28 jan. 2021

När USA tänkte spränga halva världen i luften

En kärnvapensexplosion vid testplatsen i Nevada 1953. | National Nuclear Security Administration

Frisläppta dokument från kalla kriget visar att USA under en period umgicks med planer på att spränga halva världen i luften, rapporterar den irländske journalisten  Shane Quinn som studerat nyligen frisläppt material från Washington.

De frisläppta dokumenten som i stort sett förtigits i media visar också att det galla kriget började 1945, inte 1947.

27 jan. 2021

Putins tal till Världsekonomiskt forum i Davos


Idag deltog Rysslands president Vladimir Putin i Världsekonomiskt forum i Davos, som i år genomfördes som en onlinekonferens på grund av den pågående pandemin.

Han påminde sig att han första gången deltog i detta arrangemang 1992, när han var ansvarig för S:t Petersburgs utrikesekonomiska förbindelser.

24 jan. 2021

En kupp för att inget ska förändras

Kirk Douglas och Burt Lancaster i "Sju dagar i maj".

Vad som skett i USA är den djupa statens smygande, omstörtande och tysta kupp för att säkerställa att inget förändras, skriver  John W. Whitehead, advokat specialiserad på konstitutionell rätt.

Han syftar då inte på upptåget i Capitolium den 6 januari.

22 jan. 2021

Valfusk i USA. Bättring i sikte? (del 3)

Valsedlar i form av stansade hålkort granskas i Florida. Räkningen gav en del
överraskande resultat på grund av bristfällig teknik.

I den tredje och sista delen av den nyligen bortgångne amerikanske författaren L. Scott Smiths artikelserie från 2016. Han fortsätter med att syna "Tricky Dick" Nixons valknep och George W Bushs valseger med hjälp av sin bror Jeb, Floridas guvernör, för att avrunda med några iakttagelser från 2012.


Inget tyder på att problemen upphört. Erik Göthe har översatt serien.

USA kan blockera telekomteknik från fem länder

I fjol exporterade USA för nära 2 miljarder dollar potatis, och importerade bara för 1,5 miljard.
Det gav ett överskott. Det gjorde inte handeln med datorer och tillbehör.
Den gav ett underskott på 83 miljarder.

Kina, Ryssland, Iran, Nordkorea och Venezuela kallas "utländska motståndare" i ett nytt beslut av USA:s handelsdepartement, som utfärdar nya regler för köp av telekomteknik från just dessa.

Det ser ut som om de handelskrig som inte startade men väl trappades upp under Trump kommer att fortsätta.

19 jan. 2021

Inget undantag för Navalnyj


Den ryska motsvarigheten till kriminalvårdsstyrelsen (FSIN) fängslade oppositionsprofilen Aleksej Navalnyj när han återvände till Ryssland, precis som den hade sagt att den skulle.


Planet Navalnyj färdades med omdirigerades till Sjeremetievo från Vnukovo där hans anhängare väntade. 50 av dem greps av polis, men de flesta släpptes senare utan att några förundersökningsprotokoll upprättats.

17 jan. 2021

Valfusk i USA. Bättring i sikte? (del 2)


Den amerikanske konservative skribenten L. Scott Smith (född 14 oktober 1944, avled 14 januari 2021) granskade det amerikanska
valfuskets historia i den artikelserie som första gången publicerades 2016. I det här avsnittet kom han fram till John Kennedy, Lyndon B Johnsson och Richard Nixon.

Serien har översatts av Erik Göthe.

15 jan. 2021

Valfusk i USA. Bättring i sikte? (del 1)


"Valfusk är lika amerikanskt som äppelpaj" är ett talesätt som inte går att koppla till någon konkret person. Men det accepteras av många som en beskrivning på de amerikanska valens brokiga historia.

L. Scott Smith är en amerikansk konservativ skribent som här i en artikelserie om tre delar beskriver valfuskets historia i USA. "En promenad längs minnesallén" heter det första avsnittet. Serien har översatts av Erik Göthe.

14 jan. 2021

Låt de hungriga äta bakelser

Dom som inte har bröd kan väl äta bakelser! En genial idé som tillskrivits
Frankrikes drottning Marie Antoinette.

Godkännandet av USA:s statsbudget är – om en jämförelse tillåts – som en slakt hos en storbonde, där de bästa bitarna och mesta av köttet stannar hos herrarna medan resterna delas ut till de fattiga, skriver den tjeckiske publicisten Jan Vitek som drar sig till minnes vad Marie Antoinette sa om de hungrande som gjorde uppror.

I Amerika portioneras det ut kreatur, som götts av skattebetalarna. De största och godaste bitarna ska gå till byråkrater, oligarker och andra utvalda, både hemma och utomlands. Slakt och ben till ett värde av 900 miljarder ska gå till dem som drabbats av pandemin,den s k  Covid-19 Relief Bill.

13 jan. 2021

18 israeliska flyganfall mot Syrien

Pentagon för in mera vapen till sina baser i Syrien, uppenbarligen
för en planerad upptrappning av kriget mot Syriens lagliga regering.

Minst fem syriska militärer dödades när det israeliska flygvapnet slog till mot 18 platser med vapendepåer och militära positioner i östra Syrien på onsdagen den 13 januari. France-Presse rapporterade detta med hänvisning till Syrian Observatory for Human Rights.

Enligt AFP utfördes attackerna mot flera mål i närheten av staden Deir ez-Zor och staden Al-Bukamal nära den syrisk-irakiska gränsen. Under räderna dödades 11 iranska soldater, konstaterar byrån.

11 jan. 2021

Merkel fördömer Twitters censur


Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömde på måndagen Twitters senaste åtgärd att på obestämd tid avbryta president Trumps konto och kallade beslutet ”problematiskt”.

Twitter stängde förra veckan Trumps huvudkonto, @realdonaldtrump, på grund av "risken för ytterligare uppmaning till våld", med hänvisning till att Trump-anhängare stormade Capitolium, vilket ledde till fem dödsoffer.

9 jan. 2021

Konferensen Folk och Fred


Söndag 10 januari öppnar seminariet Folk och fred som ett alternativ till krigshetsen på "Folk och försvar". Det är inte att ta fel på bredden: från Greta Thunbergs "Fridays for Future" till fd ärkebiskop K G Hammar och f d statssekreteraren Sven Hirdman.


Så här skriver arrangörerna:

8 jan. 2021

EU dumpar marionetten Guadió

När Joe Biden bestämde sig för att inte ta några samtal från Guaidó
var det hög tid för EU-topparna att dumpa honom.

Inte en dag för sent kom EU-kommissionens besked att den återkallar "erkännandet" av USA-marionetten Juan Guaidó som Venezuelas legitime statschef.

EU-topparna vill lägga den skamliga incidenten i glömskelådan och passar på under det interregnum som råder i USA.

Apropå skändade parlament

Idag är spalterna fulla av brösttoner om hur Trumpanhängare har skändat den amerikanska demokratin genom att tränga in i dess allra heligaste.

Helt annan klang i skällan var det  i oktober 1993 när Rysslands president Boris Jeltsin lät krossa det folkvalda parlamentet med artillerield. Han fick till och med gratulationstelegram av Carl Bildt.

7 jan. 2021

Färre blir "smarta" på läkemedel?

På 1990-talet ökade konsumtionen av kemiska stimulantia, mest "Ritalin" (blå staplar) i USA. Amfetamin (röda) gjorde också comeback. 2014 tillverkades över 140 000 kg. 2015 ordinerades 18 miljoner amerikaner antidepressiva medel (gula linjen).

Hur vanligt är det idag att människor i västvärlden använder kemiska substanser för att öka sina prestationer, bli "smartare" eller helt enkelt må bättre?

I tyska webbtidningen Telepolis har Stephen Schleim granskat  forskningsläget kring det som kallas "hjärndoping" eller "neuroförstärkning". Enligt hans försiktiga slutsatser kan detta bruk ha varit mer omfattande förr.

5 jan. 2021

Första bakslaget för Biden: Europa


Agneta Merkel, som avgått som ordförande för EU-kommissionen och även kommer att lämna posten som tysk förbundskansler, ses som hjärnan bakom en kupp mot den tillträdande USA-presidenten Joe Biden.

Kort för nyår drev hon igenom EU:s nya investeringsavtal med Kina och trotsade därmed Bidens tydliga begäran om att skjuta upp detta i väntan på "samråd" med USA.

4 jan. 2021

Domstolen mot utlämning av Assange

Om Julian Assange kan bli fri erbjuder Mexiko honom politisk asyl.

Oväntat har den brittiska domstolen beslutat att avvisa USA:s krav på utlämning av Julian Assange. 

USA:s tio år långa kampanj för att lägga vantarna på en framträdande representant för kritisk krigsrapportering har därmed misslyckats, vilket är en viktig delseger för demokratin och det fria ordet.

3 jan. 2021

Levnadskostnader hämmar barnafödandet i Kina

Kinas befolkning beräknas nå en topp 2035, men nya trender kan rubba prognosen.

I början av 2016 utfärdades ett officiellt tillstånd för familjer att ha två barn i Kina. Men ännu efter fem år har födelsetalen inte ökat utan rentav fallit.

Kineserna har alltid sett det som en välsignelse att få många barn, så varför sjunker födelsetalen nu?

2 jan. 2021

FOI och Säpo äventyrar svenska intressen

"Det finns gott om fegisar", konstaterade Ericssons vd Börje Ekholm sedan
Huawei inte lyckats hitta någon svensk juristfirma som vill föra dess talan.

Som Nyhetsbanken har påpekat finns inga belägg för att kinesiska Huawei skulle spionera mot Sverige. Det gör post- och telestyrelsens beslut att utesluta Huawei från 5G-utbyggnaden ogrundat.

Dessutom hotar det väsentliga svenska ekonomiska intressen. En nu publicerad SMS-växling mellan Ericssons vd Börje Ekholm  med Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) bekräftar bilden.

1 jan. 2021

Sovjetvädrets hemligheter

Väderleksarapporterna i sovjetisk/rysk TV har alltid fascinerat - här en rapport från 10 maj 1975.  Först och främst genom själva omfattningen - elva tidszoner som ska täckas på några minuter. Men också för den godmodiga, avspända tonen.

Och så ljudet, vad var det för melodi de spelade i bakgrunden under sovjetåren?