30 dec. 2021

Tvetungat toppmöte för 'demokrati'


"Toppmötet för demokrati" som sammankallades av USA 9-10 december visade att det inte finns några "gemensamma värderingar" mellan européer och USA, skriver Thierry Meyssan, känd som skapare av Voltaire network.


Washington var, enligt Meyssan, tydligt med att mötet syftade till att ideologiskt konsolidera den militära alliansen bakom USA som en förberedelse för nya krig. Men USA:s allierade låtsas ignorera att orden som Washington använder inte har samma betydelse för dem.

21 dec. 2021

Ryssland ställer ultimatum


I onsdags överlämnades i Moskva till USA:s biträdande utrikesminister Karen Donfried som kommit på blixtvisit ett ryskt förslag om säkerhetsfördrag med väst. På fredagen offentliggjordes innehållet som här nedan återges i sin helhet.


Förslaget är ställt i ultimativ form: om USA inte svarar kommer Ryssland att tillgripa "militär-tekniska" åtgärder. Dessutom framhålls att förslaget inte är en "menu" - Ryssland kräver att det antas som helhet.

Världen står inför en situation som bara kan jämföras med Kuba/Turkiet-krisen 1962.

17 dec. 2021

Kan afghanin repa sig?

Den afghanska valutan stärktes något under natten mot den amerikanska dollarn, rapporterar Ariana News.

Orsaken tros vara att FN frisläppt ett nödpaket på 19,2 miljoner dollar, en struntsumma jämfört med de afghanska pengar som har tagits i beslag.

USA får smaka egen medicin i Syrien

En iransk drönare under en övning.

Oidentifierade drönare attackerade den amerikanska militären i Syrien den 14 december, rapporterade The Jerusalem Post 16 december, med hänvisning till amerikanska medier. USA:s centralkommandos talesman, kapten Bill Urban, sa att den amerikanska militären attackerades av två drönare nära Al Tanf, en illegal USA-bas i södra Syrien.

En av drönarna sköts ner av en luft-till-luft-missil. I USA tror man att attacken var orkestrerad av Iran eller dess allierade.

15 dec. 2021

Bidens ombud på blixtvisit i Moskva

USA:s biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska frågor Karen Donfried gjorde på onsdagen på blixtvisit till Moskva. Av allt att döma hade hon med sig Vita husets svar på ett förslag till säkerhetsavtal som Moskva har förelagt sina amerikanska kollegor.

Den exakta formuleringen av Moskvas förslag är okänd, rapporterar Izvestija, men tycks ändå veta en hel del.

11 dec. 2021

Kan Sveriges regering sova om nätterna?


USA har vunnit en överklagan i Londons High Court för att få Wikileaks grundare Julian Assange utlämnad på grund av anklagelser om spionage. I januari beslutade den brittiska distriktsdomaren Vanessa Baraitser att inte utlämna Assange till USA, men det amerikanska justitiedepartementet överklagade hennes beslut till Londons högsta domstol.

Australiens premiärminister Scott Morrison, som hittills vägrat att intervenera för atty stoppa en utlämning, möts nu av hård kritik.

9 dec. 2021

Det liknar folkmord, sa Putin

Amerikanska militära rådgivare besöker gränsen mot LNR/DNR,
anförda av sin militärattaché Brandon Presley.

Under ett dygn har utbrytarrepublikerna LNR och DNR i Ukraina beskjutits 110 gånger, rapporterar Izvestija. Däribland med 122-mm artilleri. För första gången har attackdrönare, den turkiska Bayraktar, kommit till användning, vilket strider mot överenskommelser från 2014 om att inga luftfarkoster får sättas in av parterna.

Det som hände i Donbass liknar folkmord, sa president Putin idag.

8 dec. 2021

Rysland varnar USA för provokationer


USA:s ambassad i Ryska federationen fick idag en skriftlig varning för de farliga konsekvenserna av Nato-provokationer i och kring Ukraina.

Det ryska utrikesministeriet sa att Ryssland förbehåller sig rätten att svara på provokationer från USA och Nato vid sina gränser och kommer att använda alla tillgängliga medel om dessa åtgärder inte upphör. 

Biden lovar "sakliga samråd" om Ukraina

Onkel Sam, alias Joe Biden, har nya "helvetiska" sanktioner på lut för Ryssland
som avstängning från SWIFT-systemet.

Rysslands president Vladimir Putin hade igår ett möte med sin amerikanske kollega, Joe Biden i form av en videokonferens som varade flera timmar.

Biden använde mötet i vanlig stil till att leverera nya hotelser om Ukraina, som om det landet nu är USA:s bakgård. Men parterna var överens om att instruera "sina företrädare att delta i sakliga samråd" om Ukraina.

7 dec. 2021

Kina svarar Vita huset om OS 2022

Bojkotter av Olympiska spelen har sällan lett till något
konstruktivt. Här en bild från Moskva-OS 1980 som
bojkottades av 60-länder.

Beijing slår tillbaka efter att Washington deklarerat en diplomatisk bojkott av de kommande vinter-OS och säger att de amerikanska ledarna inte hade bjudits in till evenemanget till att börja med, och fördömde åtgärden som en  "politisk manipulation".

På frågan om bojkotten som tillkännagavs av Biden-administrationen tidigare på måndagen, sa en talesman för den kinesiska ambassaden i USA, Liu Pengyu, till Reuters att beslutet stred mot "andan" i OS, men inte skulle ha någon negativ effekt på spelen i Kina i februari.

O-diplomatisk USA-bojkott av OS i Beijing


Amerikanska tjänstemän kommer inte att närvara vid vinter-OS i Kina, sade Vita husets taleskvinna Jen Psaki på en briefing på måndagen.


"Med tanke på Kinas folkmord i Xinjiang och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna kommer Biden-administrationen inte att skicka en diplomatisk eller officiell delegation till vinter-OS och Paralympics i Peking 2022", sade en taleskvinna för Vita huset.

5 dec. 2021

Svansen viftar på hunden

En provokation som riskerar att förgifta EU:s relationer med Kina.

Litauen har som frontstat för Nato bestämt sig för att angripa en av hörnpelarna i den rådande världsordningen, nämligen att Kina är ett land som  i internationella sammanhang represente4ras av Folkrepubliken Kina.

Denna princip erkändes av FN 1971 och har efterlevts av hela västvärlden fram till nu.

4 dec. 2021

Svarta hål i Ann Lindes utrikespolitik

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, arbetar sedan 17 år 24/7 för att
få väst att besinna sig och gå från konfrontation till samtal.
OSSE-mötet i Stockholm har inte gett några påtagliga resultat och det var inte heller väntat. Men för att det ska ske någon öppning krävs också att parterna försmår se svagheten i den egna positionen.

Rysslands svaghet är uppenbar. Landet har inre problem upp över öronen och behöver mest av allt stabilitet i sin omgivning.

2 dec. 2021

Baerbock lovar "hårdhet" mot Kina

Tyska Volkswagen Group tillverkar 4-5 miljoner bilar om året i Kina, i 36 olika fabriker
varav en i Xinjiang, där koncernen inte upptäckt något "slavarbete".

Redan innan hon tillträdde som Tysklands utrikesminister hade Annalena Baerbock hotat Kina med "hårdhet" och importrestriktioner. Som om Kina vore beroende av den tyska försäljningsmarknaden – istället för tvärtom, skriver Klaus-Rüdiger Mai på Tichys Einblick

Slår hennes politik igenom kan Tysklands investeringsavtal med Kina, framförhandlat av Angela Merkel, bli makulatur och Tyskland förlora en av sina konkurrensfördelar mot USA.

26 nov. 2021

Myrdal om fallet Assange

11 december 2014 skrev författaren Jan Myrdal till konstitutionsutskottet. Sedan 30 oktober 2020 är han död. Veterligen fick han aldrig något svar från KU.

Han anklagade i sitt brev Fredrik Reinfeldt för att 2011, då han var statsminister, ha gjort sig skyldig till ett flagrant fall av ministerstyre, som skadade Julian Assange.

Idag vet vi att den svenska hanteringen av fallet ledde Assange vidare till Belmarshfängelset i Storbritannien, med stor risk att bli utlämnad till USA och ett hotade livstidsstraff.

Efter sju år: vad har KU gjort? Vad är svaret på Myrdals fråga?
/ Stefan Lindgren

24 nov. 2021

Europe is sinking


Nej, Europa tänker inte. Det sjunker. Det visar såväl regeringskrisen i Sverige som den nya regeringen i Tyskland.

Och överalltihopa lyser coronapaniken som driver fram nya och svårhanterliga motsättningar mellan  medborgare och överhet.

23 nov. 2021

Skrämselpropaganda om inflationen


Just nu varnar nyliberala media världen över för inflationsspöket. I verkligheten är inflationen ännu mycket måttlig och den kan gynna många skuldsatta.

Media och experter bidrar till inflationsskräcken genom att hela tiden redovisa fiktiva årssiffror.

19 nov. 2021

Anti-putinismen kan leda till total brytning


I USA-kongressen finns ett resolutionsförslag som innebär att Putin - om han skulle kandidera till en ny presidentperiod 2024 - inte kommer att erkännas av USA som Ryssland legitima överhuvud.

Förslaget kan, om det går igenom, medföra ett totalt brott av de diplomatiska relationerna mellan länderna.

18 nov. 2021

Här massakrerade USA 70 civila

Efter att ha dödat dussintals syriska civila i en bombraid 2019 frikände den amerikanska militären sig själv och dolde bevis. Det är den senaste skandalen kring det ljusskygga krig USA för i Syrien och som har undgått allmänhetens insyn.

Avslöjandet som gjorts av New York Times har nämns på svenska omni.se och svt.se/nyheter men Aaron Maté på Informationclearinghouse.info ger en mer fullständig bild.

Tyskland förlänger energikrisen

Nord Stream 2 som redan försenats två år på grund av USA:s motstånd,
står färdig men får inte tas i bruk. (Foto: Menswork.ru)

De europeiska naturgaspriserna fortsatte att stiga igår sedan Tyskland skjutit upp godkännandeprocessen för gasledningen Nord Stream 2 som är ett rysk-europeiskt samägt projekt rörledning.

Godkännandeprocessen avbröts på formella grunder. Nord Stream 2-konsortiet som är registrerat i Schweiz måste bilda ett tyskt dotterbolag. Under tiden rusar gaspriserna.

16 nov. 2021

Minoritetsstyret i världen


Nej, jorden går inte under i morgon, trots att undergångsvisionerna står som spön i backen. Men stora förändringar sker i det tysta och det råder en fundamental osäkerhet om deras betydelse.

Ett är säkert. Västvärldens industriella och ekonomiska dominans går mot sitt slut.

11 nov. 2021

Facit av 20 års "krig mot terrorn"

Pentagon medger bara att några få civila dött i 20 års "krig mot terrorn". Enligt ett
amerikans forskningsprojekt nåddes siffran 3,1 miljoner döda redan 2019.

Hur många människor har egentligen dött i ”Kriget mot terrorismen”? Kriget har sedan 9/11 för det mesta motiverats som en kamp för demokrati och mänskliga rättigheter. Antalet civila dödsoffer har man knappast brytt sig om.
 
Joachim Guilliard gör i Berliner Zeitung ett aktningsvärt försök att summera dödstalen.

10 nov. 2021

Kan trupper eller samtal lösa flyktingskrisen?


Idag trappades konflikten vid den polsk-vitryska gränsen upp ytterligare genom att Europeiska rådets ordförande Charles Michel anklagade Vitryssland för "terrorism" och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki spädde på med att påstå att det "nyimperialistiska" Ryssland ligger bakom.

Den enda lösning man ser från det hållet är mera trupper.

Går världen mot en ny energikris?

Igor Setjin, Rosnefts VD, om man så vill en av kolvätelobbyns språkrör.De som är gamla nog minns energikrisen 1973-74. Till följd av snabbt stigande oljepriser tvingades regeringen i januari 1974 införa ransoneringar av drivmedel, bränsle, värme från fjärrvärmeverk samt varmvatten.

Är en ny energikris möjlig idag? Ett tal som Igor Setjin, Rosnefts verkställande direktör, höll vid ett ekonomiskt forum i  Verona den 28 oktober 2021 belyser frågan från den ryska olje- och gasindustrins horisont.

9 nov. 2021

Konflikten om TaiwanDen tyska webbsidan German Foreign Policy har analyserat läget i Taiwanfrågan i en tvådelad artikel som följer här.

6 nov. 2021

Grön imperialism tvingar fattiga på knä

Den 13 augusti 2020 passerade tolv obscent rika amerikaner biljonstrecket. Tillsammans äger de
1 015 000 000 000 dollar.
 Även om tolv oligarkerna betalade alla
Afrikas skulder skulle de ha över 250 000 000 000 dollar kvar.

Länder med lägre inkomster tvingas lägga fem gånger mer på skulder än att klara av klimatförändringens effekter och minska koldioxidutsläppen, enligt en ledande välgörenhetsorganisation mot fattigdom.

Siffror från Jubilee Debt Campaign visar att 34 av världens fattigaste länder lägger 29,4 miljarder dollar på skuldbetalningar per år jämfört med 5,4 miljarder dollar  på åtgärder för att minska effekterna av klimatkrisen, rapporterar Guardian.

3 nov. 2021

Ingen videolänk till Kina?

Xi Jin-ping har inte lämnat Kina sedan pandemin utbröt.

När Kinas president Xi Jin-ping ville framträda på klimatmötet i Glasgow erbjöd arrangörerna ingen videolänk, uppger Kinas utrikesministerium.

Men han framförde ett skriftligt meddelande till konferensen. Rysslands president Vladimir Putin hade tidigare lämnat ett budskap på  videolänk till mötet om skogsbruk och markanvändningsfrågor.

2 nov. 2021

Klimat – en lönsam vara

Kan världens skogar vara lösningen på klimatkrisen?

Klimatkrisen hotar utan tvekan allt liv på jorden. Men för den kapitalistiska världsordningen är det en annan fråga, en fråga om nya investeringsmöjligheter.

Så skrev tidskriften Frontiers redaktör i april i år. En synpunkt från Indien, ett av de många länder som  nu uppfordras att betala vad den rika världen ställt till med.

1 nov. 2021

Talibanerna tar itu med narkotikan

En taliban drar upp en narkoman under en bro i Kabul.

Enligt en uppskattning har USA lämnat efter sig fyra miljoner narkomaner i Afghanistan. Erfarenheten visar att endast en stark väckelserörelse klarar att ta itu med detta problem.

Talibanerna har börjat det mödosamma arbetet och angriper langarna, de stora profitörerna.

30 okt. 2021

EU:s "demokrati" går via domstol

EU:s egen byrå mot "desinformation" avfärdar det som ett lögn att EU är odemokratiskt.
Likväl är det ett faktum att EU-parlamentet inte tillsätter kommissionen och inte har direkt makt
över den. Därför samtalar de bl.a. genom stämningar.

EU-parlamentet har lämnat in en stämningsansökan mot EU-kommissionen, som anklagas för att inte ha tillämpat den lag som skulle göra det möjligt att frysa bidragen till Ungern, Polen och andra "olydiga" stater.

EU-parlamentets majoritet tycker inte att det räcker med miljonböter mot Polen. Sannolikt skyndar den ståndpunkten bara på sönderfallet, men EU:s "folkvalda" vill visa musklerna för sina väljare.

27 okt. 2021

En spik till i EU:s kista


Dagens beslut i Europeiska unionens domstol att bötfälla Polen med 1 miljon euro om dagen för ohörsamhet mot EU-kommissionen är bara början på ett internt sanktionskrig i EU som kan sluta med att unionen spricker.

Straffet riktar sig formellt mot Polens beslut att inte lägga ned den disciplinkammare för domare som införts, ehuru alla länder med olika metoder gör samma sak.

25 okt. 2021

Vad kostar EU:s sanktioner Sverige?

De röda staplarna är Sveriges export till Ryssland, de blå staplarna vår import därifrån.


Diagrammet ovan visar hur Sveriges handel med Ryssland, vårt största grannland, har utvecklats. Kort sagt kan man säga att den svenska exporten till Ryssland har stagnerat efter 2008 och orsakerna är till stor del politiska.

Ytterst sällan beräknar man kostnaderna för västliga sanktioner. Är det inte dags?

23 okt. 2021

100 länder backade Kina

Zhang Jun, Kinas permanenta representant i FN, får alltmer stöd från andra länder
mot den västliga smutskastningen.

Nästan 100 länder uttryckte sitt stöd till Kinas rätt att följa sin egen modell för utveckling av mänskliga rättigheter och motsatte sig politisering av människorättsfrågor för att undertrycka andra länder vid FN:s generalförsamlings 76:e session på torsdagen.


USA och några västländer startade en ny omgång av attacker mot Kina över regionerna Xinjiang, Hong Kong och Xizang (Tibet). 

21 okt. 2021

Ockupanterna måste betala återuppbyggnaden

Abdul Salam Hanafi, 2:e vice premiärminister i Afghanistan lovade att arbeta
för en bred regering med representation för alla etniska och politiska grupper.

USA bär det största ansvaret för att återuppbygga Afghanistan. Det enades representanter för talibanerna och nio grannländer till Afghanistan om igår på en konferens i Moskva. Mötet uppmanade FN att snarast organisera en konferens om humanitärt bistånd till det krigshärjade landet.

USA vägrade att delta på mötet och meddelade dagen innan att Afghanistans frusna tillgångar i USA, ca 20 miljarder dollar, inte kommer att frisläppas.

20 okt. 2021

Brittisk medverkan i massakrer i Indonesien 1965

Verkliga och påstådda kommunister fördes bort för att slaktas brutalt eller
sättas i läger i oktober 1965.

Storbritannien var ansvarig för en propagandakampanj som bidrog till masslakt på kommunister i Indonesien på 1960-talet, avslöjar tidigare hemligstämplade dokument.

USA var den främsta supportern av kuppregimen som störtade Sukarno, men britterna hade redan tidigare startat krig mot Indonesien.

19 okt. 2021

Fredspriset hamnade fel än en gång

Obama fick fredspriset efter bara nio månader vid makten. Han ökade samma år
antalet soldater i Afghanistan från 30 000 till 100 000.

Nobels fredspris delas ut slumpmässigt till goda ändamål förutsatt att de inte kränker en kultur som ägnar sig åt oändlig krigföring, skriver David Swanson.

Nobelkommittén har återigen delat ut ett fredspris som bryter mot Alfred Nobels vilja och det syfte för vilket priset skapades, och väljer ut mottagare som uppenbart inte är ”den person som har verkat mest eller bäst för folkens förbrödrande och avskaffande eller minskning av stående arméer samt bildande och främjande av fredskongresser”.

16 okt. 2021

Vem förstörde INF-avtalet?

Protest i Haag 1983 mot Nato:s beslut att utplacera 572 Pershing II-missiler över
 Europa, vilket skulle  leda till en förutsägbar upprustning i öst.

Att INF-avtalet som förbjuder medel- och kortdistansmissiler har gått i graven har i olika sammanhang framställts som en gemensam akt av undertecknarna USA och Sovjet/Ryska federationen.

På ett möte som Sveriges fredsråd arrangerade 27 september på ABF-huset i Stockholm framträdde diplomaten och ambassadören Rolf Ekéus och sa då helt riktigt att INF-avtalet sades upp av Trump.

Men så tillade han ”…utan att Putin motsatte sig det”. Det är inte en riktig beskrivning.

15 okt. 2021

Inget hejdar Kinas marsch

Kinas totala export per månad i miljarder dollar, säsongsjusterat.

Handelsvolymen mellan Kina och USA ökade med 35,4 procent från januari till september i dollar jämfört med förra året, avslöjade kinesisk tullstatistik på onsdagen.

Statistiken visar att Trumps försök att hejda Kinas marsch mot toppen var lönlöst. Under Biden har trenden återställts. Och USA sjunker obönhörligt ned i något som liknar en beroendeställning.

14 okt. 2021

Mineraler kan vara Afghanistans framtid


Mineraler kan vara en del av Afghanistans ekonomiska framtid. Koppargruvan Ainak (bilden) ägs av Kina men har stått still sedan 2008. En am
erikansk militär rapport konstaterade att det finns för minst tusen miljarder dollar av värdefulla metaller i Afghanistan.

Men klarar
talibanerna att dra igång den utveckling landet behöver? frågar sig den indiske historikern Vijay Prahsad.

Vindkraften löser inte energikrisen

En bild från USA 2020 som visar hur man begraver rotorbladen från uttjänta
vindkraftverk, i väntan på någon ännu okänd återvinningsteknik (Bloomberg).

I tyska Lauchhammer tillverkade danska Vestas
till helt nyligen upp till 67 meter långa rotorblad till vindkraftverk. De består av en blandning av glasfiberarmerad plast och kolfibrer. Fibermattor läggs i en form och bakas i en energikrävande process och ett inte oproblematiskt material som Världshälsoorganisationen (WHO) misstänker är cancerframkallande.

Nu läggs fabriken ner och Vestas aktier rasar.

13 okt. 2021

Vem ligger bakom Pandora-pappren?

En typisk medieillustration till Pandora-pappren. Vladimir Putins (t v) namn förekommer inte ens
i handlingarna.

Pandora-pappren är 11,9 miljoner läckta dokument som avslöjade hemliga konton tillhörande 35 världsledare, inklusive nuvarande och tidigare presidenter, premiärministrar och statschefer samt mer än 100 miljardärer, kändisar och företagsledare.

Men hur skedde urvalet och i vems intresse? Vem finansierar avslöjandena?

12 okt. 2021

FN:s klimatpanel friserar historien

FN:s klimatpanel har trollat bort den medeltida värmeperioden (800-1300 e Kr) och lilla istiden (1450-1850) ur historien.

Samtidigt som media fylls av tvärsäkra påståenden om klimatuppvärmningen, om smältande isar och glaciärer och att Golfströmmen håller på att avta, förekommer nu också enstaka gånger i etablerade media en kritisk diskussion.


Nyligen kunde Sveriges Radios ”Vetenskap på djupet” rapportera att mätningar visar att Golfströmmen inte har avtagit.

Andra har rest invändningar som gäller beskrivningen av klimathistorien.

10 okt. 2021

Xi betonar fredlig återförening

Kinas president Xi Jinping, även generalsekreterare för Kinas centralkommittés kommunistiska parti och ordförande för den centrala militärkommissionen, höll ett viktigt tal vid ett minnesmöte på 110-årsdagen av revolutionen 1911 i Folkets stora sal i Peking på lördagen.

Xi Jinping att Taiwanfrågan kommer att lösas som ett led i en nationell pånyttfödelse och varnade för att separatism är ett allvarligt hot mot det uppdraget och att de som förråder landet kommer att dömas av  historien.

8 okt. 2021

Kubakrisen var en Turkietkris

Det var USA:s Jupitermissiler i Turkiet som var den verkliga orsaken till krisen 1962.
De kubanska missilerna var Moskvas sätt att få Washington att lyssna.

Två ny böcker kastar nytt ljus över Kubakrisen 1962 när installationen av sovjetiska missiler på Kuba fick USA:s president John Kennedy att hota med kärnvapenkrig.


Vad ingen då visste var att Kennedy i hemlighet lät avlyssna sitt säkerhetsråd. Desto bättre för historikerna!

7 okt. 2021

Mediaspinn banar väg för nya krig


Efter talibanernas seger över den amerikanska militären har dominerande amerikanska massmedier tagit fram en ny berättelse om det "överhängande hotet om terrorism" från Afghanistan som lägger grunden för framtida militära interventioner, skriver den legendariske USA-journalisten Gareth Porter i
Grayzone.

Historien om talibanernas globala hot som pumpas ut på ett fantastiskt disciplinerat sätt har lika tydligt som någonsin visat massmedias samordning med den nationella säkerhetsstaten.

6 okt. 2021

CIA inblandat i Hammarskjölds död


I lördags var det sextio år sedan FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom när ett plan störtade över det som idag är Zambia.

Nya uppgifter talar för att planet blev nedskjutet och att USA och Storbritannien var inblandade. En pågående FN-utredning kan vara sista chansen att nå sanningen.

5 okt. 2021

Varför har inte Gandhi dött än?


Idag svälter många afghaner. Orsaken är bl.a. att västvärlden i stor utsträckning avbrutit sin humanitära hjälp. USA har frusit Afghanistans banktillgångar i storleksordningen 20 miljarder dollar. Den nära 20 år långa ockupationen har också inneburit en omställning av jordbruket till opium.

Kommer västvärlden att resa monument för att minnas den svält som den förorsakade?

Läs också ett PS från Kaj Odelstål i slutet av artikeln!

1 okt. 2021

Saakasjvili arresterad i Georgien

Georgiens premiärminister meddelade på fredagen att Micheil Saakasjvili, landets tidigare president, har arresterats efter att ha återvänt.

President Salome Zurabisjvili varnade idag för oroligheter då rapporter om före detta presidenten Micheil Saakashvilis ankomst till Georgien har väckt förvirring inför kommunalvalet.

29 sep. 2021

Namnen du aldrig får veta

Ett av de afghanska barn som dödades av en USA-drönare så sent som 29 augusti i år.

Nära 400 000 civila har fått sätta livet till i USA:s krig mot terrorn. Det är en grov räkning. Mycket få av de omkomna har ens bevärdigats med ett namn i eftervärlden. Nick Turse har försökt samla några.

Han är redaktör för TomDispatch som intar en särställning bland amerikanska webbsidor kritiska mot USA:s folkmordspolitik.

Väst inne på fel energispår


Västvärlden, i synnerhet Tyskland, är inne på fel energispår. Det säger ingen mindre än chefen för det ryska Kurtjatov-institutet Michail Kovaltjuk, som i dagarna fyllde 75 år.

I en intervju med TV-programmet Vesti Nedeli säger han att en konstgjord sol -"termonukleär fusion" - är framtidens energikälla.

28 sep. 2021

Svår eftervalsanalys för Die Linke


Som väntat vann socialdemokratiska SPD det tyska valet och blir nu troligen regeringsbildare tillsammans med koalitionspartners.

För partiet Die Linke är valet 2021 ett svårt misslyckande - två miljoner väljare gick förlorade i förhållandet till valet 2017.