30 sep. 2022

Fyra regioner går till Ryssland

 Från vänster till höger: chef för Cherson-regionen Volodymyr Saldo, chef för Zaporozje-regionen Jevgenij Balitskij, chef för Folkrepubliken Lugansk Leonid Pasetjnik, chef för Folkrepubliken Donetsk Denis Pusjilin. Foto: Grigory Sysoev, RIA Novosti

Idag undertecknades i Kreml fördrag om upptagande i Ryska federationen av fyra regioner i Ukraina:
Folkrepubliken Donetsk, Folkrepubliken Lugansk, Zaporozje-regionen och Cherson-regionen.

President Putin hänvisade i sitt tal till FN-stadgans artikel 1.2 om principen om människors jämlikhet och självbestämmanderätt. Här återges hela talet i Christer Lundgrens översättning.

29 sep. 2022

Politikerna sänker världsekonomin


Diagrammet ovan visades på RYSK (!) tv igår. Det kommer från ansedda nyhetsbyrån Bloomberg och fakticiteten kan inte ifrågasättas. Den visar hur summan av amerikanska tillgångar (främst obligationer) och fasta inkomster det senaste året sjunkit med 57,8 biljoner dollar (tolv nollor).

Jämfört med den kris som nu seglar upp ter sig krisen 2008 som en mild vårfläkt.

28 sep. 2022

Säkerhetsrådet inkallas om NordStream

Vad sökte den amerikanska helikoptern efter ovanför sabotageplatserna i
början och mitten av september?

Ryssland planerar att inkalla FN:s säkerhetsråd  för att behandla sabotagen mot NordStream I och II. Det står nu klart att explosionerna på tre ställen inte har någon annan förklaring än sabotage.

Tyska media uppger att ett amerikanskt landstigningsfartyg i början av augusti rörde sig i det aktuella om området utanför  Bornholm.

Sikorski: "Tack, USA!"

Carl Bildt tillsammans med sin tidigare kollega Radoslaw Sikorski.

USA varnade den tyska regeringen för flera veckor sedan att det förelåg risk för angrepp på Nord Stream och Nord Stream 2, rapporterar den tyska tidningen Spiegel.

Polens tidigare utrikesministern Radoslaw Sikorski skrev på Twitter sedan sprängningarna i Östersjön blivit kända:  "Tack, USA."

27 sep. 2022

Biden lovade "göra slut på" North Stream7 februari 2022 förklarade president Biden att USA kommer att "göra slut" på North Stream 2 om "Ryssland invaderar Ukraina".

På reporterns påpekande att gasledningen ligger på tyskt territorium bl.a. svarade han "Jag kan försäkra er, vi kommer att göra det".

25 sep. 2022

Varför folkomröstningarna i Ukraina är en stor sak


Folkomröstningen 23-27 september i regionerna Donbass, södra Cherson och Zaporozje i Ukraina om deras anslutning till Ryska federationen är, i första hand, ett utövande av ursprungsbefolkningens rätt till självbestämmande, skrev den indiske veterandiplomaten M. K. Bhadrakumar på sin blogg 22 september.


Denna befolkning förkastar den väststödda regimförändringen i Kiev 2014 och framväxten av extrema nationalistiska krafter med nynazistiska uppfattningar inom maktstrukturen.

22 sep. 2022

Konservativa kritiserar Bidens krig


Under onsdagens session i FN:s säkerhetsråd talade USA:s president Joe Biden och anklagade - grundlöst - sin ryske kollega Vladimir Putin för att ha hotat med kärnvapenkrig i sitt tal samma dag.

Senare krävde Ukrainas president Volodomyr Zelensky i ett tal på videolänk från Kiev, att Ryssland måste uteslutas ur FN:s säkerhetsråd.

21 sep. 2022

Ryssland tillkännager partiell mobilisering


Rysslands president Vladimir Putins förväntade TV-tal, som tillkännagavs i går kväll, hölls i morse,  onsdagen 21 september.

Putin tillkännagav där en partiell mobilisering av Rysslands militära reserver:

16 sep. 2022

Putins presskonferens i Samarkand


Efter mötet i Shanghaiorganisationen höll president Vladimir Putin en presskonferens för församlade media. De flesta frågorna kom att handla om Ukraina men också om EU.

EU sviker de fattiga länderna genom att hindra rysk spannmåls- och konstgödselexport hävdade den ryske statsledaren.

Rysk massaker - eller Kievs egna offer?


Idag besökte Ukrainas president Zelenskij staden Izium som nyligen "befriats" från ryska trupper.  Man visade upp för ditresa journalister gravar med kvarlevor av 440 människor.

Men vilka var de döda och när begravdes de?

Xi och Putin enade mot USA:s hegemoni

Affischer från sovjettiden om vänskapen mellan världens båda
- vart och ett på sitt sätt - största länder.

 
Kinas president Xi Jinping mötte i går sin ryska kollega Vladmir Putin vid sidan av det pågående toppmötet i Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Samarkand, Uzbekistan.

- De nuvarande försöken att driva på för en unipolär värld "har antagit en helt ful form på sistone, som den överväldigande majoriteten av folk på planet finner oacceptabel," sa Vladimir Putin.

15 sep. 2022

Syrien nyckeln till Turkiets framtidEn gång lovade Erdogan att be i Umayyad-moskén i Damaskus, och det kan faktiskt bli verklighet, skriver Steven Sahiounie.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa nyligen till reportrar att Ankara måste "säkra ytterligare framsteg med Syrien”. Han tillade, "Man måste acceptera att man inte kan stoppa politisk dialog och diplomati mellan länder. Det borde alltid finnas en sådan dialog”. Ankaras mål, tillade han, har inte varit att besegra Syriens president Bashar Al Assad.

13 sep. 2022

När trillar polletten ned?

 

Världsmedia koncentrerar sig just nu på Ukrainas "strategiska" framgångar i Charkov-regionen. Två tusen kvadratkilometer sägs ha "befriats".

I det här diagrammet ser man hur den ryska krigsmaskinen mal på i Ukraina. Vad man inte talar om är att de ukrainska förlusterna nu ligger på en nivå som kan jämföras med USA:s förluster i Vietnam när det kriget kulminerade.

12 sep. 2022

Haschdimman lägrar sig över väst

Tyskland (bilden: Berlin) blir troligen det sjätte Nato-landet som
legaliserar marijuana efter Kanada, Luxemburg, Tyskland, Italien och Portugal.

På senare tid kan du allt oftare hitta rapporter i amerikanska och västerländska medier om legalisering av marijuana i olika länder.


Även om användningen av marijuana är förbjuden i många länder, har dock denna process i USA varit mycket aktiv under de senaste åren, vilket ger en kraftfull impuls till utvecklingen av hela branschen.

De amerikanska krigen leder till splittring

Amerikanska instruktörer skickar ukrainska pojkar i döden.

Innan Putin släpper greppet om EU, kommer han fortsatt att kräva att det amerikanske inflytandet över Västeuropa dras tillbaka, skriver Alastair Crooke, tidigare brittisk diplomat, grundare och chef för det Beirut-baserade "Conflicts Forum".

Det är augusti - Ukrainas  nationaldag, och också firandet av Bidens katastrofala tillbakadragande från Kabul.

10 sep. 2022

Den undangömda sanningen om kriget i Ukraina

Östra Ukraina  (Bonniers Lexikon 1995)

Hur vi förstår kriser är avgörande för hur vi löser dem. Att fuska med fakta leder till katastrof. Det är detta som händer i Ukraina
, skriver Jacques Baud,
överste i den schweiziska armén och tidigare medarbetare i landets strategiska underrättelsetjänst.

Jacques Baud har gett en rad olika intervjuer i The Postil Magazine (den senaste här) och snabbt blivit en eftersökt kommentator av kriget som motvikt till den dominerande Nato-propagandan.

6 sep. 2022

Att göra affärer med talibanregeringen

Ränderna går aldrig ur. USA-Nato konspirerar för ett nytt
Afghanistankrig.
 
Större delen av diskussionen i FN:s säkerhetsråd i torsdags om situationen i Afghanistan bestod av uppriktiga uttalanden från de ryska och kinesiska ambassadörerna om talibanregeringens i Kabul ansvar för den kris som idag drabbar landet, bara ett år efter uttåget av Natos ockupationstrupper från Kabul. (här och här). 

Den skedde mot en beklämmande bakgrund. På nolltid efter reträtten från Afghanistan är NATO redan djupt inblandat ett proxykrig i Europa, och alliansen smyger sig, på USA:s begäran, norrut upp mot Arktis för att motverka Rysslands och Kinas “stora planer för polarområdet”.

5 sep. 2022

Unikt utslag: Radions Nato-propaganda fälld


Sveriges Radio fälls för Nato-propaganda, rapporterar Fria Tider.


Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sveriges Radio om Sveriges förhållande till Nato. Nämnden konstaterar att inslaget på ett ensidigt sätt handlade om fördelarna med ett svenskt medlemskap trots att inslagets utgångspunkt var att belysa både för- och nackdelar.