30 jan. 2018

Syrisk fredskongress i Sotji

1 511 delegater  till den syriska nationella dialogens kongress hade på tisdag morgon anlänt till till den ryska kurorten Sotji vid Svarta havet.

Mötet som bland annat kommit till stånd genom Moskvas fredsansträngningar och arbete för att återställa det civila livet i Syrien förväntas ge en ny impuls till dialog mellan olika delar av det syriska samhället för att bestämma Syriens utveckling efter kriget, skapa förutsättningar för att återställa landets enhet och bidra till en politisk lösning av krisen av syrierna själva, i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 2254.

25 jan. 2018

Moldavien mot Nato

USA-trupper under övningen "Dragon Pioneer 2016 " i Moldova.
Omkring 60% av de moldaviska medborgarna skulle rösta mot republikens anslutning till Nato om det hölls en folkröstning idag, enligt en opinionsmätning av Vox Populi.

Endast 19,4% (22,5% år 2017) skulle ha röstat för Moldaviens anslutning till Nato, och  59,6%  emot (61,1% år 2017). Samtidigt skulle 7,1% av respondenterna vägra att delta i omröstningen  och 8,6% kunde inte svara på frågan. Dessutom svarade 5,3% att de inte vet vad Nato är.

24 jan. 2018

Dubblade drönarattacker mot Somalia

USA:s drönarattacker mot Somalia sedan 2007.
I det tysta trappar USA upp sitt drönarkrig i Somalia. I november utförde amerikanska drönare fem gånger så många attacker som  föregående månad.
Totalt utförde USA 31 drönarattacker mot Somalia 2017, och en tredjedel av dessa enbart i november. En förklaring är att Trump har beslutat att flytta ned beslutanderätten till lokala USA-befälhavare. Sedan Trump tillträdde har antalet drönarattacker i Somalia fördubblats.

23 jan. 2018

Fotfolket kan stjälpa Groko

Martin Schulz och hans unge utmanare Kevin Kühnert.
Martin Schulz vann slaget i den tyska socialdemokratin om Groko - den stora koalitionen. 56 procent på den extra partikongressen röstade för en regeringsbildningen med CDU/CSU.

Men beslutet ska konfirmeras i en omröstning bland 440 000 medlemmar. Det är inte alls säkert att medlemmarna röstar ja. Ungsocialisternas ledare Kevin Kühnert leder motståndet mot Groko.

Men vart vill hann komma?

Kina och Ryssland står emot USA

Kinesisk och rysk militär efter en gemensam övning i Tjeljabinsk.
Kina och Ryssland måste tillsammans stå emot tryck från Förenta staterna, sade militärattachén vid den kinesiska ambassaden i Ryssland, generalchef Kui Yanwei när han träffade ordföranden i federationsrådets försvars- och säkerhetsutskott Viktor Bondarev.

Den kinesiska diplomaten noterade att Pentagon i sin nya doktrin ser Kina och Ryssland som ett hot mot Förenta staterna. "USA och västländerna avser att isolera Ryssland i den europeiska delen och i den asiatiska Kina", konstaterade  militärattachen enligt RIA Novosti.

18 jan. 2018

Marskalken och Calle, en politisk kärlekshistoria

På ålderns höst fick Finlands marskalk Gustaf Mannerheim uppleva en stor kärlek. Till bröderna Wallenbergs mindre kända syster Gertrud "Calle" Wallenberg.

Seppo Isotalo har läst ett antal aktuella verk om Mannerheim och förvånats över hur denna kärlekshistoria har feltolkats.

De politiska följderna tycks ha gått historikerna förbi.


17 jan. 2018

Finlands krig mot Sovjetunionen 1918-1944

Hitler besöker marskalk Mannerheim på dennes 75-årsdag 4 juni 1942.
Jan Nybondas analyserar Finlands tre krig mot Sovjetunionen 1918-20, 1939-40 och 1941-44.
Han gör en historieskrivning som i mångt och mycket går på tvärs med det jubilerande Finlands officiella.

Churchills profetiska ord -  Faran som riktas mot Ryssland är även riktad mot oss - anser Nybondas har en giltighet även i vår tid. USA/Nato:s militära uppladdning mot Ryssland bygger på samma aggressiva grundtanke som Hitlers Barbarossa.

14 jan. 2018

100 franska kvinnor ifrågasätter nypuritanismen

Ett hundra kända fransyskor, bl.a skådespelerskan Catherine Deneuve, gick i tisdags ut med en artikel i le Monde där de kritiserar den "puritanska" våg av som de menar har följt på #metoo-rörelsen.

Rörelsen har gått för långt, menar då, och tänker då främst på USA och Storbritannien,  eftersom inga huvuden har rullat i Frankrike. Den infantiliserar kvinnor och förnekar deras sexuella kraft.

13 jan. 2018

McLaren arbetade på "politisk order"

Advokaten McLaren hade "politisk order" att stoppa Ryssland i Rio och i
Pyeongchang.
En emailläcka från Internationella Olympiska kommittén tyder på att den kanadensiska advokaten Richard McLaren arbeta enligt en "tydlig politisk order" att lägga fram en rapport som resulterade i Rysslands uteslutning från de olympiska spelen.

Det var Richard McLarens rapport, skriven på uppdrag av dopingkontrollorganet WADA som ledde till Rysslands uteslutning först i Rio och nu i Sydkorea. Genom att driva anklagelser om statssponsrad dopning lyckades McLaren och WADA förmå IOK att fatta ett beslut som inte förutses i organisationens stadgar, nämligen att kollektivbestraffa ett helt land.

11 jan. 2018

Tyskland vill avveckla sanktionerna

Den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel vill ha ett slut på sanktionerna mot Ryssland. Detta meddelade han i Berlin när han tog emot det tyska näringslivets östkommitté. I synnerhet Tyskland lider av sanktionerna, hävdade Gabriel.

Så snart en vapenvila kommer till stånd i östra Ukraina, bör sanktionerna mot Ryssland gradvis avvecklas, menar den tyska utrikesministern.

Han såg positivt på att president Putin sagt sig acceptera ett fredsbevarande FN-uppdrag för att övervaka vapenvilan i östra Ukraina.

9 jan. 2018

Paavo Väyrynen vill stänga dörren till Nato

Centerpolitikern Paavo Väyrynen 71 år har bestämt sig för att Finland ska stänga dörren till Nato. Han kandiderar för fjärde gången till presidentposten.

Kampanjen finansierar han genom att sälja en te/kaffemugg. Experter säger att inget kan uteslutas i första valomgången 28 januari.

6 jan. 2018

USA, Nato och EU - förbundna för krig

Willy Wimmer, tidigare statssekreterare (CDU) i det tyska försvarsdepartementet, är en hård kritiker av den nuvarande tyska regimens konfrontationspolitik mot Ryssland och underdånighet mot USA.

I den här artikeln förklarar han att USA, Nato och EU i själva verket ingått en krigsallians.

5 jan. 2018

Pakistans allians med USA är över

USA har misslyckats med att bete sig som en allierad och har istället försökt göra Pakistan till en syndabock för sina egna tillkortakommanden i Afghanistan, sade utrikesminister Khawaja Muhammad Asif sedan Trumpadministrationen beslutat att avbryta biståndet till landet .
"Vi har ingen allians med USA," sade utrikesministern i en intervju med Wall Street Journal på fredagen.
"Det här är inte hur allierade beter sig."

Går INF att rädda?


En handskakning för 30 år sedan. När är det dags igen?
Om USA kan placera kärnvapenbestyckade medeldistansmissiler vid Rysslands gräns skulle Moskva och andra ryska storstäder kunna ödeläggas på några minuter.
1987 förbjöds därför markbaserade medeldistansmissiler, men det avtalet (INF) är nu på väg att upplösas och världen blir betydligt farligare igen.

4 jan. 2018

Med tummen i ögat på Trump och Putin

Den ryska författarinnan och journalisten Masha Gessen är bitvis ett mycket professionellt samtidsvittne i sin nya bok ”Framtiden är historia” (ISBN 978917337687, Brombergs förlag ca 200 kr).

Med sitt dubbla medborgarskap och med halva livet levt i USA och halva i Ryssland håller hon tummen i ögat på både Trump och Putin.


Stefan Lindgren har läst en visserligen överdrivet kritisk men nyttig Rysslandsskildring.

2 jan. 2018

Internetcensur drabbar småföretag i Iran

Protesterande studenter på Teheranuniversitetet.
Enligt inofficiella rapporter har små virtuella företag i Iran drabbats av stora ekonomiska förluster under de senaste dagarna vilket får ägarna att ansluta sig till missnöjesyttringar, skriver Tehran Times.

Oroligheterna i Iran började i torsdags och fick regeringen att blockera sociala nätverk och meddelandeprogram som Telegram och Instagram, samtidigt som själva tillgången till Internet påverkades.

Niinistö går till val

Finlands prsident Sauli Niinistö kandiderar för en ny presidentperiod i
valet som ska äga rum senast i februari, men nyårstalade likväl till nationen.

I sitt tal tog han bl.a. upp mördandet av
30 000 arbetare våren 1918,
vilket gett frågan en ny vändning.