28 nov. 2023

Hur länge håller USA sin hand över Kiev?

Iranska Shahed-drönare, som numera tillverkas på licens i Ryssland.

I veckoslutet skickade Ryssland in 75 drönare över Kiev. 71 av dessa sköts ned, hävdar DN:s Annalena Laurén. "På morgonen visade det sig att nästan ingenting hade fallit ned i Kiev".

Hon menar att USA:s Patriot-missiler effektivt håller en sköld över Kiev. Emellertid...

27 nov. 2023

Fel land, fel folk för sanktioner

"Plats för insamling av sanktioner" (Vykort från Ryssland)

Anders Åslund, numera heltidspropagandist för Atlantic Council, kraxar i en artikel i Moscow Times om att Rysslands ekonomi håller på att krascha till följd av västerländska sanktioner.

Sanningen är att den ryska ekonomin tuffar på. Den går bättre än EU:s genomsnitt. I år har det blivit  reallöneökningar och arbetslösheten är rekordlåg.

26 nov. 2023

Målet med ockupationen av Gaza?

Gränsstängslet mellan Gaza och Israel

Ramzy Baroud
 ställer frågan vad som kommer att hända med Gazaremsan på sikt. Vad är Israels mål med kriget?

Att ockupera Gaza-.remsan har man redan prövat. Förväntar man sig ett annat resultat den här gången?

25 nov. 2023

Bumerangen i Nederländerna slår hårt

"Bumerangen i Nederländerna slår hårt men inte oväntat", säger
Arbetets partis ordförande Åeter Mertens.

I Nederländerna blev Geert Wilders högerextrema PVV den stora vinnaren i valet den 22 november.

Från grannlandet ger Belgiska Arbetets Partis generalsekreterare Peter Mertens sin analys:

18 nov. 2023

Gas och olja bakom Israels krig?


Enligt en rapport 2010 från
US Geological Survey finns det 3,4 miljarder kubikmeter gas i östra Medelhavet, särskilt i området i eller nära Israels Zorh-bassäng.

På begäran av den palestinska myndigheten undersökte British Gas Palestina år 2000 och identifierade gasreserver motsvarande 30 miljarder kubikmeter. US Energy Information Administration (EIA) uppskattar att det finns 45 miljarder kubikmeter potentiella gasreserver i området, men inget i Gaza eller andra palestinska områden. Men ungefär 30–45 miljarder kubikmeter gasreserver finns utanför Gazas kust. Angriper Israel Gaza för olja och gas?

APEC-möte utan giftiga beslut


Slutförklaringen från delegationscheferna vid toppmötet för ekonomiskt samarbete i Asien och Stillahavsområdet (APEC) innehåller inget omnämnande av Ukraina, till skillnad från det slutliga uttalandet från förra året.

Inte heller nämner APEC-ledarnas deklaration den palestinsk-israeliska konflikten.

17 nov. 2023

Svenskt Nato-medlemskap uppskjutet

Efter flera timmars debatt om svenskt Natomedlemskap sköt det turkiska utrikesutskottet upp beslutet. Anledningen uppges vara "bristen på klarhet i frågan  och bristen på mognad i förhandlingarna", rapporterar Anadolu Agency.

Fortsättning följer tidigast nästa vecka.

16 nov. 2023

USA-vännerna förlorar makten på Taiwan


Samtalet mellan Joe Biden och Xi Jinping i San Fransisco har bara ett viktigt resultat – en överenskommelse om att återuppta militära kontakter. I övrigt var parterna bara överens om att tycka olika.

Omedelbart efter mötet kallade Biden återigen Kinas ledare för en "diktator" för att markera att inget har förändrats. Han var
tydligt störd av den politiska jordbävning som inträffat på Taiwan.

15 nov. 2023

Sanningen beskuren och ofullständig. Text saknas.

Janken Myrdal i radions söndagsintervju "Alva var ju snäll. Det var Jan som var problemet".

Boken "De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal (Bonniers  2023, ISBN 9789100195373)" är en blandad upplevelse.

Positivt är att läsarna får ta del av långa ungdomsbrev från Jan Myrdal där man kan följa hur hans författarskap formar sig.

Men mycket groll borde ha stannat i familjearkivet.

14 nov. 2023

Kandiderar Putin igen?


Ska Vladimir Putin kandidera igen, i nästa års presidentval som ska hållas i mars? Han har ännu inte meddelat sitt beslut, men om han kandiderar blir han vald.

Varför? Aleksej Levinsson på Levada Tsentr har reflekterat över den saken.

13 nov. 2023

Ukraina svek USA

Förslaget till resolution om den "Israeliska bosättningarna på de ockuperade palestinska områdena, inklusive östra Jerusalem, och det ockuperade syriska Golan" godkändes den 9 November av FN: s generalförsamlings kommitté för särskilda politiska frågor och avkolonisering.

Israel, USA, Kanada, Ungern, Nauru, Marshallöarna och Mikronesien var emot. Resultatet var på många sätt överraskande.

10 nov. 2023

Djupare ned i fördärvet

Utanför det indonesiska sjukhuset i Jabalia, norr om Gazaremsan, den 9 oktober
(Palestinian News &; Information Agency. eller Wafa, för APAimages,
 Wikimedia Commons).

I USA drabbas de som motsätter sig Israels illdåd av anklagelser om antisemitism. Detta speglar en nation i förfall, som inte längre har någon självförståelse, skriver Patrick Lawrence, mångårig utrikeskorrespondent för International Herald Tribune i en artikel i ScheerPost.

Det är en frän uppgörelse med USA:s stöd till Israels krig som har förvandlat Gaza till "en  barnkyrkogård" (Antonio Guterres).

8 nov. 2023

Afghanistan stoppar knarket

Talibaner rensar opiumvallmofält. 

Afghanistan har kraftigt minskat sin opiumvallmoodling, rapporterar FN. Opiumvallmoodlingen i Afghanistan har minskat med 95 % efter ett förbud som införts av talibanregeringen, säger FN:s kontor för narkotikabekämpning DEA i en ny rapport.

I april 2022 förbjöd talibanerna afghaner att odla vallmo och hotade överträdare med åtgärder "i enlighet med sharialagar".

6 nov. 2023

Afrika lämnar WHO?


Sydafrika leder en kampanj för att få afrikanska länder att dra sig ur WHO. Advokaten, aktivisten och journalisten Shabnam Palesa Mohamed går i spetsen.

Aktivister i Sydafrika protesterar mot WHO i allmänhet, ändringar i Internationella hälsoreglementet (IHR) och pandemifördraget i synnerhet.

2 nov. 2023

USA:s skulder har blivit ett globalt problem


USA:s skuldklocka tickar snabbare än någonsin. Statsskulden överstiger nu 33 biljoner dollar och har blivit ett globalt problem  anser Yahoo/Ekonomis krönikör Rick Newman. Nuvarande inkomster ger inte längre möjlighet att finansiera de offentliga utgifterna.

USA:s finansdepartement måste täcka mer och mer av sina skuldbetalningar med att emittera belåningsbara värdepapper, främst statsobligationer. De globala finansiella marknaderna är inte längre i stånd att svälja dessa.

1 nov. 2023

Det var krypskyttar som dödade på Majdan

Upproret på Majdan-torget i Kiev framställdes som folkligt, men det var styrt av CIA och annan västlig underrättelsetjänst och förde nazistiska krafter till maktpositioner.

En massiv dom på 1 000 000 ord i massakerrättegången kring Majdan bekräftar akademiska studier gjorda av bland andra den kanadensiska forskaren Ivan Katchanovski.

Domen har inte rapporterats i media eftersom domarnas "kategoriska slutsats" är att det var krypskyttar som sköt från Majdan-kontrollerade Hotel Ukraina och att det inte kan uteslutas att 8 demonstranter dödades och 20 skadades av "okända personer" utan "lagliga befogenheter". Det betyder att krypskyttarna  fanns på pro-Majdan-sidan och inte på den regeringskontrollerade sidan.

Domen finns på ukrainska här.

Israel planerar att fördriva Gazas befolkning


Läckta dokument visar att Israel planerar att fördriva Gazas befolkning - och räknar rentav med EU:s hjälp.

Det är redan känt att Israel förkastar en humanitär vapenvila i Gaza för att Netanyahus högerregering i själva verket avser att fördriva palestinierna. Vad som är nytt är att EU har varit invigt i planerna – och  Israel räknar med dess hjälp, skriver LostinEU.eu.