30 mars 2017

Nato övar invasion av Ryssland

I Tyskland söker myndigheterna efter "rysktalande timanställda" för statistjobb under övningar med USA-armén i Tyskland.


Staden Berlin annonserar på sin officiella webbplats efter rysktalande extrapersonal.


29 mars 2017

Putin och Medvedev i Ishavet

Idag onsdag 29 mars besöker Rysslands president Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev Franz Josefs Land i Norra Ishavet.

De ska studera resultaten av arbetet med att eliminera miljöskador i Rysslands arktiska zon.


28 mars 2017

Svenskättling startade Oktoberrevolutionen

Nikolai Erikson som 19-årig underofficer 1909.
Från fyratiden på morgonen 25 oktober (7 november enligt vår tideräkning) 1917 låg pansarkryssaren Aurora förtöjd mitt emot Vinterpalatset i Petrograd. Besättningen hade gjort uppror mot tsarmakten och hade till uppgift att övervaka Nikolajevbron (senare omdöpt till Löjtnant Schmidts bro).

På morgonen hade ett upprop till omedelbar resning förmedlats på Auroras radio. Klockan 22.40 avfyrades från sextumskanonen i kryssarens för ett löst skott som gav signalen till de revolutionära att besätta Vinterpalatset.

Men vem var befälhavare ombord? Vem uttalade den avgörande ordern om signalen till resning som skulle förändra en värld?

25 mars 2017

4 000 döda hittills i västra Mosul

Omkring 4 000 personer har hittills dödats i operationen för att befria de västra delarna av den irakiska staden Mosul från terroristgruppen Islamiska staten, rapporterade turkiska Anadolu Agency på fredagen med hänvisning till en representant för den irakiska armén, general Saira Al-Musawi.Tidigare rapporterade den irakiska regeringen att 180 000 civila hade flytt västra Mosul i mitten av februari, när den militära operationen inleddes. FN:s humanitära organ förbereder sig på att ytterligare 300-320 000 civila kan lämna staden de närmaste veckorna..

23 mars 2017

Varför vi älskar att hata Ryssland

En ny bok på Karnevals förlag analyserar russofobins historiska rötter.

Onsdag 19 april framträder författaren, schweizaren Guy Mettan, på Filmhuset. Örjan Berner, svensk ambassadör i Moskva 1989–1994, medverkar.

Boka biljett nu!

22 mars 2017

En mörk tradition väcks till liv

Index Librorum Prohibitorum, katolska kyrkans
förteckning över förbjudna skrifter.
Från 1559 till 1996 har katolska kyrkan haft ett "index", en förteckning över förbjudna skrifter. Denna mörka tradition väcks nu till liv i russofobins USA.

Harvard-universitetets bibliotek har utfärdat en förteckning över 200 webbsidor  som anklagas för att vara "agenter åt eller duperade av Ryssland".

21 mars 2017

Ryska flottan och Skottland under samma flagga

I en intervju med Euractiv.com får Rysslands EU-ambassadör Vladimir Tjizjov frågan om Ryssland tänker placera en ambassadör i Skottland.
 - Ryssland har i århundraden haft en särskild relation till Skottland, svarar han. S:t Andrew är skyddshelgon för både Skottland och den ryska flottan. Ryska flottan har samma flagga som Skottland, bara med omvända färger.

18 mars 2017

Den goda terrorismen

Den 11 mars sprängde sig en självmordsbombare mitt i en folkmassa av shiapilgrimer på Bab al-Saghir kyrkogård, en shiamuslimsk böneplats i Damaskus, mellan stadsdelarna Bab Musalla och Bab al-Jabiya söder om Umayyadmoskén.

Detta dåd har varken fördömts av FN:s säkerhetsråd eller av Sverige.

15 mars 2017

Norge tänker fritt

Kåre Willoch (t v) och Thorvald Stoltenberg anser båda
att sanktionerna mot Ryssland motverkar sitt syfte.
Det är ett paradoxalt faktum att man i Nato-landet Norge tänker friare än i Sverige i fråga om det ryska "hotet" mot Europa. 

Nyligen har både den gamle högerledaren Kåre Willoch och  den
förre försvars- och utrikesministern, socialdemokraten Thorvald Stoltenberg varit ute och krävt en realistisk och vänskaplig politik gentemot Ryssland.

11 mars 2017

Assad: USA-trupperna är ockupanter

Syrien blir det sjätte landet som USA olagligt ingriper i militärt
under förevändning att bekämpa "islamisk terrorism"
Alla utländska soldater, inklusive de från USA, som kommer till Syrien oinbjudna är inkräktare, sa Syriens president Bashar Assad igår i en intervju med kinesiska Phoenix TV.   

USA-trupper har gått in i staden Manbij utan tillstånd.Assad förnekade att Damaskus hade "öppnat dörrar" för USA-trupperna i Manbij.

10 mars 2017

Tyskland stoppar ryska paralympikerombud

Maria Zacharova, ryska UD:s talesperson.
Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova förklarade idag att de bilaterala förbindelserna med Tyskland skadas av att ryska dumamedlemmar vägras inresa i Tyskland.

Dumans vice talman Igor Lebedev och ordföranden i dumans utskott för fysisk kultur, idrott, turism och ungdomsfrågor Michail Degtjarev har vägrats inresa för att delta i ett möte rörande handikappidrott.

400 USA-soldater till Syrien

400 USA-soldater har skickats till Syrien. Här en styrka på väg till
staden Manbij mellan Raqqa och Aleppo.
Nyheten om att Pentagon har skickat 400 USA-soldater till Irak har utlöst protester i USA:s kongress. 

Barbara Lee, Kaliforniendemokrat i representanthuset, har lagt ett förslag som kan blockera fler "stövlar på marken" i den pågående konflikten.

7 mars 2017

Ryssland inför rätta

En märklig rättegång har tagit sin början i Internationella domstolen i Haag. Ryssland står anklagat för att stödja terrorism i Ukraina.
Åtalet har väckts av regimen i Kiev som kom till makten genom att lönnmörda hundra aktivister på Maidan och 16 poliser och sedan jaga bort den lagligt valda presidenten med automateld.

6 mars 2017

EU tar första steget till Europaarmé

Afrika 1914.
EU:s utrikes- och försvarsministrar nådde idag måndag en överenskommelse om att skapa ett högkvarter för militär utbildningsverksamhet. 

 Detta är ännu ett steg i riktning mot att skapa en "europeisk armé" som framför allt ska kunna sättas in i de europeiska stormakternas forna kolonier.

Till att börja med är det Demokratiska republiken Kongo, Mali och Somalia som ska lyckliggöras av EU:s nya embryo till Europaarmé.

1 mars 2017

Trump lovade 1 biljon till investeringarDonald Trump, flankerad av vicepresident Mike Pence och
representanthusets talman Paul Ryan.

I sitt första tal till kongressen meddelade Donald Trump sin avsikt att anslå en biljon dollar till infrastrukturprojekt i USA och att ändra systemet för invandrarmottagning.


Han sa också att USA kommer att fortsätta att kraftfullt stödja Nato. Trump manade det amerikanska folket till förening i sin beslutsamhet att bekämpa hat och ondska.