27 feb. 2022

Vill Sverige ha krig med Ryssland?

Bild: P O Ultvedt

Dagens beslut att skicka betydande vapenhjälp till Ukraina och dessutom en summa på 500 miljoner kronor som krigsfinansiering är ett beslut som utsätter Sverige för helt omotiverade risker.

25 feb. 2022

Vattnet till Krim flödar åter


Sedan 2014 har färskvattentillförseln till Krim varit stoppad, ett led i en officiell politik från Kiev för att "straffa" befolkningen på halvön. En metod som med rätta har jämställts med folkmord.

Men sedan kvällen 24 februari flödar åter vattnet och ett av de ryska krigsmålen tycks uppnått. Ryska experter talar om tre olika scenarier för de fortsatta händelserna.

Öppning för förhandlingar


Det ryska försvarsministeriet meddelade idag att städerna Kiev och Tjernigov har blockerats. Det betyder att Kiev inte kan nås från västra sidan som blockeras av ryska fallskärmsjägare.

Under en speciell operation i Ukraina blockerade ryska fallskärmsjägare Kiev från den västra sidan.

Varför har ryska trupper intagit Tjernobyl?

Ryska trupper har intagit kärnkraftverket Tjernobyl. Någon officiell förklaring har inte kommit men flera överväganden kan ligga bakom det ryska beslutet.

Bland annat kan Ukrainas färska tillkännagivande att landet överväger att skaffa kärnvapen spela in.

18 feb. 2022

LNR/DNR evakuerar 700 000 civila


De självutropade republikerna DNR/LNR evakuerar från och med idag 700 000 civila från sitt territorium över gränsen till Ryssland.

Evakueringen sker organiserat. Information om adresser till insamlingsställen och avgångstider finns på de officiella webbplatserna. De första 45 bussarna från Donbass närmar sig redan Rostov-regionen.
 

17 feb. 2022

Är grymhet poängen?


I somras beslutade USA, efter decenniers dödande av afghaner i Afghanistan, att dra tillbaka sina ockupationsstyrkor från landet.

Men hur ska USA:s beteende därefter beskrivas? Är det avsiktlig grymhet när USA beslutat lägga beslag på 7 miljarder dollar i afghanska statstillgångar som hade kunnat rädda livet på många  afghaner i vinter?

Det undrar USA-bloggaren "Moon of Alabama".

16 feb. 2022

Fråga till Herro Mustafa

Herro Mustafa, USA:s sändebud i Sofia.
Undersökande journalisten Boby Borisov på bulgariska webbtidningen "News Front" skriver om amerikanska militärers uppträdande i NATO-landet Bulgarien.

Boby Borisov blev vid besöket av byn Novo Selo stoppad av en amerikansk militärpatrull som har förklarat för honom att Novo Selo – där det ligger en av flera amerikanska baser i Bulgarien – är "exklusivt amerikanskt territorium".

 

14 feb. 2022

CIA-chefen varnar för Nato-expansion

CIA-chefen William J. (Bill) Burns är en stöttepelare i Joe Bidens administration. Ända sedan 2008 har han varnat för Nato:s utvidgning till Ukraina.

Men kommer hans chef att lyssna? Nato:s och Bidens attityd hittills har varit att det är deras oförytterliga rätt att expandera till Ukraina.

10 feb. 2022

Ska Trudeau sätta in trupperna?

Långtradarchaufförerna nådde Ottawa 29 januari och samlades framför parlamentet.

Kanadas huvudstad Ottawa är lamslagen av långtradare sedan två veckor. Chaufförerna kräver att coronarestriktionerna, ett särskilt irritationsmoment för dem som behöver korsa  gränsen till USA hela tiden, upphävs.


Nu diskuterar landets elit att sätta in trupper mot arbetarna, men det riskerar bara att fördjupa konflikten.

Putins Münchental 15 år


Idag är det 15 år sedan Vladimir Putin höll sit tal på säkerhetskonferensen i München den 10 februari 2007. 
Huvudpoängen i talet i München är att Ryssland inte är överens om projektet med en unipolär värld. USA och västvärlden påtvingar hela världen denna princip om unipolaritet och har misslyckats med detta.

Och inte bara Ryssland, stora delar av världen protesterar starkt mot det tillstånd där bara ett maktcentrum, en herrenation, en suverän styr. En unipolär värld har ingenting med demokrati att göra och är destruktiv för alla som befinner sig inom ramen för detta system.

Här följer talet i sin helhet.

8 feb. 2022

Fullt sanktionskrig kan få Europa att stanna

EU/USA/Nato:s planerade "helvetiska" sanktioner mot Ryssland driver Moskva att göra fler olje- och gasaffärer med Kina och potentiellt mindre med Europa, skriver den serbiske analytikern

4 feb. 2022

Gemensam kommuniké Putin - Xi

Ryska federationens president Vladimir Putin besökte den 4 februari Kina på inbjudan av Folkrepubliken Kinas president Xi Jinping. Statsöverhuvudena höll samtal i Peking och deltog i öppningsceremonin vid XXIV:e vinter-OS.

Ryska federationen och Folkrepubliken Kina gjorde ett gemensamt uttalande om internationella förbindelser "på väg in i en ny era och global hållbar utveckling".

3 feb. 2022

Brevet till Ann Linde

Den 2 februari mottog alla OSSE:s medlemsländer ett brev från Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov där han ber om deras uppfattning om hur de tolkar den europeiska säkerhetsordningen som den avtalats i bl.a. Istanbul 1999.

2 feb. 2022

USA:s och Nato:s 'hemliga' svar

Den spanska dagstidningen El Pais publicerar idag USA:s och Nato:s svar på de ryska förslagen till säkerhetsfördrag.

Vi återger här USA:s svar i svensk översättning och det mindre viktiga Nato-dokumentet på engelska.

1 feb. 2022

Lavrov och Blinken på telefon


Idag, den 1 februari ägde, på initiativ av den amerikanska sidan, ett telefonsamtal rum mellan Ryska federationens utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Ett utbyte av åsikter fortsatte om frågor om att tillhandahålla rättsliga garantier för att säkerställa Rysslands säkerhet i samband med den skriftliga reaktion som lämnats av USA och Nato på de utkast till internationella rättsliga avtal som lämnats till dem tidigare.