30 apr. 2022

USA:s falska uppgifter om Ukrainakrisen (1)

I Kina lever minnena av Japans bakteriologiska krigföring (enhet 731) under andra världskriget.
Enheten togs senare över av USA och biovapen sattes in i Koreakriget.

PEKING, 29 april (Xinhua) - Under en tid har USA och några andra länder samt Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) spridit desinformation om Kinas inställning till Ukraina-situationen och gjort grundlösa anklagelser om att attackera och smutskasta Kina.

Lögnerna, att blanda ihop rätt och fel, är ett försök att vilseleda världen. Kinas ståndpunkt i Ukrainafrågan är öppen, objektiv och rättvis.

Några exempel på hur desinformationen förhåller sig till verkligheten presenteras nedan för att hjälpa världen att förstå vad som verkligen händer.

Ekonomisk inbromsning i Europa

Tyskland har stoppat kol, kärnkraft och överväger att stoppa rysk olja och gas.
Här rören till NordStream 2, pengar som kastats i sjön.

Frankrikes ekonomi, euroområdets näst största ekonomi, slutade oväntat att växa under första kvartalet medan Tyskland, Europas största ekonomi, riskerar att gå in i en recession.


En förklaring är de kaotiska sanktionerna mot Ryssland samt kostnader för att stödja Ukrainas krigföring.

28 apr. 2022

Biden satsar 33 miljarder $ på Ukrainakrig

President Joe Biden har bett kongressen om 33 miljarder dollar för att finansiera både humanitärt och militärt bistånd till Ukraina fram till september i år, sade han på torsdagen.

Det massiva hjälppaketet åtföljs av ett förslag till kongressen om att ändra flera strafflagar för att göra det lättare för USA att sälja av de beslagtagna tillgångarna från sanktionerade ryska oligarker.

Regeringen vill kuppa in oss i Nato


Sveriges utrikesminister Ann Linde förklarade idag att det inte blir någon folkomröstning om Nato. Enligt henne är det inte brukligt med folkröstningar i utrikespolitiska frågor eller vid anslutning till Nato.

I Sverige har de senast två folkomröstningarna gällt utrikespolitiska frågor - EU 1994 och euron 2003.

Länder som genomfört folkomröstningar innan Nato-inträde är Spanien, Ungern, Slovakien, Slovenien, Georgien (ännu ej med) och Nord-Makedonien.

27 apr. 2022

Hur vill EU betala för den ryska gasen?


Dagens ryska beslut att stoppa gasleveranserna till Polen och Bulgarien beror uteslutande på att dessa länder inte vill betala - varken i dollar eller rubel, trots att Gazprombank erbjuder båda möjligheterna.

Detta kallar Polen, Bulgarien och EU-kommissionen för "utpressning" - dock utan att tala i vilken valuta man anser att EU-köpare ska använda. Vad vi ser är en konstgjort skapat energipris ta form och alltsammans på grund av den felaktiga kalkylen att man ska kunna tvinga Ryssland på knä.

Kampen inom (s) hårdnar

En bild ur filmen "Dr Strangelove eller hur jag lärde mig älska bomben" (1964).

Idag har en sittande och en f d socialdemokratisk minister kommit ut som EU-anhängare. Uppenbarligen inser man att Nato-motståndet är så stort i partiet och väljarkåren, att det måste börja mjukas i kraft av  Nato-monopolet i media.

Men finns det några nya argument?

26 apr. 2022

Så undanröjer Zelenskij oppositionen

Överst: Tortyren av vänsteraktivisten Alexander Matjuschenko den 3 mars i Dnipro, inspelad av Azov-medlemmar. Nederst: President Volodymyr Zelensky poserar under ett mediaframträdande.


Medan Ukrainas president Volodymir Zelensky hävdar att han försvarar demokratin har han förbjudit sin opposition, beordrat arrestering av sina rivaler och bär ansvaret för försvinnanden och mord på dissidenter över hela landet.

"En förrädare mindre" tycks vara inställningen när någon mördas, kidnappas eller torteras i fångenskap.

25 apr. 2022

Omöjligt ersätta den ryska gasen

413 ledamöter av EU-parlamentet har till frenetiska applåder beslutat stoppa EU:s import av rysk gas. 

Ivan David, tjeckisk EU-parlamentariker, skriver om Europaparlamentets plenum resolution med rubriken "Europeiska unionens sanktioner mot Ryssland".

Förslaget gick igenom med 413 röster mot 93, 46 lade ner sina röster medan 150 avstod. Efter tillkännagivandet av omröstningen reste sig närvarande ledamöter upp under frenetiska applåder och jubel.

21 apr. 2022

Varför Nato inte är defensivt


"Varför Nato inte är defensivt, utan föråldrat och bör upplösas". Så lyder rubriken på en artikel av fredsforskaren Jan Öberg som har fått bred internationell spridning.

Nato kan inte beskrivas som en "försvarsallians". Snarare har pakten en offensiv inriktning som innebär ömsesidigt hot, evig upprustning och frånvaro av fred.

Ryssland upprustar sitt yttersta försvar


Ryssland har framgångsrikt provskjutit sin nya interkontinentala missil RS-28 Sarmat. Uppskjutningen gjordes från kosmodromen Plesetsk i norra delen av landet, rapporterade militären på onsdagen.

Testuppskjutningen var den första i en serie försök som krävs för att utrusta Rysslands strategiska styrkor med  det nya vapnet.

20 apr. 2022

USA har krigat i 225 av 243 år

Pappa, vad gjorde du för att stoppa Nato? ( P P Piech 1982)

USA har varit i krig i 225 av 243 år sedan landet utropade sin självständighet 1776. Nu är Washington i full färd med att underblåsa kriget i Ukraina, som lätt kan utvecklas till en öppen konflikt med Ryssland.

Vill Sverige vara med? Det kan bli konsekvensen av ett Nato-medlemskap.

14 apr. 2022

PM till Magdalena

Bästa Magdalena Andersson, du står nu inför det som otvivelaktigt blir ditt livs viktigaste beslut.

Antingen bestämmer du dig för att försvara det som i drygt 200 år varit Sveriges fredliga, alliansfria och i alla krig neutrala position. Då slår du vakt om Sveriges särskilda röst i världen.

Eller också bestämmer du dig att hoppa över hela den demokratiska processen (grundlagens krav, folkomröstning etc) och följa råden från den borgerliga oppositionen, nu inte förvånande inklusive SD, liksom från de horder av lobbygrupper som är satta att bearbeta dig.

13 apr. 2022

Europa ömsar skinn

Till helt nyligen kunde Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tala med Ryssland.
Nu anser han och EU:s ledning att bara vapen kan tala.

Under det pågående kriget i Ukraina har EU och framstående europeiska dignitärer genomgått en märkbar förändring.

EU:s utrikesminister Josep Borrell har övergett diplomatin och talar om att "detta krig måste vinnas på slagfältet".

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier säger att han "strör aska över sitt huvud" för att han någon gång att det var möjligt att föra en "normal dialog med Ryssland."

12 apr. 2022

Här började Ukrainakriget

21 april 1999 i centrala Belgrad.


Ukrainakriget är en fortsättning på det krig som utspelades på Balkan 24 mars till 10 juni 1999. Nato bombade Serbien sönder och samman som ett led i paktens "Drang nach Osten".


Nato utförde 12 000 bombuppdrag med mer än 900 flygplan. 400 kryssningsmissiler avfyrades och 20 000 "smarta" och 5 000 konventionella bomber fälldes. Förbjudna vapen som klusterbomber och bomber av s k urlakat uran användes. Många över civila mål.

Jan Hagberg minns.

11 apr. 2022

Sömngångare


Den portugisiske sociologiprofessorn emeritus Boaventura de Sousa Santos vid Coimbrauniversitetet i i Portugal varnar för att Europa nu sömngångaraktigt går in i ett nytt världskrig

Mer än 100 år efter första världskriget rör sig Europas ledare sömngångaraktigt mot ett nytt storskaligt krig. 1914 trodde de europeiska regeringarna att kriget skulle pågå i tre veckor; det pågick i fyra år och resulterade i mer än 20 miljoner döda.

Indiens dilemma – Väst eller Ryssland


Informationskriget om påstådda mord i staden Bucha nära Kiev understryker hur mycket man är beredd att satsa för att smutskasta den ryska operationen i Ukraina. Trots att Pentagon har tagit avstånd och säger att de inte har någon oberoende information.


Veterandiplomaten M. K. Bhadrakumar analyserar Indiens svåra val.

8 apr. 2022

Socialdemokrater mot Nato-anslutning


Media sprider just nu rykten om att statsminister Magdalena Andersson redan har bestämt sig för att följa Finland in i Nato.

Det kommer i så fall inte att bli lätt. Den senaste socialdemokratiska partikongressen sa nej till Nato-anslutning och en rad tunga socialdemokrater står fast vid sitt nej. har upprepat sitt nej.

Trots ensidiga media saknas det fortfarande en majoritet för Nato i folkopinionen.

Ryssland inför guldmyntfot


Rubeln har återhämtat sig efter det kraftiga värdefallet efter inmarschen i Ukraina och är nu tillbaka på den tidigare kursen gentemot dollar och euro.

En förklaring till den sensationella stabiliseringen är att Rysslands centralbank nu erbjuder sig att inlösa rubel i guld enligt en fast kurs.

Dags igen?

Tyska infanterister gör sig klara 1914.
USA/NATO/EU, som förespråkar ett upphörande av fientligheterna på Ukrainas territorium, fortsätter att hälla bränsle på brasan. Västblocket har i åratal pumpat in vapen i Ukraina. Efter starten av den ryska militära operation, fortsatta leveranser i större kvantiteter.

Tjeckien har nyligen levererat Ukraina med T-72 stridsvagnar och pansarbandvagnar. En kolonn av f d sovjetiska pansarfordon har setts lämna Tjeckien.

7 apr. 2022

Nya tvivel om Butja

Hade Maxar satelliter över Butja och är bilden verkligen tagen 19 mars?

Nyligen diskuterade media aktivt frågan – vem låg bakom de döda kropparna i den lilla staden Butja (Bucha i engelsk transkribering) nordväst om Kiev?

Vissa fakta kastar tvivel över de tidigare slutsatserna, skriver Southfront.org, som just nu motarbetas starkt på Internet, men är åtkomlig i mobiler.

6 apr. 2022

Humanistisk "vänster" mot arbetarklassen

Var finns vänstern i det franska valet?

Jean Bricmont, belgisk professor i teoretisk fysik, är mest känd i Sverige för sin bok "Humanitär imperialism" (Karneval 2007). Sedan dess har han fortsatt sin kritik av den "humanistiska vänstern" som driver arbetarklassen att rösta höger.

Här ett referat av en ny artikel av Bricmont på temat.

5 apr. 2022

Ove Bring borde inte ha uttalat sig

Professor emeritus i folkrätt Ove Bring missade i lördags ett bra tillfälle att hålla tyst. När en handfull västliga mediabolag i en samordnad operation drog igång lanseringen av det EU-ordföranden Charles Michel genast döpte till "Buchaslakten" (flera hundra tusen publiceringar på ett dygn), så rycktes professorn med.

"Detta är den värsta formen av krigsförbrytelser”, slog han fast, utan att ha något annat stöd än bilder som kan vara manipulerade.

En ex-spion ser på kriget i Ukraina

Stämmer massmedias bild av läget i Ukraina? Det framställs som att hjältemodiga ukrainska krigare nu håller på att tränga tillbaka den slagna ryska armén, som sätter sitt sista hopp till massutrotning av det ukrainska folket.

En som definitivt motsätter sig den bilden är den f d östtyske spionen Rainer Rupp, som en gång arbetade i Nato:s högkvarter och läckte viktiga dokument, och numera är kommunpolitiker för "Die Linke".

4 apr. 2022

"Folkmordet" i Bucha
SVT:s bevakning av händelserna i den lilla staden Bucha nordväst om Kiev är under all kritik.

Utan minsta ansats till källkritik pumpas en samordnad och noga förberedd västlig version ut i etern. Genom att appellera till publikens känslor ska alla tvivel överröstas.

1 apr. 2022

Biden bekräftar varför USA behövde kriget


I ett ögonblick av uppriktighet har Joe Biden avslöjat varför USA behövde den ryska invasionen och varför den behöver fortsätta, skriver Joe Lauria.

USA fick sitt krig i Ukraina. Utan det skulle Washington inte kunna försöka förstöra Rysslands ekonomi, orkestrera världsomspännande fördömanden och leda ett uppror för att få Ryssland att blöda, allt i ett försök att fälla dess regering. Joe Biden lämnar intet tvivel om saken.