30 sep. 2019

Varför USA:s militära förmåga minskar

Den amerikanske undersökande historikern Eric Zuesse analyserar varför USA, trots att landet står för hälften av världens militärutgifter hela tiden försvagas militärt.

Svaret är korruption. En korruption som är så systematisk att den uppfattas som normal och omfattar båda kongressens partier.

26 sep. 2019

500 forskare om klimatet

Forskarvärlden är kluven i synen på klimatförändringarna. I dagarna vände sig 500 forskare med ett öppet brev till FN. Budskapet: Det råder ingen nödsituation. 

Världen har uppvärmts med mindre än hälften av den ursprungligen förutspådda hastigheten och med mindre än hälften av den hastighet som kan förväntas på grundval av antropogen påverkan och  strålningsobalans. Det säger att vi är långt ifrån att förstå klimatförändringar, skriver de.

Zelenskij spelar högt

Ukrainas nye president Zelenskij vill hjälpa demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Samtidigt riskerar han att förstöra relationerna till USA under Trump.

24 sep. 2019

FN-team får tillgång till Venezuelas fängelser

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet (bilden) bekräftar att FN-kontoret och Venezuelas regering slutit ett samarbetsavtal för att arbeta vidare med FN-rapporten om människorättsläget i landet.

Bland annat har ett team från FN-kontoret placerats i Caracas för att följa upp rapporten och har direkt kontakt med myndigheterna. Teamet har enligt överenskommelsen tillgång till fängelser och anstalter så som Centro de Procesados Militares Ramo Verde och en arbetsplan för regelbundna besök har arbetats fram.

20 sep. 2019

Sveket mot Julian Assange

Den psykologiska tortyren av Julian Assange är oförminskad, säger journalisten John Pilger.

Det var i maj som
Nils Melzer, FN:s särskilda föredragande för tortyr, efter att ha besökt fängelset slog fast att "Julian Assange uppvisar alla symtom som är förknippade med långvarig exponering för psykologisk tortyr och bör inte utlämnas till USA".


"Hans hälsa är inte bra. Han har gått ner cirka 15 kilo i vikt - fem sedan jag senast såg honom. Och han är i ensamcell 22 timmar om dygnet på fängelsets sjukavdelning”, berättar Assanges pappa som också har träffat Julian i fängelset.


Brittiska Medialens granskar medias svek mot Assange.

19 sep. 2019

Inte skuggan av bevis mot Iran

Attacken på Aramcos anläggningar i Abqaiq i Saudiarabien 14 september används nu av krigshetsarna i USA och Mellanöstern för att om möjligt få igång ett krig mot Iran.

Men det finns inga bevis för att Iran skulle ha något med attacken att göra, framhåller Tehran Times.

18 sep. 2019

USA:s regering åtalar Snowden för memoarbok

Igår utkom i ett stort antal länder Edward Snowdens självbiografiska bok "I allmänhetens tjänst".

Nu försöker USA:s regering att komma åt Snowden genom att väcka åtal mot de "olagliga" memoarerna.

Men eftersom USA inte kan stoppa boken satsar regeringen på att kunna beslagta vinsterna av den.

17 sep. 2019

Jaga ikapp och gå om USA?

Äldst i hela Ryska federationen blir man i Ingusjien, näst äldst i Moskva.
På Nikita Chrusjtjovs tid fanns en slogan om att ”jaga ikapp och gå om USA”. Det kanske fortfarande är möjligt - på en punkt som handlar om livskvalitet.

När Vladimir Putin först blev president 2000, ärvde han ett ekonomiskt förstört och socialt deprimerat land, med en dyster livslängd på endast 65,5 år. Det var långt bakom alla västerländska länder och på en skamlig 124:e position bland världens länder.

Till 2030 är det en reell möjlighet att medellivslängden går om den i USA.

16 sep. 2019

Någon behöver en historielektion

Hitler åker in i Prag 15 mars 1939.
Den 23 augusti gjorde Kanadas premiärminister ett uttalande för att påminna om den s.k. “black ribbon day”, en egendomlig helgdag som infördes 2008-2009 av Europaparlamentet till minne av offren för fascistisk och kommunistisk “totalitarism” och undertecknande av Molotov-Ribbentrops icke-angreppspakt 1939.

Olika mitten-högergrupper i Europaparlamentet stödde, tillsammans med NATOs (läs USAs) parlamentarikerförsamling idén. 2009 antog också OSSE vid ett möte I Litauen en resolution som “likställde Sovjets och Nazitysklands ansvar för att starta Andra världskriget”.

13 sep. 2019

CIA-agent i Kreml

För två år sedan försvann en tjänsteman ur president Putins administration, Oleg Smolenkov. Nu bor han sedan en tid i ett stort hus i Stafford i USA.
 
I amerikanska media framkommer att Smolenkov arbetade som CIA:s källa i Kreml men togs hem när han riskerade att bli avslöjad.

7 sep. 2019

Jan Myrdal om Hongkong

När man jämför hur Indien och Kina löst sina problem med kvarvarande koloniala formationer visar det sig att Kina valt den långsammare, fredligare vägen.

Politiken att låta Hongkong bestå som en kapitalistisk enklav har i sjuttio år bidragit till Kinas ekonomiska utveckling, skriver Jan Myrdal.

Die Linke störst förlorare i tyska valen

«Tidigare var vi de missnöjdas röst. Nu har vi gjort oss till främlingar för våra tidigare väljare och därmed gjort det lätt för AfD (Alternativ für Deutschland). Därmed är vi medansvariga för deras framgång.»

Det säger den tidigare förbundsdagsledaren för det tyska partiet Die Linke Sahra Wagenknecht till Redaktionsnetzwerk Deutschland.

2 sep. 2019

Att återställa USA:s ekonomi


Om president Trumps och USA:s svårigheter att återställa USA:s ekonomi skriver Dmitry Orlov.

Att återta förlorade jobb till USA kan visa sig mycket svårt. Skulle Stalins femårsplaner kunna vara en modell? undrar Orlov retsamt.

"Donald Trump har nyligen beordrat amerikanska företag att flytta produktion från Kina till USA. Enklare sagt än gjort! – eller snarare göra ogjort", konstaterar Dmitry Orlov och fortsätter:

"Att flytta produktion till Kina (och, när det gäller IT, till Indien) har gjort det möjligt för amerikanska företag att dra nytta av den stora löneskillnaden och en mer oreglerad affärsmiljö att bli mer lönsamma. De använde dessa överskottsvinster till att köpa tillbaka sina egna aktier, göra generösa utdelningar till sina aktieägare och använda konstgjort uppblåsta aktiekurser som fått motivera orimliga VD-löner och bonusar."