29 juni 2021

Wagenknecht hotas av uteslutning


Vänsterpolitikern Sahra Wagenknecht är i blåsväder. Hennes kritik mot förbundskansler Angela Merkels invandringspolitik, som innebär att kostnader för invandringen vältras över på de sämst ställda, har väckt anstöt i delar av hennes eget parti.

I tisdags startade ett uteslutningsförfarande i Die Linkes partiorganisation i delstaten Nordrhein-Westfalen.

EU huvudbry för Tyskland


Förra fredagen hände något som tvingade Tyskland att revidera sin tidigare europeiska utrikespolitik, rapporterar Albrecht Müller på Nachdenkseiten.de.


Vid EU-toppmötet avvisade en rad östeuropeiska stater och den tyska linjen och fick med sig en majoritet av EU-stater.

28 juni 2021

USA trappar upp sin aggression mot Syrien


Syriens gränsområde till Irak i trakten öster om Deir Ezzor utsattes för bombanfall av USA-flyg tidigt på måndagsmorgonen. Ett barn och tre vuxna civila rapporteras ha dödats.

Den syriska nyhetsbyrån SANAs reporter i Deir Ezzor uppgav att stridsflygplan som tros vara amerikanska riktade missilangrepp mot bostadshus nära den syrisk-irakiska gränsen vid orten  al-Bokmal runt klockan 01.00 på måndag.

Samtidigt planerar USA och dess allierade ett krigsrådslag i Rom.

23 juni 2021

Mackie Kniven är tillbaka i stan

Och en haj han haver tänder
käften full så blankt och grömt,
men MacHeath, han haver kniven,
dock den kniven har han gömt.

Hajens fenor, dom är röda
när som denna går på rov,
Mackie Kniven, han har handskar,
där man ej kan spåra blod.

(Ur Bertolt Brechts Tolvskillingsoperan, tolkning Ebbe Linde; Bild: Klaus Staeck)

Den 10-11 maj genomfördes en konferens av ”Alliansen av demokratier” i Köpenhamn som som påstod sig ”förena fria folk” mot auktoritarism, att främja rättsstatsprincipen, att främja den ”tekniska kontrollen av demokratin”, yttrandefrihet och USA:s ledarskap.

Konferensen beskrev sig som ett forum där gäster ges möjlighet lyssna på framstående individer som talar om ”frontlinjerna för demokratins försvar”. Christopher Black rapporterar.

22 juni 2021

Blod på händerna


Ordföranden i Svenska Narkotikapolisföreningen Lennart Karlsson frågar i ett debattinlägg i Svenska dagbladet "V
ar finns diskussionen om det personliga ansvaret hos dem som göder den organiserade brottsligheten?

Inlägget har rubriken ”Köper man kokain har man blod på händerna”.

18 juni 2021

Putins presskonferens i Genéve


Rysslands president Putin visade på sin presskonferens efter mötet med USA:s president Joe Biden i Genève hur föredömligt han behärskar sakfrågorna och hur ansvarsfullt Ryssland utarbetar sin position i de stora internationella frågorna.

USA:s retorik mot Ryssland, att landet "förtrycker" sin opposition, "hotar" omvärlden, hackar andra länders datakommunikationer och lägger sig i andras val, klingar allt tommare.

16 juni 2021

En nöt för hård för Biden



Dagens möte mellan presidenterna Biden och Putin i Schweiz visar tydligt att USA misslyckats med sanktionspolitiken mot Ryssland och de sju senaste årens upptrappade sanktioner.

Ett ord saknades på Bidens presskonferens - Krim. Ingenting om Magnitskij heller. De båda ord som ligger till grund för huvuddelen av USA:s sanktioner. Putin gick helt enkelt inte att knäcka.

Inte heller upprepade Biden de absurda anklagelserna i västmedia om att Ryssland legat bakom Ryanairplanets beslut att landa i Minsk den 23 maj. Han vet att det inte var så.

Castillo vann i Peru

 

Socialisten Pedro Castillo har utropat sig till vinnare i presidentvalet i Peru.

En ny era har börjat, skriver han på Twitter.

14 juni 2021

Illusionsfri onsdag

Biden ska "ta sig an" mördaren Clutin, förlåt Putin, men är för feg för att
ställa upp på en gemensam presskonferens med honom.

Man bör inte ha några illusioner om vad som kommer att hända när presidenterna Biden och Putin möts i Genève på onsdag.

Man gör klokt i att bara vänta sig ytterligare djävulskap från Nato och Pentagon. Hur eftergivet Ryssland än skulle vara behöver Nato en fiende som kan motivera den extremt höga rustningsnivån i västvärlden.

11 juni 2021

NSA spionerar, Huawei förbjuds

NSA:s högkvarter i Fort Meade, Maryland, USA. Dess mål är att höra och läsa allt, överallt.

När Trump började tillgripa förbud och sanktioner för att stoppa viss import från Kina varnade många liberaler för "protektionism".


Nu när "liberalerna" sitter i Vita huset utvidgar de handelskriget mot Kina. Nyligen förbjöd president Biden handel med sammanlagt 59 kinesiska företag.

Företagen på listan kopplas på lösa grunder till Kinas försvars- eller säkerhetssektor.

10 juni 2021

Högerextremt poliskommando upplöst i Frankfurt

Så här ser den tyska polisens officiella emblem ut. Ibland förekommer andra...

Hessens inrikesminister Peter Beuth drar i nödbromsen. Sedan  högerextremistiska samtal  på chattar avslöjats i polisens specialoperationskommandot (SEK) vid högkvarteret i Frankfurt upplöses hela enheten.

Totalt utreds 19 tjänstemän i aktiv tjänst och en före detta polisman på SEK. 17 av dem sägs ha delat bidrag med uppviglande innehåll eller illustrationer från en nationalsocialistisk organisation. Tre av de anklagade är överordnade som sägs inte ha ingripit.

Maktskifte i Mongoliet


Ukhnaagiin Khürelsükh heter Mongoliets nyvalde president som kammade hem 70 procent av rösterna och kunde utropa sig till segrare i morse. Valdeltagandet var 59 procent av cirka två miljoner röstberättigade i landet, som är tre gånger större än Sverige till ytan.

Han representerar Mongoliets folkparti, tidigare Mongoliska folkets revolutionära parti, som för det mesta styrt landet sedan folkrepublikens bildande 1924.

9 juni 2021

Snuskigt rika betalar snuskigt lite skatt

Fyra amerikanska oligarker som betalar snuskigt lite i skatt.


Den amerikanska webbsidan ProPublica har publicerat en stor mängd skattedata som visar hur miljardärer som Jeff Bezos, Elon Musk och Warren Buffett betalar ytterst lite i inkomstskatt jämfört med sin enorma rikedom - ibland till och med ingenting.


Även i Sverige har skattesystemet blivit allt mindre utjämnande efter en lång rad nyliberala reformer.

8 juni 2021

Chefsdomare ville ta om rättegången mot Mladic (extra)

Chefsdomaren i den FN-domstol som idag fastställde livstidsdomen över den bosnien-serbiske ledaren Ratko Mladic,  Prisca Matimba Nyambe, underkänner i ett 45 sidor långt utlåtande rättegången mot Mladic.

Kritiken är i själva verket skoningslös. Aldrig har godtycket i den av USA upprättade kängurudomstolen avslöjats tydligare.

Här med utdrag ur Nyambes skrivelse i översättning av Erik Göthe.

Tyska gröna vill rusta Ukraina

De grönas ledare Robert Habeck vädjar om dödliga vapen till Ukraina. Partiet agerar isbrytare för
Nato:s eskalering av spänningarna i Europa.

Ukrainas president kräver tyska vapenleveranser och får stöd framför allt av det tyska miljöpartiet De gröna.

En professor vid det tyska försvarets universitet i München anser att det skulle kunna leda till upptrappat inbördeskrig.

Här en specialrapport från Berlin och Kiev från oberoende webbsidan German Foreign Policy.

Är det Kina eller USA som har vasallstater?


En hög USA-militär varnar för att Kina vill bygga upp ett system av "vasallstater". Men det begreppet passar inte Kina utan USA, skriver Wei Dongxu i kinesiska Global Times.

Kenneth S. Wilsbach, befälhavare för US Pacific Air Forces, sade på fredagen att Kina vill "återvända till kejsartidens Kina där alla andra var en vasallstat och alla kröp för kejsaren", enligt en rapport från South China Morning Post.

6 juni 2021

Testområde Belarus


Nato:s general-sekreterare Jens Stoltenberg utfärdade igår en amper varning till Vitryssland och Ryssland. "Vi är naturligtvis redo att skydda och försvara alla allierade i en nödsituation mot alla slags hot som kommer från Minsk och Moskva". Men vem hotar egentligen vem här?

Den Nato-stödda vitryska oppositionen i Baltikum och Polen samlar in pengar för att utfästa en mångmiljonbelöning till den som griper president Lukasjenko.

5 juni 2021

Bomber över Helmand dödade tiotals


Den afghanska marionettregeringens flygvapen dödade i torsdags ett tiotal personer när det bombade en militärbas i Helmand som talibanerna hade erövrat.


Lokalbefolkningen i det attackerade området rapporterade att ett antal civila var bland de dödade, även om antalet tycks omtvistat.

4 juni 2021

Tien An Men-bluffen


På förekommen anledning återger vi en artikel från Nyhetsbanken från 2011:

Hemliga telegram från USA:s ambassad i Peking, offentliggjorda av Wikileaks, visar att det aldrig kom till någon blodsutgjutelse inne på Himmelska fridens torg när Kina stoppade studentdemonstrationerna där för 22 år sedan.

1 juni 2021

Förtroendekapital: noll


Min favoritkrönikör Johan Croneman skriver i dagens DN att försvarsminister Peter Hultqvist i söndagens Agenda egentligen undvek att svar på en enda fråga om det  danska avslöjandet att amerikansk NSA lånat danska fiberkablar för att spionera på bland annat svenska politiker, regeringsmedlemmar, riksdagsmän, topptjänstemän och företagsledare.


Men inte nog med det.