16 dec. 2022

EU-censuren strider mot svensk grundlag

Och nu: nyheter från Ryssland...

Det nionde sanktionspaketet mot Ryssland som EU-ambassadörerna i EU-rådet antog igår efter mycket kattrakande innehåller en rad åtgärder som helt saknar militär betydelse men ökar EU:s isolering från Ryssland.

Exempelvis ska ytterligare fyra ryska TV-kanaler förbjudas i EU, däribland Rysslands mest seriösa informationskanal Rossija 1 och den rena underhållningskanalen Ren TV.


På torsdagskvällen godkände en nionde omgång av sanktioner mot Ryssland sedan EU-rådet gett sitt klartecken till ett stödpaket för Ukraina på 18 miljarder euro.

Den slutliga texten förväntas att offentliggöras idag fredag.

Kommissionens förslag, som släpptes i förra veckan, planerar för svartlistning av ytterligare 200 ryska individer och företag som får sina tillgångar i EU frysta och inreseförbud. Dessa inkluderar ministrar, politiker, regionala guvernörer, politiska partier och utvalda väpnade styrkor.

De kommer att läggas till listan på 1 241 individer och 118 enheter som redan är svartlistade .

Det blir också sanktioner mot tre ryska banker, inklusive ett komplett förbud mot transaktioner med Allryska regionala utvecklingsbanken (RRDB). Den praktiska effekten av detta blir att det blir ännu svårare för personer av rysk härkomst i väst att skicka gåvor till vänner och släktingar i Ryssland via t.ex. web-tjänsten profee.com.

EU inför också nya sanktioner mot export av varor med dubbla användningsområden, såväl som mot kemikalier, nervgaser, elektronik och IT-komponenter som kan användas i den ryska militära industrin.

Exportförbud införs för drönare såväl som för motorer till drönare och det ska även gälla länder som kan tänkas reexportera drönare till Ryssland. Samtliga dessa "militära" åtgärder bedöms i Moskva sakna betydelse.

Det blir förbjudet för EU-medborgare att investera i rysk mineralutvinning och "nya åtgärder mot energi" införs. Ja, vad kan EU göra som inte redan gjorts - och som lett till att USA ökat sina kolväteintäkter med 200 miljarder dollar 2022.

EU-observer rapporterade att sanktionerna kommer att omfatta TV-presentatören Boris Kortjevnikov, en absolut harmlös och opolitisk programledare som i huvudsak ägnar sig åt att intervjua åldrande skådespelare och artister.

Den rysk-judiske sångaren Grigorij Leps svartlistas, antagligen för att han samlar en mångtusenhövdad publik i Tyskland.

Bloggaren Dmitrij Putjkov (Goblin) svartlistas, Gud vet varför och regissören Nikita Michalkov, mest känd i väst för filmer som "Oblomov", "Brända av solen", "Barberaren i Sibirien" och många andra. Han har belönats med stora utmärkelser som:

Urvalet av svartlistade verkar slumpartat, kanske hämtat från den ukrainska "Putins lista" som förtecknar 1 712 personer som på lösa grunder anses vara medbrottslingar till Putin. Eller "Myrotvorets", en dödslista upprättad av ukrainska nazister i inrikesministeriet, en lista som stängts eftersom den kopplats till rena avrättningar, men återuppstått under Ukraina-ÖB:s devis "Ryssar måste man döda".

Ytterligare fyra ryska TV-kanaler stoppas nu av EU, efter bl.a. RTR-Planeta, Sputnik och RT. Tre av namnen är kända: NTV / NTV Mir, Rossija 1 och REN-TV. Den fjärde ännu ej namngiven.

Det intressanta här är att censuråtgärder som dessa strider mot en rad EU-medlemmars konstitutioner, t ex. Sveriges och Portugals. Det gör det olagligt att implementera censuråtgärderna på svensk mark, vilket också en del internetleverantörer som Bahnhof  har förstått.

Att konflikten mellan EU:s censuråtgärder och svensk grundlag inte uppmärksammas av den svenska regeringen visar att den i tysthet låter svenska grundlagar (regeringsformen, riksdagsordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen) förfalla till ett på sin höjd dekorativt element.

Eftersom EU-rätt trumfar nationell rätt, vill regeringen inte beröra frågan. Risken är att Sveriges medborgare (sådana finns ännu) skulle bli varse att grundlagarna inte längre gäller så länge Sverige ingår i EU. Eller ska vi kalla det "fjärde riket" sedan Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht tagit bladet från munnen?

"Vår tyngd gör oss till en 'Führungsmacht', vare sig vi vill eller inte. Det gäller även militärt", förklarar Lambrecht enligt Dagens Nyheter  16 december.


Stefan Lindgren


https://www.rbc.ru/politics/15/12/2022/639b806a9a794777b13107b8?from=from_main_9

https://www.rbc.ru/politics/07/12/2022/6390d1059a79475ab04264ec


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.