28 dec. 2019

Putin om Polen och pakten (rättad version)

20 december hölls ett informellt möte med OSS-ländernas ledare i S:t Petersburg. Vladimir Putin tog tillfället att tala om Molotov-Ribbentroppakten och förspelet till andra världskriget.

Putin kommenterade där EU-parlamentets resolution från 19 september som anklagar Sovjetunionen för att tillsammans med Hitler ha startat andra världskriget.

23 dec. 2019

Till gulaschkommunismens lov

Zsuzsanna Clark föddes 1968 i Ungern och lever nu i Storbritannien. I en kommande bok, "Gulasch och solidaritet", berättar hon om sina positiva upplevelser av den ungerska s k gulaschkommunismen.

20 år efter "murens fall" har de flesta av de positiva framstegen förstörts.

Den glömde Gandhi (repris)

I en nyutkommen bok av den svenske journalisten Bertil Falk skildras Feroze Gandhi, Indira Gandhis bortglömde make som kallade henne för fascist och med näbbar och klar kämpade mot hennes diktatoriska metoder.

Bertil Falks bok är resultatet av 40 års forskningar.

22 dec. 2019

Ashraf Ghani vann valet

Afghanistans sittande president Ashraf Ghani vann valet den 28 september har valkommissionen kommit fram till efter tre månaders (!) rösträkning.

Han anses ha tagit 50,64 procent av rösterna mot rivalen Abdullah Abdullahs 39,52 procent.

21 dec. 2019

Politisk utlämning till USA utesluten i avtal

Demonstranter vid 10 Downing Street.
Utlämningsavtalet mellan Storbritannien och USA förbjuder utlämning för politiska brott.

Under en utfrågning vid Westminster Magistrates Court i London begärde Julian Assanges advokat, Edward Fitzgerald, på torsdagen att Wikileaksgrundaren  inte skulle utlämnas till Förenta staterna av det enkla skälet att de påstådda brotten hos hans klient har en politisk karaktär.

20 dec. 2019

Kina utrotar fattigdomen

Mer än 95 procent av Kinas fattiga befolkning förväntas vid årsslutet ha skakat av sig fattigdomen slutet av och över 90 procent av Kinas fattiga länen kan då strykas från fattigdomslistan, säger Liu Yongfu, chef för Kinas statliga kampanj för fattigdomsbekämpning och utveckling.
Nästa år räknar man med att extrem fattigdom kommer att vara helt utplånad.

Putin om klimatet

På gårdagens traditionsenliga möte mellan president Vladimir Putin och pressen handlade den första frågan om klimatförändringarnas betydelse för Ryssland och de utsläppsminskningar till 2030 som Ryssland har åtagit sig enligt Parisavtalet.

Så här svarade Putin:

19 dec. 2019

Tulsi Gabbard la ner sin röst i USA-kongressen

Hawaii-demokraten Tulsi Gabbard, en progressiv och ihärdig krigsmotståndare som Hillary Clinton försöker förtala som "rysk agent", vägrade att delta i gårdagens spektakel i USA-kongressen.
Hon fronderade mot sitt eget parti och röstade "närvarande" till de två åtalspunkterna mot Trump.

17 dec. 2019

Bakslag för pensionsvandalerna i Frankrike

Den nya pensionslagstiftningen, som utlöst masstrejker i Frankrike och stoppat alla tåg, har drabbats av ett stort bakslag.
Reformens upphovsman, högkommissionären Jean-Paul Delevois, har tvingats avgå.

16 dec. 2019

Miljardärernas strategiklipp – The Green New Deal

Alexandria Ocasio-Cortez och i bakgrunden Joe Biden, tidigare vice-president, känd bl.a. för att ha
etablerat sin son Hunter Biden i Ukrainas skiffergasindustri.

Green New Deal är i USA ett klimatpolitiskt reformpaket som populariserats av demokraternas kongressledamot Alexandria Ocasio-Cortez. Den nya gröna given marknadsförs som vägen framåt för mänskligheten. Den framställs som en lösning på klimatfrågan.
I verkligheten handlar det om en del av finanskapitalets strategi för att omstrukturera världsekonomin enligt sina behov, rapporterar Pål Steigan.


15 dec. 2019

18 års lögner om Afghanistan i fokus

Washington Post publicerade i veckan en 2 000-sidig hemlig rapport från Pentagon om kriget i Afghanistan. Rapporten som bygger på intervjuer med ca 400 personer - från generaler och diplomater till hjälparbetare och afghanska tjänstemän - visar hur myndigheterna systematiskt ljugit om framsteg under det 18 år långa kriget.

Pentagon förde det amerikanska folket bakom ljuset. Washington Post fick rätten att publicera rapporten efter en tre år lång juridisk dragkamp med Pentagon.

10 dec. 2019

Minskavtalet bekräftades i Paris

Vid tvåtiden natten till tisdag kom parterna i Normandiesamtalen i Paris ut för en presskonferens: Ukrainas och Rysslands presidenter Zelenskij och Purtin, som träffades för första gången, Frankrikes president Macron och Tysklands kansler Merkel, de båda senare garanter för Minskavtalet från 2015 som ännu återstår att förverkliga.


Tonen var hoppfull med de konkreta resultaten  få. Minskavtalet bekräftades, men Ukrainas president Zelenskij verkade inte alltför angelägen att garantera Donbass "särskilda status" som avtalet kräver.

WADA-beslutet olagligt

Den tyske advokaten Christof Wieschemann är idrottsjurist, skiljedomare i flera skiljedomstolar för sport och vice ordförande för Internationella sportadvokatföreningen.

Han dömer ut WADA:s besluit att avstänga Ryssland i fyra år som olagligt och egenmäktigt.

8 dec. 2019

Natomötet: Elefanter i porslinsbutik

När presidenten åkte från Washington i måndags för att delta i sjuttioårsfirandet av Nato med London som värd, sades hans europeiska allierade "bäva för besöket”.

På tidigare Nato-möten har han öppet tuktat de allierade utifrån sitt välkända tema att européerna måste ta på sig mer av försvarsbördan, vilket fick toppmötet 3-4 december att påminna om en "elefant i en porslinsbutik".

2 dec. 2019

Der Spiegel synar skojaren Browder

Uppdrag Gransknings favoritkälla Bill Browder under ett kampanjmöte i Kanada.
Der Spiegel har kommit fram till att många av hans uppgifter är tvivelaktiga eller direkta lögner.
Den amerikansk-brittiske finansmannen Bill Browder misstänks ligga bakom de avslöjanden som skakat Swedbank och SE-banken om ryska penningtransaktioner som beskrivs som penningtvätt.

Nu ställer den tyska veckotidningen frågan om hur trovärdig Browder är.