30 maj 2024

Sverige skänker lätt måltavla för Ryssland


Nej, Sverige skickar inga JAS-plan till Ukraina. Ännu.  Däremot meddelade regeringen att den skickar två ASC 890 AWACS-flygplan till Ukrainas krigsmakt.

En exklusiv gåva:: det finns bara 12 sådana maskiner i världen. Enligt västanalytiker kan den svenska gåvan tillsammans med F-16-plan från andra Nato-länder avsevärt stärka det ukrainska luftförsvaret.

Men  är detta verkligen fallet? undrar en kommentator i Moskvatidningen Vzgljad.

22 maj 2024

Sverige satsar 75 miljarder till på Ukrainakriget

21 maj 2024

Kuppförsök i Kongo-Kinshasa

Marcel Malanga, 21 år, t v, blev vittne till hur hans far Christian dödades under
sitt eget kuppförsök. USA visste ingenting....


Säkerhetsstyrkor i Kongo-Kinshasa förhindrade ett kuppförsök tidigt på söndagsmorgonen, uppgav landets militär. Minst tre personer dödades och ett femtiotal greps. Tre amerikanska medborgare uppges vara bland de gripna.

Kuppförsöket leddes tydligen av den kongolesiske oppositionspolitikern Christian Malanga, som varit bosatt i USA .

16 maj 2024

Krossa den skändliga!

Omslaget till påvens censurdirektiv från 1758. En tradition
EU-kommissionen håller vid liv.

EU urartar alltmer till en censurinstans som tar sig rätt att censurera medier. "Krossa den skändliga!" var Voltaires stridsrop mot sin tids tankepoliser, den katolska kyrkan.

Idag måste samma stridsrop resas mot EU. Stefan Lindgren om EU:s senaste censurinitiativ.

15 maj 2024

Tjeckien en väg, Sverige en annan


Två aktuella uttalanden. Tjeckiens president Petr Pavel anser att det är dags för vapenvila och förhandlingar i Ukraina.

Sveriges försvarsminister meddelade på Telegram att han överväger att sända svensk trupp till Ukraina.  Det samma vecka som Ulf Kristersson uttryckligen omfamnade tanken på amerikanska kärnvapen i Sverige.

14 maj 2024

Nya ryska regeringen

Putin skakar hand med premiärminister Misjustin. Till höger den nye försvarsministern Belousov. 

Skiftet på försvarsministerposten är den mest sensationella förändring i den nya ryska regering som parlamentet, duman, ska ge slutligt godkännande idag.

Men även om president Putin är känd för sin motvilja att byta ministrar i tid och otid finns det en hel del andra förändringar.

10 maj 2024

Ska BRICS skapa en ny valuta?


BRICS är en mellanstatlig organisation som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika, Iran, Egypten, Etiopien och Förenade Arabemiraten. Tillsammans representerar de en större del av världsekonomin än G7-länderna och deras sammanlagda befolkning utgör 45,78 procent av världens befolkning.

Pepe Escobar rapporterar från en resa i Brasilien för att ta tempen på BRICS.

8 maj 2024

Putin svors in för femte gången


Igår svors Vladimir Putin in som president för Ryska federationen för ytterligare en sexårsperiod. Det var femte gången.

I sin första ukas för den nya mandatperioden angav han nationella utvecklingsmål för perioden fram till 2030 med utblick mot 2036. 

Inom tio dagar ska en ny regering utses, och för första gången är det parlamentet, duman, och inte presidenten som fattar det avgörande beslutet.

6 maj 2024

Ny färgrevolution hotar Georgien


Protesterna i Georgien bedarrar inte, tiotusentals människor samlas nära parlamentsbyggnaden för att protestera mot lagförslaget "om utländska agenter".

Bryssel och Washington fördömer dokumentet, och republikens EU- och Nato-integration riskerar att gå i stöpet. . Trots detta är det styrande partiet "Georgisk dröm"  fast beslutet att driva igenom lagen, och premiärminister Irakli Kobakhidze har inställt ett besök i USA på grund av den amerikanska sidans krav att avbryta behandlingen av lagförslaget.

Brev till en (s)-riksdagsman

Ekonomen och fredsaktivisten Henry Söderström skriver brev till socialdemokratiska riksdagsmän inför DCA-beslutet. Kommer de att läsa brevet, kommer de att reagera?

Det tycks finnas ett brett motstånd mot DCA-avtalet som inte släpps fram i media. Kan riksdagen negligera det?