30 aug. 2023

Årets viktigaste (och mest dissade) bok


Den amerikanska freden – finns den? Under sin nära 250-åriga historia som självständig nation har USA intervenerat militärt i främmande länder 500 gånger. Bara under åren 1990-2018, dvs. efter kalla krigets slut, har USA använt sig av militära maktmedel 130 gånger. Det innebär att den enda kvarvarande supermakten under de senaste trettio åren har utfört i snitt 4,6 militära interventioner årligen.

Dessa fakta har kartlagts av amerikanska forskare vid Tuft University och utgör inledningen till statsvetarna Frida Strannes och Trita Parsis Illusionen om den amerikanska freden.

Kaj Odelstål recenserar.

Turkiets framtid beror på Ryssland

En modell av kärnkraftverket i Akkuyu som ska stå klart 2025.

Enligt uppgifter i turkiska media kommer Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets motsvarighet Recep Tayyip Erdogan att mötas i Sotji den 4 september i Sotji.

Erdogan vet att Turkiets framtida energiförsörjning i hög grad beror på Ryssland.

29 aug. 2023

Macron vägrar släppa Nigers uran

Demonstranter i Niger fördömer Frankrike och ECOWAS.

I fredags meddelade Nigers utrikesministerium att Frankrikes ambassadör inte längre är önskvärd i landet och bad honom att lämna landet inom 48 timmar.

Paris svarade att rebellerna inte har någon rätt att skicka ut vare sig ambassadören eller de franska trupperna från landet.

28 aug. 2023

Att få lammen att tystna (Hur propaganda fungerar)

Möte med "jingoes", krigsivrare i Guild Hall, London, inför det andra anglo-afghanska kriget.

Veteranjournalisten John Pilger varnar i denna betraktelse för propagandans makt. Massmord  och onödiga svältkatastrofer kan passera fullkomligt orapporterade samtidigt som en uppsjö av lögner produceras för att legitimera krig.

Endast en rad samizdattidningar på Internet inger hopp om förändring.

26 aug. 2023

Gråt inte för mig, Argentina

Det legendariska presidentparet Evita och Juan Peron. Evita dog 1952 endast 33 år gammal. Juan Peron avsattes i en militärkupp 1955, men kom tillbaka på posten 1973 bara för att avlida ett år senare. Hans tredje hustru Isabel tog över, men störtades i en ny militärkupp 1976.

Med utgångspunkt från den välkända sången "Gråt inte för mig, Argentina", framförd av Madonna i filmen Evita (1978) reflekterar den före detta världsbanksekonomen Peter König över Argentinas situation idag, inför presidentvalet i oktober.

Landet har just fått en inbjudan att komma med i BRICS, men den ledande presidentkandidaten  kräver istället total dollarisering.

25 aug. 2023

Ingen rehabilitering för Kissinger

Två krigsförbrytare: Henry Kissinger och
 Tony Blair. Den ene med mest
meriter från Indokina, den andre
från Irakinvasionen 2003.

Webbtidningen Tom's Dispatch uppmärksammar Henry Kissingers 100-årsfirande som inföll i maj.

En av skribenterna påminner om Vietnamkriget, då Kissingers inflytande var som störst.

Kriget där två miljoner civila dog och fem miljoner sårades. USA utförde 3,4 miljoner flyguppdrag och använde 13 miljarder kilo ammunition, motsvarande 640 Hiroshimabomber.

23 aug. 2023

Hejarklackar i Natodebatten

Som enda riksdagsman ifrågasatte Amineh Kakabaveh 2022 de svenska bidragen
till Atlantic Council, som bl a haft uppgiften att få in Sverige i Nato. (Foto: Proletären)

Det ”militärindustriella komplexet” är en term som myntades av den amerikanske presidenten Eisenhower i början av 1960-talet. Han varnade för att vapenindustrin vävdes samman med den försvars- och utrikespolitiska sfären, och varningen hade verkligen fog för sig.

Den amerikanska vapenindustrin har alltsedan ”kriget mot terrorismen” inleddes på 2000-talet rekryterat ett stort antal lobbyister för att påverka besluten i kongressen och hos Pentagon. Deras mål var att öka anslagen till sina uppdragsgivares vapenprojekt. 

Kaj Odelstål synar bl.a. Atlantic Council närmare.

18 aug. 2023

Ska AfD stoppas med partiförbud?

T v opinionsmätningarna inför delstatsvalen och till höger de senaste valresultaten.

Tyskland diskuteras nu om man ska förbjuda det högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) eftersom partiet nu stigit till 21 procent i opinionsundersökningarna.

Underrättelsetjänstemän varnar för att medlemmarna i partiet blir allt mer extrema. Det skriver den brittiska tidningen
The Telegraph.

15 aug. 2023

Ekonomer mot handel


I Dagens Nyheter idag kräver den liberala ekonomen Anders Åslund, sedan många år verksam i Washington, att den svenska exporten till en del av Rysslands grannländer måste stoppas.

Inte nog med att handeln med vårt största grannland drabbas av ca 6 000 olika sanktioner. Nu vill Åslund att "läckorna", grannländer som reexporterar till Ryssland, ska täppas till. Måltavlan bara växer.

Men vad är det för ekonomer som motsätter sig marknadsekonomin, varornas fri flöden och de svenska företagens självklara strävan att få avsättning för sina varor och tjäna pengar?

11 aug. 2023

USA tryckte på för att avlägsna Imran Khan


Webbtidningen Intercept avslöjar ett hemligt telegram som dokumenterar USA:s påtryckningar för att avlägsna den forne premiärministern Imran Khan.

Allt kommer att bli förlåtet om misstroendeomröstningen mot Pakistans premiärminister Imran Khan lyckas, sa en amerikansk diplomat.

10 aug. 2023

Påminnelser angående Oppenheimer


Den belgiske författaren Jean Bricmont vill göra några påminnelser till dem som, delvis apropå förhärligandet av Oppenheimer i den aktuella filmen, försöker rättfärdiga bombningarna av Hiroshima och Nagasaki:

6 augusti var det årsdagen av atombombsexplosionen över Nagasaki 1945.

8 aug. 2023

Inkvisitionen slår till i Lettland

I fjol raserades det 79 meter höga monumentet till Riga befriare. Alla påminnelser
om den antifascistiska kampen utplånas.

Före 1 september måste alla letter som har ryskt medborgarskap avlägga examen i lettiska språket och besvara en enkät med extremt närgångna politiska frågor.

Klarar de inte språk- och åsiktstest mister de sitt uppehållstillstånd och det kan drabba personer som fötts och bott hela livet i landet.

5 aug. 2023

Dr Strangelove i verkligheten

Dr Strangelove eller hur jag lärde mig sluta oroas och älska bomben är Stanley Kubricks snart 50 år gamla komedi med Peter Sellers i huvudrollen. Ellsberg och hans kollegor upptäckte att många detaljer i filmen stämde med den rådande planeringen för kärnvapenkrig,

Gunnar Westberg, en av ordförandena i Internationella läkare för förhindrande av kärnvapenkrig, har läst Daniel Ellsbergs testamente "Domedagsmaskinen" (Gerundium) och recenserar boken i tidningen Syre.

Han slås av att filmen ”Dr Strangelove”, där en stridslysten general startar kärnvapenkriget på eget bevåg, enligt Ellsberg kan ses som en dokumentär! 

4 aug. 2023

Kagarlitskij inför rätta

Sociologen och statsvetaren Boris Kagarlitsky (erkänd som utländsk agent i Ryska federationen)
under en session i Syktyvkars tingsrätt, 26 juli 2023 

En domstol i Komi-republiken i Ryska federationen har arresterat sociologen Boris Kagarlitskij i två månader för anklagelsen att ha rättfärdigat terrorism. 

Som chefredaktören för onlinepublikationen Rabkor har Kagarlitskij publicerat inlägg och videor om explosionen på Krimbron den 8 oktober 2022, som genomfördes av Kievregimen med brittisk hjälp.

Krig mot Ryssland och Kina utan ekonomisk logik


USA:s krig mot Ryssland och Kina saknar ekonomisk logik, hävdar bloggaren "Moon of Alabama" i denna analys.


Även den nyliberale USA-politikern Zbigniew Brzezinski (1928-2017) tvingades mot slutet av sitt liv medge detta, trots att han länge pläderat för att erövra "världsön".

2 aug. 2023

USA:s statspapper inte längre AAA-rankade

Kreditbetyg för världens länder. USA tillhör inte längre de mest betrodda.


Det internationella kreditvärderingsinstitutet Fitch har sänkt den amerikanska långfristiga emittentens standardbetyg till "AA+" från "AAA" på grund av försämrade budgetresultat och växande offentliga skulder.

USA:s finansminister Janet Yellen kallade Fitchs beslut "orimligt och baserat på föråldrade data".