31 mars 2020

Krav på världsregering i pandemins spår

Så kom katten ut ur säcken: Gordon Brown vill ha världsregering - för virusens skull.

Tidigare (2007-10) brittiske labourledaren och premiärministern Gordon Brown anser att coronakrisen visar att "en tillfällig form av världsregering"  måste inrättas.

Nato fortsätter öva nära vitryska gränsen

Under pågående covid19-kris vägrar Nato att avblåsa storövningen Defender Europe 2020
MINSK, 30 mars (BelTA) - Inga uttalanden har gjorts om att Nato-övningen Defender Europe 2020 har avbrutits, förklarade Vitrysslands försvarsminister Viktor Chrenin den 30 mars.


Tre deloperationer är i full gång: Natos "Enhanced Forward Presence" med fyra bataljoner utplacerade i Polen, Litauen, Lettland och Estland , USA:s Atlantic Resolve och NATO: s airspace defense mission.


29 mars 2020

WHO finansieras av Bill Gates

En bild från Bill Gates coronaövning i New York 18 oktober 2019.
I samband med coronakrisen bör det åter nämnas att Världshälsoorganisationen WHO finansieras av den amerikanska miljardären Bill Gates. Det är ingen hemlighet.

Idag kommer bara 20 procent av WHO:s medel från planerade statliga anslag som räknas fram efter varje medlemslands befolkning och rikedom. 80 procent kommer från frivilliga bidrag. Via Gates kan  läkemedelsindustrin påverka WHO:s beslut och åtgärder.

I oktober 2019 genomförde miljardären en övning mot en tänkt coronapandemi, som bara ett halvår senare råkade inträffa.

27 mars 2020

141 länder drabbade av den gröna plågan

USA bygger nu åter upp sin militär i Mellanöstern.
Totalt har 141 länder drabbats, rapporterar den undersökande USA-reportern Nick Turse i TomDispatch.

Nej, det handlar inte om virus, utan om USA-trupper som idag finns utplacerade i 141 av världens 195 länder. Den som tror att USA blivit mer försiktigt har helt fel. För tio år sedan fanns USA-trupperna bara i 60 länder.

26 mars 2020

Så besegrades polion

En akut polioavdelning i Boston 1955 utrustad med "järnlungor". De fungerade som andningsmuskler
för poliooffer, ofta barn som var förlamade.
Den ökande rädslan när coronavirus sprider sig påminner om poliomyelit (polio eller barnförlamning).

Det är lärorikt att komma ihåg vad som krävdes för att nästan utrota polio och en påminnelse om vad vi kan göra när vi möter en gemensam fiende, säger Carl Kurlander, universitetslektor vid University of Pittsburgh.

25 mars 2020

Covid19 påskyndar reträtt från Afghanistan

Nato:s Camp Marmal utanför Mazar-e Sharif.
Den globala Covid-19-epidemin har även positiva oförutsedda konsekvenser. Nato:s pågående storövning i Europa skärs ned kraftigt och nu kommer också besked att återtåget från Afghanistan påskyndas.

Den Nato-ledda operationen i Afghanistan, Resolute Support Mission, kommer nu att avveckla sin närvaro snabbare än planerat.

19 mars 2020

Avslöjande om brittisk propaganda mot Syrien

Brittiska försvarsdepartementet (bilden) har rekryterat och utnyttjat intet ont anande syriska
s k medborgarjournalister i sin kampanj mot Syriens regering.

Dokument som Middle East Eye fått tillgång till avslöjar hur brittiska agenter rekryterat och utnyttjat syriska s k medborgarjournalister - ofta utan deras egen vetskap - för att stödja den ”moderata oppositionen”.

Hela den industri som i nio år producerat Assad-hat, en förutsättning för terroristernas strypgrepp på landet, står med byxorna nere.

17 mars 2020

Ingen avbön

Författaren på Kilstasmedjan, Bofors. Foto: Sven-Erik Sjöberg.
Gunnar Lindstedt, journalisten som fick stora journalistpriset för sina Trustoravslöjanden, har skrivit en bok som heter ”Stålår” (Natur och Kultur 2020).

Det är en mix av självbiografi, brett upplagt företagsreportage om Boforskoncernen och vapensmugglingsaffärerna och en svidande politisk kritik av den socialdemokrati under vars vingar dessa affärer, liksom ett flertal Säpo- och IB-skandaler utspelats.

Stefan Lindgren rekommenderar boken varmt.

16 mars 2020

Ukrainas krig mot civilbefolkningen på Krim

Nordkrimkanalen ger sedan sex år inget vatten till Krim.
Ukrainas parlament Verchovna Rada står i begrepp att anta ett dekret som förbjuder tillförsel av vatten till Krim.

Förslaget är undertecknat av tre dussin deputerade från de ex-president Petro Porosjenkos parti och Golos, ett nytt parti med gamla idéer.

14 mars 2020

Manning fri - för den här gången

En federal domare i Virginia, USA, Anthony Trenga, beordrade i torsdags frisläppandet av visselblåsaren Chelsea Manning efter nästan ett år av fängelse.

Domaren lät fängsla  Manning för att  ha vägrat vittna inför en s k Grand Jury om frågor som rör Wikileaksgrundaren Julian Assange.

12 mars 2020

Ryska författningsdomstolen avgör Putins öde

Igår onsdag antog den ryska duman i en tredje och avgörande läsning ett paket med 34 ändringar i landets författning.

Förslagen antogs med rösterna 383-0 och 43 nedlagda och klubbades därefter i federationsrådet, det ryska parlamentets överhus.


11 mars 2020

Svalbard var nästan isfritt

Ny forskning (Lovell et al. 2018) visar att Nathorstbreen på Svalbard har vuxit 16 kilometer under perioden 2008-2016, skriver Jan Herdal på Oljekrisen.no. 

Medan Svalbard i dag till 60 procent är täckt av is, var temperaturen för bara 8 000 till 10 000 år sedan 6 grader varmare än nu, och Svalbard var nästan isfritt.

Ashraf Ghani ger freden en chans

3 458 USA/Nato-soldater senare har president Trump beslutat lämna Afghanistan.
Afghanistan kommer inom kort att frige 5 000 fängslade talibaner. Ett sådant dekret undertecknades tisdagen den 10 mars av den islamiska republiken Afghanistans president Ashraf Ghani.
Enligt den lokala tv-stationen Tolo var frisläppandet av talibanerna ett av Ghanis löften under hans invigningstal på kvällen den 9 mars.

6 mars 2020

Det demokratiska självmordet

Ett viktigt gathörn i Sveriges moderna historia. Där mördades Palme och därifrån leddes under hela 1980-talet
den svenska Stay Behind-organisationen
Frilansjournalisten och författaren Bjarne Moelv betraktar i en intervju Palmemordet i backspegeln: "Det demokratiska självmordet".

Intervjun var publicerad på Nyhetsbanken.se den 29 april 2014, men har inte funnits tillgänglig sedan 2016, då Nyhetsbanken bytte system. På begäran återpubliceras den.

5 mars 2020

Eldupphör vid midnatt i Idlib


Kännbara turkiska förluster inne i Syrien har tvingat Turkiets president Erdogan att resa till Moskva för att rädda ansiktet.

I samtal med sin ryske kollega Vladimir Putin har han gått med på eldupphör i Syriens Idlib-provins från midnatt. De turkiska trupperna tillåts endast patrullera inne i Syrien i samarbete med rysk militär.

Helsingin Sanomats runa över Seppo Isotalo

Teknologie doktorn Seppo Johannes Isotalo avled i Stockholm på nyårsdagen i en ålder av 83 år efter att ha varit sjuk i cancer under flera år. Han var född i Åbo 23.1.1936 i ett arbetarhem. 

Som arv hemifrån fick han med sig gott uppförande, goda vanor och en viss konservatism, heter det i en runa i Helsingin Sanomat.

USA skulle klara sig bättre med färre miljardärer


När folk säger att miljardärer inte bör existera är det inget personligt. Vissa miljarder är jättetrevliga. Vissa spenderar generöst på välgörenhet. Allt detta låter bra.

Men vad vi behöver är inte fler välgörenhetsmiljardärer – vi behöver färre miljardärer överhuvudtaget, skriver Chuck Collins vid  Institute for Policy Studies in Washington, DC.

4 mars 2020

Oönskat fredsavtal redan makulerat?

Trump är den förste USA-president som lyft på luren för att tala med talibanerna
Den amerikanska militärens talesman Colon Sonny Leggett sa i en tweet onsdag att USA-trupperna för första gången på 11 dagar gått till anfall mot talibanerna.
 
Attacken påstås vara ett svar på att  talibaner angripit afghanska regeringsstyrkor i Nahr-e Saraj i södra Helmand-provinsen.

Boliviakupp byggde på en lögn

Gruvarbetare demonstrerade för Morales 5 november i La Paz.
En ny studie av ett forskarteam från Massachusetts Institute of Technology (MIT) visar att Evo Morales valseger i oktober i fjol inte byggde på valfusk.
De amerikanska forskarna på MIT har därmed spräckt de falska påståendena som USA framfört för att motivera sitt stöd åt den våldsamma militärkuppen mot Bolivias socialistpresident Evo Morales.