28 feb. 2021

Operation Härmfågel med flera


Idén om en stor organisation som kontrollerar individernas själ och tankar, driver dem mot en specifik ideologi och vissa livsval, kan verka som science fiction eller som en absurd konspiration som den beskrivs i böcker och filmer.

Att Central Intelligence Agency (CIA) kontrollerar och manipulerar folks tankar är inget påhitt. Det är en konspiration som i USA visade sig vara sann redan under 1970-talet, skriver webbsidan schoolhistory.co.uk här i Göran Bodins översättning.

26 feb. 2021

200 000 på möte mot Modis fascism


Den 21 februari samlades 200 000 människor på en spannmålsmarknad i indiska Punjab till en  konferens.

Mötet på  Barnala spannmålsmarknad  arrangerades främst  i protest mot regeringens jordbrukspolitik som missgynnar småbönder och lantarbetare liksom mot regeringen Modis etniskt-religiösa fascism.

21 feb. 2021

Ingen rättvisa att hämta i Europa

På den här platsen dödades den 4 september 2009 142 civila afghaner varav många barn. De bombades kallblodigt till döds av USA-flyget, inkallade av den tyska militären i Kunduz.

De hade kommit till platsen för att talibanerna hade övergivit två kapade tankbilar och de kom för att tömma dem på den explosiva innehållet. Istället förbrändes de i eldsflammor.

19 feb. 2021

D-vitamin lika viktigt som vaccin?


En färsk undersökning som presenteras i kommande nummer av Lancet vittnar om dramatiska effekter av behandling med stora doser D-vitamin av covid-patienter.

Med ett så enkelt redskap minskade antalet dödsfall med 64 procent.

18 feb. 2021

Måste alla vaccineras?

Antal nya fall av covid-19 globalt till och med 16 februari. Källa: Worldometers.
Den blå linjen anger sjudagarsgenomsnitt. "k" representerar tre nollor.

I USA har 44,77 miljoner människor fått vaccin mot Covid-19. Detta har enligt VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) lett till 653 rapporterade dödsfall. Medelåldern för dem som dog var 77, den yngsta var 23.

16 feb. 2021

Krigsfångeläger i Amerika

Offentlig förnedring av japanska krigsfångar ombord på USS New Jersey,
december 1944.

"Den här berättelsen uppfyller alla krav för att kallas en konspirationsteori och blir kanske inte  begriplig för dig om du inte känner till sammanhanget."

Med den varningen presenterar Larry Romanoff sin artikel om krigsfångars öde i USA under andra världskriget. Romanoff själv medger att hans teori om en halv miljon tyska krigsfångars öde är obevisad men Nyhetsbanken  har inte desto mindre valt att publicera den.

15 feb. 2021

Tvångsarbete i USA-fängelser


I årtionden har fångar i amerikanska kriminalvårdsanstalter arbetat utan lön eller för bara några få cent i timmen. Många kommer ut efter fullgjort straff med stora skulder till staten.

När USA nu försöker minska spridningen av COVID-19 är mer än ett dussin delstater är nu beroende av fångar som arbetskraft för att  tillverka den personliga skyddsutrustning som vårdpersonal och annan personal i frontlinjen behöver.

13 feb. 2021

USA:s konstitution: Odemokratisk och bristfällig

17 september 1787. USA:s författning antas. Först 1865 antogs ett tillägg som förbjöd slaveriet.

USA:s konstitution är odemokratisk och bristfällig. Trots att den framställs som mönstergill finns det knappast något jämförbart land i världen som har kopierat den, konstaterar den amerikanske författaren Chaitanya Davé.

Erik Göthe har översatt artikeln.

11 feb. 2021

10 års fängelse för pandemibrott lagom?


Europa excellerar just nu i vem som kan införa de mest drakoniska straffen för brott mot pandemiregler. Den brittiska regeringen har tagit ledningen genom att försvara ett maxstraff på tio års fängelse om man ljuger om den senaste resan.

Transportministern Grant Shapps sa att den brittiska allmänheten "kan förvänta sig ganska stränga åtgärder" och det maximala straffet återspeglar brottets allvar.

Miljövän eller miljöbov?


Till följd av att Elon Musk och hans Tesla-grupp har investerat 1,5 miljarder dollar i den digitala valutan Bitcoin noteras nu nya elförbrukningsrekord  förorsakade av kryptovalutan.

För närvarande motsvarar den sammanlagda elförbrukningen av all trafik i Bitcoin en fjärdedel av Tysklands elkonsumtion, rapporterar Deutschlandfunk.

10 feb. 2021

Lettland förbjuder 16 ryskspråkiga kanaler

Är detta vägmärket "enkelriktat" eller är det Lettlands flagga?

34 procent av Lettlands invånare har ryska som modersmål. Detta ogillas av landets makthavare som igår beslutade förbjuda ytterligare 16 ryskspråkiga kanaler.

Lettlands nationella råd för elektroniska medier (NEPLP) har utfärdat förbud mot REN TV Baltic, NTV Mir Baltic, Karusel International, NTV Serial, NTV Style, NTV Pravo, Kinomiks, Nashe Novoe Kino, Rodnoe Kino, Indian Kino, "Comedy", "Kinoseriya", "KVN TV", "Kuchnja TV", "Box TV" och HD Life.

9 feb. 2021

Tomma löften att stoppa Jemenkriget


Saudiarabiens biträdande försvarsminister prins Khalid Bin Salman meddelade i fredags ​​att hans land kommer att fortsätta sitt politiska och militära stöd till den jemenitiska regeringen mot iransk-stödda Houthi-miliser, rapporterade nyhetsbyråer.

Hans kommentarer kom som svar på USA:s president Joe Bidens beslut att avsluta USA:s stöd för kungarikets militära kampanj i Jemen.

8 feb. 2021

Tysk kanonbåtsdiplomati - igen?

Fregatte Typ F125 Baden-Württemberg

Berlin planerar att skicka en fregatt till Japan - genom Sydkinesiska havet. Andra europeiska stater patrullerar redan där.

Det rapporterar den japanska dagstidningen Nikkei. Enligt tidningen kommer ett tyskt krigsfartyg att avgå i riktning Östasien i sommar med anhalter på vägen i bland annat Australien och Sydkorea.

7 feb. 2021

EU:s vaccinationsstrategi har misslyckats

Diagrammet visar hur stor del av befolkningen som fått vaccin per den 3-5 februari. I Sverige var andelen 3,4 procent den 6 januari.

I Frankrike finns ett växande raseri över hur EU - och Macron - har hanterat coronavaccinationerna. Medan länder som Storbritannien, Ryssland och Serbien ligger långt före är det bara 3,6 procent av EU-medborgarna som fått vaccin.

Ett exempel på EU:s och Frankrikes inflexibilitet är att en fransk vaccintillverkare, Valneva, nu förlagt sin produktion till Skottland.

6 feb. 2021

USA-trupperna kvar i Tyskland för gott?

Amerikanska trupper i Tyskland i egna baser rep. baser delade med Tyskland.
I Mühlheim en fransk-tysk bas. Den officiella linjen är att ockupationen för länge sedan upphört.

Både chefen för USA:s militära Europakommando general Tod Wolters och president Joe Biden har i veckan slagit fast att all amerikansk militär personal i Tyskland, som idag beräknas uppgå till 36 000 man, ska stanna där  "i avvaktan på översyn".


Detta strider mot president Donald Trumps beslut i fjol att en tredjedel av dem skulle omplaceras på andra håll i Europa eller – hälften av den tredjedelen – skickas hem.

3 feb. 2021

"Viss oro" i Moskva över Nato-övningar i Sverige


När Sveriges och Rysslands utrikesministrar möttes i Moskva hade det gått nästan exakt ett år sedan sist.

Den ryska sidan tog tillfället att överlämna till Ann Linde, som representant för Sverige som i år är ordförandeland i OSSE, ett dokument med förslag om hur OSSE:s arbete kan förbättras.  Lavrov uttrycktes också "viss oro" över allt tätare Nato-övningar på svensk mark.

Företagen kapar indiska bönders jord

Protesterande bönder vid Röda fortet i New Delhi.
Den indiske journalisten Palagummi Sainath, i Sverige känd för sin bok "Alla älskar en rejäl torka” (Tranan) säger i en intervju att det som pågår i Indien kan beskrivas som en kris för hela civilisationen och bara förklaras med bara tre ord: de stora jordbruksföretagen kapar det indiska jordbruket.

Sainath har intervjuats av författaren och forskaren Colin Todhunter  baserad i Storbritannien och Indien.

2 feb. 2021

Shakespeare och ”hets mot folkgrupp”

Är Shakespeare, hyllad som världens främste dramatiker, politiskt korrekt? Redan för tvåhundra år sedan föresatte sig den brittiske läkaren Thomas Bowdler att ersätta den verklige Shakespeare med en censurerad "Familje-Shakespeare".

Nu höjs röster igen för att ta avstånd från Shakespeare för påstådd "hets mot folkgrupp". Docenten
Glenn Arbery i Wyoming, USA, manar till motstånd mot censurivrarna.