28 dec. 2023

Vart är vi på väg?


Dagens "anslagstavla" i DN är skriven av Gunnar Hökmark (m). Läs den! Det är en tvättäkta krigsgalning som talar. Och dessvärre är det nu hans sort som håller i taktpinnen.


Ovan på den grundlagsstridiga - KRIMINELLA - utförsäljningen av svenskt försvar och svenskt territorium till USA/Nato vill Hökmark nu att Sverige ska "ställas på krigsfot" och börja producera ammunition och vapen för ett världskrig som ännu inte börjat men som Hökmark tydligen vill att vi med öppna ögon ska gå in i.

26 dec. 2023

Attack på Feodosija med Nato:s hjälp

Landstigningsfartyget Novotjerkassk (mitten) skadades av brittiska 
missiler.

Natten till den 26 december vaknade invånarna i Feodosia av kraftiga explosioner i hamnen. Det var en missilattack av den ukrainska försvarsmakten. Brittiska Storm Shadow-missiler användes för attacken.

Det primära målet för attacken var det stora landstigningsfartyget Novotjerkassk. Enligt militärexperten Jurij kunde ukrainsk militär inte genomföra attacken utan Natos planering och underrättelsetjänster.

24 dec. 2023

Sensationell video visar israelisk militär skjuta sina egna

Den israeliska kanal 12 har visat berättelser av bosättare och videoklipp som visar att israeliska tanks gick in i kibbutzen Be'eri i samband med Hamas anfall den 7 oktober. Videon visar att stridsvagnar besköt hus, trots att dussintals israeler fanns därinne. Videon har engelsk text.

Klicka på bilden eller följ länken: 
https://t.me/QudsNen/91195

Den israeliska propagandan kring vad som hände behandlas också i norrmannen Jørgen Chr. Thorkildsens artikel "Israelerna och deras användning av Dahiya-doktrinen" nedan.

23 dec. 2023

Ny roman: Första blodet

Gunnel Engström recenserar "Första blodet" av  Amélie Nothomb. Den skildrar hennes fars liv, Patrick Northomb, fram till en exekutionspatrull hos en rebellrörelse i Folkrepubliken Kongo.

”Man leder mig fram till exekutionsplutonen. Tiden blir alltmer utdragen, varje sekund varar ett århundrade längre än den föregående. Jag är tjugoåtta år.” Mannen som väntar på att bli skjuten heter Patrick Nothomb och är belgisk diplomat i Kongo. Året är 1964, och han har hamnat som gisslan med flera hundra andra belgare hos de rebeller som utropat folkrepubliken Kongo. I detta ögonblick, med tolv beväpnade män framför sig, försvinner han ”in i nuets hårda kärna”.

21 dec. 2023

12:e sanktionspaketet drabbar Belgien

Ryska diamanter blir nu "diamanter". ( CC BY 2.0 / flickr / Jernej Furman)

På sitt ministermöte beslutade EU i förra veckan om sitt 12:e sanktionspaket mot Ryssland. Eftersom EU-kommissionen inte kommit på något bra sätt att stjäla Rysslands frusna tillgångar i väst kom det här paketet att handla om mindre åtgärder.

Eftersom Rysslands ekonomi går mycket bättre efter 11 sanktionspaket än före, handlar det nu mest om att hålla skenet av ett aggressivt och kompetent EU uppe.

19 dec. 2023

Energiknippet Sven Hedin


Trots Sven Hedins motbjudande åsikter om bl.a. Adolf Hitler kan man som läsare inte låta bli att imponeras av hans enorma energi och företagsamhet och inte minst av hans oerhörda produktivitet när det gällde att skriva artiklar och böcker. 


Det skriver Kaj Odelstål i en recension av Nils Uddenbergs Hedin-biografi "Drömmaren" (Natur och Kultur 2023).

Tyskland tillbaka i Baltikum


Tysklands försvarsminister Boris Pistorius och Litauens försvarsminister Arvydas Anusauskas undertecknade igår ett avtal om ytterligare utplacering av tusentals tyska trupper i landet som en förberedelse för ett kommande krig mot Ryssland.


Spåren efter Hitlertysklands ockupation av Baltikum förskräcker uppenbarligen inte.

16 dec. 2023

När EU27 blev EU26...

Intervjun med Orbán har engelsk text.

På EU:s toppmöte i veckan hände något som belyser hur en transatlantisk fraktion hela tiden strävar efter ökad överstatlighet och större makt för kommissionen.

E27 förvandlades i ett trollslag till EU26, genom att Tysklands kansler bad Ungerns Viktor Orbán att lämna lokalen och gå och ta en kaffe.

Denna metod att eliminera en avvikande röst finns naturligtvis ingenstans i EU:s regelverk. Men den kan ändå inte avfärdas som en tillfällighet.

14 dec. 2023

2,8 miljoner frågor - Putin svarade på 67 (rättad)


"Summering av året", årets offentliga utfrågning av Vladimir Putin, varade i 4 timmar och 4 minuter. Putin svarade tålmodigt på 67 frågor, som kom från medborgare i ett direktlinjeformat och från deltagare på själva presskonferensen
.

Bl.a. kom frågor från Turkiet  Kina, USA , Frankrike och Republiken Srpska.

- Jodå, vill president Macron mig något kan han ringa. Det är han som avbrutit kontakten, inte jag, sa Putin.

COP28 - ett kritiskt perspektiv

Bild: Rolf Pettersson, Gröndal. Bildinsändare DN 13/12.

COP28 är över. Nu vet världen att det är dags att "göra en övergång från fossila bränslen i energisystem på ett rättvist, ordnat och skäligt sätt".


Frasen lämnar öppet för vitt skilda tolkningar. Men den betyder inte att fossila bränslen ska "fasas ut till 2030".

Peter Koenig, f d världsbanksekonom, tror inte att COP28 kommer att sätta några spår efter sig.

13 dec. 2023

Vad kan man göra med 98 miljarder dollar?


I våras sa FN att världen till en kostnad av 114 miljarder dollar om året skulle kunna se till att hela världens befolkning har tryggad vattentillgång och sanitet.

Det är inte långt från de medel som västvärlden pumpat in i sitt proxykrig i Ukraina med målet att döda så många ryssar som möjligt.

153 länder mot USA/Israel


USA och Israel blir alltmer isolerade från omvärlden i fråga om kriget mot Gaza. I fredags lade USA in sitt veto mot en resolution om vapenvila i FN:s säkerhetsråd, som hade godkänts av en majoritet av rådet med 15 medlemmar.

I generalförsamlingen i går röstade en stor majoritet om 153 nationer för resolutionen om vapenvila, medan 10 röstade emot och 23 avstod från att rösta.

11 dec. 2023

Ryssland gör sig redo för en skön ny värld

President Vladimir Putin talar under ett möte med framstående militärer och
föräldrar till soldater i Moskva, Ryssland, den 8 december 2023.

Beskedet i fredags från Rysslands president Vladimir Putin att han kommer att ställa upp för omval för en femte mandatperiod kom inte som någon överraskning.


Att han valde tillfället för en ceremoni i Kreml som delade ut Rysslands hjältemedaljer till militär personal som deltagit i Rysslands militära operation mot Ukraina för att göra tillkännagivandet är slående, skriver den indiske veterandiplomaten M. K. Bhadrakumar. 

Mao och Xi om kulturrevolutionenDen kinesiska kulturrevolutionen pågick mest intensivt 1966-69 men avblåstes officiellt först 1975 med Deng Xiaopings återkomst till makten.

Vad ansåg Mao om kulturrevolutionen och hur dagens kinesiska ledare Xi Jinping på den?

Det är den andra och avslutande delen i Godfree Roberts artikel om kulturrevolutionen.

8 dec. 2023

Israeliska media avslöjar israeliska lögner


Den israeliska tidningen Haaretz hävdar att många brott som påståtts ha begåtts av palestinier och som publicerats i media runt om i världen grundar sig på overifierade och felaktiga uppgifter.

Hamasanfallet gav upphov till spridningen av skräckhistorier, varav en del är rena påhitt. Sanningen är tillräckligt svår utan dessa propagandalögner.

Samtal Putin - Raisi om Palestina


Gårdagens samtal mellan Rysslands president Vladimir Putin och Irans President Ibrahim Raisi varade i fem timmar. Den största delen av mötet hölls bakom stängda dörrar. Enligt presidentens pressekreterare, ingick både bilaterala och internationella frågor.

I synnerhet diskuterade ledarna situationen den Palestinsk-Israeliska konflikten.

7 dec. 2023

Kulturrevolutionen bra för 90 procent


I två längre artiklar analyserar Godfree Roberts den kinesiska kulturrevolutionen 1966-69. Enligt wikipedia skördade denna "hundratusentals till miljoner" dödsoffer.


Roberts som rest i Kina och skrivit om landet sedan 1967 anser att det rörde sig om historiens första uppifrån initierade, fredliga revolution och den enda framgångsrika på 1960-talet

I alla fall framgångsrik för de nittio procenten.

6 dec. 2023

Putin besöker UAE och Saudiarabien

Förenade arabemiratens flygstridskrafter mötte president Putin med
en uppvisning i den ryska färgerna.

Su-35-jaktplan eskorterade idag Vladimir Putins plan till Abu Dhabi. Först besökte han Förenade Arabemiraten (UAE) och därefter Saudiarabien. De fick särskilda överflygningstillstånd från de länder som presidentflygplanet flög över.

"Nämnda jaktplan bar standardvapen av olika klasser. Su-35S-flyget lyfte från ett operativt flygfält i Ryssland under svåra väderförhållanden med kraftigt regn och byiga vindar. Jagarna lotsades av förstklassiga piloter”, sa Peskov.

5 dec. 2023

Den bästa tyska demokratin någonsin?


Den tyska trafikljuskoalitionen befinner sig i kris. Motsvarande nära 200 miljarder kronor måste skakas fram till på onsdag.

Endast ett är heligt: kriget i Ukraina, som nästa år ska få dubblade anslag om inte förbundsdagen sätter käppar i hjulen - motsvarande 90 miljarder kronor. Omärkligt håller EU största medlemsland på att glida ner i de gamla spåren, från 1914 och 1939.

Vart är Tyskland på väg?

4 dec. 2023

Frankrikes falska hopp om uttåg med heder

Efter fransmännen kom amerikanerna till Indokina. Hårda strider skulle
än en gång utspelas, som här på en gummiplantagerna. Foto: Flickr user manhhai. 

En sval morgon vid midsommartid 1928 lämnade tre franska byråkrater i bil Saigon för att inspektera arbetsförhållandena på en gummiplantage ägd av bildäckstillverkaren Michelin.


Denna händelse inleder Éric Vuillards, Ett uttåg med heder (2023), en bok som skildrar Frankrikes nederlag i kriget mot sin forna koloni Vietnam, om övergrepp och missförhållanden i kolonin före kriget och om den roll som amerikanerna spelade i sitt stöd för Frankrike.

3 dec. 2023

Fem problem med tvåstatslösningen


Den norske bloggaren Jon Nordmo som följt utvecklingen i Mellanöstern under lång tid, listar här fem problem förknippade med den så kallade tvåstatslösningen av konflikten Israel-Palestina.

De närmaste perspektiven tycks vara en israeliskstyrd Quislingregim i Gaza och  moderna ekonomiskt beroende "indianreservat" på Västbanken. Sida vid sida med välmående, välutvecklade israeliska bosättningar.

1 dec. 2023

Ska OSSE vara ett verktyg för Nato?

Lavrov och tillsammans med Nordmakedoniens utrikesminsiter B. Osmani (mitten) och
Maltas utrikesminister och blivande OSSE-ordförande I. Borce (t h).

I veckan sammanträdde Nato:s utrikesministrar vilket följdes av ett OSSE-möte i Skopje i Nordmakedonien. Redan tidsföljden visar vem som bestämmer.

Men trots EU:s förbud mot rysk flygtrafik kunde krigshetsarna denna gång inte förhindra att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kunde ta sig till mötet. Redan det var en bräsch i den nya järnridå som rests mot Ryssland. Ingen rysk minister tilläts närvara vid OSSE:s senaste möte i Polen.

28 nov. 2023

Hur länge håller USA sin hand över Kiev?

Iranska Shahed-drönare, som numera tillverkas på licens i Ryssland.

I veckoslutet skickade Ryssland in 75 drönare över Kiev. 71 av dessa sköts ned, hävdar DN:s Annalena Laurén. "På morgonen visade det sig att nästan ingenting hade fallit ned i Kiev".

Hon menar att USA:s Patriot-missiler effektivt håller en sköld över Kiev. Emellertid...

27 nov. 2023

Fel land, fel folk för sanktioner

"Plats för insamling av sanktioner" (Vykort från Ryssland)

Anders Åslund, numera heltidspropagandist för Atlantic Council, kraxar i en artikel i Moscow Times om att Rysslands ekonomi håller på att krascha till följd av västerländska sanktioner.

Sanningen är att den ryska ekonomin tuffar på. Den går bättre än EU:s genomsnitt. I år har det blivit  reallöneökningar och arbetslösheten är rekordlåg.

26 nov. 2023

Målet med ockupationen av Gaza?

Gränsstängslet mellan Gaza och Israel

Ramzy Baroud
 ställer frågan vad som kommer att hända med Gazaremsan på sikt. Vad är Israels mål med kriget?

Att ockupera Gaza-.remsan har man redan prövat. Förväntar man sig ett annat resultat den här gången?

25 nov. 2023

Bumerangen i Nederländerna slår hårt

"Bumerangen i Nederländerna slår hårt men inte oväntat", säger
Arbetets partis ordförande Åeter Mertens.

I Nederländerna blev Geert Wilders högerextrema PVV den stora vinnaren i valet den 22 november.

Från grannlandet ger Belgiska Arbetets Partis generalsekreterare Peter Mertens sin analys:

18 nov. 2023

Gas och olja bakom Israels krig?


Enligt en rapport 2010 från
US Geological Survey finns det 3,4 miljarder kubikmeter gas i östra Medelhavet, särskilt i området i eller nära Israels Zorh-bassäng.

På begäran av den palestinska myndigheten undersökte British Gas Palestina år 2000 och identifierade gasreserver motsvarande 30 miljarder kubikmeter. US Energy Information Administration (EIA) uppskattar att det finns 45 miljarder kubikmeter potentiella gasreserver i området, men inget i Gaza eller andra palestinska områden. Men ungefär 30–45 miljarder kubikmeter gasreserver finns utanför Gazas kust. Angriper Israel Gaza för olja och gas?

APEC-möte utan giftiga beslut


Slutförklaringen från delegationscheferna vid toppmötet för ekonomiskt samarbete i Asien och Stillahavsområdet (APEC) innehåller inget omnämnande av Ukraina, till skillnad från det slutliga uttalandet från förra året.

Inte heller nämner APEC-ledarnas deklaration den palestinsk-israeliska konflikten.

17 nov. 2023

Svenskt Nato-medlemskap uppskjutet

Efter flera timmars debatt om svenskt Natomedlemskap sköt det turkiska utrikesutskottet upp beslutet. Anledningen uppges vara "bristen på klarhet i frågan  och bristen på mognad i förhandlingarna", rapporterar Anadolu Agency.

Fortsättning följer tidigast nästa vecka.

16 nov. 2023

USA-vännerna förlorar makten på Taiwan


Samtalet mellan Joe Biden och Xi Jinping i San Fransisco har bara ett viktigt resultat – en överenskommelse om att återuppta militära kontakter. I övrigt var parterna bara överens om att tycka olika.

Omedelbart efter mötet kallade Biden återigen Kinas ledare för en "diktator" för att markera att inget har förändrats. Han var
tydligt störd av den politiska jordbävning som inträffat på Taiwan.

15 nov. 2023

Sanningen beskuren och ofullständig. Text saknas.

Janken Myrdal i radions söndagsintervju "Alva var ju snäll. Det var Jan som var problemet".

Boken "De hemliga breven. Den politiska familjen och vardagens samtal (Bonniers  2023, ISBN 9789100195373)" är en blandad upplevelse.

Positivt är att läsarna får ta del av långa ungdomsbrev från Jan Myrdal där man kan följa hur hans författarskap formar sig.

Men mycket groll borde ha stannat i familjearkivet.

14 nov. 2023

Kandiderar Putin igen?


Ska Vladimir Putin kandidera igen, i nästa års presidentval som ska hållas i mars? Han har ännu inte meddelat sitt beslut, men om han kandiderar blir han vald.

Varför? Aleksej Levinsson på Levada Tsentr har reflekterat över den saken.

13 nov. 2023

Ukraina svek USA

Förslaget till resolution om den "Israeliska bosättningarna på de ockuperade palestinska områdena, inklusive östra Jerusalem, och det ockuperade syriska Golan" godkändes den 9 November av FN: s generalförsamlings kommitté för särskilda politiska frågor och avkolonisering.

Israel, USA, Kanada, Ungern, Nauru, Marshallöarna och Mikronesien var emot. Resultatet var på många sätt överraskande.

10 nov. 2023

Djupare ned i fördärvet

Utanför det indonesiska sjukhuset i Jabalia, norr om Gazaremsan, den 9 oktober
(Palestinian News &; Information Agency. eller Wafa, för APAimages,
 Wikimedia Commons).

I USA drabbas de som motsätter sig Israels illdåd av anklagelser om antisemitism. Detta speglar en nation i förfall, som inte längre har någon självförståelse, skriver Patrick Lawrence, mångårig utrikeskorrespondent för International Herald Tribune i en artikel i ScheerPost.

Det är en frän uppgörelse med USA:s stöd till Israels krig som har förvandlat Gaza till "en  barnkyrkogård" (Antonio Guterres).

8 nov. 2023

Afghanistan stoppar knarket

Talibaner rensar opiumvallmofält. 

Afghanistan har kraftigt minskat sin opiumvallmoodling, rapporterar FN. Opiumvallmoodlingen i Afghanistan har minskat med 95 % efter ett förbud som införts av talibanregeringen, säger FN:s kontor för narkotikabekämpning DEA i en ny rapport.

I april 2022 förbjöd talibanerna afghaner att odla vallmo och hotade överträdare med åtgärder "i enlighet med sharialagar".

6 nov. 2023

Afrika lämnar WHO?


Sydafrika leder en kampanj för att få afrikanska länder att dra sig ur WHO. Advokaten, aktivisten och journalisten Shabnam Palesa Mohamed går i spetsen.

Aktivister i Sydafrika protesterar mot WHO i allmänhet, ändringar i Internationella hälsoreglementet (IHR) och pandemifördraget i synnerhet.

2 nov. 2023

USA:s skulder har blivit ett globalt problem


USA:s skuldklocka tickar snabbare än någonsin. Statsskulden överstiger nu 33 biljoner dollar och har blivit ett globalt problem  anser Yahoo/Ekonomis krönikör Rick Newman. Nuvarande inkomster ger inte längre möjlighet att finansiera de offentliga utgifterna.

USA:s finansdepartement måste täcka mer och mer av sina skuldbetalningar med att emittera belåningsbara värdepapper, främst statsobligationer. De globala finansiella marknaderna är inte längre i stånd att svälja dessa.

1 nov. 2023

Det var krypskyttar som dödade på Majdan

Upproret på Majdan-torget i Kiev framställdes som folkligt, men det var styrt av CIA och annan västlig underrättelsetjänst och förde nazistiska krafter till maktpositioner.

En massiv dom på 1 000 000 ord i massakerrättegången kring Majdan bekräftar akademiska studier gjorda av bland andra den kanadensiska forskaren Ivan Katchanovski.

Domen har inte rapporterats i media eftersom domarnas "kategoriska slutsats" är att det var krypskyttar som sköt från Majdan-kontrollerade Hotel Ukraina och att det inte kan uteslutas att 8 demonstranter dödades och 20 skadades av "okända personer" utan "lagliga befogenheter". Det betyder att krypskyttarna  fanns på pro-Majdan-sidan och inte på den regeringskontrollerade sidan.

Domen finns på ukrainska här.

Israel planerar att fördriva Gazas befolkning


Läckta dokument visar att Israel planerar att fördriva Gazas befolkning - och räknar rentav med EU:s hjälp.

Det är redan känt att Israel förkastar en humanitär vapenvila i Gaza för att Netanyahus högerregering i själva verket avser att fördriva palestinierna. Vad som är nytt är att EU har varit invigt i planerna – och  Israel räknar med dess hjälp, skriver LostinEU.eu.

31 okt. 2023

Vad hände egentligen den 7 oktober?

Be'eri Kibbutz efter striderna.

Det kommer nu fram bevis för att upp till hälften av de dödade israelerna var kombattanter; att israeliska styrkor var ansvariga för några av sina egna civila dödsfall; och att Tel Aviv spred falska historier om "Hamas grymheter"- för att rättfärdiga sitt förödande flygangrepp mot civila palestinier i Gaza.

Robert Inlakesh och Sharmine Narwani redovisar sina resultat i The Cradle 24 oktober 2023.

29 okt. 2023

Tyskland stoppade EU-resolution om vapenvila

De lyckades stoppa resolution från fredsmöte i Kairo.

Tyskland är inte bara största pådrivare i Europa bakom Ukrainakriget. Dess blinda stöd åt Israel hindrar EU att verka för vapenvila i Israel.

En rad EU-länder, bl.a. Spanien, Frankrike, Belgien och Irland ville se en annan linje men tystades av Tyskland. Kansler Scholtz och hans utrikesminister Annalena Bärbock framstår som Europas främsta krigssupportrar.

28 okt. 2023

Världen kräver eldupphör

En överväldigande majoritet stödde resolutionen. EU:s medlemmar  lade ner sina röster med några viktiga undantag (Frankrike, Belgien, Irland röstade för; Österrike, Ungern, Kroatien, Tjeckien mot).

FN:s generalförsamling stödde på fredagen en resolution från 22 arabstater som kräver en omedelbar vapenvila mellan Israel och den palestinska radikala gruppen Hamas.

Dokumentet stöddes av 120 länder. 14 stater var emot, 45 avstod från att rösta.

27 okt. 2023

USA-tillverkad bomb kan ha träffat Al-Ahli-sjukhuset


En video som visar en projektil som flyter över Gazas mörka himmel, exploderar i luften och några sekunder senare följs av en annan explosion på marken har blivit Israels och USA:s bevis för att attacken på Al-Ahlisjukhuset kom från palestinierna själva.

Men en detaljerad visuell analys av New York Times kommer till slutsatsen att videon — hämtad från en Al Jazeera-inspelning visar något annat.

25 okt. 2023

Nato-medlemskapets guldkant

Bofors 155-mm-granat BONUS passar Nato-standard. Den är så fiffig att den delar sig i flera
som var och en för sig med värmesökare finner levande mål.

Den tyska vapentillverkaren Rheinmetalls aktier steg med 3,13 procent under gårdagens speciella Nato-konferens med vapentillverkare på Arlanda. Aktien har stigit med 150 procent sedan februari 2022.

Bolaget har höjt priserna på 155 mm ammunition, som efterfrågas av Kievarmén, med mer än 50 procent under samma tid, rapporterade Welt på  tisdagen.

24 okt. 2023

Socialdemokraterna i EU utesluter Fico

Den slovakiske socialdemokratiske ledaren Robert Fico gick fram i det senaste valet och tros komma att bilda en regering.

Han vill fortsätta stödja Ukraina, men vill inte längre leverera vapen. SPD, det tyska socialdemokratiska partiet, anser hans uttalanden skandalösa.

Ficos parti, SMER, har uteslutits ur den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet.

23 okt. 2023

Sahra Wagenknecht förbereder nytt parti


Idag blev det klart att Sahra Wagenknecht startat ett partiförberedande förbund - Bündnis Sahra Wagenknecht. Tillsammans med henne lämnar 15 ledande medlemmar die Linke. Utträdesmotiveringarna kan läsas här.

I ett manifest skriver Wagenknecht:

20 okt. 2023

Dubblat varuutbyte Kina-Ryssland sedan 2019

Putin närvarade i Peking som hedersgäst.

Det tredje globala toppmötet om president Xi Jinpings Belt- and Road Initiativ (BRI) ägde rum i Peking 17-18 oktober 17-18.

Ryssland president Putin var där, liksom Ungerns premiärminister Viktor Orbàn.

Provsprängning i Nevada

USA genomförde i onsdags en underjordisk provsprängning på en testplats i i Nevada, där det tidigare har testat kärnvapen.

Testet var en kemisk explosion och syftet sägs vara att förbättra förmågan att upptäcka små kärnsprängningar.

18 okt. 2023

Minst 471 döda när Israel bombade sjukhus


Israel bombade på tisdagskvällen 17 oktober Al-Ahli-sjukhuset fullt av civila i Gazaremsan. Ett precisionsanfall drabbade sjukhuset  där det fanns tusentals civila, mestadels kvinnor och barn, och ingen militär.

Minst 790 människor uppgavs ha dödats, den stora majoriteten av offren är barn och kvinnor. Hälsoministeriet i Gaza ändrade senare siffran till minst 471 döda.


Många patienter brändes levande i branden som bröt ut i byggnaden.

17 okt. 2023

Våldet segrade i säkerhetsrådet


Omröstningen i FN: s säkerhetsråd om ett ryskt resolutionsförslag som uppmanar till ett eldupphör i den palestinsk-israeliska konflikten zon visade vem som verkligen står för en vapenvila och ett slut på bombningarna av Gazaremsan, och vem som följer inskränkta politiska mål, sa Rysslands ständige representant Vasilij Nebenzija efter gårdagens möte i säkerhetsrådet.

USA, Storbritannien, Frankrike och Japan stoppade en resolution om vapenvila.

15 okt. 2023

Varför lät Israel "al-Aqsa-stormen" hända?


Tidigt på lördagen den 7 oktober 2023 inledde Hamas "Operation Al-Aqsa Storm" ledd av Hamas militärchef Mohammed Deif. Samma dag deklarerade Netanyahu ett så kallat "Militärt beredskapsläge". 

Militära operationer planeras alltid i god tid i förväg (se Netanyahus uttalande från januari 2023 nedan). Var verkligen "Operation Al-Aqsa Storm" en "överraskningsattack"?

USA:s underrättelsetjänst säger att de inte var medvetna om en förestående Hamasattack. 

11 okt. 2023

Ligger Iran bakom Hamas attacker?


I västmedia drivs nu på olika sätt tesen att Iran "ligger bakom" Hamas attacker eller åtminstone "samordnar" sin politik med Hamas.

Detta förnekas med eftertryck från Iran. Igår framträdde Ayatollah Seyed Ali Khamenei, ledaren för den islamiska revolutionen, inför en grupp höga militärer och han underströk att lördagens attack gjordes av palestinierna.

20 byar i Herat ödelagda av skalv

Heratprovinsen i västra Afghanistan har drabbats av flera dödliga skalv. Filmen från Tolo News visar hur människor strömmat till från hela provinsen för att hjälpa de överlevande i distriktet Zendejan. Ca 2 000 människor beräknas ha dött i det första skalvet i lördags, okänt hu många som dog i det nya skalvet, idag onsdag morgon.

Afghanistan är på grund av den amerikanska blockaden fortfarande avskuret från nästan all internationell hjälp.

9 okt. 2023

Finns det nazism i Ukraina?

Nazikollaboratören Stepan Bandera, officiell nationalhjälte i Ukraina,
hyllas med en fackelmarsch 2020.

Adolf Hitler var "demokratins fackelbärare" enligt ordföranden för Ukrainas parlament (2016-2019) Andriy Parubiy.

Sådana uttalanden väcker ingen upprördhet eller mediebevakning hos Ukrainas främsta allierade. Kievregimens parlaments talman "Är inte nazist". Ukraina är "En blomstrande demokrati" enligt New York Times.

Michel Chossudovsky, vd för Global Research, Kanada, rapporterar.