31 aug. 2022

Tecknaruppropet ställer ut

 

Tecknaruppropet MOMENT 2022 har släppt en bok! Och nu bjuder de in till boksläpp och stor utskällning!

(Som är snarlik en utställning med den skillnaden att vi utöver att ställa ut även läxar upp de makthavare som sätter politiskt egenintresse framför fred, solidaritet och kampen för en kärnvapenfri värld). 

1–4 september på konsthallen Mint i ABF-Huset i Stockholm.

Västs farligt enkla berättelse om Ryssland och Kina

Joe Biden 26 mars 2022 om Rysslands president Putin.

Den överdrivna rädslan för Kina och Ryssland säljs till en västerländsk allmänhet genom manipulation av fakta, skriver Jeffrey Sachs. Han känner Ryssland från sin tid i Kreml som rådgivare åt Michail Gorbatjov och Boris Jeltsin.

Sachs visar att den intellektuellt stringenta kritiken av USA:s aggressiva utrikespolitik finns i USA och inte i Europa. I Kreml arbetade han sida vid sida med svensken Anders Åslund som tillhör de fanatiska krigsivrarna.

30 aug. 2022

Rustar Nato för krig mot Ryssland?


Letar NATO efter skäl som skulle rättfärdiga ett krig mot Ryssland? Olika uttalanden och hot från västerländska politiker och tjänstemän tyder på det. Och, som en försiktighetsåtgärd, inriktar sig det västerländska samhället på militär konflikt.

Här en analys ur tyska Linke Zeitung. I Sverige liksom i Tyskland sker nu en våldsam upprustning som inte ifrågasätts av något parlamentariskt parti.

26 aug. 2022

Med vattnet som vapen

Den ryske journalisten Jurij Vasiljev rapporterade i Vzglyad.ru om törsten i Donetsk, den heta sommaren 2022.

Människorna där lever inte bara under ständiga raketattacker, utan också – under de senaste sex månaderna - i allvarlig vattenbrist sedan Kievsidan stängt av pumparna som tidigare gav staden vatten från Donbasskanalen.

23 aug. 2022

Varför riskerar Australien en konflikt med Kina?

En förenad flyg och flottstyrka från Australien genomkorsar Sydkinesiska sjön.

Australiens premiärminister Anthony Albanese har ärvt sin föregångares hårda hållning mot Kina och utmanar dess maritima anspråk i Sydkinesiska sjön i namn av "friheten att navigera".

Albaneses regering borde vara ärlig mot sitt folk om Australiens roll i USA:s strategi för att innesluta  Kina, skriver Mark Valencia i Asia Times.

22 aug. 2022

Ukraina bundet till mordet på Darja Dugina

Aleksandr Dugin och hans dotter Darja Dugina, vars bil senare sprängdes i luften.

På lördagen sprängdes en bil i Moskva-regionen, där den kände filosofen Aleksandr Dugin tillsammans med sin 30-åriga dotter Darja deltog i en kulturfestival. Darja Dugina lämnade platsen i pappans bil som snart exploderade och dödade henne.

Den ryska säkerhetstjänsten har identifierat den troliga attentatspersonen, en agent för Ukraina.

20 aug. 2022

Riskerna ökar för Sverige i Nato


"Med sitt inträde i NATO ökar Sverige och Finland risken att dras in i en kärnvapenkonflikt", förklarar  den schweiziske tidigare översten i den schweiziska armén, NATO-officeren och FN-experten Jaques Baud som nyligen intervjuades den schweiziska tidskriften Zeitgeschehen im Fokus.

Han är geopolitisk analytiker, underrättelse- och terroristexpert. Baud har ofta gått emot det gängse Väst-narrativet och har följaktligen beskyllts för att vara en konspirationsteoretiker. Han intervjuades av tidskriftens Thomas Kaiser.

17 aug. 2022

Nidingsdåd i Narva

Nato-landet Estland lyfter bort en sovjetisk T-34-stridsvagn från ett monument i Narva.
Ett nidingsdåd uteslutande avsett att förolämpa invånarna i den rysktalande staden.

Myndigheterna i Estland har nyss tagit bort ett av de sista monumenten över den sovjetiska befrielsen av republiken i andra världskrigets slut, en T-34-strdsvagn i staden Narva.
 
I dess ställe har invånarna, nästan uteslutande rysktalande, tänt ljus: Vi minns!

12 aug. 2022

Kiev har carte blanche för alla brott

Rysslands permanenta sändebud i FN Vassilij Nebenzija varnade vid FN:s säkerhetsråds extra möte i går för en möjlig "monstruös provokation" av Kiev i händelse av att den ryska militären skulle lämna kärnkraftverket i Zaporozje.

Västmakterna tycks anse att det är Rysslands skuld att Kiev nu beskjuter kärnkraftverket med missiler och riskerar att utlösa ett nytt Tjernobyl. Därmed har Kiev fått carte blanche föra alla brott, menade Nebenzija.

11 aug. 2022

Vem vinner kampen om halvledarna?


Medan spänningen mellan USA och Kina trissats upp av Nancy Pelosis provocerande Taiwanbesök, ser teknikkriget mellan de två ut att ta en ny vändning.

Båda kamrarna i USA-kongressen har godkänt en plan för 280 miljarder dollar – Marker och Science Act – för att stärka USA:s tillverkning av datachip. Bilden ovan visar hur världens chipexport fördelades på olika länder 2016.

7 aug. 2022

Höjd ränta stoppar inte inflationen

Så har USA-inflationens årstakt ökat från januari 2020 till juni 2022.

USA:s motsvarighet till centralbank, Federal Reserve, höjde styrräntan med 0,75 procent i veckan. Den förväntade effekten, dämpad inflation, lär dock utebli.

Istället för att göra pengar mer svåråtkomliga behöver USA:s regering fokusera på den andra sidan av efterfråge-utbudsekvationen, skriver Ellen Brown som är advokat och bankanalytiker.

6 aug. 2022

Rapport från ett bombat hotell

Den kanadensiska journalisten Eva Bartlett råkade befinna sig på ett hotell i Donetsk som bombades av Kiev-militären igår.

Här rapporterar hon om händelsen.

Protester mot USA-attack i Kabul

 


KABUL (Pajhwok): Protester genomfördes över hela Afghanistan på fredagen för att fördöma söndagens drönaranfall som dödade Al Qaida-chefen Ayman al-Zawahir i Kabul, och kallade attacken kränkning av landets suveränitet.

På måndagen meddelade USA:s president Joe Biden att Ayman al-Zawahiri dödades i ett drönaranfall i Sherpur-området i Kabul på söndagsmorgonen.

4 aug. 2022

Ryssland, Kina och USA på möte - utan att mötas


Mediefokus i Asien har de senaste dagarna flyttas från Taipei till Phnom Penh, som är värd för tre dagars ASEAN-möten med dussintals bilaterala möten mellan utrikesministrar från alla stora intressenter i Indo-Stillahavsområdet.

Varken Kinas eller Rysslands utrikesministrar har dock några inplanerade möten med sin USA-kollega Antony Blinken.