28 dec. 2023

Vart är vi på väg?


Dagens "anslagstavla" i DN är skriven av Gunnar Hökmark (m). Läs den! Det är en tvättäkta krigsgalning som talar. Och dessvärre är det nu hans sort som håller i taktpinnen.


Ovan på den grundlagsstridiga - KRIMINELLA - utförsäljningen av svenskt försvar och svenskt territorium till USA/Nato vill Hökmark nu att Sverige ska "ställas på krigsfot" och börja producera ammunition och vapen för ett världskrig som ännu inte börjat men som Hökmark tydligen vill att vi med öppna ögon ska gå in i.

26 dec. 2023

Attack på Feodosija med Nato:s hjälp

Landstigningsfartyget Novotjerkassk (mitten) skadades av brittiska 
missiler.

Natten till den 26 december vaknade invånarna i Feodosia av kraftiga explosioner i hamnen. Det var en missilattack av den ukrainska försvarsmakten. Brittiska Storm Shadow-missiler användes för attacken.

Det primära målet för attacken var det stora landstigningsfartyget Novotjerkassk. Enligt militärexperten Jurij kunde ukrainsk militär inte genomföra attacken utan Natos planering och underrättelsetjänster.

24 dec. 2023

Sensationell video visar israelisk militär skjuta sina egna

Den israeliska kanal 12 har visat berättelser av bosättare och videoklipp som visar att israeliska tanks gick in i kibbutzen Be'eri i samband med Hamas anfall den 7 oktober. Videon visar att stridsvagnar besköt hus, trots att dussintals israeler fanns därinne. Videon har engelsk text.

Klicka på bilden eller följ länken: 
https://t.me/QudsNen/91195

Den israeliska propagandan kring vad som hände behandlas också i norrmannen Jørgen Chr. Thorkildsens artikel "Israelerna och deras användning av Dahiya-doktrinen" nedan.

23 dec. 2023

Ny roman: Första blodet

Gunnel Engström recenserar "Första blodet" av  Amélie Nothomb. Den skildrar hennes fars liv, Patrick Northomb, fram till en exekutionspatrull hos en rebellrörelse i Folkrepubliken Kongo.

”Man leder mig fram till exekutionsplutonen. Tiden blir alltmer utdragen, varje sekund varar ett århundrade längre än den föregående. Jag är tjugoåtta år.” Mannen som väntar på att bli skjuten heter Patrick Nothomb och är belgisk diplomat i Kongo. Året är 1964, och han har hamnat som gisslan med flera hundra andra belgare hos de rebeller som utropat folkrepubliken Kongo. I detta ögonblick, med tolv beväpnade män framför sig, försvinner han ”in i nuets hårda kärna”.

21 dec. 2023

12:e sanktionspaketet drabbar Belgien

Ryska diamanter blir nu "diamanter". ( CC BY 2.0 / flickr / Jernej Furman)

På sitt ministermöte beslutade EU i förra veckan om sitt 12:e sanktionspaket mot Ryssland. Eftersom EU-kommissionen inte kommit på något bra sätt att stjäla Rysslands frusna tillgångar i väst kom det här paketet att handla om mindre åtgärder.

Eftersom Rysslands ekonomi går mycket bättre efter 11 sanktionspaket än före, handlar det nu mest om att hålla skenet av ett aggressivt och kompetent EU uppe.

19 dec. 2023

Energiknippet Sven Hedin


Trots Sven Hedins motbjudande åsikter om bl.a. Adolf Hitler kan man som läsare inte låta bli att imponeras av hans enorma energi och företagsamhet och inte minst av hans oerhörda produktivitet när det gällde att skriva artiklar och böcker. 


Det skriver Kaj Odelstål i en recension av Nils Uddenbergs Hedin-biografi "Drömmaren" (Natur och Kultur 2023).

Tyskland tillbaka i Baltikum


Tysklands försvarsminister Boris Pistorius och Litauens försvarsminister Arvydas Anusauskas undertecknade igår ett avtal om ytterligare utplacering av tusentals tyska trupper i landet som en förberedelse för ett kommande krig mot Ryssland.


Spåren efter Hitlertysklands ockupation av Baltikum förskräcker uppenbarligen inte.

16 dec. 2023

När EU27 blev EU26...

Intervjun med Orbán har engelsk text.

På EU:s toppmöte i veckan hände något som belyser hur en transatlantisk fraktion hela tiden strävar efter ökad överstatlighet och större makt för kommissionen.

E27 förvandlades i ett trollslag till EU26, genom att Tysklands kansler bad Ungerns Viktor Orbán att lämna lokalen och gå och ta en kaffe.

Denna metod att eliminera en avvikande röst finns naturligtvis ingenstans i EU:s regelverk. Men den kan ändå inte avfärdas som en tillfällighet.

14 dec. 2023

2,8 miljoner frågor - Putin svarade på 67 (rättad)


"Summering av året", årets offentliga utfrågning av Vladimir Putin, varade i 4 timmar och 4 minuter. Putin svarade tålmodigt på 67 frågor, som kom från medborgare i ett direktlinjeformat och från deltagare på själva presskonferensen
.

Bl.a. kom frågor från Turkiet  Kina, USA , Frankrike och Republiken Srpska.

- Jodå, vill president Macron mig något kan han ringa. Det är han som avbrutit kontakten, inte jag, sa Putin.

COP28 - ett kritiskt perspektiv

Bild: Rolf Pettersson, Gröndal. Bildinsändare DN 13/12.

COP28 är över. Nu vet världen att det är dags att "göra en övergång från fossila bränslen i energisystem på ett rättvist, ordnat och skäligt sätt".


Frasen lämnar öppet för vitt skilda tolkningar. Men den betyder inte att fossila bränslen ska "fasas ut till 2030".

Peter Koenig, f d världsbanksekonom, tror inte att COP28 kommer att sätta några spår efter sig.

13 dec. 2023

Vad kan man göra med 98 miljarder dollar?


I våras sa FN att världen till en kostnad av 114 miljarder dollar om året skulle kunna se till att hela världens befolkning har tryggad vattentillgång och sanitet.

Det är inte långt från de medel som västvärlden pumpat in i sitt proxykrig i Ukraina med målet att döda så många ryssar som möjligt.

153 länder mot USA/Israel


USA och Israel blir alltmer isolerade från omvärlden i fråga om kriget mot Gaza. I fredags lade USA in sitt veto mot en resolution om vapenvila i FN:s säkerhetsråd, som hade godkänts av en majoritet av rådet med 15 medlemmar.

I generalförsamlingen i går röstade en stor majoritet om 153 nationer för resolutionen om vapenvila, medan 10 röstade emot och 23 avstod från att rösta.

11 dec. 2023

Ryssland gör sig redo för en skön ny värld

President Vladimir Putin talar under ett möte med framstående militärer och
föräldrar till soldater i Moskva, Ryssland, den 8 december 2023.

Beskedet i fredags från Rysslands president Vladimir Putin att han kommer att ställa upp för omval för en femte mandatperiod kom inte som någon överraskning.


Att han valde tillfället för en ceremoni i Kreml som delade ut Rysslands hjältemedaljer till militär personal som deltagit i Rysslands militära operation mot Ukraina för att göra tillkännagivandet är slående, skriver den indiske veterandiplomaten M. K. Bhadrakumar. 

Mao och Xi om kulturrevolutionenDen kinesiska kulturrevolutionen pågick mest intensivt 1966-69 men avblåstes officiellt först 1975 med Deng Xiaopings återkomst till makten.

Vad ansåg Mao om kulturrevolutionen och hur dagens kinesiska ledare Xi Jinping på den?

Det är den andra och avslutande delen i Godfree Roberts artikel om kulturrevolutionen.

8 dec. 2023

Israeliska media avslöjar israeliska lögner


Den israeliska tidningen Haaretz hävdar att många brott som påståtts ha begåtts av palestinier och som publicerats i media runt om i världen grundar sig på overifierade och felaktiga uppgifter.

Hamasanfallet gav upphov till spridningen av skräckhistorier, varav en del är rena påhitt. Sanningen är tillräckligt svår utan dessa propagandalögner.

Samtal Putin - Raisi om Palestina


Gårdagens samtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och Irans President Ibrahim Raisi varade i fem timmar. Den största delen av mötet hölls bakom stängda dörrar. Enligt presidentens pressekreterare, ingick både bilaterala och internationella frågor.

I synnerhet diskuterade ledarna situationen den Palestinsk-Israeliska konflikten.

7 dec. 2023

Kulturrevolutionen bra för 90 procent


I två längre artiklar analyserar Godfree Roberts den kinesiska kulturrevolutionen 1966-69. Enligt wikipedia skördade denna "hundratusentals till miljoner" dödsoffer.


Roberts som rest i Kina och skrivit om landet sedan 1967 anser att det rörde sig om historiens första uppifrån initierade, fredliga revolution och den enda framgångsrika på 1960-talet

I alla fall framgångsrik för de nittio procenten.

6 dec. 2023

Putin besöker UAE och Saudiarabien

Förenade arabemiratens flygstridskrafter mötte president Putin med
en uppvisning i den ryska färgerna.

Su-35-jaktplan eskorterade idag Vladimir Putins plan till Abu Dhabi. Först besökte han Förenade Arabemiraten (UAE) och därefter Saudiarabien. De fick särskilda överflygningstillstånd från de länder som presidentflygplanet flög över.

"Nämnda jaktplan bar standardvapen av olika klasser. Su-35S-flyget lyfte från ett operativt flygfält i Ryssland under svåra väderförhållanden med kraftigt regn och byiga vindar. Jagarna lotsades av förstklassiga piloter”, sa Peskov.

5 dec. 2023

Den bästa tyska demokratin någonsin?


Den tyska trafikljuskoalitionen befinner sig i kris. Motsvarande nära 200 miljarder kronor måste skakas fram till på onsdag.

Endast ett är heligt: kriget i Ukraina, som nästa år ska få dubblade anslag om inte förbundsdagen sätter käppar i hjulen - motsvarande 90 miljarder kronor. Omärkligt håller EU största medlemsland på att glida ner i de gamla spåren, från 1914 och 1939.

Vart är Tyskland på väg?

4 dec. 2023

Frankrikes falska hopp om uttåg med heder

Efter fransmännen kom amerikanerna till Indokina. Hårda strider skulle
än en gång utspelas, som här på en gummiplantagerna. Foto: Flickr user manhhai. 

En sval morgon vid midsommartid 1928 lämnade tre franska byråkrater i bil Saigon för att inspektera arbetsförhållandena på en gummiplantage ägd av bildäckstillverkaren Michelin.


Denna händelse inleder Éric Vuillards, Ett uttåg med heder (2023), en bok som skildrar Frankrikes nederlag i kriget mot sin forna koloni Vietnam, om övergrepp och missförhållanden i kolonin före kriget och om den roll som amerikanerna spelade i sitt stöd för Frankrike.

3 dec. 2023

Fem problem med tvåstatslösningen


Den norske bloggaren Jon Nordmo som följt utvecklingen i Mellanöstern under lång tid, listar här fem problem förknippade med den så kallade tvåstatslösningen av konflikten Israel-Palestina.

De närmaste perspektiven tycks vara en israeliskstyrd Quislingregim i Gaza och  moderna ekonomiskt beroende "indianreservat" på Västbanken. Sida vid sida med välmående, välutvecklade israeliska bosättningar.

1 dec. 2023

Ska OSSE vara ett verktyg för Nato?

Lavrov och tillsammans med Nordmakedoniens utrikesminsiter B. Osmani (mitten) och
Maltas utrikesminister och blivande OSSE-ordförande I. Borce (t h).

I veckan sammanträdde Nato:s utrikesministrar vilket följdes av ett OSSE-möte i Skopje i Nordmakedonien. Redan tidsföljden visar vem som bestämmer.

Men trots EU:s förbud mot rysk flygtrafik kunde krigshetsarna denna gång inte förhindra att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kunde ta sig till mötet. Redan det var en bräsch i den nya järnridå som rests mot Ryssland. Ingen rysk minister tilläts närvara vid OSSE:s senaste möte i Polen.