29 jan. 2020

Bryssels historierevisionism om andra världskriget

Chamberlain till Europa: "Sch..... Kanske nöjer han sig med det här". Hitler har fått Münchenuppgörelsen
och en påse med övriga eftergifter.





Lennart Palm, professor emeritus i historia vid Göteborgs universitet, synar här den resolution som Europaparlamentet har antagit om minnet av andra världskriget, där en grovt revisionistisk historieversion knäsätts.

Den kan i förlängningen leda till att hela floran av historieläroböcker för skolbruk skrivs om och uppväxande släkten uppfostras i lögn. Artikeln har varit införd på hemsidan alliansfriheten.se.

27 jan. 2020

Adam Schiff är en farlig krigshetsare

Adam Schiff, den liberala hjälten bako riksrättsåtalet mot Trump, är ett helägt dotterbolag till det militärindustriella komplexet och en brinnande förespråkare för permanent krig, skriver den amerikanska journalisten Liza Featherstone, på webbsidan Jacobin.

26 jan. 2020

Vanföreställningens anatomi

I januari är det 75 år sedan Auschwitz befriades av sovjettrupper. Men hur blev förintelsen där möjlig?
Wilhelm Reichs klassiska "Fascismens masspsykologi" har just utkommit  på tyska, för första gången på 87 år i originalversionen, nu med kommentarer.

Det är en bok som fått Andreas Peglau på webbsidan Rubicon.news att jämföra situationen 1933 med dagsläget. Boken finns även fritt tillgänglig på svenska.

25 jan. 2020

Tredje land betalar avtalet Kina-USA

Kina tvingas under två år nära tredubbla sina köp från USA.



De senaste 18 månaderna av stiltje i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina avslutades 15 januari med ett 86-sidars avtal, som ska vara "fas ett" i en allomfattande uppgörelse.

Avtalet omfattar immateriell egendom, valuta och Kinas åtagande att köpa 200 miljarder dollar amerikanska varor under de kommande två åren. I gengäld ska USA sänka tullarna med 15 procent på 160 miljarder kinesiska varor och halvera tullar på ytterligare 120 miljarder dollar.

24 jan. 2020

Sanningen om Trump-ekonomin

Det håller på ett bli en etablerad sanning att Donald Trump kommer att vinna presidentvalet i november för att han, oavsett vilka invändningar väljarna kan ha, har varit bra för USA:s ekonomi.

Ingenting kan vara längre från sanningen, skriver nationalekonomen och Nobelpristagaren Joseph E. Stiglitz på Project Syndicate.

23 jan. 2020

Westfaliska freden (1648) och dess konsekvenser

Carl Wahlboms tolkning av slaget vid Lützen 6 november 1632, där Gustaf II Adolf stupade.
De mellanstatliga relationerna i världen har från mitten av 1600-talet till mitten av 1900-talet grundats på fredsfördraget i Westfalen 1648 som avslutade Trettioåriga kriget.

Ännu i början av 2000-talet inramas de mellanstatliga relationerna av de internationella normer som fastställdes 1648, skriver Vladislav B. Sotirovic, doktor i filosofi i Vilnius.


20 jan. 2020

En ding, ding, ding värld



















En ny rapport från Oxfam visar att världens 2 153 dollarmiljardärer i fjol hade lika mycket förmögenhet som 4,6 miljarder invånare på jorden.

19 jan. 2020

Sex amerikanska plan var nära Irans gräns

Rysslands t f utrikesminister Sergei Lavrov säger att det finns overifierad information om att minst sex amerikanska F-35-jetflygplan befann sig "i det iranska gränsområdet" vid den tidpunkt då Iran av misstag sköt ned Ukraina International Airlines flyg PS752 förra veckan.
 

"Den här informationen har ännu inte verifierats, men jag vill betona den irritation som alltid följer med sådana situationer," sade han på fredagen.

18 jan. 2020

Två fransmän av tre stöder strejken, misstror Macron

Nära 16 000 demonstrerade i Lyon på fredagen.
Fransk polis fick i fredags evakuera president Emmanuel Macron från en teater i Paris efter att några demonstranter lyckats komma in i byggnaden, medan många fler försökte komma in.
Demonstranter som skanderade "Macron, avgå" samlades utanför Les Bouffes du Nord-teatern efter att folk spridit på sociala medier att presidenten var på plats.

63 procent av fransmännen säger nu i en opinionsmätning att de ”inte litar på” presidenten.

15 jan. 2020

Västmedia famlar efter Putins efterträdare

Till vänster Tulaguvernören Alksej Djumin som västmedia utpekat som Putins efterträdare.
Tidningen Neue Zürcher Zeitung från Schweiz har presenterat ett scenario för vad som ska ska ske efter Vladimir Putins avgång från landets president 2024. Publikationen tror att nästa "härskare över Kreml" kommer att vara Aleksej Djumin, som nu arbetar som guvernör i Tula-regionen.

Samtidigt lägger president Putin idag en rad förslag till ändringar i författningen som kommer att stärka parlamentets roll.

12 jan. 2020

Vapenvila i Libyen

Ledaren för Tripoli-regeringen Fayez al-Sarraj
Den Tripoli-baserade regeringen för nationellt samförstånd (GNA) under ledning av Fayez al-Sarraj har förklarat vapenvila som en del av ett initiativ som föreslagits av Ryssland och Turkiet.

Största USA-manövern på 25 år

Från slutet av januari till maj genomför USA "Defender 2020", den största manövern på tysk mark på ungefär ett kvartssekel. Den kommer även att omfatta olika Nato-manövrar.

Tyngdpunkten ligger på månaderna april och maj. Tyskland spelar en central roll inte bara genom Nato-manöverna, utan framför allt i det logistiska stödet till amerikanska trupper.

11 jan. 2020

Iran medger nedskjutning

Irans väpnade styrkor släppte ett uttalande tidigt på lördagen och konstaterade att mänskliga misstag i en luftförsvarsbas orsakat flygkraschen nära Teherans Imam Khomeini-flygplats som ledde till att 176 personer ombord på ett ukrainskt passagerarplan miste livet.

Efter den tragiska kraschen av en Boeing 737 ukrainska flygplan tidigt på onsdagen nära Teherans Imam Khomeini-flygplats bildade de väpnade styrkorna omedelbart ett utredningsteam oberoende av landets civila luftfartsorganisation och gav ett uttalande enligt följande:

10 jan. 2020

Iraks utrikesminister: utländska trupper måste bort

Den irakiska utrikesministern Mohammad Ali al-Hakim betonade vid ett framträdande att USA och andra utländska trupper lämnar Irak, på grund av de växande reaktionerna mot det amerikanska mordet på en irakisk och en iransk general i Bagdad förra fredagen.
 

al-Hakim framförd denna under en gemensam pressmöte med sin turkiska motsvarighet Mevlut Cavusoglu i Bagdad på torsdagen. Den svenska regeringen låtsas ännu inte höra budskapet från Bagdad.

8 jan. 2020

Iranmissiler träffade målen

80 personer dödades i en iransk missilattack på USA:  baser i Irak, rapporterade Reuters som citerade iransk stats-TV. USA förnekar förluster, men missilerna verkar ändå ha nått fram till målen.

Irans revolutionsgarde har under natten till onsdag angripit den amerikanska flygbasen Ain al-Assad i Anbar-provinsen i västra Irak som svar på det amerikanska mordet på generalmajor Qassem Soleimani, rapporterade Irans statliga nyhetsbyrå IRNA.

7 jan. 2020

Pentagons krig 2001-19 har kostat 800 000 liv

Ett forskarteam vid Brown University i USA, Costs of War Project, har kommit fram till att det USA-ledda "kriget mot terrorn" som förts sedan 11 september 2001 har kostat 770 000 till 801 000 människoliv i direkta strider.

Om man därtill lägger alla indirekta befolkningsförluster blir det betydligt högre siffror.

Diplomati på högvarv

Putin under det pågående firandet av den gamla kyrkliga julen 7-8 januari.
Som vanligt är det nu Ryssland som får uppgiften att kratsa USA:s kastanjer ur elden i Mellanöstern.

Från Kreml bedrivs ett intensivt diplomatiskt arbete i alla riktningar och landet har utmärkta relationer med både Iran och Israel. 23 januari besöker Putin Israel för att tala vid en Holocaustkonferens.

5 jan. 2020

Miljoner följde Soleimani till sista vilan

Flera miljoner iranier har idag deltagit i möten för att hedra den mördade Soleimani.
Här i Mashhad där flera hundra tusen deltog.
Det irakiska parlamentet röstade för att säga upp avtalet med "Koalitionen för att bekämpa den islamiska staten" och att beordra alla utländska trupper att lämna landet landet. 
 
USA tänker uppenbarligen inte åtlyda beslutet och därmed framstår dess illegala ockupation åter i all sin nakenhet.

4 jan. 2020

Iraks parlament ska rösta om USA-trupper

Efter gårdagens händelser i Irak avbryter Nato utbildningsinsatser i Irak på grund av säkerhetsrisker. Operationerna upphör, inklusive i irakiska Kurdistan, där Nato hjälpt till att utbilda Peshmerga.

Från den svenska regeringen kommer inga signaler om att lämna Irak.

Vad är det som marscherar i Indien? (del II)

200 000 RSS-aktivister församlade till ett träningsläger.
Den 5 augusti 2019 bröt den indiska regeringen ensidigt de grundläggande villkoren för de tidigare furstendömena Jammu och Kashmirs anslutning till Indien 1947, skriver Arundathi Roy i sin granskning av premiärministger Modis styre.

Våld och förtryck ska avleda massornas missnöje med att arbetslösheten är den högsta på 45 år och att Indien kommer på 102:plats av 117 i  Global Hunger Index, avgjort sämre än grannländerna Nepal, Bangladesh och Pakistan.

3 jan. 2020

Vad är det som marscherar i Indien? (del I)

Medan människor protesterar på gatorna i  Chile, Katalonien, Bolivia, Storbritannien, Frankrike, Irak, Libanon och Hong Kong, och en ny generation rasar mot vad som har gjorts på deras planet (klimatkrisen), hoppas jag om ni förlåter om jag talar om att gatan i Indien har tagits över av något helt annat.

Så börjar den indiska författarinnan Arundhati Roy en uppgörelse med premiärminister Modis styre i Nation.

Farlig upptrappning i Irak

USA har i en bombattack i Bagdad dödat en av Irans högsta militärer, generalmajor Qassem Soleimani, befälhavaren för Qudsstyrkan i  Irans islamiska revolutionsgarde  (IRGC), och Abu Mahdi al-Muhandis, andre befälhavaren för Iraks folkliga mobiliseringsenheter (PMU).

USA-attacken innebär en farlig upptrappning av konflikten i Mellanöstern. Iran måste vedergälla attacken och ingen vet vad konsekvenserna blir.

2 jan. 2020

Brittiska agenter har rätt att döda

Den brittiska säkerhetstjänsten MI5:s högkvarter.
Storbritanniens High Court har beslutat att brittiska spioner och agenter kan döda i tjänsten utan behöva frukta åtal, så länge de kan övertyga polis och åklagare att det skett till allmänhetens bästa.

I kampen mot terrorismen "kan det ibland vara nödvändigt och proportionerligt för agenter att delta i kriminell verksamhet", heter det.