28 nov. 2019

Daniel Ellsbergs om Julian Assange

Jag skulle bli hedrad av att kallas min tids Edward Snowden eller Chelsea Manning.

För ett halvt sekel sedan lät jag publicera Pentagonpappren, en hemlig undersökning på sju tusen sidor om lögner, fördragsbrott, bedrägeri och  orättvist krig i Vietnam som fortfarande pågick när jag åtalades på tolv punkter som skulle kunna ha gett mig etthundrafemton år i fängelse.

26 nov. 2019

OPCW-rapport från Douma manipulerades

De klorrester som OPCW fann i Douma kan ha kommit från fanligt rengöringsmedel.
Nyhetsbanken publicerar idag ett e-postmeddelande, skickat av en medlem av ett OPCW-undersökningsteam i Syrien till överordnade, där han uttrycker sin allvarliga oro över avsiktligt partiska formuleringar som införts i en redigerad version av den rapporten han var medförfattare till.

Organisationen för förbud mot kemiska vapen skickade ett team av experter för att undersöka anklagelser om att en kemisk attack ägde rum i den syriska staden Douma den 7 april 2018. Författaren till mejlet hävdar den redigerade preliminära versionen av rapporten framställer de fakta som han och hans kollegor upptäckte på marken felaktigt.

25 nov. 2019

Klimatförändringar i mikroskop?



Vi kör inte bil med mikroskop, även om det otvivelaktigt skulle lära oss mycket om ojämnheter i asfalten, skriver Jan Herdal.

Diagrammet ovan visar den globala uppvärmningen enligt den mest dramatiska markdataserien, NASA:s GISS i grader Fahrenheit 1881-2013. Svårt att mista nattsömnen av detta.
(Källa: Suyts space)

23 nov. 2019

SVÄRTA invigd i Norrköping

Idag öppnade utställningen SVÄRTA på Arbetets museum i Norrköping. Den består av foton tagna i tung industri 1968-74 av de tre fotograferna Jean Hermansson, Yngve Baum och Odd Uhrbom.

Odd Uhrbom, den ende av de tre som är i livet idag, berättade i sitt öppningstal hur det gick till när han fick Sara Lidman att börja skriva text till de bilder han tagit från LKAB:s gruvor i Norrbotten.

21 nov. 2019

Frankrikes befrielse 75 år

En scen från Oradour, en by som utplånades av tyskarna.
I somras hade det gått 75 år sedan de allierades soldater landsteg på Normandies stränder för att bryta ockupationen av Frankrike och besegra Nazityskland och ge Europas folk en efterlängtad fred.

Kaj Odelstål har skrivit en artikelserie om hur det gick till.

18 nov. 2019

Går det att reformera EU?

I det brittiska valet driver Labourledaren Jeremy Corbyn linjen att "stanna och reformera" EU.

Frank Lee, som skriver för webbplatsen off-guardian ifrågasätter hur realistisk den linjen är. Hans argument är till stor del relevanta även för Sverige.

16 nov. 2019

Den kinesiska frågan på annat sätt

Att en svensk minister deltar i en skränig USA-styrd kampanj för Gui Minhai väcker ont blod i Kina.



Jan Myrdal, den främste svenske författare som skrivit från och om Kina under åren, menar att statsministerns tal om den svenska yttrandefriheten, när den medvetet går in för försämrade relationer med Kina är lögnaktigt.

Sverige är ett land där man systematiskt censurerar vissa åsikter i officiella liksom i inofficiella media.

Är det nåt på TV?

Är det nåt på TV? Jovisst, i dagens programtablåer räknade jag till ett tjugotal amerikanska långfilmer och en isländsk deckare (kors i taket).
Så vad sägs om en förstklassig rysk långfilm, "Dovlatov" (2018) om det sorgliga öde en av Rysslands stora författare gick till mötes i Brezjnevtidens Sovjet.

15 nov. 2019

Vapnen fattar nu besluten åt USA i Bolivia

Det svenska utrikesdepartementet har inte fördömt statskuppen i Bolivia. Statsmedia talar om att presidenten Evo Morales har ”tvingats bort från makten”, som han påstås ha klamrat sig fast vid med olagliga metoder.

Den som tvivlar på att det är en statskupp får svårt att förklara de olagligheter som nu sker. Den nye presidenten, Jeanine Anez, har godkänts av ett icke-beslutsmässigt parlament. Bolivias polis blockerar parlamentsledamöter från Morales majoritetsparti från att komma in i byggnaden.

14 nov. 2019

FN-rapportör: Sverige deltar i smutsigt spel mot Asssange


FN:s särskilde rapportör om tortyr, Nils Melzer (bilden)  anklagar Sverige för att medverka i ”en samordnad kampanj för att isolera, demonisera, trakassera och till slut tystna Julian Assange.”
       
För andra gången inom sex månader har Nils Melzer, FN:s särskilde rapportör om tortyr m.m., riktat dessa anklagelser mot Sveriges allvarliga brott mot Julian Assanges mänskliga rättigheter.

12 nov. 2019

Väljer Macron de Gaulles väg?

De Gaulle till Macron: Jag avgick för att jag hade 49 %, du håller
dig kvar med  bara 11 %. Du är Frankrikes skam.
Intervjun med Frankrikes president Emmanuel Macron i Economist 9 november, där han talar om Nato:s hjärndöd, har fått en del iakttagare att tala om att Frankrike är berett att åter slå in på de Gaulles väg.

Tyvärr visar intervjun ingenting av det slaget. Snarare illustrerar den än en gång EU-elitens beroende av den "transatlantiska länken" för att inte tala om den egna vapenindustrin och troheten mot det koloniala arvet.

11 nov. 2019

Intervju med Bashar al-Assad

Den syriske presidenten Bashar al-Assad säger i en intervju med RT, publicerad måndag 11 november, att han utnämnt Donald Trump till den bäste USA-presidenten.
Efter att ha sagt att han "älskar olja" har han låtit besätta Syriens oljefält. Inkomsterna lovar han nu att skicka till den kurdiska samhällen.

10 nov. 2019

Kina bryter västs strupgrepp på världen

Peter Koenig, som i 30 år arbetat som ekonom vid Världsbanken menar att Kinas bistånd till länder i Afrika och Latinamerika med krediter välkomnas för att det bryter Västs strypgrepp på världen.


När västmedia varnar för kinesisk inblandning är det hyckleri.  Kina har ingen historia av att invadera andra länder. Kina söker en fredlig och jämlik utveckling av handel, vetenskap och främst mänskligt välbefinnande - en Tao-tradition av icke-aggression.

7 nov. 2019

Dags igen för befolkningspanik?

I somras blev jordens befolkning 7,7 miljarder och till nästa sekelskifte beräknas vi vara 10,9 miljarder.

Hur många klarar jorden att livnära och hur ska en växande befolkning förenas med högt ställda klimatmål?

5 nov. 2019

Världens mest bombade land

Laos är världens mest bombade land. USA  släppte häpnadsväckande 270 miljoner bomber över landet, varav 80 miljoner beräknas inte ha exploderat utan fortfarande finns spridda över landet.

I 25 år har man arbetat med att samla in dem och desarmera dem, men ändå bara hunnit med att oskadliggöra 257 000 bomber.