30 dec. 2022

Synpunkter på Nato? Var god dröj...

Tusentals medborgare har på eget initiativ tyckt till om svensk Nato-anslutning.
UD har redan haft 10 veckor på sig att göra dessa brev offentliga.


Nu växer opinionen för att pausa Sveriges Nato-ansökan. Inte minst Sveriges krypande för Erdogan har väckt stark kritik (se upprop i DN idag).

Igår skrev Hanne Kjöller i DN: Vår Natoansökan börjar alltmer påminna om bygget av tunneln genom Hallandsåsen. Vi fortsätter bara därför att vi börjat. Men frågan måste ställas: När blir priset för högt?

De tusentals medborgare som på eget initiativ skickat in remissvar på departementspromemorian Ds 2022:24 om Sveriges medlemskap i Nato vittnar om besvikelse och vrede i de djupa folkleden. UD förhalar offentligheten.

29 dec. 2022

USA:s jobb att styra världen?


I en aktuell artikel i  den välrenommerade amerikanska tidskriften Foreign Affairs argumenterar Robert Kagan, känd nykonservativ, på fullt allvar för att det är USA:s jobb att styra världen.

Robert Kagan förklarar varför det är USA:s jobb att styra världen. Enligt honom kan det bara kan bli världsfred om USA styr hela världen.

23 dec. 2022

Ukrainas bästa regering?

17 november 2022. Demonstranter missnöjda med förhållandena i Tjeckien begraver
demokratins ideal på torget i Gamla stan i Prag.

Sedan september har det i Prag och andra tjeckiska städer, genomförts ett antal stora demonstrationer. Protester, som arrangerats av olika organisationer, riktades mot EU, NATO, mot höga energipriser och korruption men också mot regeringen som anklagats bl a för att vara ”Ukrainas bästa regering”, medan hjälpen till den egna befolkningen är mest tomma löften.

Demonstrationerna var i regel väl organiserade, utan inslag av våld, trots att det kunde röra sig om stora ansamlingar med uppåt 100 000 tusen deltagare.

Munkorg på TT:s reportrar

Owe Nilsson, politikreporter på TT, säger upp sig efter 38 år.

Det sker efter påtryckning från en statssekreterare alternativt pressekreterare i det borgerliga regeringskansliet.

22 dec. 2022

Ryskt svar på Nato:s expansion

Vid det ryska försvarsministeriets årliga kollegium signalerades en 
utvidgning av krigsmakten.

I onsdags mötte Rysslands president Vladimir Putin landets högsta försvarsledning som samlats till försvarsministeriets årliga kollegium.


Krigsmakten utvidgas till från 900 000 man till 1,5 miljoner man till följd av Nato-ländernas satsning på  att förlänga Ukrainakonflikten, paktens expansion och uppladdning vid ryska och vitryska gränser.

21 dec. 2022

Stalingrad 80 år den 2 februari

Rödarmister på väg till strid. Under den fyra dagar långa avgörande etappen inneslöts
de hitlertyska trupperna.

Den 2 februari 2023 infaller 80-årsdagen av de nazistiska truppernas nederlag i slaget vid Stalingrad. 

Den här artikeln av Erik Höhne i den tyska vänstertidningen Unsere Zeit påminner om andra världskrigets avgörande slag.

19 dec. 2022

Vitryssland och Ryssland samordnar


Rysslands president Vladimir Putin besökte idag Minsk för överläggningar med sin vitryske kollega, Aleksandr Lukasjenko.

Förutom de ekonomiska frågorna stod det allvarliga utrikespolitiska och säkerhetsläget på dagordningen.

18 dec. 2022

Stor anti-Nato-demonstration i Paris


Demonstranter i Paris krävde i lördags att Frankrikes medlemskap i Nato ska omprövas och  fördömde sanktionerna mot Ryssland.

Evenemanget organiserades av högerpartiet Les Patriotes (The Patriots), lett av Florian Philippot, den tidigare biträdande chefen för Marine Le Pens Nationell samling.

Ukrainas ÖB 3 december


The Economist har publicerat en intervju med Ukrainas ÖB Valerij Zaluzjnyj.


Det är en intervju som på sätt och vis avslöjar kärnan i nazistregimens politik, som den understöds av USA och EU.

17 dec. 2022

Eddy med vackra ansiktet blir världsberömd

Foto: Jean Francois Robert/modds

Édouard Louis  nya roman "Att förändras: en metod" (Wahlström & Widstrand, Översättare: Marianne Tufvesson) skildrar en mobbad homosexuell från fattig bakgrund som ger igen och kommer sig upp. Men en dag "tog det bara slut".

Gunnel Engström recenserar.

16 dec. 2022

Chatkontroll kan spräcka tyska regeringen

I den tyska förbundsdagen växer motståndet mot inrikesminister Nancy Faesers (SPD) planer på att ge myndigheterna generell möjlighet att övervaka chattar på nätet - utan brottsmisstanke.

FDP och de gröna vill inte acceptera brott mot koalitionsavtalet.

EU-censuren strider mot svensk grundlag

Och nu: nyheter från Ryssland...

Det nionde sanktionspaketet mot Ryssland som EU-ambassadörerna i EU-rådet antog igår efter mycket kattrakande innehåller en rad åtgärder som helt saknar militär betydelse men ökar EU:s isolering från Ryssland.

Exempelvis ska ytterligare fyra ryska TV-kanaler förbjudas i EU, däribland Rysslands mest seriösa informationskanal Rossija 1 och den rena underhållningskanalen Ren TV.

15 dec. 2022

Värsta beskjutningen av Donetsk på 8 år


Storstaden
Donetsk, centrum för det upproriska Donbas, utsattes i morse för massiv beskjutning, den värsta på åtta år.

Samtidigt beslutade EU om ett stödpaket (lån) till Ukraina för nära 200 miljarder SEK, pengar som uteslutande går till behoven på den ena sidan.

EU:s nionde sanktionspaket dröjer


EU har misslyckats med att enas om ett nionde sanktionspaket mot Ryssland. Kanske har Bryssel uttömt reserven av verktyg när det gäller att isolera Ryssland - och därmed försvåra en förhandlingslösning i Ukraina.


Vad som står på spel denna gång är bl.a. möjligheterna att hjälpa svälthotade länder i Afrika. Polen och Baltikum låter sig inte bevekas.

14 dec. 2022

Vad är en 'regelbaserad ordning'?


USA och dess allierade hänvisar allt oftare till "en regelbaserad" världsordning. Vad innebär det och vad skiljer det från den ordning som hittills rått under efterkrigstiden?

Thomas Röper, som driver bloggen  "Anti-Spiegel", ger sin analys.

13 dec. 2022

EU: Kriget framför allt!

EU beviljar Ukraina ett stödpaket på 18 miljarder euro, sedan Ungern tvingats släppa sitt motstånd. I EU sker ingenting enligt den demokratiska handboken utan genom utpressning och korruption.

För att få igenom krigspaketet fryste tidigare EU-kommisonen 5,8 miljarder euro av covidstödpengar som Ungern hade rätt till enligt EU:s plan "Next Generation recovery".

11 dec. 2022

På jakt efter folkets röst

Vinjett till Franz Sjöbergs tidning "Folkets röst" från 1849.

Folkets röst, var hittar man den? På jakt efter folkets röst besökte jag nyligen regeringskvarteren kring Rosenbad,  numera permanent avspärrat med bommar och övervakat av väktare med löst hängande pistolhölster.

Jag vill se vad svenska folket - oombett - har tyckt om den politiska elitens Nato-kupp. Enligt uppgift i media har det kommit in tusentals frivilliga "remissvar" på Ds 2022:24, det enda ynka dokument som kommit från Rosenbad om likvideringen av 200 års neutralitetspolitik.

9 dec. 2022

Myten om 8 maj 1945

"Gasade", målning av John Singer 1919.

Segern över Hitlerfascismen, som i väst firas den 8 maj (men i Ryssland, Israel m fl länder den 9 maj), kom att bilda ett oövervinnerlighetskomplex som sedan följt med under hela efterkrigstiden, skriver den belgiske författaren Jean Bricmont.

Bland annat har denna tro det lett till att västvärlden efter 1991 betraktat Sovjetunionens arvtagare Ryssland som ett "besegrat" land, vars intressen utan vidare kan negligeras. En farlig självöverskattning.

8 dec. 2022

Rapport från Donbass

Den franskspråkige advokaten Arnaud Develay beskriver i en intervju med Kevin Barrett situationen i Donbass, som nästan helt förtigs i västmedia - trots att den är upphovet till konflikten i Ukraina.

I över åtta år har människorna i Donbass, Folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, varit utsatta för obarmhärtig beskjutning, rakt in i byar och bostadsområden.

6 dec. 2022

Berlin och den "ukrainska förintelsen"

Tyska förbundsdagen undervisar Ryssland om "folkmord".

Tyska förbundsdagen beslutade den 30 november med stor majoritet att förklara hungersnöden i Ukraina 1932/33 som ett folkmord och ansluter sig därmed till de politiska åsikterna hos efterföljarna till Ukrainas tidigare nazikollaboratörer, skriver den tyska webtidskriften German-foreign-policy.com

Den ukrainske ambassadören i Tyskland Oleksii Makejev och hans föregångare, den nuvarande ukrainske vice utrikesministern Andriy Melnyk deltog också i debatten som gäster. Däremot lyste hela den federala regeringen med sin frånvaro.

5 dec. 2022

Ukrainska drönare bombade Rjazan och Saratov (uppdaterad)

Det kan ha varit jetdrönaren TU-143 som finns i Ukrainas arsenal från sovjettiden
som användes på lördagsmorgonen mot två ryska militärflygfält

Ukraina har försökt slå till med drönare på flygfälten "Djagilevo" i Rjazan-regionen och "Engels" i Saratov-regionen, rapporterade det ryska försvarsministeriet. Tre militärer från den tekniska personalen dödades, enligt rapporten.

Eftersom det handlar om flygfält för långväga flyg, däribland flygningar för de ryska kärnvapenstyrkorna, utgör anfallet en mycket allvarlig upptrappning.

4 dec. 2022

Twittrare vill benåda Assange och Snowden

Elon Musk skulle utan vidare kunna bli en intressant presidentkandidat i USA -
om han inte var född i Sydafrika.

Twitters vd Elon Musk frågar användarna om de två män som anklagats för att ha avslöjat amerikanska hemligheter bör benådas.

Ja, svarar en överväldigande opinion.

3 dec. 2022

Pristak på olja driver upp priset

En "skuggflotta" på mer än ett tusen oljetankfartyg kan nu bli Rysslands vapen för att
kringgå EU:s "pristak" på olja.

EU har nått ett avtal om ett pristak på rysk olja på 60 dollar per fat, rapporterar Financial Times. Polen kämpade länge för att pristaket skulle sättas lägre, men fick ge sig. Grekland och Malta förordade 80 dollar fatet.


Världsmarknadspriset är idag 89 dollar per fat (på olja av s k Brentkvalitet) vilket skulle innebära att EU tilltvingar sig 29 dollar per fat i "rabatt" från Ryssland.

Varför skulle Ryssland gå med på det?

1 dec. 2022

Polen tvingar Ryssland att lämna OSSE

Sedan Polen för tredje gången vägrat ge visum till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för att besöka ett möte i Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa (OSSE) hotar Ryssland nu att även formellt lämna organisationen.

Kremls talesman Dmitrij Peskov kommenterade torsdagen den 1 december möjligheten att Ryssland drar sig ur Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Risto Ryti och Finlands ”separatkrig” 1941-44, del II

Ryti på de åtalades bänk under krigsansvarighetsprocessen som hölls i Finland från november 1945-februari 1946. Han dömdes till 10 års tukthus, men benådades 1949.

I andra och avslutande delen av sin uppsats om Risto Ryti, riksbankschefen, statsministern och presidenten behandlar Jan Nybondas dennes handlande åren 1941-1944.

Utgångspunkten är två publikationer som utkommit först på tjugohundratalet, Rytis dagböcker och hans memoarer.