30 apr. 2021

Strider Kyrgyzstan - Tadzjikistan


Två av de fattigaste f d sovjetrepublikerna är åter i konflikt, oklart varför. Skottlossning utbröt idag på nytt i Leilek-regionen i Kirgizistan vid gränsen till Tadzjikistan.

Konflikten i gränsregionerna i Kirgizistan och Tadzjikistan eskalerade den 29 april till en väpnad konfrontation mellan militären i de två länderna.

29 apr. 2021

Istanbulkanalen bäddar för konfliktIstanbulkanalen, projektet som går ut på att bygga en 50 kilometer lång rutt mellan Svarta havet och Marmarasjön, skulle om det förverkligades få mycket långtgående konsekvenser.

I bakgrunden finns bland annat Nato:s planer på att göra Svarta havet i praktiken till sitt innanhav.

Franska generaler hotar med kupp


Den franska högertidskriften Valeurs actuelles har publicerat ett öppet brev från pensionerade franska generaler och officerare till president Emmanuel Macron, där de varnade för risken för raskrig och en statskupp.

I brevet pekar över ett hundra franska pensionerade generaler och officerare på hotet om inbördeskrig, som kommer från religiösa fanatiker och islamister, vars värderingar strider mot den franska konstitutionen.

28 apr. 2021

Dollarns öde beseglat - på sikt

Utländska bankfordringar i olika valutor (biljoner). Överlägset störst är dollar
följt av euro och Kinas yen som bara står för 12 procent av de totala fordringarna.

Att Kina nu har infört en digital valuta, som till skillnad från pyramidspelet Bitcoin stöds av världens starkaste nationalbank, har satt fart på spekulationerna om dollarns snara fall. 

Finansekonomen David P Goldman, mest känd under  pseudonymen "Spengler" i Asia Times, varnade den 6 februari att "Kinas digitala yuan kan ruinera USA".

27 apr. 2021

Tillfälligt stopp för Navalnyjs rörelseHär ses Aleksej Navalnyj göra pullups på fängelsegården 22 april enligt uppgifter till Daily Mail.

Hans hälsa verkar vara okej, men myndigheterna beslöt igår att tillfälligt förbjuda hans "Antikorruptionsfond", som kan komma att klassas som en extremiströrelse.

26 apr. 2021

Tryckfrihetsförordningen och Gustav III

Riksdagens fyra stånd försöker rädda Moder Svea ur en vak medan en ryss och en engelsman eller möjligen en fransman står på stranden med sina penningpåsar.

Sveriges tryckfrihetsförordning är 255 år gammal. Av och till har den utsatts för attacker som man kan lära av.

Erik Göthe tecknar historien om Gustav III:s allt annat än konfliktfria förhållande till tryckfriheten.

24 apr. 2021

Montana röstar mot författningsvidriga krig

Ledamöter av Montanas kongress som kräver ett stopp för alla krig
utan krigsförklaring av USA:s kongress.

USA:s delstat Montana blir den första som beslutar att motsätta sig författningsvidriga krig.


Montanas lagstiftande församling har med överväldigande majoritet - 95-3 i kammaren och 47-2 i senaten - beslutat att kräva att den federala regeringen avslutar alla pågående "ändlösa krig".

23 apr. 2021

Kallt krig


President Vladimir Putin undertecknade idag en ukas om åtgärder för att motverka "ovänliga handlingar av USA och andra utländska stater".

Med stöd av ukasen kan den ryska regeringen begränsa och om nödvändigt helt förbjuda andra länders  diplomatiska beskickningar och konsulära kontor, representativa kontor för statliga organ och statliga institutioner att anställa ryska medborgare.

22 apr. 2021

Stora vapenleveranser till Ukraina

Ett Nato-Herculesplan av den typ Sverige är med och finansierar.

Minst tre militära transportflygplan från USA, Storbritannien och Kanada har anlänt till Ukraina under de senaste tre dagarna.

Det uppger västerländska luftfartsobservatörer, som spårat deras rutt med hjälp av signaler från transpondrar ombord.

Tjeckiens vapenaffärer


Om man får tro de tjeckiska myndigheterna så ska GRU-agenter ha legat bakom sprängningen av två vapenlager i staden Vrbetice 16 oktober och 3 december 2014, då två personer omkom.


Huvudmännen ska ha varit samma "Bosjirov" och "Petrov" som brittisk underrättelsetjänst anklagar för att fyra år senare ha legat bakom förgiftningsförsöket mot Sergej Skripal och dennes dotter i brittiska Salisbury.

21 apr. 2021

Putins tal till federala församlingen 2021


President Vladimir Putin talade idag till federala församlingen från Manegens centrala utställningssal.

Det var ett tal som till allra största delen handlade om Rysslands interna problem, främst den dåliga demografin som är en följd av prövningarna på 1940.- och 1990-talen.

Avslutningsvis varnade han västmakterna för att kors Rysslands  "röda linjer".

20 apr. 2021

DN kör gaslögner i giftig repris

DN i en stort uppslagen artikel som okritiskt upprepar gaslögnerna. Tidningen
har ännu inte nämnt det faktum att OPCW-inspektörers rapporter har förfalskats.

Kriget i Syrien har för länge sedan passerat en vändpunkt, där regeringen återtar kontroll och terroristerna förlorar mark.

Men västliga underrättelsetjänster är beredda att fortsätta kriget till siste syrier. Just nu trappas propagandan mot den syriska regeringen upp till nya nivåer.

15 apr. 2021

Talibaner lovar ”mardröm” för Nato

Nya rekryter i Afghanistans regeringsarmé väntar på att
få vapen av amerikanerna. Ca 70 000 av dem har dött för att
försvara USA:s lydregim.

Att USA bryter sin överenskommelse med talibanerna om att lämna Afghanistan till 1 maj tas inte väl upp. Talibanerna lovar att Natos förlängda ockupation av landet ska bli en ”mardröm”.

President Bidens beslut att uppskjuta tillbakadragandet till den 11 september är en genomskinlig manöver för att förlänga ockupations på oviss tid, menar de.

14 apr. 2021

Fem punkter för säkerhet och stabilitet i Västasien

Irans president Hassan Rouhabni och Kinas president Xi Jinping

Kinas utrikesminister Wang Yi föreslagit ett "fempunktsinitiativ för att uppnå säkerhet och stabilitet i Västasien" under sitt besök nyligen i regionen, dit också Iran hör.

Det 25-åriga strategiska partnerskapet mellan Kina och Iran, som undertecknades av de två ländernas utrikesministrar den 27 mars i Teheran, kommer att främja regional och internationell fred, heter det.

13 apr. 2021

Strategiskt samarbete Kina-Iran

Frihetstorget i Teheran upplyst med kinesiska motiv.-

En 25-årsplan för ett omfattande partnerskap mellan Iran och Kina slutfördes och undertecknades den 27 mars.

Det pågående nya kalla kriget beror på USA:s ansträngningar för att hindra Kinas uppgång som ny stormakt. Det kommer därför alltid att motsätta sig allt som ligger i Kinas intressen, särskilt om det gäller dess andra strategiska rivaler som Iran.

12 apr. 2021

60 år sedan Gagarins bragd

Jurij Gagarin och hans hustru Valentina.

Med anledning av 60-årsjubileet av den första bemannade rymdflygningen i rymden berättar nyhetsbyrån Tass i korthet Jurij Gagarins biografi.

Jurij Aleksejevitj Gagarin föddes den 9 mars 1934 i byn Klusjino, Gzjatskijdistriktet, nära Smolensk. Fadern (1902-1973) var snickare och modern (1903-1984) mjölkerska. Jurij Gagarin var det fjärde barnet.

11 apr. 2021

Största Nato-styrkan någonsin vid ryska gränser


Nato planerar att under månaderna mars-juni  koncentrera omkring 40 000 soldater och 15 000 stridsvagnar, fordon och motoriserat artilleri  nära Rysslands västra gränser.

Hälften av den kontingenten är från USA. Den första vapenleveransen har redan levererats till den grekiska hamnen i Alexandroupolis.

7 apr. 2021

Sanning. Rättvisa. Frihet. Demokrati. Alltsammans lögn.


Västvärlden har en mycket hög åsikt om sig själv och sina förmodade värderingar, men dess behandling av WikiLeaks grundare Julian Assange avslöjar alltsammans som lögn:  Sanning. Rättvisa. Frihet. Demokrati.

Det skriver Caitlin Johnstone, en oberoende journalist baserad i Melbourne, Australien, i en rasande uppgörelse med behandlingen av Julian Assange.

6 apr. 2021

Full fart - mot ett tredje världskrig!


Varför driver Biden-administrationen Ukraina till att angripa Ryssland? frågar Ron Paul i en krönika den 6 april 2021.


Ron Paul har varit republikansk kongressman från Texas i ett kvartssekel och är en av de mest konsekventa motståndarna till USA:s militär interventioner runt om i världen.

4 apr. 2021

En 500 år gammal seger över kolonialisterna

anRyk , "Henricus" eller  Enrique var en slav som bortfördes av Magalhães
för 500 år sedan. Han kan ha varit den förste världsomseglaren.

Magalhães är berömd för den nästan kompletta världsomsegling han gjorde för 500 år sedan.

Men vad som är mindre känt är att han den 27 april för exakt 500 år sedan stupade för en motståndsstyrka under ledning av Lapulapu i det som senare blev Filippinerna. En sällsynt seger för de infödda över  kolonialisterna.