27 aug. 2020

Karadžić: Tyskland ville hämnas


Dr. Radovan Karadžić är idag 75 år. 2016 dömdes han av krigsförbrytartribunalen i Haag (ICTY) till 40 års fängelse för folkmord i Srebrenica, krigsbrott samt brott mot mänskligheten.

Karadžić håller Tyskland och USA främst ansvariga för Balkankrigen. Tyskland vill hämnas motgångar i två världskrig och USA ville krossa en konkurrent på vapenmarknaden.

25 aug. 2020

När kommer polackerna att nyktra till?

USA-soldater tränar tillsammans med polacker.
När kommer polackerna att nyktra till efter sin russofobiska berusning? undrar den tjeckiske publicisten Jan Vítek.

Kommer polackerna att ångra att deras regering bjöd in amerikanska soldater för att skydda dem från ett förmodat ryskt överfall? Förmodligen, men först när de några år fått betala för amerikanernas beskyddarverksamhet.

Kreml svarar på anklagelserna

President Putins pressekreterare Dmitrij Peskov kallar anklagelserna mot de ryska myndigheterna i fråga om den västfinansierade "Anti-korrptionsfondens" grundareAleksej Navalnyj för "tomt brus".
 
”Därför tänker vi inte ta detta på allvar, sa Peskov till reportrar. Han underströk att det inte finns något nytt i de tyska Charitéläkarnas resultat.

24 aug. 2020

Mystiken kring Navalnyj tätnar

Som ombud för väst har han tjänat ut i rysk politik. Men som offer för ett "förgiftningsförsök"
kan han ännu spela roll i en västlig greuelpropaganda.
Tyska läkare vid Charitésjukhuset påstår att de har hittat kolinesterashämmare i den ryske bloggaren Aleksej Navalnyjs blod.
 
Den tyska regeringen och EU anklagar i mer eller mindre förtäckta ordalag de ryska myndigheterna fört att inte vilja utreda fallet.

Är detta hämnden för att färgrevolutionen i Vitryssland misslyckades?

22 aug. 2020

Anders Åslund skriver recept för Belarus

Den vitryska lastbilen MAZ med "EU-kabin". Uppe till  höger professor Anders Åslund.
Professor Anders Åslund, känd liberal ekonom och tidigare rådgivare åt Boris Jeltsin i Ryssland och Petro Porosjenko i Ukraina har nu presenterat sitt recept för Belarus.

Trots att de statsägda företagen klarat sig väl förordar Åslund allmän privatisering men inser samtidigt att det vore förknippat med stora problem.

21 aug. 2020

Putin mördar på vackra datum

Ur SVT:s reklam för propagandaserien "Spionen Putin".
Aleksej Navalny hamnade på sjukhus på 80-årsdagen av mordet på Leo Trotskij - vad mer bevis krävs för att du-vet-vem försökte förgifta honom? Det vill säga vår tids Stalin, en man som dödar sina motståndare över hela världen.

Vackra datum är en del av KGB:s varumärke -  till exempel dödades Anna Politkovskaja speciellt på Putins födelsedag, som en gåva.

En ironisk betraktelse av den ryska journalisten Pjotr Akopov på nyhetsbyrån Ria.ru:s hemsida.

Vet vitryssarna vad som står på spel?

Den ikoniska vitryska traktorn Belarus.
Tillverkas och säljs i ständigt nya modeller.
Vitryssland är som en förmögen brud som inte har brist på friare.

Nato vill flytta sina stridsvagnar och kanoner dit för att kunna ha Smolensk inom räckhåll. Polen längtar efter att omfamna landet, som de gjorde tidigare under hundra år. Ryssland har länge planerat att svälja Vita Ryssland som ett hallon.

Men Lukasjenko är en svår nöt att knäcka, skriver den tjeckiske publicisten Jan Vitek.

20 aug. 2020

Turkiet vill anlägga marinbas i Libyen

Turkiets militära intervention i Libyen oroar framför allt grannländerrna Algeriet och Egypten.
En överenskommelse har slutits mellan Turkiet, Qatar och den libyska Nationella samförståndsregeringen (GNA) om inrättandet av en marinbas i den libyska staden Misrata.
 

Dessutom kommer träningscentra för GNA-lojala styrkor att upprättas i Qatar.

19 aug. 2020

Oppositionens plan för Vitryssland

En karta från Nato-övningen Anaconda 2018, där fyra länder
tänktes gå in i Vitryssland. I "självförsvar".
Vitrysk statlig tv har publicerat vad som sägs vara plattformen för den enade oppositionen, med dokumentet, vars äkthet ännu inte har verifierats.
 

Plattformen skulle dramatiskt försvaga Vitrysslands förhållande med Ryssland och knyta landet närmare till  Väst och Nato.

17 aug. 2020

Nobelpristagare i oppositionsråd i Minsk

Olga Kovalkova, talesman för den vitryska presidentkandidaten Svetlana Tichanovskajaa, har publicerat en lista över det "samordningsråd", som ska "utveckla en mekanism för att säkerställa överföring av makten i Vitryssland".

"Rådet består av 35 personer," skrev hon på sin Facebook-sida. Bland annat Nobelpristagaren Svetlana Aleksiejevitj (bilden).

Lukasjenko öppnar för nyval

Nya presidentval i Vitryssland kan äga rum efter antagandet av en ny konstitution i en  folkomröstning, sa president Aleksandr Lukasjenko idag när han talade till arbetare och tjänstemän på Minsks traktorhjulfabrik.

"Vi måste anta en ny konstitution, som ni ju vill ha, och inte heller de alternativa människorna är emot det. Sedan kan vi hålla val till både parlamentet och president och lokala myndigheter”, sa Lukasjenko enligt Sputnik Vitryssland.


15 aug. 2020

FN förlänger inte vapenembargo mot Iran

Världens vapenhandlare och statsterrorist nr 1 hycklar oro för Irans nästan obefintliga vapenhandel.
FN:s säkerhetsråd har avvisat ett förslag från USA om att förlänga vapenembargot mot Iran.

Enligt Mike Pompeo avvisade säkerhetsrådet "en förnuftig resolution om att förlänga det 13-åriga vapenembargot mot Iran" och öppnade vägen för "världens största terroristsponsor att sälja och köpa vapen."

12 aug. 2020

Nato sänker kärnvapentröskeln i Europa

Alla Nato-plan i Europa som är utrustade för s k  "dual-role" (att kunna bomba utan stöd av jaktflyg eller radarstörning)
har även fått klartecken att utrustas med  B61-12-bomber, som är på 241 kiloton (13-18 gånger Hiroshima).
Manlio Dinucci, italiensk geograf och geopolitisk forskare, konstaterar i den här artikeln att det i stor utsträckning är USA som styr Europas utrikespolitik, och gör det via Nato.

Under Nato:s ledning ska Europa kopplas på USA:s kamp mot Kina. Och med Nato:s hjälp ska USA modernisera sina kärnvapen i Europa på ett sätt som sänker tröskeln för kärnvapenkrig.

11 aug. 2020

Vad orsakade explosionen i Beirut?

 27 september 2018 pekade Benjamin Netanyahu
inför FN:s generalförsamling ut den lagerbyggnad
som skulle explodera 4 augusti 2020 som
ett vapenlager för Hezbollah.
Hittills har inga officiella anklagelser riktats mot någon makt för explosionen i Beirut. Men en del observatörer nöjer sig inte med hänvisningar till vanstyre och korruption som förklaring till katastrofen.

Nyhetsbanken publicerar här två kritiska rapporter som båda hävdar att Israel låg bakom händelsen.

10 aug. 2020

Lättare besöka Ryssland nästa år

Rysslands president Vladimir Putin har undertecknat en federal lag om ändringar i förfarandet för att resa in och ut ur Ryska federationen.

Från och med nästa år räcker det med ett elektroniskt visum för att besöka Ryssland i upp till 16 dagar.

7 aug. 2020

Vladimir Putin. Med egna ord.

Vladimir Putin 1998.
SVT har haft det dåliga omdömet att sända skvallerdokumentären "Spionen Vladimir Putin", från brittiska "Channel 4".

Liksom tidigare hävdar Nyhetsbanken att det är bättre använd tid att läsa vad president Putin faktiskt säger än att lyssna på hans uttolkare i  väst.

Följaktligen publicerar vi här Putins artikel inför 75-årsjubiléet av segern i det stora fosterländska kriget. Den säger mer om vem Vladimir Putin är och var han står.

6 aug. 2020

Om det första NATO....

"Plumpuddingen i fara, eller statsepikuréer tar en liten supé",  1805.

Om det första NATO och de gemensamma brittiska och franska attackerna i mitten av 1800-talet, skriver Martin Sieff på Rising Tide Foundations hemsida den 11 juli 2020.

Han ger läsaren en kuslig känsla av déjà vue.