”alternativa strategier till nyliberala globalismen” i Moldaviens huvudstad Chişinău. Republikens president Igor Dodon förklarade  i sitt öppningstal bl.a.:

 - Moldavien är ett neutralt land, beläget i ett område med maximal geopolitisk känslighet eller, som andra skulle säga, vid en förkastningslinje mellan öst och väst. Vi vill att vår stat ska bli en faktor för geopolitisk balans, konvergens, sammanflöde mellan de två delarna av vår kontinent, som fortfarande är uppdelad av artificiella skäl.

Läs också Jan Myrdals tal på konferensen här.

17 dec. 2017

Terrorister utrustas med EU-vapen

Fotografen Damien Spleeter dokumenterar pansarskott som
beslagtagits i ett IS-fäste i Irak. I detta fall visade sig ursprungs-
landet vara Bulgarien.
title
"Islamiska staten" har använt stora mängder vapen och ammunition från Europa under sin krigföring i Syrien och Irak.

Det bekräftas av en omfattande studie på uppdrag av EU.
Även svenska vapen har förekommit.

15 dec. 2017

Varningsraketer mot ryska plan i Syrien

Enligt Pentagon har två amerikanska F-22 Stealth-plan avfyrat varningsraketer mot ryska Su-25-plan över Syrien. Det skedde den 12 december.
Ryskt flyg opererar på landets inbjudan; USA-flyget är oinbjudna gäster.

I cirka 40 minuter pågick en dragkamp i luften mellan ryskt och amerikansk flyg nära den syriska staden Al-Bukemal.

USA-planen tvingades tvärvända för att undvika en kollision med ett ryskt Su-25 attackflygplan, säger Pentagons talesman Eric Pahon.

14 dec. 2017

Varför Putin äger

På sin årliga stora presskonferens fick Rysslands president Putin som en av de första frågorna svara på varför han inte har några konkurrenskraftiga motkandidater inför valet i mars.

- Det enklaste för mig skulle vara att säga att det inte är min sak att få fram konkurrenter till mig själv. Men jag måste säga, kanske oväntat, att jag anser att vi måste ha politisk konkurrens precis som vi har ekonomisk.

13 dec. 2017

Fattigdomen i Sverige

När fattigdomen blir gammal kommer den på museum, skrev Ivar Lo-Johansson.
När den är färsk höljs den i dimma. Foto: Birgitta Pettersson Brodjaga.
570 000 personer har så dåliga inkomster i Sverige att de inte når upp till gränsen för försörjningsstöd.Men mycket är oklart om den svenska nyfattigdomen. Det statistiska underlaget haltar.

Det är hög tid för en ny Låginkomstutredning, anser Stefan Lindgren.

Venedigkommissionen kritiserar Ukrainas språklag

Ett diagram från Radio Free Europe: 46 % talar ukrainska,
32 % ryska och 21 % båda. Ensat 1 % talar andra språk.
Europarådets konstitutionella expertråd, Venedigkommissionen, kritiserar den nya ukrainska språklagen som diskriminerar andra språk än ukrainskan.
Det är ett legitimt och lovvärt mål att främja statsspråket, säger Venedigkommissionen. Men den starka inhemska och internationella kritiken mot bestämmelserna som begränsar av utbildningen på andra språk (ryska, vitryska, ungerska etc.) verkar emellertid motiverad av olika skäl.

12 dec. 2017

Sverige närmare Bryssel, längre från Norden

Katrin Jakobsdottir, premiärminister från vänstern/de gröna.
Sverige framstår just nu som extremt i Norden i sitt omfamnande av EU:s överhetsstat.
Norge är inte alls med. Danmark kommer inte att vara med i EU:s nya krigsmakt. Island var på väg in i EU 2009 men backade 2013. Grönland och Färöarna står utanför.
Efter valet på Island i oktober finns det inte ett enda parti i landets koalitionsregering som vill ha medlemskap i Europeiska unionen.

Rasismen vid USA:s elituniversitet

USA tycker om att anklaga andra länder för att kränka mänskliga rättigheter. Men nu har anrika Harvarduniversitet, ett av de mest prestigefyllda universiteten i världen, hamnat i blåsväder för att det diskriminerar amerikanska studenter med asiatisk bakgrund.

De krav som Harvard ställer för dessa sökande tenderar att vara betydligt högre än för icke-asiater
.

I går skrev Sverige på en försvarspakt

Igår skrev Sverige och 24 andra EU-stater på försvarspakten PESCO (Permanent Structured Cooperation)  som förpliktar dem att ge fortlöpande bidrag till en EU-armé, som ska koordineras med Nato.
 

Är detta den köksdörr till Nato som de svenska Nato-anhängarna så länge sökt efter?

10 dec. 2017

Två nobelpristagare dömer ut BitCoin

Nobelpristagaren Joseph Stiglitz varnar för den s k kryptovalutan BitCoin och anser att den borde förbjudas.
Bara en dag senare förklarade en annan nobelpristagare, Robert J. Shiller, att BitCoin kommer att krascha i stil med den börskrasch som föregick den stora depressionen.

9 dec. 2017

Haagtribunal friar Milosevic igen



Elva år efter Milosevics död har en andra rättegångskammare vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag konstaterat att Slobodan Milosevic inte var ansvarig för krigsförbrytelser begångna i Bosnien och Hercegovina, rapporterar Andy Wilcoxson via Strategigic Culture.

.
Begravt i en fotnot långt inne i  fjärde volymen av domen mot den bosnisk-serbiske generalen Ratko Mladic fastslår domarna enhälligt:

6 dec. 2017

Ska skulderna knäcka USA?

Trumps skattereform kapar bolagsskatten i USA från 35 procent till 20 procent. Det innebär  en gigantisk resursöverföring till den amerikanska finanseliten, till miljardärer och miljonärer.Det beräknas öka den amerikanska statsskulden med 1,7 biljoner dollar (12 nollor!) - utöver den redan prognostiserade ökningen med 6,8 biljoner dollar under det närmaste årtiondet.

Kommer USA någonsin att kunna kunna stoppa skuldökningen? Stefan Lindgren synar situationen.

5 dec. 2017

Nils Anderssons underbara resa


Förläggaren, författaren och antiimperialisten Nils F Andersson har kommit med en memoarbok på franska, Mémoire Éclatée (Editions d'en bas).
Boken är ett vittnesbörd av en man som i mer än 60 år tycks ha rört sig i politisk, ibland farofylld hetta. Han kom att bli utgivare av "Tortyren" av Henri Alleg, ett verk som förbjöds i Frankrike och tvingade honom att fly landet.

Först Radio Tirana i Albanien, därefter Olof Palme i Sverige kom att erbjuda honom en fristad innan han sent omsider återkom till Frankrike för att ta upp arbetet där han slutade.


Skriftställaren Erik Rydberg, bosatt i Frankrike, har läst boken.

En man säkrade Europa åt Monsanto

Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt fällde avgörandet till
förmån för Monsantos bekämpniongsmedel. Han kovände och kansler Merkel
säger sig inte ha fått veta detta i förhand.
En enda mans röst har fällt avgörande i en av EU:s största miljöfrågor.

Det handlar om det cancerframkallande bekämpningsmedlet glyfosat, som tillverkas av amerikanska Monsanto, och vanligen marknadsförs under namnet ”Roundup”.

Genom att Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt (CSU) - utan sin regerings vetskap - gjorde en kovändning i sista stund föll utslaget till förmån för att ge Monsanto rätt att sälja giftet i fem år till.

30 nov. 2017

Google mixtrar med algoritmerna

Eric Schmidt säger att Google ska konstruera nya sökalgoritmer som gör det
svårare att hitta Russia Todya och Sputniks nyheter.
Eric Schmidt, VD för Alphabet som äger Google, säger att företaget tänker utestänga rysk "propaganda" från Google News och se till att ryska sökresultat flyttas ner vid Google-sökningar.I en intervju på Halifax International Security Forum förklarade Schmidt att hans företag arbetar på att "finna former för" att utestänga Russia Today och Sputnik, två statsägda ryska media, ur nyhetsflödet.

Men ryska media är inte de enda som drabbas av de nya censurtendenserna.


29 nov. 2017

Rysk biskop anklagas för satellitmiss

Uppskjutningen av en satellit från Rysslands östra kosmodrom i Blagovesjtjensk har av allt att döma misslyckats.

Meteor-M-satelliten som skickats upp i omloppsbana har ännu inte avgett telemetriska signaler som planerat . Den skulle ha börjat sända 09:32 Moskvatid på tisdagen när satelliten avskildes från bärraketens sista steg  men ingen signal kom.

Kuriöst nog finns det personer som anser att biskop Lukian som välsignade raketen före uppskjutningen på något sätt är skyldig till misslyckandet.
 

27 nov. 2017

Falskt flagg i Khan Sheikhoun

Bevisen för den syriska regerings skuld till gasattacken i Khan Sheikhoun i april haltar.
C:a 110 offer lades in på sjukhus INNAN det syriska bombplanet anlände.
Giftgasattacken i Khan Sheikhoun 4 april i år var av allt att döma en attack som utfördes av terrorister för att kasta skulden på den syriska regeringen.

Det framgår av ett  avslöjande, djupt begravt i en rapport till FN från Organisationen för förbud av kemiska vapen (OPCW).

23 nov. 2017

Mao och svälten

Ett foto ur tidskriften LIFE 1946 på ett svältande barn i Kina används som omslagsbild på en bok som anklagar
Mao för att  ha orsakat svälten 1958-62. Mao kom till makten 1949.
Godfree Roberts fortsätter sin granskning av anklagelserna mot den kinesiske ledaren Mao Zedong.

Denna gång granskar han Maos påstådda ansvar för att ha orsakat massvält i Kina.

När rådde det svält? Och vem bar skulden?

22 nov. 2017

Det här är en Nato-domstol!

En FN-tribunal har dömt general Ratko Mladic på 10 av 11 åtalspunkter för brott begångna  under Balkankriget på 1990-talet.

När domstolen vägrade skjuta upp förhandlingarna med tanke på Mladic extremt höga blodtryck (bekräftat i tre mätningar i en paus) utbrast han "Alltsammans är lögn, det här är en Nato-domstol!"


21 nov. 2017

Facebook övertrumfat av Kinas Tencent

Symbolen för "WeChat" - appen för allt.
Det kinesiska IT-företaget Tencent är nu högre värderat på börsen än Facebook. På tisdagen noterade företagets samlade börsvärde i Hong Kong cirka 522 miljarder dollar, ett par procent mer än Facebook.

Tencent, som är mest känt för sin mobila messengertjänst WeChat, har dock "bara" en miljard användare medan Facebook skryter med att ha två miljarder.

En annan bild av första världskriget

Många historieverk om första världskriget saknar en vettig förklaring till krigets utbrott och djupare orsaker. Vanligtvis mynnar de ut i hänvisningar till tysk militarism och kejsar Wilhelms halsstarrighet.

Var det verkligen så enkelt?


Åke W Bergh anser att "Hidden History" av Gerry Docherty och Jim Macgregor fyller ett tomrum.


20 nov. 2017

Vad PESCO handlar om

EU-länderna har inlett ett försvarssamarbete (Permanent Structured Cooperation) som utlöst spekulationer
om en spricka i den ”transatlantiska länken”.


Antagligen handlar det om betydligt trivialare ting, bl.a. att vägnätet i Östeuropa inte klarar de tunga amerikanska stridsvagnarna.

17 nov. 2017

Nato:s tillkomst. Fel från början

Idag försöker man sälja in bilden av Nato som ett harmlöst andra FN.

Men bildandet av Nato var fel från första början och utsattes för hård kritik av senator Robert A. Taft, son till USA:s 27:e president, och senare republikanernas senatsledare.


Tafts kritik tystades ned, men är fortfarande relevant, skriver Stefan Lindgren.

15 nov. 2017

När Sovjet skulle "sopas bort från kartan"

Testområde: Hiroshima.
Enligt ett hemligt dokument daterat den 15 september 1945 planerade Pentagon att ödelägga Sovjetunionen med en samordnad nukleär attack riktade mot alla större städer.

66 strategiska mål hade upptagits på listan över bombmål. Varje stads yta angavs och antalet atombomber som krävdes för att tillintetgöra invånarna där.

Pentagon uppskattade att det totalt skulle krävas 204 atombomber för att "sopa bort Sovjetunionen från kartan".

14 nov. 2017

Ukrainakarta utlöser protester i Kiev

På den här kartan, som publicerades i New York Times i lördags har Krim samma färg som det övriga Ryssland, medan Ukraina har en ljusare ton. Texten anger att Krim är "omtvistat område".


Det ukrainska utrikesdepartementet ber om att New York Times ska "korrigera misstaget".

13 nov. 2017

Statskuppen i Saudiarabien

Nyutexaminerade saudiska officerare paraderar under  porträtt av kung
Salman (mitten) flankerad av sonen  Muhammed och (t h)  den numera
arresterade prins Nayef.

Med tyst stöd från president Trump har kung Salman i Saudiarabien och hans mäktige son Muhammed utlöst en aldrig tidigare skådad utrensning i sin egen familj.

Måltavlor är de prinsar som kontrollerar  pengar, media eller militär. Bland dussintals arresterade fanns elva högt uppsatta prinsar, flera nuvarande eller tidigare ministrar, ägarna till tre stora tv-stationer, chefen för den viktigaste militära grenen och en av de rikaste männen i världen, som har varit en stor aktieägare i Citibank, Twentieth Century Fox, Apple, Twitter och Lyft.

10 nov. 2017

Moldavien kan försvinna

Moldavien bör försvinna från kartan, anser politikern Traian Basescu, som verkar för anslutning till Rumänien nästa år.

Allt färre lyssnar dock på det budskapet och i nästa års parlamentsval riskerar hans parti att falla ur parlamentet.

Problemet är dock att flera partier mörkar sin verkliga agenda och i ett givet ögonblick kan rösta för att republiken ska upphöra.

9 nov. 2017

Tyskland berett på sammanbrott i EU

Tysklands armé  är bara numerärt mindre än Rysslands, Ukrainas och
Frankrikes i Europa.
"Vi har gjort jättesprång framåt", proklamerade i början av september Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyden vid ett möte med EU:s försvarsministrar möte i Tallinn. Alla sägs vilja vara med.

I verkligheten förbereder sig Tyskland för ett helt annat scenario avslöjar Der Spiegel 45/2017.

8 nov. 2017

Mao omprövas: Hundra procent bra!

Mao med familj.
Ny forskning visar att anklagelserna mot den kinesiske kommunistledaren Mao Zedong för att ha orsakat massdöd i Kina är grundlösa.

Under hans ledning lade landet grunden till de stora framgångar landet skördar idag, menar Godfree Roberts, författare till boken CHINA 2020: Everything You Know is Wrong som utkommer 2018.

Här följer ett utdrag.


7 nov. 2017

Världkrigets skugga över Ryssland

Antal födda per år i Ryssland (miljoner)
Under de första åtta månaderna i år föddes 1 131 000
barn i Ryssland jämfört med
1 275 000 under samma månader i fjol, en minskning med 144 000 barn.


Det är andra världskrigets befolkningsförluster på 26.6 miljoner människor som spökar och ungefär vart 25:e år avsätter en ny svacka.

3 nov. 2017

Svensk eller universell?

I Teaterförbundets tidskrift "Scen & Film" 5/2017 ställdes i rubriken till ett inlägg av skådespelaren Shebly Niavarani frågan "Vad är så svenskt med Hemsöborna?"

Han menar att  Hemsöborna är ett "universellt" verk där den konkret svenska miljön och språket inte är avgörande.

Skådespelaren Leif Stålhammer har invändningar.


2 nov. 2017

Kravet på Assads avgång överspelat

Den syriska oppositionens Högsta förhandlingsråd kräver inte längre president Bashar al-Assads avgång utan prioriterar kampen mot terrorism. Inte heller de västmakter som stödjer oppositionen kräver längre Assads omedelbara avgång.

Enligt Hassan Abdel-Azim, som är chef för den syriska oppositionen koordinationsråd liksom representant för dess förhandlingsråd, kommer de närmaste månaderna att mötas i Saudiarabien för att lägga fast den nya linjen. Men inte heller Saudiarabien kräver längre Assad omedelbara avgång så som man gjort hittills under hela den sex år långa konflikten.

1 nov. 2017

En sammansvärjning mot presidenten

Vita huset, dekorerat för Halloween.
Den konservative amerikanske författaren och kommentatorn Pat Buchanan ser Robert Muellers åtal mot två Trumpmedarbetare som ett led i en sammansvärjning för att störta Trump.

Sedan FBI i över ett år förgäves sökt hitta hållbara bevis för ”hemligt samförstånd” (collusion) mellan Trump-kampanjen och Vladimir Putin, har den särskilde rådgivaren Robert Mueller, som utsågs av justititedepartementet i maj för att biträda FBI i utredningen av ”Russiagate”, nått fram till sina första åtal.

29 okt. 2017

Ungerskt veto mot Nato-möte med Ukraina

Ungern har inlagt veto mot sammankallandet av toppmötet mellan Nato och Ukraina den 6 december, sade utrikesminister Péter Szijjártó presskonferens i Budapest i fredags.
Chefen för ministeriet betonade att Ungern till början av september aktivt stödde Ukrainas integrationssträvanden, men betraktar antagandet av en ny utbildningslag i Ukraina som ett bakslag.

28 okt. 2017

När slår samhället tillbaka?

Åtta av 1 542 dollarmiljardärer.
I en analys som den schweiziska finansbyrån UBS publicerade i torsdags konstateras dollarmiljardärernas rikedomar växte med 17 procent 2016.

"När slår samhället tillbaka?"  undrar rapportens författare.

26 okt. 2017

Rätt och fel om Oktober

Den ryske författaren Michail Kurajev försöker i en intervju med tidningen Vetjernyj Sankt-Peterburg reda ut vad som är rätt och fel om Oktober-revolutionen som firar 100 år den 7 november.

Han är prisbelönt för sina många historiska teaterpjäser.
I intervjun menar han att grundorsakerna till Oktober-revolutionen måste sökas i de klass- och ståndsklyftor som bestod efter livegenskapens avskaffande.

Inte alla räknades som fullvärdiga människor. En del betraktades som andra sortens människor eller jämställdes med dragdjur.

Inte ens Solzjenitsyn kunde förmå sig att kritisera sovjeterna som var en folklig uppfinning.

25 okt. 2017

Socialdemokratin och Vietnamfrågan

Olof Palme demonstrerade julen 1972  tillsammans med en
representant för Nordvietnam.
En ny bok, skriven av en amerikansk forskare, sätter strålkastarljuset på den svenska socialdemokratiska ledningens agerande under Vietnamkriget.
Carl-Gustaf Scott menar att taktiska överväganden i försöken att isolera en "maoistisk vänster" och valtaktik spelade den avgörande rollen.

Stefan Lindgren anmäler.

23 okt. 2017

Nya dokument om folkmordet i Indonesien

När en grupp generaler i Indonesien 1965 inledde ett folkmord på kineser och anklagade kommunistpartiet för ett misslyckat kuppförsök, valde Washington att inte ingripa, visar nyligen avhemligade dokument från USA:s utrikesdepartement..
Förenta staternas regering förhöll sig i stort sett passiv när mördandet utvidgades från misstänkta kommunister till etniska kineser, studenter, fackföreningsmedlemmar och alla som kunde misstänkas vara oppositionella. Minst en miljon omkom och många tusen kastades i koncentrationsläger.

20 okt. 2017

Stor risk för nytt Tjernobyl

Enligt analytiker från Energy Research & Social Science (ERSS) finns det en 80 %-ig sannolikhet för en "allvarlig olycka" vid ett av Ukrainas kärnkraftverk före år 2020.

Detta beror både på ökad belastning på kärnkraftverken orsakad av att många av av Ukrainas värmekraftverk har lagts ned (råvaran var tidigare kol från Donbass) men även på grund av allvarliga fysisk förslitning av de sovjetbyggda kärnkraftverken  och katastrofal underfinansieringen av denna industri.

19 okt. 2017

Håkan Juholt i exil

I Svenska dagbladet 14 oktober säger Håkan Juholt, numera svensk ambassadör i Island, att han inte tänker komma tillbaka till Sverige

Han spår undergång för den svenska demokratin och tänker inte besöka Sverige de kommande åren. Vilka skäl har han till en sådan svartsyn?