30 dec. 2020

Viktigt argument för nedstängning faller


En stor studie från Wuhan i Kina att asymptomatisk spridning av covid-19 inte förekommer. 

Just detta har  varit ett av de bärande skälen för krav på nedstängningar. I Sverige hålls tills vidare många institutioner stängda, hundratals bibliotek helt olagligt.

29 dec. 2020

Hemtagning från Afghanistan hotas


Det amerikanska representanthuset röstade på måndagskvällen  i två fall för att åsidosätta ett presidentveto.


I det ena fallet betyder omröstningsresultatet mindre stöd åt krisdrabbade familjer. I det andra fallet betyder det förlängt krig i Afghanistan.

27 dec. 2020

Swedbank fryser vitryska konton

Personalen på sanatoriet "Belarus" i Litauen får inga löner sedan Swedbank
fryst sanatoriets konton med hänvisning till påstådda EU-sanktioner.

Sanatoriet "Belarus", som ligger i litauiska Druskininkai, har fått sina konton i Swedbank frysta med hänvisning till EU:s sanktioner.


"Ingen varnade oss i förväg, vi fick inga brev om att kontona hade frysts utan fick reda på det först efter att ha försökt göra överföringar", säger direktören för sanatoriet Ilja Jepifanov.

25 dec. 2020

Charitéläkarnas rapport friar sjukhuset i Omsk


Charitékliniken i Berlin har publicerat en rapport om behandlingen av den ryska oppositionella bloggaren Aleksej Navalnyj som visar att tyskarna i stort sett bara fortsatte den behandling Navalnyj fått i Omsk.

Rapporten bekräftar också politiseringen av fallet.

23 dec. 2020

De rustar tillsammans, men för olika krig


Fransk-tyska spänningar överskuggar utvecklingen av nästa generations "europeiska" stridsflygplan.

De utvecklar nästa generations vapensystem tillsammans, men för olika krig. Frankrike ser förmåga att kriga i Afrika som viktigast och Tyskland krig i Europa.

18 dec. 2020

Superstaten kan vinna nästa rond

Manfred Weber, CSU och ledare för den konservativa fraktionen i EU-parlamentet
arbetar för att knyta åt säcken om Ungern och Polen.

Den 16 december behövde Europaparlamentet inte ens rösta om det gigantiska coronaräddningsprogrammet och om budgeten för de kommande sju åren, som tidigare hade godkänts av det så kallade Europeiska rådet, regeringschefernas organ.

Fördragstexten innehåller fortfarande kopplingen mellan "rättsstaten" och utbetalningen av stöd till de enskilda medlemsstaterna, vilket Ungern och Polen förkastade. Men bakom kulisserna hade deras kritik tystats med temporära eftergifter.

17 dec. 2020

Sputnik V + AstraZeneca = sant


På presidentens årliga presskonferens  slog Vladimir Putin an en optimistisk ton.  Ryssland har lyckats med mycket, trots pandemin och den västliga sanktionspolitiken.

I sin vanliga stil sprutade Putin fakta och siffror, utan att ens behöva konsultera ett manuskript. De svåra frågorna klarade han med kyligt intellekt.

15 dec. 2020

Vem tjänar på dimman i Navalnyjfallet?

Vad Bellingcat kallar för "ett förgiftningskit". I själva verket en "kriminalistisk" verktygslåda från Sovjettiden. Mest fototillbehör.

"Bellingcat" kallar sig ett utskott på västerländska underrättelsetjänster som de senaste åren uteslutande samlat propagandamaterial som ska visa
Putins giftmord, mord på civila (MH-17), rysk militärs giftoperationer i Syrien osv.

Nu har "ringande katten" släppt en ny rapport tillsammans med russofobiska megafonen CNN. Det påstås att FSB, den ryska säkerhetstjänsten, har förföljt bloggaren Aleksej Navalnyj i fyra år och troligen flera gånger försökte förgifta Navalnyj och hans hustru.

14 dec. 2020

Diplomater för fred

Biden lovar att återgå till Open Skies-avtalet. Ett rekognoseringsplan av modell Lockheed U2.

En grupp som kallas ”Nätverket för europeiskt ledarskap” (European Leadership Network) och består av tidigare ryska och västliga diplomater har publicerat en artikel i brittiska Times där de uppmärksammar risken för ”verklig militär konfrontation”.


Initiativet stöd ekonomiskt av bl.a. Tyskland, Storbritanniens och Finlands men inte av Sverige.

11 dec. 2020

Ingen kommer undan tekno-feodalismen

Många av teknojättarna har sina högkvarter i Silicon Valley, söder om San Fransisco i Kalifornien..

Tekno-giganter som Google, Facebook och Uber bestämmer över allt mer i vår tillvaro. Den pågående pandemin har stärkt deras grepp. I dagarna startar en rättslig process för att försöka begränsa Facebooks makt och avstycka WhatsUp och Instagram.


Den brasilianske journalisten Pepe Escobar har läst en aktuell bok i ämnet.

10 dec. 2020

Nato-optionen en propagandaploj

Svenska officerare under stabsövning med Nato inför Aurora 2017.
Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten / Combat Camera

En majoritet av riksdagens försvarsutskott har beslutat att Sverige bör uttala en s k Nato-option, ett tillkännagivande att Sverige "i ett krisläge" kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

Beslutet är en propagandaploj, avsedd att påverka opinionen mot Nato-medlemskap.

8 dec. 2020

Krigsgalningar i dårhuset Nato löper amok

Foto: Steve Vilano

Krigsgalningar löper amok i dårhuset Nato, skriver den brittiske journalisten Finnian Cunningham på InformationClearinghouse.com.

I veckan publicerade Nato ett nytt programdokument, på desperat jakt efter ett existensberättigande.

5 dec. 2020

40 000 döda av sanktioner i Venezuela


En studie har undersökt konsekvenserna av amerikanska straffåtgärder mot import till Venezuela. Men vad förändras när Trump lämnar Vita huset - och vad gör EU?

Harald Neuber på webbplatsen heise.de redovisar slutsatserna. Återstår att se om förhoppningarna om en förändring med det amerikanska regimskiftet går i uppfyllelse.

3 dec. 2020

Marknadsguru uppvaktade oligarker


Läckta email visar hur den svenskfödde professorn i nationalekonomi och Rysslands- och Östeuropaanalytikern vid Atlantic Council, Washington försökte tigga pengar av ryska oligarker till sin Nato-lojala och russofobiska verksamhet.

Det är Kit Klarenberg, en undersökande journalist på TV-kanalen Russia Today som gjort avslöjandena.

2 dec. 2020

Ett mord riktat mot freden

En iransk regeringstalesman meddelade idag onsdag att underrättelsetjänsten har identifierat de personer som är inblandade i mordet på kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh. "Lämpliga åtgärder" kommer att vidtas.

Den iranska kärnfysikern dödades i en terroristattack i fredags. Attacken var ett bakhåll i staden Absard nära Teheran och hela 62 personer tros inblandade.

1 dec. 2020

Folket får sparken?

Nazitidskriften "Folk och ras". Själva orden tycks nu vara
färdiga för avskrivning i Tyskland.


Tyska lagstiftare ämnar rensa ut ordet "ras" ur lagstiftningen. Samtidigt kommer "hets mot folkgrupp" troligen att strykas, eftersom "folk" anses vara en glosa med tvivelaktiga kopplingar.

Den federala regeringen har en 89-punktsplan mot högerextremism, hat och tvivel, och det finns ett motsvarande anslag på 1,1 miljarder euro.

28 nov. 2020

En dystopi kallad ”Den stora återställningen”

Visst är det härligt att slippa mänskligt umgänge? En bild från World Economic Forum 2016.

Den amerikanskfödda Parisjournalisten Diana Johnstone granskar i en artikel på Consortiumnews temat för den senast publicerade rapporten från World Economic Forum: Covid 19 - The Great Reset
, den stora återställningen.

Johnstone menar att ekonomerna Klaus Schwab och Thierry Malleret med sådan glädje hälsar pandemin som förebud om deras föreslagna socioekonomiska omvälvning, att om inte  Covid-19 dykt upp så hade de uppfunnit något liknande - om de kunnat.

27 nov. 2020

Väst hindrar återuppbyggnad i Syrien

Här en grupp med 500 flyktingar som återvände från Libanon i april.

EU bojkottar konferensen om återbyggnad i Syrien. 1,3 miljoner flyktingar vill återvända, men "det är för tidigt", säger EU:s representant för utrikesfrågor Josep Borrell.

Karin Leukefeld, tysk sjuksköterska, som länge arbetat i och rapporterat från Syrien beskriver den perversa situationen.

25 nov. 2020

1 400 civila bomboffer i Irak lokaliserade


Den USA-ledda koalitionen i Irak och Syrien har släppt data som lokaliserar nära 1 400 civila dödsfall av bombningar över IS-kontrollerade områden sedan 2014.

Det är webbprojektet Airwars som fått tillgång till koordinaterna för de allierades bombangrepp och därmed kunnat för första gången korrekt lokalisera förlusterna av civila.

24 nov. 2020

EU:s vaccinavtal kan kosta 75 miljarder kr

Specialbyggda lastbilar som kan hålla Pfizers vaccin vid minus 80 grader
väntar i New York på att börja distributionen-

Två coronavacciner kan komma att godkännas redan i december. Det är de goda nyheterna från EU:s videotoppmöte.

De dåliga är: EU har ännu inte vunnit kapplöpningen med USA - och det kan komma att bli ruskigt dyrt.

Så ser USA (ned) på Kina

1899-1901 deltog trupper från åtta länder - amerikanska, österrikisk-ungerska, brittiska,
franska, tyska, italienska, japanska och ryska i nedkämpandet av boxarupproret i Kina.

Allmänheten har händelsevis fått en smula insyn i hur USA:s utrikesdepartement tänker om relationen till Kina.


Sajten Axios har lagt ut en tidigare inte tillgänglig rapport om hur USA tänker sig att det ska gå till att förhindra att Kina blir en supermakt. Tankarna kommer från Trumps team, men bygger på en strategi som lanserades under Obama. Den 75-sidiga rapport sammanfattas av Sputnik News.

23 nov. 2020

Give the Nobel Peace Prize to Putin!


Thanks to his total committment and balanced approach the Azeri-Armenian bloodhsed has been stopped with a minimum of prestige lost for any party.

Many Azeri refugees can return home and the Armenians left in Karabach have Russian protection.

Stefan Lindgren, editor of Nyhetsbanken.se

21 nov. 2020

Fotografen Odd Uhrbom har gått bort


Fotografen Odd Uhrbom har gått bort i 79 års ålder. Mest känd är han för fotografierna i boken "Gruva" som Sara Lidman skrev texten till (Bonniers 1968).

Boken kom att spela en stor roll för den efterföljande strejken i
Malmfälten.

19 nov. 2020

Världens största frihandelsavtal tecknat

Tio ASEAN-länder plus fem andra länder i Asien och Stillahavsområdet har undertecknat världens största handelsavtal när det gäller BNP. Pakten förväntas driva ekonomisk tillväxt i region som domineras av Kina.

Av de stora asiatiska ekonomierna var det bara Indien som saknades. För USA som satsat på att isolera Kina är avtalet en dålig nyhet.

18 nov. 2020

Ukrainas regering föreslår "koncentrationsläger".


Den ukrainska regeringen har lagt fram ett lagförslag i parlamentet som föreskriver inrättande av läger där människor - främst ryssar – ska kunna hållas kvar på obestämd tid och utan domstolsbeslut. Kritikerna mot lagen talar om "koncentrationsläger".
 

Den 5 november lade den ukrainska regeringen fram ett lagförslag i Rada som gör det möjligt att internera huvudsakligen ryssar i läger utan vare sig domstolsbeslut eller tidsbegränsning, skriver Thomas Röper på hemsidan anti-Spiegel.

17 nov. 2020

Hon vill kunna sänka Kinas flotta


Michele Flournoy tippas bli Joe Bidens försvarsminister. Hon har nyligen föreslagit att USA-flottan ska byggas upp för att ha kapacitet att sänka Kinas flotta - såväl örlogsflotta och handelsflotta - på 72 timmar.

Biden tros inte söka försoning med Kina utan fortsätta på den aggressiva kurs som inleddes redan under Obama.

14 nov. 2020

Engångsmasker nästa stora miljöhot?


Alldeles nyss var sugrör av plast mänsklighetens stora fiende. Men vad kommer den nuvarande betoningen av ansiktsmasker och plasthandskar att få för miljlöföljder, undrar websidan theartofannihilation.com?

Engångssugrören av av plast nådde verkligen astronomisk spridning. Det talades om 500 miljoner sugrör om dagen, enbart i USA.

13 nov. 2020

Kreml dröjer med gratulationer


President Putins talesman Dmitrrij Peskov förklarade idag skälet till att Ryssland inte har gratulerat Joe Biden och Kamala Harris till segern i det amerikanska presidentvalet.

Putin inväntar det officiella resultat av det amerikanska valet av "artighet", säger Peskov, och det  innebär inte någon form av tyst stöd för Donald Trump.

12 nov. 2020

Varför Bidens Ukrainaaffärer tystats ned

Ett av de mer pikanta inslagen i Burismaskandalen var ett försök att muta korruptionsåklagare
med fem milj. $. I somras greps Burismas juridiska chef Andriy Kichu, men släpptes mot borgen

För att förstå det amerikanska presidentvalet nyligen och de internationella politiska och mediereaktionerna på detta är det viktigt att känna till maktstrukturen i det amerikanska imperiet och dess media, skriver Swiss Policy Reasearch.

Presidentvalet i USA är endast på ytan ett val mellan två politiska partier, eftersom det amwerikanska etablissemangets främsta företrädare, tankesmedjan US Council on Foreign Relations (CFR), omfattar båda dessa partier. 

Freden i Kaukasus stärker Rysslands roll


Det avtal om eldupphör som slöts natten till i tisdags mellan Azerbajdzjan, Armenien och Ryssland  håller redan på att omsättas i praktiken. Rysk trupp är i full färd med att utplaceras längs stridslinjen.

Krigsslutet får ses som ett nederlag för den armeniska expansionism som i kriget 1992-94 gav Armenien kontroll över sju distrikt i Azerbajdzjan som aldrig tillhört det tidigare autonoma området Nagorno-Karabach.

9 nov. 2020

Trump avsätter försvarsministern


President Donald Trump meddelade på Twitter måndag att han har avskedat försvarsminister Mark Esper, och att Christopher Miller, som fungerar som chef för National Counterterrorism Center, omgående kommer att ersätta Esper.

Espers alltmer spända förhållande till Trump fick honom att förbereda ett avgångsbrev för flera veckor sedan. Esper vägrar att verkställa presidentens order att ta hem trupperna från Afghanistan före nyår.

6 nov. 2020

1,8 miljoner "döda själar" röstade i USA-valet

Den amerikanska NGO:n Judicial Watch har jämfört demografisk statistik i USA län för län och jämfört med antalet röstande. De har funnit stora avvikelser. Ibland har dubbelt så många röstat som antalet medborgare med rösträtt, skriver organisationens hemsida.

Totalt har Judicial Watch identifierat  1,8 miljoner "döda själar" i 353 län i 29 stater.

Ungern köper Sputnik V-vaccin

Sars-Covid-Vak är det officiella namnet på det ryska vaccinet som ges i två injektioner.
Ryska forskare arbetar f.n. med 20 andra vaccin för att täcka olika behov.

Ungern planerar att köpa ett litet parti rysk COVID-19-vaccin i december, rapporterade Reuters efter ett uttalande av av landets utrikes- och handelsminister Peter Szijjarto, som själv drabbats av viruset. I EU är det ännu förbjudet att använda det ryska vaccinet.

"Ryssland kommer att leverera små doser av vaccin i december för att göra kliniska test här och slutföra licensprocessen. De sa att de kunde börja stora leveranser från den andra eller tredje veckan i januari", sade utrikesministern.

2 nov. 2020

Lukasjenko erbjuder Macron medling


Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko erbjuder den franske ledaren Emmanuel Macron sin medling i relationerna med muslimer, berättade han vid ett möte med metropoliten Venjamin , rapporterar nyhetsbyrån BelTA.

"Muslimer har aldrig skapat några problem för oss", förklarade Lukasjenko. Liksom Polen har Vitryssland haft en muslimsk minoritet i århundraden.

30 okt. 2020

Jan Myrdal död


Författaren Jan Myrdal, 93 år, har avlidit i dag på morgonen vid tiotiden på sjukhus i Varberg.


Han utgav själv, och tillsammans med Gun Kessle, ett hundratal böcker.

Han sista roman Ett andra anstånd utkom på Norstedts 2019 och samma år hölls ett seminarium om ett då 75-årigt författarskap som redovisats i volymen Den vanartige Jan Myrdal.

Första ryska domen över nazistiskt folkmord

Platsen för en massaker på minst 2 600 människor i Novgorodregionen. En rysk domstol
har för första gången karakteriserat händelsen som folkmord.

Ett beslut i en rysk regional domstol i Novgorod att fälla Tyskland för folkmord kan få oanade konsekvenser. Det kan komma att leda till krav på krigsskadestånd som överskuggar det mesta.

Den som trodde att frågan om skulden och ansvaret för andra världskriget var avgjord trodde fel.

29 okt. 2020

Dags för en färgrevolution i USA?

 

USA har legat bakom s k färgrevolutioner i en rad länder som Ukraina, Kirgizistan, Georgien, Serbien m.fl.  Kaotiska och våldsamma rörelser har skakat länderna och satt det konstitutionella styret ur spel. Just nu pågår liknande rörelser i Belarus och Krigizistan (för tredje gången).

Frågan är nu om färgrevolutionerna har kommit hem för att också drabba USA. Aldrig har amerikaner köpt så mycket vapen som i år.

28 okt. 2020

Skotten i Mainila

Västjournalister "informeras" av finsk militär vid gränsen var sovjettrupperna
"besköt sig själva" i byn Mainila.

I januari i år gick Nyhetsbankens medarbetare docent Seppo Isotalo bort. Föratt påminna om hans viktiga insatser publicerar vi hans artikel från 1997 om "skotten i Mainila" som blev starten på Vinterkriget.


Hans version står ännu oemotsagd.

26 okt. 2020

Sex miljoner har återvänt till Syrien


Den 22 oktober 2020 meddelade de syriska myndigheterna att sex miljoner fördrivna människor hade återvänt till olika delar av landet.


Detta skriver teleSUR, ett TV- och nyhetsnätverk sponsrat av bl.a. Venezuela, Nicaragua och Kuba.

22 okt. 2020

Sanktioner dödar!

Offer för pandemin i Iran begravs i tillfälliga gravar. USA hindrar landet att
importera testkit som det finns trängande behov av.
"Sanktioner dödar!" är namnet på ett internationellt initiativ för att sprida upplysning om hur USA:s och EU:s olagliga sanktioner dödar oskyldiga civila. Varje dag.

Världsledande i mordiska sanktioner är USA. En tredjedel av mänskligheten och 39 länder drabbas.

20 okt. 2020

Svensk säkerhetspolitik skrivs i USA


Idag tisdag 20 oktober kom nyheten att svenska Post och Telestyrelsen (PTS) bannlyser utrustning från kinesiska Huawei och ZTE i det svenska 5G-nätet med hänvisning till svensk säkerhet.

PTS hänvisar vidare i sin bedömning till Säpo, så några bevis eller ens konkreta anklagelser mot ZTE och Huawei lär vi väl knappast få ta del av.

17 okt. 2020

Elbilarna under lupp


Anmärkningsvärt nog kommer varningen från en ebilsbyggare: Det kan vara så att elbilsboomen kommer att få ett bakslag, om nya beräkningar visar att glädjekalkylerna rörande miljön inte håller.

Svenska dagbladet i torsdags publicerade en intressant jämförelse.

16 okt. 2020

Jihadister i Azerbajdzjan

Nyanlända jihadister i Azerbajdzjan (Källa: Mashreg, Iran)

Washington Post
 rapporterar om hur nyligen kropparna av 52 syriska män, dödade i det pågående kriget runt Nagorno-Karabach anlände i en kylbil till en syrisk-turkisk gränsstation.


De skickades av Turkiet för en månad sedan att bli kanonmat i kriget Armenien-Azerbajdzjan, 100 mil bort.

14 okt. 2020

Tredje "färgrevolutionen" i Kirgizistan


Både Ryssland, Kina och USA har inflytande i landet, men hittills har inga bevis för utländsk inblandning i den nuvarande politiska krisen framkommit.

Där skiljer det sig alltså från situationen i Vitryssland, där den utländska inblandningen är ganska uppenbar, skriver Pål Steigan på steigan.no.

12 okt. 2020

Sådan son, sådan far?


En 86-sidig rapport från USA:s finansministerium rapporterar om brottslig verksamhet relaterad till transaktioner mellan Hunter Biden - presidentkandidaten Joe Bidens skandalomsusade son - dennes familj och medborgare i Ukraina, Kazakstan, Ryssland och Kina.

Den tjeckiske publicisten Jan Vitek har läst rapporten.

10 okt. 2020

Något att minnas Trump för


President Trump gjorde en överraskande förklaring på Twitter på onsdagskvällen. Han sa att 
alla amerikanska trupper i Afghanistan borde vara hemma till jul.

Detta löfte från Trump började omedelbart att motarbetas av hans egen administration. Lyckas han förverkliga löftet har han dock chans att gå till historien som presidenten som avslutade ett 20-årigt från början och rakt igenom meningslöst krig som spillt miljontals liv.

9 okt. 2020

Långsamt dödsstraff väntar Assange i USA


Fångar som utsätts för särskilda administrativa åtgärder i USA kan förvänta sig tillbringa cirka 23 timmar om dagen eller mer isolerade i en fängelsecell, utan kontakt med andra fångar.

Det framkom i ett vittnesmål  i Old Bailey i London under de pågående förhören om Julian Assanges utlämning till USA där han riskerar 175 års fängelse.

Navalnyj arbetar för kallt krig

Valerij Gergiev dirigerade en konsert i Palmyra, Syrien, när platsen just befriats från IS.
Nu angriper Navalnyj Gergijev för "lojalitet mot Putin".

I en intervju med Springer-tidningen Bild anklagar Aleksej Navalnyj den tyske f d förbundskanslern Gerhard Schröder för att vara "en springpojke för Putin".


Navalnyj vill att EU:s sanktioner även ska rikta sig mot västerländska "profitörer på Putins regim".

Som en reinkarnation av framlidne USA-senatorn Joseph McCarthy kräver han att Rysslands mästerdirigent Valerij Gergijev ska ta avstånd från Putin.

7 okt. 2020

Högerextremism i tyska försvaret

Tyska kommandosoldater i Afghanistan har visat
intresse för tyskt bildspråk från det förgångna.
Tysklands första rikstäckande rapport om högerextremism i landets polis och militär  har avslöjat hundratals fall av brott mot landets författning.

Inrikesminister Horst Seehofer försöker tona ner uppgifterna och säger att det rör "ett mindre antal fall".

6 okt. 2020

Tysk politiker misstror Navalnyj


Den tyske politikern Gunnar Lindeman (AfD) ställer sig skeptisk till den tyska regeringens försök att övertyga allmänheten om att den ryske bloggaren Navalnyj förgiftats på order av Putin.

Medan de stora medierna och västregeringarna redan har bundit sig för teorin att Navalnyj förgiftas på order av Kreml, uttrycker fler och fler internationella experter och politiker stora tvivel om denna version av händelserna.