27 apr. 2020

Bara vanlig fascism

Gamla reflexer lockas fram igen. Här belönades en gammal SS-soldat av de nya styresmännen i Ukraina.
Ordföranden för Ukrainas judiska kommittén Eduard Dolinsky är orolig för nynazismens återfödelse i Ukraina. 

På sitt Facebook-konto (https://www.facebook.com/eduard.dolinsky) dokumenterar han i detalj fall av statligt förhärligande av de före detta nazistiska kollaboratörerna i sitt hemland.

26 apr. 2020

Överlever EU pandemin?

Två opinionsundersökningar visar att italienarnas missnöje med  EU nu nått oanade höjder. Enligt Tecne-institutet är 49 procent av de tillfrågade för att lämna EU, 51 procent för att stanna.

Det är 20 procent fler "Italiexit"-anhängare än för ett och ett halvt år sedan.

24 apr. 2020

Biden eller Trump - inget riktigt val

En bild av den skarpe Mr. Fish, pseudonym för satirtecknare Dwayne Booth.
Läs mer på https://www.truthdig.com/author/mr_fish/
Det finns bara ett alternativ i detta val. Nämligen förstärkandet av den oligarkiska makten under Donald Trump eller förstärkandet av den oligarkiska makten under Joe Biden, skriver Chris Hedges på truthdig.com.

Oligarkerna, med Trump eller Biden, kommer att vinna igen. Vi kommer att förlora. Oligarkerna gjorde det mycket klart; om Bernie Sanders på ett mirakulöst sätt skulle ha nominerats av Demokratiska partiet, skulle de ha gått samman med republikanerna för att krossa honom.

23 apr. 2020

Irans satellit bryter inte mot FN-beslut

USA påstår att Irans första militära satellit, som nyligen uppsköts av det Islamiska revolutionsgardet, bryter mot FN:s säkerhetsråds resolution som stöder kärnteknikavtalet 2015 mellan Teheran och stormakterna.

Detta förnekas av Ryssland, som är en av signatärmakterna och som till skillnad från USA alltjämt respekterar avtalet med Iran.

21 apr. 2020

Israel varnades av USA i november

USA-militär i Wuhan i slutet av oktober 2019. Nya uppgifter från Israel pekar finger mot USA.
Israeliska källor uppger att USA:s underrättelsetjänst varnade dem redan i november i fjol för en potentiellt katastrofal pandemi i Wuhan, Kina, och varnade uppenbarligen också andra amerikanska allierade i november.
 
Detta bekräftar vad ABC News rapporterade tidigare denna vecka och naturligtvis förnekade Trump-administrationen det. Man ska inte tro någonting förrän det har förnekats kanske två eller tre gånger, skriver den amerikanske arabisten och islamologen Kevin Barrett på Veterans Today.

16 apr. 2020

Kosmisk gangsterkapitalism

Elon Musk, entreprenör med gränslös aptit på snabba bilar och flygande farkoster.
Marknaden för att lyfta upp världens Internetsurfande från kabel och markstationer i rymden beräknas vara värd 1 000 miljarder dollar, rapporterar Binoy Kampmark i Oriental Review.

Detta har nu blivit slagfältet för en kosmisk gangsterkapitalism, där få bryr sig om konsekvenserna i form av nedskräping i rymden. Elon Musk och hans har inledningsvis ansökt om att få skicka upp 4 000 satelliter, dubbelt så många som för närvarande är i drift.

Ut ur Covid-19-dimman

Medan USA:s president Trump försöker starta en antikinesisk hysteri kämpar Kina liksom resten av världen för att komma på fötter efter coronaepidemin.
 

I tisdags ankom det första godståget från Kina till Europa efter uppehållet i förbindelsen.

11 apr. 2020

Mjuk militärkupp i Brasilien?

Rapporter talar om att militären i praktiken berövat Bolsonaro makten.
Trots att Brasilien bara har haft en tiondel så många dödsfall i covid-19 per miljon invånare som USA har det piskats upp en oro i landet som kan beröva högerpresidenten  Bolsonaro makten.

Guvernörer i 26 av de 27 delstaterna har motsatt sig presidentens påstått passiva linje mot virusspridningen. Även militären har kritiserat sin hantering av krisen.

9 apr. 2020

Tre spikar i Jeremy Corbyns kista

De tre spikarna i Corbyns ledarkista var antisemitismen, eftergiftspolitiken och inställningen till Brexit, skriver labourpolitikern George Galloway.
 
Att han blev vald till Labourledare var en olycka, menar Galloway, och än värre blir det nu när han efterträtts av krigshetsaren Keir Starmer.

3 apr. 2020

USA svarar på pandemin med hot och sanktioner

USA utlovar en belöning på 15 miljoner dollar till den som kan bidra till att gripa Venezuela laglige president.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har begärt en "omedelbar global vapenvila" i världens pågående ca 40 lokala krig för att istället fokusera på kampen mot Covid-19.
Han har vädjat om att "avstå från sanktioner som kan undergräva ländernas förmåga att svara på pandemin."

Men Washington lyssnar inte.