26 nov. 2021

Myrdal om fallet Assange

11 december 2014 skrev författaren Jan Myrdal till konstitutionsutskottet. Sedan 30 oktober 2020 är han död. Veterligen fick han aldrig något svar från KU.

Han anklagade i sitt brev Fredrik Reinfeldt för att 2011, då han var statsminister, ha gjort sig skyldig till ett flagrant fall av ministerstyre, som skadade Julian Assange.

Idag vet vi att den svenska hanteringen av fallet ledde Assange vidare till Belmarshfängelset i Storbritannien, med stor risk att bli utlämnad till USA och ett hotade livstidsstraff.

Efter sju år: vad har KU gjort? Vad är svaret på Myrdals fråga?
/ Stefan Lindgren

24 nov. 2021

Europe is sinking


Nej, Europa tänker inte. Det sjunker. Det visar såväl regeringskrisen i Sverige som den nya regeringen i Tyskland.

Och överalltihopa lyser coronapaniken som driver fram nya och svårhanterliga motsättningar mellan  medborgare och överhet.

23 nov. 2021

Skrämselpropaganda om inflationen


Just nu varnar nyliberala media världen över för inflationsspöket. I verkligheten är inflationen ännu mycket måttlig och den kan gynna många skuldsatta.

Media och experter bidrar till inflationsskräcken genom att hela tiden redovisa fiktiva årssiffror.

19 nov. 2021

Anti-putinismen kan leda till total brytning


I USA-kongressen finns ett resolutionsförslag som innebär att Putin - om han skulle kandidera till en ny presidentperiod 2024 - inte kommer att erkännas av USA som Ryssland legitima överhuvud.

Förslaget kan, om det går igenom, medföra ett totalt brott av de diplomatiska relationerna mellan länderna.

18 nov. 2021

Här massakrerade USA 70 civila

Efter att ha dödat dussintals syriska civila i en bombraid 2019 frikände den amerikanska militären sig själv och dolde bevis. Det är den senaste skandalen kring det ljusskygga krig USA för i Syrien och som har undgått allmänhetens insyn.

Avslöjandet som gjorts av New York Times har nämns på svenska omni.se och svt.se/nyheter men Aaron Maté på Informationclearinghouse.info ger en mer fullständig bild.

Tyskland förlänger energikrisen

Nord Stream 2 som redan försenats två år på grund av USA:s motstånd,
står färdig men får inte tas i bruk. (Foto: Menswork.ru)

De europeiska naturgaspriserna fortsatte att stiga igår sedan Tyskland skjutit upp godkännandeprocessen för gasledningen Nord Stream 2 som är ett rysk-europeiskt samägt projekt rörledning.

Godkännandeprocessen avbröts på formella grunder. Nord Stream 2-konsortiet som är registrerat i Schweiz måste bilda ett tyskt dotterbolag. Under tiden rusar gaspriserna.

16 nov. 2021

Minoritetsstyret i världen


Nej, jorden går inte under i morgon, trots att undergångsvisionerna står som spön i backen. Men stora förändringar sker i det tysta och det råder en fundamental osäkerhet om deras betydelse.

Ett är säkert. Västvärldens industriella och ekonomiska dominans går mot sitt slut.

11 nov. 2021

Facit av 20 års "krig mot terrorn"

Pentagon medger bara att några få civila dött i 20 års "krig mot terrorn". Enligt ett
amerikans forskningsprojekt nåddes siffran 3,1 miljoner döda redan 2019.

Hur många människor har egentligen dött i ”Kriget mot terrorismen”? Kriget har sedan 9/11 för det mesta motiverats som en kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Antalet civila dödsoffer har man knappast brytt sig om.
 
Joachim Guilliard gör i Berliner Zeitung ett aktningsvärt försök att summera dödstalen.

10 nov. 2021

Kan trupper eller samtal lösa flyktingskrisen?


Idag trappades konflikten vid den polsk-vitryska gränsen upp ytterligare genom att Europeiska rådets ordförande Charles Michel anklagade Vitryssland för "terrorism" och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki spädde på med att påstå att det "nyimperialistiska" Ryssland ligger bakom.

Den enda lösning man ser från det hållet är mera trupper.

Går världen mot en ny energikris?

Igor Setjin, Rosnefts VD, om man så vill en av kolvätelobbyns språkrör.



De som är gamla nog minns energikrisen 1973-74. Till följd av snabbt stigande oljepriser tvingades regeringen i januari 1974 införa ransoneringar av drivmedel, bränsle, värme från fjärrvärmeverk samt varmvatten.

Är en ny energikris möjlig idag? Ett tal som Igor Setjin, Rosnefts verkställande direktör, höll vid ett ekonomiskt forum i  Verona den 28 oktober 2021 belyser frågan från den ryska olje- och gasindustrins horisont.

9 nov. 2021

Konflikten om Taiwan



Den tyska webbsidan German Foreign Policy har analyserat läget i Taiwanfrågan i en tvådelad artikel som följer här.

6 nov. 2021

Grön imperialism tvingar fattiga på knä

Den 13 augusti 2020 passerade tolv obscent rika amerikaner biljonstrecket. Tillsammans äger de
1 015 000 000 000 dollar.
 Även om tolv oligarkerna betalade alla
Afrikas skulder skulle de ha över 250 000 000 000 dollar kvar.

Länder med lägre inkomster tvingas lägga fem gånger mer på skulder än att klara av klimatförändringens effekter och minska koldioxidutsläppen, enligt en ledande välgörenhetsorganisation mot fattigdom.

Siffror från Jubilee Debt Campaign visar att 34 av världens fattigaste länder lägger 29,4 miljarder dollar på skuldbetalningar per år jämfört med 5,4 miljarder dollar  på åtgärder för att minska effekterna av klimatkrisen, rapporterar Guardian.

3 nov. 2021

Ingen videolänk till Kina?

Xi Jin-ping har inte lämnat Kina sedan pandemin utbröt.

När Kinas president Xi Jin-ping ville framträda på klimatmötet i Glasgow erbjöd arrangörerna ingen videolänk, uppger Kinas utrikesministerium.

Men han framförde ett skriftligt meddelande till konferensen. Rysslands president Vladimir Putin hade tidigare lämnat ett budskap på  videolänk till mötet om skogsbruk och markanvändningsfrågor.

2 nov. 2021

Klimat – en lönsam vara

Kan världens skogar vara lösningen på klimatkrisen?

Klimatkrisen hotar utan tvekan allt liv på jorden. Men för den kapitalistiska världsordningen är det en annan fråga, en fråga om nya investeringsmöjligheter.

Så skrev tidskriften Frontiers redaktör i april i år. En synpunkt från Indien, ett av de många länder som  nu uppfordras att betala vad den rika världen ställt till med.

1 nov. 2021

Talibanerna tar itu med narkotikan

En taliban drar upp en narkoman under en bro i Kabul.

Enligt en uppskattning har USA lämnat efter sig fyra miljoner narkomaner i Afghanistan. Erfarenheten visar att endast en stark väckelserörelse klarar att ta itu med detta problem.

Talibanerna har börjat det mödosamma arbetet och angriper langarna, de stora profitörerna.