1 okt. 2022

Efter valet i Italien

Trojkan som ska styra Italien: Matteo Salvini (tv), Silvio Berlusconi och Giorgia Meloni.

Valet i Italien 2022 blev en jordskredsseger för partiet Italiens bröder, Fratelli d'Italia, (26 %) och partiledaren Giorgia Meloni. Tillsammans med främst Matteo Salvinis Lega med 9 % och Berlusconis Forza Italia på 8 % gav detta ett stöd för Meloni som Italiens premiärminister i parlamentet på drygt 59 % av parlamentets delegater.

Den stora förloraren blev Enrico Lettas EU-vänliga etablissemangsparti Partido Democratico (PD) med 19 %.

Innan tystnaden lägrar sig

30 sep. 2022

Fyra regioner går till Ryssland

 Från vänster till höger: chef för Cherson-regionen Volodymyr Saldo, chef för Zaporozje-regionen Jevgenij Balitskij, chef för Folkrepubliken Lugansk Leonid Pasetjnik, chef för Folkrepubliken Donetsk Denis Pusjilin. Foto: Grigory Sysoev, RIA Novosti

Idag undertecknades i Kreml fördrag om upptagande i Ryska federationen av fyra regioner i Ukraina:
Folkrepubliken Donetsk, Folkrepubliken Lugansk, Zaporozje-regionen och Cherson-regionen.

President Putin hänvisade i sitt tal till FN-stadgans artikel 1.2 om principen om människors jämlikhet och självbestämmanderätt. Här återges hela talet i Christer Lundgrens översättning.

29 sep. 2022

Politikerna sänker världsekonomin


Diagrammet ovan visades på RYSK (!) tv igår. Det kommer från ansedda nyhetsbyrån Bloomberg och fakticiteten kan inte ifrågasättas. Den visar hur summan av amerikanska tillgångar (främst obligationer) och fasta inkomster det senaste året sjunkit med 57,8 biljoner dollar (tolv nollor).

Jämfört med den kris som nu seglar upp ter sig krisen 2008 som en mild vårfläkt.

28 sep. 2022

Säkerhetsrådet inkallas om NordStream

Vad sökte den amerikanska helikoptern efter ovanför sabotageplatserna i
början och mitten av september?

Ryssland planerar att inkalla FN:s säkerhetsråd  för att behandla sabotagen mot NordStream I och II. Det står nu klart att explosionerna på tre ställen inte har någon annan förklaring än sabotage.

Tyska media uppger att ett amerikanskt landstigningsfartyg i början av augusti rörde sig i det aktuella om området utanför  Bornholm.

Sikorski: "Tack, USA!"

Carl Bildt tillsammans med sin tidigare kollega Radoslaw Sikorski.

USA varnade den tyska regeringen för flera veckor sedan att det förelåg risk för angrepp på Nord Stream och Nord Stream 2, rapporterar den tyska tidningen Spiegel.

Polens tidigare utrikesministern Radoslaw Sikorski skrev på Twitter sedan sprängningarna i Östersjön blivit kända:  "Tack, USA."

27 sep. 2022

Biden lovade "göra slut på" North Stream7 februari 2022 förklarade president Biden att USA kommer att "göra slut" på North Stream 2 om "Ryssland invaderar Ukraina".

På reporterns påpekande att gasledningen ligger på tyskt territorium bl.a. svarade han "Jag kan försäkra er, vi kommer att göra det".

25 sep. 2022

Varför folkomröstningarna i Ukraina är en stor sak


Folkomröstningen 23-27 september i regionerna Donbass, södra Cherson och Zaporozje i Ukraina om deras anslutning till Ryska federationen är, i första hand, ett utövande av ursprungsbefolkningens rätt till självbestämmande, skrev den indiske veterandiplomaten M. K. Bhadrakumar på sin blogg 22 september.


Denna befolkning förkastar den väststödda regimförändringen i Kiev 2014 och framväxten av extrema nationalistiska krafter med nynazistiska uppfattningar inom maktstrukturen.

22 sep. 2022

Konservativa kritiserar Bidens krig


Under onsdagens session i FN:s säkerhetsråd talade USA:s president Joe Biden och anklagade - grundlöst - sin ryske kollega Vladimir Putin för att ha hotat med kärnvapenkrig i sitt tal samma dag.

Senare krävde Ukrainas president Volodomyr Zelensky i ett tal på videolänk från Kiev, att Ryssland måste uteslutas ur FN:s säkerhetsråd.

21 sep. 2022

Ryssland tillkännager partiell mobilisering


Rysslands president Vladimir Putins förväntade TV-tal, som tillkännagavs i går kväll, hölls i morse,  onsdagen 21 september.

Putin tillkännagav där en partiell mobilisering av Rysslands militära reserver:

16 sep. 2022

Putins presskonferens i Samarkand


Efter mötet i Shanghaiorganisationen höll president Vladimir Putin en presskonferens för församlade media. De flesta frågorna kom att handla om Ukraina men också om EU.

EU sviker de fattiga länderna genom att hindra rysk spannmåls- och konstgödselexport hävdade den ryske statsledaren.

Rysk massaker - eller Kievs egna offer?


Idag besökte Ukrainas president Zelenskij staden Izium som nyligen "befriats" från ryska trupper.  Man visade upp för ditresa journalister gravar med kvarlevor av 440 människor.

Men vilka var de döda och när begravdes de?

Xi och Putin enade mot USA:s hegemoni

Affischer från sovjettiden om vänskapen mellan världens båda
- vart och ett på sitt sätt - största länder.

 
Kinas president Xi Jinping mötte i går sin ryska kollega Vladmir Putin vid sidan av det pågående toppmötet i Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Samarkand, Uzbekistan.

- De nuvarande försöken att driva på för en unipolär värld "har antagit en helt ful form på sistone, som den överväldigande majoriteten av folk på planet finner oacceptabel," sa Vladimir Putin.

15 sep. 2022

Syrien nyckeln till Turkiets framtidEn gång lovade Erdogan att be i Umayyad-moskén i Damaskus, och det kan faktiskt bli verklighet, skriver Steven Sahiounie.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa nyligen till reportrar att Ankara måste "säkra ytterligare framsteg med Syrien”. Han tillade, "Man måste acceptera att man inte kan stoppa politisk dialog och diplomati mellan länder. Det borde alltid finnas en sådan dialog”. Ankaras mål, tillade han, har inte varit att besegra Syriens president Bashar Al Assad.

13 sep. 2022

När trillar polletten ned?

 

Världsmedia koncentrerar sig just nu på Ukrainas "strategiska" framgångar i Charkov-regionen. Två tusen kvadratkilometer sägs ha "befriats".

I det här diagrammet ser man hur den ryska krigsmaskinen mal på i Ukraina. Vad man inte talar om är att de ukrainska förlusterna nu ligger på en nivå som kan jämföras med USA:s förluster i Vietnam när det kriget kulminerade.

12 sep. 2022

Haschdimman lägrar sig över väst

Tyskland (bilden: Berlin) blir troligen det sjätte Nato-landet som
legaliserar marijuana efter Kanada, Luxemburg, Tyskland, Italien och Portugal.

På senare tid kan du allt oftare hitta rapporter i amerikanska och västerländska medier om legalisering av marijuana i olika länder.


Även om användningen av marijuana är förbjuden i många länder, har dock denna process i USA varit mycket aktiv under de senaste åren, vilket ger en kraftfull impuls till utvecklingen av hela branschen.

De amerikanska krigen leder till splittring

Amerikanska instruktörer skickar ukrainska pojkar i döden.

Innan Putin släpper greppet om EU, kommer han fortsatt att kräva att det amerikanske inflytandet över Västeuropa dras tillbaka, skriver Alastair Crooke, tidigare brittisk diplomat, grundare och chef för det Beirut-baserade "Conflicts Forum".

Det är augusti - Ukrainas  nationaldag, och också firandet av Bidens katastrofala tillbakadragande från Kabul.

10 sep. 2022

Den undangömda sanningen om kriget i Ukraina

Östra Ukraina  (Bonniers Lexikon 1995)

Hur vi förstår kriser är avgörande för hur vi löser dem. Att fuska med fakta leder till katastrof. Det är detta som händer i Ukraina
, skriver Jacques Baud,
överste i den schweiziska armén och tidigare medarbetare i landets strategiska underrättelsetjänst.

Jacques Baud har gett en rad olika intervjuer i The Postil Magazine (den senaste här) och snabbt blivit en eftersökt kommentator av kriget som motvikt till den dominerande Nato-propagandan.

6 sep. 2022

Att göra affärer med talibanregeringen

Ränderna går aldrig ur. USA-Nato konspirerar för ett nytt
Afghanistankrig.
 
Större delen av diskussionen i FN:s säkerhetsråd i torsdags om situationen i Afghanistan bestod av uppriktiga uttalanden från de ryska och kinesiska ambassadörerna om talibanregeringens i Kabul ansvar för den kris som idag drabbar landet, bara ett år efter uttåget av Natos ockupationstrupper från Kabul. (här och här). 

Den skedde mot en beklämmande bakgrund. På nolltid efter reträtten från Afghanistan är NATO redan djupt inblandat ett proxykrig i Europa, och alliansen smyger sig, på USA:s begäran, norrut upp mot Arktis för att motverka Rysslands och Kinas “stora planer för polarområdet”.

5 sep. 2022

Unikt utslag: Radions Nato-propaganda fälld


Sveriges Radio fälls för Nato-propaganda, rapporterar Fria Tider.


Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sveriges Radio om Sveriges förhållande till Nato. Nämnden konstaterar att inslaget på ett ensidigt sätt handlade om fördelarna med ett svenskt medlemskap trots att inslagets utgångspunkt var att belysa både för- och nackdelar.

31 aug. 2022

Tecknaruppropet ställer ut

 

Tecknaruppropet MOMENT 2022 har släppt en bok! Och nu bjuder de in till boksläpp och stor utskällning!

(Som är snarlik en utställning med den skillnaden att vi utöver att ställa ut även läxar upp de makthavare som sätter politiskt egenintresse framför fred, solidaritet och kampen för en kärnvapenfri värld). 

1–4 september på konsthallen Mint i ABF-Huset i Stockholm.

Västs farligt enkla berättelse om Ryssland och Kina

Joe Biden 26 mars 2022 om Rysslands president Putin.

Den överdrivna rädslan för Kina och Ryssland säljs till en västerländsk allmänhet genom manipulation av fakta, skriver Jeffrey Sachs. Han känner Ryssland från sin tid i Kreml som rådgivare åt Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin.

Sachs visar att den intellektuellt stringenta kritiken av USA:s aggressiva utrikespolitik finns i USA och inte i Europa. I Kreml arbetade han sida vid sida med svensken Anders Åslund som tillhör de fanatiska krigsivrarna.

30 aug. 2022

Rustar Nato för krig mot Ryssland?


Letar NATO efter skäl som skulle rättfärdiga ett krig mot Ryssland? Olika uttalanden och hot från västerländska politiker och tjänstemän tyder på det. Och, som en försiktighetsåtgärd, inriktar sig det västerländska samhället på militär konflikt.

Här en analys ur tyska Linke Zeitung. I Sverige liksom i Tyskland sker nu en våldsam upprustning som inte ifrågasätts av något parlamentariskt parti.

26 aug. 2022

Med vattnet som vapen

Den ryske journalisten Jurij Vasiljev rapporterade i Vzglyad.ru om törsten i Donetsk, den heta sommaren 2022.

Människorna där lever inte bara under ständiga raketattacker, utan också – under de senaste sex månaderna - i allvarlig vattenbrist sedan Kievsidan stängt av pumparna som tidigare gav staden vatten från Donbasskanalen.

23 aug. 2022

Varför riskerar Australien en konflikt med Kina?

En förenad flyg och flottstyrka från Australien genomkorsar Sydkinesiska sjön.

Australiens premiärminister Anthony Albanese har ärvt sin föregångares hårda hållning mot Kina och utmanar dess maritima anspråk i Sydkinesiska sjön i namn av "friheten att navigera".

Albaneses regering borde vara ärlig mot sitt folk om Australiens roll i USA:s strategi för att innesluta  Kina, skriver Mark Valencia i Asia Times.

22 aug. 2022

Ukraina bundet till mordet på Darja Dugina

Aleksandr Dugin och hans dotter Darja Dugina, vars bil senare sprängdes i luften.

På lördagen sprängdes en bil i Moskva-regionen, där den kände filosofen Aleksandr Dugin tillsammans med sin 30-åriga dotter Darja deltog i en kulturfestival. Darja Dugina lämnade platsen i pappans bil som snart exploderade och dödade henne.

Den ryska säkerhetstjänsten har identifierat den troliga attentatspersonen, en agent för Ukraina.

20 aug. 2022

Riskerna ökar för Sverige i Nato


"Med sitt inträde i NATO ökar Sverige och Finland risken att dras in i en kärnvapenkonflikt", förklarar  den schweiziske tidigare översten i den schweiziska armén, NATO-officeren och FN-experten Jaques Baud som nyligen intervjuades den schweiziska tidskriften Zeitgeschehen im Fokus.

Han är geopolitisk analytiker, underrättelse- och terroristexpert. Baud har ofta gått emot det gängse Väst-narrativet och har följaktligen beskyllts för att vara en konspirationsteoretiker. Han intervjuades av tidskriftens Thomas Kaiser.

17 aug. 2022

Nidingsdåd i Narva

Nato-landet Estland lyfter bort en sovjetisk T-34-stridsvagn från ett monument i Narva.
Ett nidingsdåd uteslutande avsett att förolämpa invånarna i den rysktalande staden.

Myndigheterna i Estland har nyss tagit bort ett av de sista monumenten över den sovjetiska befrielsen av republiken i andra världskrigets slut, en T-34-strdsvagn i staden Narva.
 
I dess ställe har invånarna, nästan uteslutande rysktalande, tänt ljus: Vi minns!

12 aug. 2022

Kiev har carte blanche för alla brott

Rysslands permanenta sändebud i FN Vassilij Nebenzija varnade vid FN:s säkerhetsråds extra möte i går för en möjlig "monstruös provokation" av Kiev i händelse av att den ryska militären skulle lämna kärnkraftverket i Zaporozje.

Västmakterna tycks anse att det är Rysslands skuld att Kiev nu beskjuter kärnkraftverket med missiler och riskerar att utlösa ett nytt Tjernobyl. Därmed har Kiev fått carte blanche föra alla brott, menade Nebenzija.

11 aug. 2022

Vem vinner kampen om halvledarna?


Medan spänningen mellan USA och Kina trissats upp av Nancy Pelosis provocerande Taiwanbesök, ser teknikkriget mellan de två ut att ta en ny vändning.

Båda kamrarna i USA-kongressen har godkänt en plan för 280 miljarder dollar – Marker och Science Act – för att stärka USA:s tillverkning av datachip. Bilden ovan visar hur världens chipexport fördelades på olika länder 2016.

7 aug. 2022

Höjd ränta stoppar inte inflationen

Så har USA-inflationens årstakt ökat från januari 2020 till juni 2022.

USA:s motsvarighet till centralbank, Federal Reserve, höjde styrräntan med 0,75 procent i veckan. Den förväntade effekten, dämpad inflation, lär dock utebli.

Istället för att göra pengar mer svåråtkomliga behöver USA:s regering fokusera på den andra sidan av efterfråge-utbudsekvationen, skriver Ellen Brown som är advokat och bankanalytiker.

6 aug. 2022

Rapport från ett bombat hotell

Den kanadensiska journalisten Eva Bartlett råkade befinna sig på ett hotell i Donetsk som bombades av Kiev-militären igår.

Här rapporterar hon om händelsen.

Protester mot USA-attack i Kabul

 


KABUL (Pajhwok): Protester genomfördes över hela Afghanistan på fredagen för att fördöma söndagens drönaranfall som dödade Al Qaida-chefen Ayman al-Zawahir i Kabul, och kallade attacken kränkning av landets suveränitet.

På måndagen meddelade USA:s president Joe Biden att Ayman al-Zawahiri dödades i ett drönaranfall i Sherpur-området i Kabul på söndagsmorgonen.

4 aug. 2022

Ryssland, Kina och USA på möte - utan att mötas


Mediefokus i Asien har de senaste dagarna flyttas från Taipei till Phnom Penh, som är värd för tre dagars ASEAN-möten med dussintals bilaterala möten mellan utrikesministrar från alla stora intressenter i Indo-Stillahavsområdet.

Varken Kinas eller Rysslands utrikesministrar har dock några inplanerade möten med sin USA-kollega Antony Blinken.

30 juli 2022

Xi inför 20:e partikongressen


Xi Jinping, som är Kinas president liksom generalsekreterare för det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté och ordförande för Kinas centrala militärkommission, höll ett tal på en studiekonferens med tjänstemän på provins-/ministernivå som ägde rum från tisdag till onsdag i Beijing. 

Det han se ger en antydan om innehållet i Kinas kommunistiska partis (KKP) 20:e kongress, som äger rum inom kort. Texten är maskinöversatt men här försedd med vissa förklaringar.

29 juli 2022

Västs hackkyckling blev Kinas favorit

Huaweis anläggningar i Shenzhen har 25 000 anställda. Företaget styrs av personalen
och VD-posten roterar inom den valda styrelsen.

Amerikanska eliter valde 2019 ut det kinesiska personalägda företaget Huawei till sin särskilda hackkyckling. Följsamma västpolitiker som Anders Ygeman (s) föll pladask för sanktionssignalerna från USA och bannlyste Huawei från 5G-utbyggnaden.

Nu visar det sig att företaget inte bara överlevt Googles förbud att använda Android. Den kinesiska telekomjätten lanserar den tredje versionen av sitt operativsystem (OS) för mobila enheter i september, en direkt utmaning mot Googles samtidiga lansering av Android 13.

27 juli 2022

Världsläget enligt doktor Koo


Upplösningen av den unipolära världen har börjat. Det enda vettiga USA kan göra är att börja samarbeta med Kina och hitta ömsesidigt fördelaktiga resultat, skriver Kina-experten George Koo i Asia Times
.

Han dömer helt ut försöken att isolera Kina och använda maktpolitik. En frispråkig lägesanalys från en mångårig rådgivare till multinationella bolag

23 juli 2022

Putin och Erdogan i Iran

Presidenterna Putin, Raisi och Erdogan på sjunde toppmötet för Astana-processens garantländer.


På toppmötet i Teheran i veckan diskuterade med Rysslands president Putin med presidenterna för Islamiska republiken Iran och Turkiet, Ebrahim Raisi och Recep Tayyip Erdogan, utsikterna för att lösa situationen i Syrien.


Dessutom höll Putin separata bilaterala möten med sina kollegor.

22 juli 2022

Kina kräver vapenvila i Ukraina

Alla parter i konflikten borde "sätta sig ner, lugna ner sig" och återuppta samtalen, har Qin Gang, Pekings ambassadör i USA sagt. Kina vill ha ett återupptagande av samtalen mellan alla parter som är inblandade i konflikten, inklusive USA och Nato, sade Kinas ambassadör på onsdagen när han talade vid Aspen Security Forum i Colorado.

17 juli 2022

USA kunde inte ta över G20-mötet

Hetsen mot Ryssland på G20-mötet anfördes av kanadensaren Chrystia Freeland (se fotnot).

USA:s finansminister Janet Yellen  påstår att en majoritet på G20-mötet i Indonesien fördömt Rysslands intervention i Ukraina.

Det är inte sant och sannolikt var det just för att förhindra detta som de ryska representanterna närvarade.

14 juli 2022

Ukraina 35 år självständigt

Generalmajoren Petr Pelz var mellan 1996-2001 chef för den tjeckiska militära underrättelsetjänsten och därefter ambassadör i Afghanistan.

Här sammanfattar han några viktiga händelser de senaste 35 åren – vilka ledde till det som Ryssland kallar för en speciell militär operation. Petr Pelz uppmanar läsarna att dra egna slutsatser.

30 juni 2022

Krigshundarnas kongress

25 000 människor demonstrerade mot Nato när  krigshundarna samlades till kongress.

Natos nya "strategiska koncept" som nyss antagits på mötet i Madrid är ingen munter läsning. Skrivbordsgeneralerna har utvecklat en förfärlig kansliengelska och ett kodspråk som är näst intill ogenomträngligt.

Allt för att slippa säga som det är: Att Nato tänker fortsätta på sin krigarstråt. Ryssland som så sent som 2010 beskrevs som en "partner" är nu åter ondskans hypostas på jorden och Kina som inte ens omnämndes 2010 står nu Nato-topparnas nattsömn.

29 juni 2022

Vilken skillnad gör ett krig?


Ända sedan
den amerikanske historikern Alfred McCoy på 70-talet avslöjade sambandet mellan USA:s utrikespolitik och heroinhandeln i Sydostasien har  han varit en
framstående kännare av sitt lands utrikespolitik.

Det nya kalla krigets geopolitik menar han kan förstås med hjälp av ett axiom som formulerades 1904: "Utövandet av global hegemoni kräver kontroll över Eurasien, och striden om denna stora kontinent avgör således imperiers och deras världsordningars öde”. Här hans senaste essä från TomDispatch.

27 juni 2022

En finansiell tsunami har just börjat

Jens Mohrs tolkning av hyperinflation. Ekonomiska museet.

En internationell finansiell tsunami har just börjat. Rekordhög inflation och fallande börser innebär en massiv slakt på investerat kapital.


Men F. William Engdahl, forskare vid Global Research i Kanada, menar att denna kris, liksom flera tidigare, är politiskt framkallad.

22 juni 2022

Nato - en imperialistisk anakronism

Nato-Godzilla, en japansk byggsats för barn från 1962. Ska enligt reklamen ha besegrat King-Kong.

Flankerad av statscheferna för de nya NATO-kandidaterna Sverige och Finland meddelade USA:s president Joe Biden den 19 maj att de två länderna nu skulle "ansluta sig till världshistoriens starkaste, mäktigaste försvarsallians".

Med tanke på Natos historiska nederlag och panikslagna tillbakadragande från Afghanistan förra året måste uttalandet ses som ganska överdrivet, skriver Stephan Ossenkopp i China Daily.

21 juni 2022

EU provocerar till konflikt om Kaliningrad


Litauens beslut att blockera transitering från Ryssland till Kaliningrad strider mot internationell lag, som garanterar alla länder tillträde till sin exklav.

Detta förklarade igår den ukrainske ex-diplomaten Rostislav Isjtjenko. Han menar att beslutet är ett casus belli (anledning till krigsförklaring) och kan utvecklas till rena självmordet för Litauen.

20 juni 2022

Lumumbas tand återlämnad till familjen

Lumumba under studieåren, 1950-tal.
En guldtand är allt som återstår av den mördade ledaren för den kongolesiska självständighetskampen  Patrice Lumumba.

Han sköts till döds 1961 med tyst stöd från forna kolonialmakten Belgien och när han stod under FN:s beskydd.

17 juni 2022

Kievtjänstemän köper fastigheter i Schweiz


Webtidningen Newspunch avslöjade att flera högt uppsatta ukrainska tjänstemän i president Volodymyr Zelenskyjs inre krets köpt fastigheter i den schweiziska lyxiga semesterorten Gstaad.

Bland köparna finns Lyudmila Denisova, världskänd ukrainsk ombudsman som avskedades från jobbet på grund av falska rapporter om den ryska arméns våldtäkter och grymheter mot barn.

16 juni 2022

Ökar hotet mot Sverige?

 

Nyhetsbankens undersökning som bygger på Försvarsmaktens rapporter visar att det inte finns någon tydligt urskiljbar ökning av antalet gränskränkningar mot Sverige.

Diagrammet ovan visar samtliga rapporterade gränskränkningar sedan millennieskiftet.