28 dec. 2019

Putin om Polen och pakten (rättad version)

20 december hölls ett informellt möte med OSS-ländernas ledare i S:t Petersburg. Vladimir Putin tog tillfället att tala om Molotov-Ribbentroppakten och förspelet till andra världskriget.

Putin kommenterade där EU-parlamentets resolution från 19 september som anklagar Sovjetunionen för att tillsammans med Hitler ha startat andra världskriget.

23 dec. 2019

Till gulaschkommunismens lov

Zsuzsanna Clark föddes 1968 i Ungern och lever nu i Storbritannien. I en kommande bok, "Gulasch och solidaritet", berättar hon om sina positiva upplevelser av den ungerska s k gulaschkommunismen.

20 år efter "murens fall" har de flesta av de positiva framstegen förstörts.

Den glömde Gandhi (repris)

I en nyutkommen bok av den svenske journalisten Bertil Falk skildras Feroze Gandhi, Indira Gandhis bortglömde make som kallade henne för fascist och med näbbar och klar kämpade mot hennes diktatoriska metoder.

Bertil Falks bok är resultatet av 40 års forskningar.

22 dec. 2019

Ashraf Ghani vann valet

Afghanistans sittande president Ashraf Ghani vann valet den 28 september har valkommissionen kommit fram till efter tre månaders (!) rösträkning.

Han anses ha tagit 50,64 procent av rösterna mot rivalen Abdullah Abdullahs 39,52 procent.

21 dec. 2019

Politisk utlämning till USA utesluten i avtal

Demonstranter vid 10 Downing Street.
Utlämningsavtalet mellan Storbritannien och USA förbjuder utlämning för politiska brott.

Under en utfrågning vid Westminster Magistrates Court i London begärde Julian Assanges advokat, Edward Fitzgerald, på torsdagen att Wikileaksgrundaren  inte skulle utlämnas till Förenta staterna av det enkla skälet att de påstådda brotten hos hans klient har en politisk karaktär.

20 dec. 2019

Kina utrotar fattigdomen

Mer än 95 procent av Kinas fattiga befolkning förväntas vid årsslutet ha skakat av sig fattigdomen slutet av och över 90 procent av Kinas fattiga länen kan då strykas från fattigdomslistan, säger Liu Yongfu, chef för Kinas statliga kampanj för fattigdomsbekämpning och utveckling.
Nästa år räknar man med att extrem fattigdom kommer att vara helt utplånad.

Putin om klimatet

På gårdagens traditionsenliga möte mellan president Vladimir Putin och pressen handlade den första frågan om klimatförändringarnas betydelse för Ryssland och de utsläppsminskningar till 2030 som Ryssland har åtagit sig enligt Parisavtalet.

Så här svarade Putin:

19 dec. 2019

Tulsi Gabbard la ner sin röst i USA-kongressen

Hawaii-demokraten Tulsi Gabbard, en progressiv och ihärdig krigsmotståndare som Hillary Clinton försöker förtala som "rysk agent", vägrade att delta i gårdagens spektakel i USA-kongressen.
Hon fronderade mot sitt eget parti och röstade "närvarande" till de två åtalspunkterna mot Trump.

17 dec. 2019

Bakslag för pensionsvandalerna i Frankrike

Den nya pensionslagstiftningen, som utlöst masstrejker i Frankrike och stoppat alla tåg, har drabbats av ett stort bakslag.
Reformens upphovsman, högkommissionären Jean-Paul Delevois, har tvingats avgå.

16 dec. 2019

Miljardärernas strategiklipp – The Green New Deal

Alexandria Ocasio-Cortez och i bakgrunden Joe Biden, tidigare vice-president, känd bl.a. för att ha
etablerat sin son Hunter Biden i Ukrainas skiffergasindustri.

Green New Deal är i USA ett klimatpolitiskt reformpaket som populariserats av demokraternas kongressledamot Alexandria Ocasio-Cortez. Den nya gröna given marknadsförs som vägen framåt för mänskligheten. Den framställs som en lösning på klimatfrågan.
I verkligheten handlar det om en del av finanskapitalets strategi för att omstrukturera världsekonomin enligt sina behov, rapporterar Pål Steigan.


15 dec. 2019

18 års lögner om Afghanistan i fokus

Washington Post publicerade i veckan en 2 000-sidig hemlig rapport från Pentagon om kriget i Afghanistan. Rapporten som bygger på intervjuer med ca 400 personer - från generaler och diplomater till hjälparbetare och afghanska tjänstemän - visar hur myndigheterna systematiskt ljugit om framsteg under det 18 år långa kriget.

Pentagon förde det amerikanska folket bakom ljuset. Washington Post fick rätten att publicera rapporten efter en tre år lång juridisk dragkamp med Pentagon.

10 dec. 2019

Minskavtalet bekräftades i Paris

Vid tvåtiden natten till tisdag kom parterna i Normandiesamtalen i Paris ut för en presskonferens: Ukrainas och Rysslands presidenter Zelenskij och Purtin, som träffades för första gången, Frankrikes president Macron och Tysklands kansler Merkel, de båda senare garanter för Minskavtalet från 2015 som ännu återstår att förverkliga.


Tonen var hoppfull med de konkreta resultaten  få. Minskavtalet bekräftades, men Ukrainas president Zelenskij verkade inte alltför angelägen att garantera Donbass "särskilda status" som avtalet kräver.

WADA-beslutet olagligt

Den tyske advokaten Christof Wieschemann är idrottsjurist, skiljedomare i flera skiljedomstolar för sport och vice ordförande för Internationella sportadvokatföreningen.

Han dömer ut WADA:s besluit att avstänga Ryssland i fyra år som olagligt och egenmäktigt.

8 dec. 2019

Natomötet: Elefanter i porslinsbutik

När presidenten åkte från Washington i måndags för att delta i sjuttioårsfirandet av Nato med London som värd, sades hans europeiska allierade "bäva för besöket”.

På tidigare Nato-möten har han öppet tuktat de allierade utifrån sitt välkända tema att européerna måste ta på sig mer av försvarsbördan, vilket fick toppmötet 3-4 december att påminna om en "elefant i en porslinsbutik".

2 dec. 2019

Der Spiegel synar skojaren Browder

Uppdrag Gransknings favoritkälla Bill Browder under ett kampanjmöte i Kanada.
Der Spiegel har kommit fram till att många av hans uppgifter är tvivelaktiga eller direkta lögner.
Den amerikansk-brittiske finansmannen Bill Browder misstänks ligga bakom de avslöjanden som skakat Swedbank och SE-banken om ryska penningtransaktioner som beskrivs som penningtvätt.

Nu ställer den tyska veckotidningen frågan om hur trovärdig Browder är.

28 nov. 2019

Daniel Ellsbergs om Julian Assange

Jag skulle bli hedrad av att kallas min tids Edward Snowden eller Chelsea Manning.

För ett halvt sekel sedan lät jag publicera Pentagonpappren, en hemlig undersökning på sju tusen sidor om lögner, fördragsbrott, bedrägeri och  orättvist krig i Vietnam som fortfarande pågick när jag åtalades på tolv punkter som skulle kunna ha gett mig etthundrafemton år i fängelse.

26 nov. 2019

OPCW-rapport från Douma manipulerades

De klorrester som OPCW fann i Douma kan ha kommit från fanligt rengöringsmedel.
Nyhetsbanken publicerar idag ett e-postmeddelande, skickat av en medlem av ett OPCW-undersökningsteam i Syrien till överordnade, där han uttrycker sin allvarliga oro över avsiktligt partiska formuleringar som införts i en redigerad version av den rapporten han var medförfattare till.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen skickade ett team av experter för att undersöka anklagelser om att en kemisk attack ägde rum i den syriska staden Douma den 7 april 2018. Författaren till mejlet hävdar den redigerade preliminära versionen av rapporten framställer de fakta som han och hans kollegor upptäckte på marken felaktigt.

25 nov. 2019

Klimatförändringar i mikroskop?Vi kör inte bil med mikroskop, även om det otvivelaktigt skulle lära oss mycket om ojämnheter i asfalten, skriver Jan Herdal.

Diagrammet ovan visar den globala uppvärmningen enligt den mest dramatiska markdataserien, NASA:s GISS i grader Fahrenheit 1881-2013. Svårt att mista nattsömnen av detta.
(Källa: Suyts space)

23 nov. 2019

SVÄRTA invigd i Norrköping

Idag öppnade utställningen SVÄRTA på Arbetets museum i Norrköping. Den består av foton tagna i tung industri 1968-74 av de tre fotograferna Jean Hermansson, Yngve Baum och Odd Uhrbom.

Odd Uhrbom, den ende av de tre som är i livet idag, berättade i sitt öppningstal hur det gick till när han fick Sara Lidman att börja skriva text till de bilder han tagit från LKAB:s gruvor i Norrbotten.

21 nov. 2019

Frankrikes befrielse 75 år

En scen från Oradour, en by som utplånades av tyskarna.
I somras hade det gått 75 år sedan de allierades soldater landsteg på Normandies stränder för att bryta ockupationen av Frankrike och besegra Nazityskland och ge Europas folk en efterlängtad fred.

Kaj Odelstål har skrivit en artikelserie om hur det gick till.

18 nov. 2019

Går det att reformera EU?

I det brittiska valet driver Labourledaren Jeremy Corbyn linjen att "stanna och reformera" EU.

Frank Lee, som skriver för webbplatsen off-guardian ifrågasätter hur realistisk den linjen är. Hans argument är till stor del relevanta även för Sverige.

16 nov. 2019

Den kinesiska frågan på annat sätt

Att en svensk minister deltar i en skränig USA-styrd kampanj för Gui Minhai väcker ont blod i Kina.Jan Myrdal, den främste svenske författare som skrivit från och om Kina under åren, menar att statsministerns tal om den svenska yttrandefriheten, när den medvetet går in för försämrade relationer med Kina är lögnaktigt.

Sverige är ett land där man systematiskt censurerar vissa åsikter i officiella liksom i inofficiella media.

Är det nåt på TV?

Är det nåt på TV? Jovisst, i dagens programtablåer räknade jag till ett tjugotal amerikanska långfilmer och en isländsk deckare (kors i taket).
Så vad sägs om en förstklassig rysk långfilm, "Dovlatov" (2018) om det sorgliga öde en av Rysslands stora författare gick till mötes i Brezjnevtidens Sovjet.

15 nov. 2019

Vapnen fattar nu besluten åt USA i Bolivia

Det svenska utrikesdepartementet har inte fördömt statskuppen i Bolivia. Statsmedia talar om att presidenten Evo Morales har ”tvingats bort från makten”, som han påstås ha klamrat sig fast vid med olagliga metoder.

Den som tvivlar på att det är en statskupp får svårt att förklara de olagligheter som nu sker. Den nye presidenten, Jeanine Anez, har godkänts av ett icke-beslutsmässigt parlament. Bolivias polis blockerar parlamentsledamöter från Morales majoritetsparti från att komma in i byggnaden.

14 nov. 2019

FN-rapportör: Sverige deltar i smutsigt spel mot Asssange


FN:s särskilde rapportör om tortyr, Nils Melzer (bilden)  anklagar Sverige för att medverka i ”en samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tystna Julian Assange.”
       
För andra gången inom sex månader har Nils Melzer, FN:s särskilde rapportör om tortyr m.m., riktat dessa anklagelser mot Sveriges allvarliga brott mot Julian Assanges mänskliga rättigheter.

12 nov. 2019

Väljer Macron de Gaulles väg?

De Gaulle till Macron: Jag avgick för att jag hade 49 %, du håller
dig kvar med  bara 11 %. Du är Frankrikes skam.
Intervjun med Frankrikes president Emmanuel Macron i Economist 9 november, där han talar om Nato:s hjärndöd, har fått en del iakttagare att tala om att Frankrike är berett att åter slå in på de Gaulles väg.

Tyvärr visar intervjun ingenting av det slaget. Snarare illustrerar den än en gång EU-elitens beroende av den "transatlantiska länken" för att inte tala om den egna vapenindustrin och troheten mot det koloniala arvet.

11 nov. 2019

Intervju med Bashar al-Assad

Den syriske presidenten Bashar al-Assad säger i en intervju med RT, publicerad måndag 11 november, att han utnämnt Donald Trump till den bäste USA-presidenten.
Efter att ha sagt att han "älskar olja" har han låtit besätta Syriens oljefält. Inkomsterna lovar han nu att skicka till den kurdiska samhällen.

10 nov. 2019

Kina bryter västs strupgrepp på världen

Peter Koenig, som i 30 år arbetat som ekonom vid Världsbanken menar att Kinas bistånd till länder i Afrika och Latinamerika med krediter välkomnas för att det bryter Västs strypgrepp på världen.


När västmedia varnar för kinesisk inblandning är det hyckleri.  Kina har ingen historia av att invadera andra länder. Kina söker en fredlig och jämlik utveckling av handel, vetenskap och främst mänskligt välbefinnande - en Tao-tradition av icke-aggression.

7 nov. 2019

Dags igen för befolkningspanik?

I somras blev jordens befolkning 7,7 miljarder och till nästa sekelskifte beräknas vi vara 10,9 miljarder.

Hur många klarar jorden att livnära och hur ska en växande befolkning förenas med högt ställda klimatmål?

5 nov. 2019

Världens mest bombade land

Laos är världens mest bombade land. USA  släppte häpnadsväckande 270 miljoner bomber över landet, varav 80 miljoner beräknas inte ha exploderat utan fortfarande finns spridda över landet.

I 25 år har man arbetat med att samla in dem och desarmera dem, men ändå bara hunnit med att oskadliggöra 257 000 bomber.

28 okt. 2019

Erkännande till salu?

Skapandet av en Nato-stat inne på serbiskt territorium har inte gått som planerat. Det är idag relativt jämnt mellan de stater som erkänner den självutropade staten Kosovo och de som inte gör det (den röda kurvan ovan).

Det har fått USA att ta fram moroten.

24 okt. 2019

Tyska förbundsdagen står fast vid sanktioner

Tyska förbundsdagen kan ännu inte förlåta Ryssland för vad det inte har gjort Tyskland.
Den tyska förbundsdagen lyckades vid en omröstning på torsdagen inte häva sig ur det sanktionsträsk som Europa knuffades ner i av USA 2012-14.

Trots att Tyskland förlorar 770 miljoner dollar i månaden, röstade förbundsdagen med 535 för och 75 emot att fälla ett förslag om att bryta sanktionerna mot Ryssland.

10-punktsavtalet mellan Turkiet och Ryssland

På sitt möte i Sotji på tisdagen enades Republiken Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin enades om följande punkter:

23 okt. 2019

Nobelpriset stör försvararna av Nato:s krig

Det utbombade försvarshögkvarteret i Belgrad står ännu som en påminnelse om Nato:s brott.Hur kommer det sig att Nobelpriset i litteratur till österrikaren Peter Handke väckt sådana protester?

Den huvudsakliga förklaringen är att anhängarna till Nato:s likvidering av det tidigare Jugoslavien, en federativ stat som existerat sedan 1918, och Nato:s bombkrig mot Serbien 1999* inte tål att deras version ifrågasätts.

Handke stör deras åsiktsmonopol, menar den katalanska journalisten Rafael Poch de Feliu.

15 okt. 2019

Svenska försvaret inblandat i vapenskandal

Den svenska försvarsmakten bekräftar att den har anlitat ett azerbajdzjanskt flygbolag för att flyga vapen till den svenska styrkan i Irak.

Poängen är att flygbolaget skaffat sig diplomatiskt godkännande i många länder så att lasten inte behöver tullas och inspekteras.

Samma bolag har bevisligen levererat vapen till terrorister, däribland IS.

14 okt. 2019

Syriska trupper driver ut Turkiet

Offer för turkiska bombningar på marknadsplatsen Souq al-Mughlaq staden Ras al-Ayn.
Den turkiska armén och deras jihadistiska legosoldater har avrättat fångar när de gick in i norra Syrien och drivit kanske så många som 100 000 människor på flykt.


Men nu går den syriska armén in för att ta kontroll över hela gränsen i norr. Detta har skett efter att ledarna för det kurdiskdominerade SDF insett att de måste alliera sig med Damaskus om de vill undvika en massaker. Den syriska armén hälsades med jubel och glädjedemonstrationer när den gick in i städerna Manbij och Hasaka.

10 okt. 2019

Blir Trump en ny Herbert Hoover?

Han säljer sin bil för 100 dollar, förlorade allt i börskraschen 1929. Det skede 44 självmord på
Manhattan under fyra veckor men det var faktiskt färre än 1928. Aktiemäklarna överlevde.
Medan hela västvärlden tycks gå in i en lågkonjunktur finns det risk för en krasch av samma sort som 1929 eller 2007-08, menar F William Engdahl, strategisk riskkonsult.

Likheterna är slående med ett gigantiskt skuldberg och uppblåsta aktiekurser.

6 okt. 2019

Freden borde gått före valet i AfghanistanZamir Kabulov är tidigare rysk ambassadör i Afghanistan. Här intervjuas han av den indiska TV-stationen SNI.

Kabulov som bl.a. har kontakter med både talibanerna i Afghanistan och med med USA:s chefsförhandlare Zalmai Khalidzad beskriver den sorgliga historien med fredsavtalet USA-talibanerna som låg färdigt att underteckna när Trump fegade ur efter hotelser från demokraterna.

Så nära har inte freden varit de senaste 40 åren!

5 okt. 2019

Klimatfrågan och penningspåret
Den amerikanske debattören F. William Engdahl menar att megamultisarna, de internationella storbolagen, ligger i startgroparna för att tjäna storkovan.

Oavsett vad man anser i klimatfrågan är det intressant att veta hur vi blir skinnade den här gången, menar han.

4 okt. 2019

Barnläkarföreningens missriktade godhet

En debatt har kommit igång om de s k apatiska migrantbarnen. Var de sjuka eller spelade de för att få stanna?

Läkaren Nils Littorin ger här sin syn på frågan. Han finner Barnläkarföreningens "godhet" missriktad.

EU-parlamentet ställer 2:a världskriget på huvudet

Ett nyligen vandaliserat krigsmonument i Polen.  Så vem befriade Polen från Hitlerfascismen?
Vilket land offrade 600 000 soldater för Polens befrielse?
Historien om andra världskriget har enligt beslut i EU-parlamentet 19 september gjorts om i grunden.

Andra världskrigets förövare jämställs med de främsta offren - den sovjetiska civilbefolkningen som förlorade 27 miljoner liv.

1 okt. 2019

Unika bilder från Kinas befrielse


Unika bilder ur ryska arkiv visar hur det såg ut i Kina vid Folkrepublikens utropande för 70 år sedan idag. Speakertexten är på ryska, men bilderna talar till stor del för sig själva.

En grupp framstående sovjetiska filmfotografer sändes ut av Stalin för att skildra landets befrielse. Sovjetunionen var det första land i världen som erkände Folkrepubliken. Sverige blev året därpå det första europeiska land som erkände landet.

30 sep. 2019

Varför USA:s militära förmåga minskar

Den amerikanske undersökande historikern Eric Zuesse analyserar varför USA, trots att landet står för hälften av världens militärutgifter hela tiden försvagas militärt.

Svaret är korruption. En korruption som är så systematisk att den uppfattas som normal och omfattar båda kongressens partier.

26 sep. 2019

500 forskare om klimatet

Forskarvärlden är kluven i synen på klimatförändringarna. I dagarna vände sig 500 forskare med ett öppet brev till FN. Budskapet: Det råder ingen nödsituation. 

Världen har uppvärmts med mindre än hälften av den ursprungligen förutspådda hastigheten och med mindre än hälften av den hastighet som kan förväntas på grundval av antropogen påverkan och  strålningsobalans. Det säger att vi är långt ifrån att förstå klimatförändringar, skriver de.

Zelenskij spelar högt

Ukrainas nye president Zelenskij vill hjälpa demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Samtidigt riskerar han att förstöra relationerna till USA under Trump.

24 sep. 2019

FN-team får tillgång till Venezuelas fängelser

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet (bilden) bekräftar att FN-kontoret och Venezuelas regering slutit ett samarbetsavtal för att arbeta vidare med FN-rapporten om människorättsläget i landet.

Bland annat har ett team från FN-kontoret placerats i Caracas för att följa upp rapporten och har direkt kontakt med myndigheterna. Teamet har enligt överenskommelsen tillgång till fängelser och anstalter så som Centro de Procesados Militares Ramo Verde och en arbetsplan för regelbundna besök har arbetats fram.

20 sep. 2019

Sveket mot Julian Assange

Den psykologiska tortyren av Julian Assange är oförminskad, säger journalisten John Pilger.

Det var i maj som
Nils Melzer, FN:s särskilda föredragande för tortyr, efter att ha besökt fängelset slog fast att "Julian Assange uppvisar alla symtom som är förknippade med långvarig exponering för psykologisk tortyr och bör inte utlämnas till USA".


"Hans hälsa är inte bra. Han har gått ner cirka 15 kilo i vikt - fem sedan jag senast såg honom. Och han är i ensamcell 22 timmar om dygnet på fängelsets sjukavdelning”, berättar Assanges pappa som också har träffat Julian i fängelset.


Brittiska Medialens granskar medias svek mot Assange.

19 sep. 2019

Inte skuggan av bevis mot Iran

Attacken på Aramcos anläggningar i Abqaiq i Saudiarabien 14 september används nu av krigshetsarna i USA och Mellanöstern för att om möjligt få igång ett krig mot Iran.

Men det finns inga bevis för att Iran skulle ha något med attacken att göra, framhåller Tehran Times.

18 sep. 2019

USA:s regering åtalar Snowden för memoarbok

Igår utkom i ett stort antal länder Edward Snowdens självbiografiska bok "I allmänhetens tjänst".

Nu försöker USA:s regering att komma åt Snowden genom att väcka åtal mot de "olagliga" memoarerna.

Men eftersom USA inte kan stoppa boken satsar regeringen på att kunna beslagta vinsterna av den.

17 sep. 2019

Jaga ikapp och gå om USA?

Äldst i hela Ryska federationen blir man i Ingusjien, näst äldst i Moskva.
På Nikita Chrusjtjovs tid fanns en slogan om att ”jaga ikapp och gå om USA”. Det kanske fortfarande är möjligt - på en punkt som handlar om livskvalitet.

När Vladimir Putin först blev president 2000, ärvde han ett ekonomiskt förstört och socialt deprimerat land, med en dyster livslängd på endast 65,5 år. Det var långt bakom alla västerländska länder och på en skamlig 124:e position bland världens länder.

Till 2030 är det en reell möjlighet att medellivslängden går om den i USA.

16 sep. 2019

Någon behöver en historielektion

Hitler åker in i Prag 15 mars 1939.
Den 23 augusti gjorde Kanadas premiärminister ett uttalande för att påminna om den s.k. “black ribbon day”, en egendomlig helgdag som infördes 2008-2009 av Europaparlamentet till minne av offren för fascistisk och kommunistisk “totalitarism” och undertecknande av Molotov-Ribbentrops icke-angreppspakt 1939.

Olika mitten-högergrupper i Europaparlamentet stödde, tillsammans med NATOs (läs USAs) parlamentarikerförsamling idén. 2009 antog också OSSE vid ett möte I Litauen en resolution som “likställde Sovjets och Nazitysklands ansvar för att starta Andra världskriget”.

13 sep. 2019

CIA-agent i Kreml

För två år sedan försvann en tjänsteman ur president Putins administration, Oleg Smolenkov. Nu bor han sedan en tid i ett stort hus i Stafford i USA.
 
I amerikanska media framkommer att Smolenkov arbetade som CIA:s källa i Kreml men togs hem när han riskerade att bli avslöjad.