15 juli 2024

Attentatet på Trump påverkar krigetDen ryska hemsidan Svobodnaja Pressa (SP) har intervjuat den ukrainske politkern Olef Tsarjov som lever på Krim om konsekvenserna av det misslyckade mordförsöket på Trump för Zelenskyj-regimen.

Allmänt anses att attentatet mot Trump har ökat hans chanser att vinna valet.

13 juli 2024

Zelenskyj förbereder att lägga Kiev under vatten

Zelenskyjregimen förbereder sig för att översvämma Kiev, förstöra dammarna i Kievs och Kanevs vattenkraftverk, för att sedan skylla på Ryssland för detta.

Det uppgav ryska UD:s talesman Marija Zacharova, idag den 12 juli.

Amerikanska F-16 över Odessa


Amerikanska F-16-jaktflygplan har observerats på himlen över Odessa-regionen och har dykt upp i området i en vecka nu. Militärkorrespondenten Jurij Kotionok rapporterar att planen enligt preliminära uppgifter lyfter de från rumänska flygfält.

12 juli 2024

3 000 dollar i sekunden till nya kärnvapen

8 juli 2024

Åtta döda vid barnsjukhus i Kiev


Ryssland kritiserar ukrainska påståenden om att ryskt flyg avsiktligt ska ha beskjutit Ochmadit barnsjukhus i Kiev.

Skador i Kiev berodde på felaktigt luftförsvar, inte ett ryskt missilangrepp, säger försvarsministeriet i Moskva.

Den ukrainska huvudstaden skakades av en serie kraftiga explosioner tidigare under dagen, enligt ett flertal videor som publicerats av lokala medier. Civila på marken ska ha skadats.

Den ukrainske ledaren Vladimir Zelenskyj har anklagat Moskva för att medvetet ha riktat in sig på ett barnsjukhus, och hävdat att "det är omöjligt att Ryssland inte vet vart dess missiler flyger och måste fullt ut svara för sina brott."

Ukrainas inrikesminister Igor Klimenko har stämplat Ryssland som "en nation av terrorister och avskum", och tillägger att minst sju människor dödades i huvudstaden.

Den ryska militären bekräftade att den avfyrade en serie långdistansmissiler på måndagen, men betonade att den var riktad mot militära fabriker och flygfält i Ukraina.

"Många foton och videor från Kiev bekräftar oemotsägligt att förstörelsen orsakades av en ukrainsk luftvärnsmissil, som avfyrades av en bärraket placerad inne i staden", hette det.

Ryssland ska ha använt hypersoniska luftuppskjutna Kinzhal-missiler i störtfloden. Höga ukrainska tjänstemän har hävdat att de vapnen är sårbara för Patriot-missilförsvarsystem. Förra veckan sa en hög luftförsvarsbefälhavare att ingen Kinzhal hittills hade tagit sig igenom den amerikansktillverkade skölden, trots att Moskva skjutit över 20 av dem.

"Alla Kinzhal-missiler som avfyrats mot den ukrainska huvudstaden sedan utplaceringen av Patriot-system tillkännagavs stoppades framgångsrikt. Inte en enda ballistisk missil sedan maj 2023 nådde sitt mål i huvudstaden", säger överste Sergey Yaryomenko, befälhavare för den 96:e luftvärnsbrigaden, till nyhetsbyrån Ukrinform.

Moskva har tidigare sagt att Kiev överdriver framgångarna för sitt luftförsvar. Ukrainarna hävdar att de har skjutit ner fler Kinzhal än vad ryska styrkor faktiskt har använt, enligt höga ryska militära tjänstemän.

rt.com (förbjuden i EU)

 

Efter oss syndafallet


"Presidenten har makten, presidenten har plikten att uppmana den nya folkfronten att regera. Den är redo för det", sa Jean Luc Melenchon, 72 år, på söndagskvällen, rapporterade CNBC .

Alliansen Nya folkfronten vill sätta ett tak för priserna på viktiga varor som bränsle och mat, höja minimilönen till netto 1 600 euro per månad, sänka pensionsåldern, höja lönerna för offentliga anställda och införa en förmögenhetsskatt.

Institut Montaigne uppskattar att NFP:s kampanjlöften skulle kräva nästan 180 miljarder euro i extra medel per år, rapporterade Bloomberg .

Även om NFP-alliansen inte har rösterna för att regera ensam, kommer Melenchons parti sannolikt att kräva nya utgiftsåtaganden från Macron för att bilda en ny administration.

"NFP kommer att implementera sitt program. Inget annat än dess program. Hela dess program", sa Melenchon, rapporterade Bloomberg. 

Senaste uppgift om valresultatet  är att vänstern tagit 182 mandat, Macron 168 och Nationell samling 143. 
Resterande 84 mandat tillfaller republikaner och  småpartier. Att bygga en majoritetsregering kommer att bli mycket svårt.

I fråga om Ukrainakriget råder djup splittring inom vänsterblocket. Samtidigt har Nationell samling undvikit frågan. I Nationell samlings program står bara att Frankrike ska värna sin försvarsförmåga, slå vakt om sina kärnvapenstyrkor, inte gå med på någon Europaarmé men ändå stödja att Europa gynnar sina egna vapentillverkare.

Macron som inom kort reser till Nato-toppmötet i Washington kan säga som Ludvig XV till madame Pompadour: "Après nous la déluge". Efter oss syndafallet. Ett parlamentariskt kaos i Frankrike är vad Nato minst behöver.

NewsMax

"Vänstern" vann på teknisk knockout

Vänsterledaren Jean Luc Melenchon vann på teknisk knockout.

Vad innebär det franska valet? Innan alla röster är räknade vill inte vänsterns Jean-Luc Melenchon avskriva möjligheten att bli premiärminister,

Premiärminister Gabriel Attal, president Macrons man, har lämnat in sin avskedsansökan.

Resultaten kan bli ett parlament helt i baklås, vilket gör det möjligt för Macron att trixa sig vidare med en minoritets- eller ämbetsmannaregering.

7 juli 2024

Vems är rymdskräpet?


Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) publicerade förra veckan en rapport om hot mot satelliter som ligger i låg omloppsbana runt jorden.


Enligt ryska Roskosmos är USA värste nedskräpare och enligt amerikanska NASA är det Ryssland.

6 juli 2024

30 miljoner valde Pezesjkian


Hjärtkirurgen Masoud Pezesjkian vann den andra omgången av Irans presidentval och blev landets nionde president med 16,4 miljoner röster bakom sig. Valdeltagandet var 49,8 procent.

Masoud Pezesjkian, nu 69 år gammal, beskriver sig som en reformpolitiker. Han sitter i parlamentet på ett mandat från den azerbajdzjanska delen av landet och har tidigare varit hälsominister i fyra år.

5 juli 2024

USA får 15 baser i Finland

Från och med den 1 juli har Washington DC tillgång till minst 15 finska militärbaser, med möjlighet att sätta in tunga vapen. Det var inte specificerat vilken sorts vapen och utrustning det avser, men det är inte så svårt att föreställa sig.

USA försöker redan att omringa både Ryssland och Kina med de tidigare förbjudna medel- och medeldistansmissilerna. Det är just därför de sätter upp nya militärbaser över hela Europa och Asien-Stillahavsområdet. Det senaste avtalet med Finland, liksom det med Sverige förskönande kallat "Defense Cooperation Agreement" (DCA), kommer att tillåta USA att ta med krigsmateriel och soldater till Finland, i icke specificerad mängd.

Ännu värre, DCA ger Amerika laglig grund för att skapa militära exkluderingszoner, områden som endast kommer att vara tillgängliga för amerikansk personal. Vad detta egentligen betyder är att Finland i praktiken avstod från sin suveränitet vilket gör att landet kan bli ett legitimt mål för ryska missiler.

Grattis, Helsingfors! President Stubb & Co har just utsatt 5,5 miljoner finländare för praktiskt taget omedelbar termonukleär förintelse i händelse av (en alltmer möjlig) militär konflikt mellan Nato och Ryssland. 

Faktum är att Kreml säkerligen förutsåg sådana rörelser, vilket är anledningen till att de började placera ut nya missilbrigader i nordvästra Ryssland, inklusive sådana som är beväpnade med ballistiska och hypersoniska vapen. Moskvas oöverträffade missiler som de som används av "Iskander-M"-plattformen eller MiG-31K-stridsflygplan med 9-A-7660 "Kinzjal"-system (som bär 9-S-7760 luftavfyrade hypersoniska missiler) har hela Skandinavien inom räckhåll . Dessutom ger den stora hastigheten hos dessa oöverträffade vapen Kreml möjligheten till en praktiskt taget omedelbar vedergällning om någon skulle få några idéer. Tyvärr verkar inget av detta ha avskräckt den uppenbarligen självmordsbenägna)styrande eliten i Helsingfors .

John Vandiver, Global Research

Rysslands vänner


Det har sagts länge att Ryssland har bara två vänner, och då menar man inte Trump och Orbàn (som idag besökte Moskva, utan Rysslands armé och flotta. 

Medan hela världen just nu tycks diskutera behovet av förhandlingar (som länge förnekats), fortsätter Washington och Kiev utrotningskriget mot den rysktalande befolkningen och sprider ond bråd död och förstörelse långt in i Ryssland.

Den döden har många namn Himars 777, Scalp, Storm Shadow, ATACMS...

4 juli 2024

Varför vill USA inte förhandla om Ukraina?

Jeffrey D. Sachs är professor vid Columbiauniversitetet och har varit rådgivare åt flera av FN:s generalsekreterare, åt Solidarnosc i Polen, Boris Jeltisn i Ryssland och en rad länder i Latinamerika och Asien.

Envetet har han de senaste åren drivit linjen att Ukrainakonflikten måste lösas genom förhandlingar.  

Så här skrev han i en artikel nyligen:

Härdsmältan är här!

"Härdsmältan är här", skriver Carl Bildt på sitt X-konto. "Biden i torsdags, Macron på söndag och Sunak på torsdag nästa vecka”.

"Den liberala demokratins härdsmälta, självförvållad i alla tre fallen," svarade Eric Bonse på "LostinEU".
"I London tidigarelade Sunak själv valet - i full vetskap om att Labour skulle vinna. I Paris utlyste Macron nyval på eget initiativ – väl medveten om att nationalisterna skulle vinna. Och i Washington bestämde sig Biden själv för att kandidera igen trots sin ålder.
I alla tre fallen är det 'liberala' politiker som setts som stöttepelare i det 'fria väst'. Nu har de blivit ett problem – för Storbritannien, EU och USA. Vad som följer av detta är oklart. Säg bara inte att 'härdsmältan' orsakades av någon ond kraft.
Snarare ligger felet i en felaktig politik som inte längre stöds av medborgarna - och som tydligen inte längre det 'liberala' västerländska etablissemanget klarar att upprätthålla", slutar Bonse.

Källa: Lost in EU

En vit dvärg


USA förtjänar inte längre att kallas Imperiet, skriver Paul Edwards på clearinghouse.com. Det hör hemma på de gigantiska misstagens skrothög.

3 juli 2024

Gör brittiska valet skillnad?

Mediamogulen Rupert Murdochs tabloid The Sun stöder öppet Labour i valet, medan
The Mail kämpar för de konservativa.

Labour kommer utan tvekan att vinna det brittiska valet i morgon, enligt YouGovs opinionsmätning. De kommer att vinna stort . Men den förändring som Keir Starmer erbjuder britterna är en kosmetisk förändring av samma slag som Barack Obama genomförde i USA.


Labour kommer att fortsätta krigspolitiken i Ukraina. Brexit ligger fast och Tories skrämselpropaganda att Labour kommer att chockhöja skatterna för de rika kommer att implodera.

Nato kan inte enas om Ukrainastöd


Nato:s medlemsländer har inte kunnat nå någon överenskommelse om långsiktiga åtaganden i fråga om militärt bistånd till Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån DPA rapporterar, med hänvisning till källor i delegationer.

2 juli 2024

Fem SU-27 förstörda

Det ryska försvarsministeriet meddelade att fem ukrainska stridsflygplan förstörts på "en öppen uppställningsplats" i Mirgorod i Poltava-regionen på måndagen. Attacken utfördes med Iskander-M-missiler.

De förstörda planen var fem aktiva Su-27-attackflygplan och ytterligare två SU-27 under reparation skadades. Enligt västmedia (Forbes) var det bara två plan som förstörts.

Su-27 är en fjärde generationens sovjetiska stridsflygplan som utvecklats av Suchojs konstruktörsbyrå  på 1970-talet. Planet kan bära både luft-till-luft, och luft-till-mark missiler.

I april i fjol sa den ukrainske flygvapenchefen Jurij Zsolt att Ukraina har två Su-27-brigader (ca 48 flygplan).

rbk.ru

 

Ryssland höginkomstnation


Ryssland har kvalat in i kategorin "höginkomstland", meddelar Världsbanken på sin blogg. År 2023 tog bruttonationalinkomst per capita ett skutt från 12 830 dollar per capita till 14 250 dollar per capita. Det är mer än många länder kan drömma om.


Banken förklarade lyftet med en ökning av försvarsutgifterna, samt en återhämtning i aktiviteten i handeln, den finansiella sektorn och byggindustrin.

28 juni 2024

Landsmän ratar Kallas


Kaja Kallas opinionssiffror i Estland kan kallas katastrofala - då får hon toppjobbet som utrikeschef i EU. Men vilken politik kommer hon att driva?

Känt är att hon vill bygga en sorts Maginotlinje eller  "Ostwall" mot Ryssland, och då handlar det om biljoner.

Trump lovar stoppa kriget till 20 januari


Här följer några snabböversatta utdrag ur debatt Biden-Trump. 

Trumps löfte att stoppa kriget redan innan den 20 januari lär få stor genklang. Men kan väljarna lita på det? Förra gången lovade han stoppa Afghanistankriget, men uppfyllde inte (helt) löftet.

Två f.d. försvarsministrar uteslutna i Kina

Li Shangfu, och Wei Fenghe, före detta försvarsministrar i Kina, har uteslutits ur kommunistpartiet, misstänkta för att ha tagit och gett mutor. De hade redan tidigare avskedats.

Kinas kommunistiska partis politbyrå har uteslutit två före detta försvarsministern i landet. Enligt nyhetsbyrån Xinhua är Li Shangfu, och hans föregångare Wei Fenghe anklagade "allvarliga brott mot partidisciplinen och lagen".

27 juni 2024

48 procent vill förhandla


Bilden av en totalt enad ukrainsk opinion från krigets tidigaste dagar håller inte längre. Om 2022 70 procent av de tillfrågade ukrainarna bekräftade att Ukraina "bör fortsätta kämpa tills det vinner kriget", sjönk den siffran till 60 procent sommaren 2023, enligt opinionsmätningar utförda av Strana.ua.

Efter misslyckandet av Ukrainas offensiv 2023 föredrar 44 procent av ukrainarna att inleda samtal med Ryssland medan 48 procent anser att Ukraina ska kämpa till "seger". Det är faktiskt en betydligt större andel av amerikanerna, 54 procent, som anser att kriget i Ukraina ska föras till "seger".

Färska opinionsundersökningar visar att även i Kiev, där Ukrainas elit och byråkrati är koncentrerad och krigsmobiliseringen är som högst, finns inte längre något fullständigt förtroende för en ukrainsk "seger"

https://t.me/s/moscowtimes_ru/17461.

Rapport från en kaffekopp

Ibland  är det svårt att hinna med i nyhetsflödet. Ibland också motbjudande. Men låt oss försöka, fortsätta att försöka.

Stefan Lindgren gör tre nedslag i flödet som alla påminner om en sak - hur trängd yttrandefriheten är, inte minst i massmedia.

26 juni 2024

Nato är inte vad många tror

Idealbilden av hur USA ska "rädda Europa" i ett krigsläge.

På den amerikanska websidan "The Conversation" resonerar två statsvetare - professor Dan Reiter (Emory) och docent Brian Greenhill (Albany) - vad Nato:s artikel 5 egentligen betyder.

Formellt är det ett åtagande att medlemsländerna ska försvara varandra. Men "detta åtagande är inte hugget i sten" konstaterar amerikanerna.

25 juni 2024

Assange förd till USA

Den spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange, 52 år, har efter en uppgörelse med  USA:s justitiedepartement bordat ett flygplan till Marianerna, en USA-kontrollerad ögrupp i Stilla havet.

Där ska han ställas inför rätta. Enligt mediauppgifter ska han erkänna sig skyldig till att olovligen ha tagit emot och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation i utbyte mot omedelbar frigivning, då straffet ska anses som redan avtjänat.

Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där.

Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019. Ytterst berodde hela hans långa fångenskap på den svenska åklagarmyndighetens behandling av ärendet. När han befann sig i Sverige ville man inte höra honom. När han fanns på Ecuadors ambassad krävde man utlämning, i vetskap om att det var omöjligt. Och när man till sist hörde honom på plats lades förundersökningen ned och alla misstankar avskrevs.

USA:s president Joe Biden sa i april att USA ”överväger” en begäran från Australien om att lägga ned åtalet mot Assange. Nu återstår att se hur fallet ska behandlas i USA som står mitt uppe i en valrörelse. 

Stefan Lindgren

Vems far benådade nazistisk mördare?

Ursula von der Leyen (då familjeminister) och hennes far Ernst Albrecht,
 som benådade en nazistisk seriemördare.

För första gången har i Ryssland publiceras dokument om hur den nazistiske seriemördaren Erich Gustav Scharfetter benådades av Ursula von der Leyens far Ernst Albrecht som då var ministerpresident i Niedersachsen.

Fallet är helt normalt för den tyska rättvisan, som bara i extrema undantagsfall dömde nazistiska mördare till frihetsstraff.

24 juni 2024

15 poliser dödade i Dagestan


Fruktansvärda scener utspelades i söndags i två städer i den ryska republiken Dagestan. Terrorister med wahabitiska kopplingar anställde förödelse i en ortodox helgedom och en synagoga. 15 poliser dödades och en präst mördades brutalt.

Ryska utrikesministeriet säger att gärningsmännen, varav fem dödades under blodbadet, kommer att identifieras liksom deras - säkerligen utländska - uppdragsgivare.

USA anklagas för terrordåd

USA:s ambassadör i Ryssland Lynn Tracy uppkallades idag till det ryska utrikesministeriet och fick en demarche i samband med ett "nytt blodigt brott" som Kiev-regimen begått med hjälp av USA:s vapen och kommunikationer, rapporterade ministeriet.

Ryssland håller USA medansvarigt för en attack med en ATACMS-missil mot en badstrand i Sevastopol, som ledde till många offer, inklusive barn. Under samtalet framhölls att USA, som för ett hybridkrig mot Ryssland och faktiskt blivit en part i konflikten, förser den ukrainska försvarsmakten med de modernaste vapen, som programmeras och styrs mot sina mål av amerikanska militära specialister.

 "Ambassadören fick veta att sådana handlingar av Washington, som syftar till att uppmuntra de pronazistiska myndigheterna i Ukraina att fortsätta fientligheterna till den ’sista ukrainaren’ genom att utfärda tillstånd att slå djupt in på ryskt territorium, inte kommer att förbli ostraffade ", försäkrade det ryska utrikesdepartementet.

Fyra personer omkom och 143 har skiftande grader av skador. De som inte kunde tas omhand lokalt flögs till Moskva.

Washington beklagar ”dödsoffer i varje konflikt”. Presidentkandidaten Robert M Kennedy kallade USA:s missilleveranser för vansinne och uppmanade president Biden att inleda förhandlingar.

ria-novosti

 

 

Krigsmotståndare kan gå om tories


Den brittiske politikern Nigel Farage, som tidigare ledde Storbritanniens väg ut ur EU, leder idag Reformpartiet som ser ut att rentav kunna gå om Tories i valet, fast Labour tippas vinna.

En förklaring är att Nigel Farage talar klartext om kriget i Ukraina, ett krig som han varnade för redan fört tio år sedan.

20 juni 2024

Finns det en vilja, finns det en väg

Finns det en vilja, finns det en väg, säger ordspråket.

I april nästan upphörde helt alla banktransaktioner mellan Ryssland och Kina. I synnerhet betalningar för elektronik försvårades. Alltsammans på grund av hot från USA att svartlista alla kinesiska banker som utförde ryska transaktioner. 


Sedan mitten av maj har situationen förbättrats, rapporterar Izvestija. Efter Putins besök i Beijing började först sex regionala banker godta betalningar i yuan från Ryssland. Dessutom har en av de stora aktörerna, Bank of China, åter börjat ta emot transaktioner i nationella valutor från Ryska federationen.

Sedan mitten av maj har betalningar för elektronik också börjat gå igenom igen - tidigare var de blockerade. De stora kinesiska bankerna duckar alltjämt för USA:s sanktionsshot.

izvestija

Putin i Korea, Vietnam


Rysslands president Vladimir Putin har besökt Nordkorea och Vietnam och i båda fallen undertecknat avtal som stärker relationerna med dessa traditionella ryska partners.

Varken Ryssland eller Demokratiska folkrepubliken Korea kommer att tillåta "användning av deras territorium för att utföra åtgärder som syftar till att bryta mot suveränitet, säkerhet och territoriella integritet" i de båda länderna.

17 juni 2024

Uppskjut riksdagsbeslutet om DCA-avtalet

Hans Blix (t v) kräver att DCA-avtalet återförs till utskottet i stället för att
klubbas igenom tisdag. Avtalet kommer att göra Sverige till vasall,
varnar historikern Lennart Palm (t h)

Gör inte Sverige till vasallstat under krigiskt USA! manar historikern Lennart Palm.

I morgon röstar riksdagen om ett "försvarsavtal" med USA vars konsekvenser är höljda i dunkel. Om en tredjedel av riksdagsledamöterna så kräver återremitteras förslaget till utskottet och beslutet uppskjuts.

16 juni 2024

11 länder röstade mot resolutionen i Luzern


Slutdokumentet från "fredskonferensen" om Ukraina i Luzern i Schweiz stöddes av 80 länder. Men elva länder var inte överens och undertecknade inte resolutionen.

Bl.a. Armenien, Brasilien, Slovakien, Förenade Arabemiraten, Thailand, Indien, Mexiko, Saudiarabien och Sydafrika vägrade att gå med på deklarationen. 

I resolutionen resolutionen heter det att frågan om fred i Ukraina måste lösas gemensamt av alla berörda parter. Dvs. utan Ryssland går det inte. Oförklarligt då varför Ryssland inte inbjudits. Och varför Ukrainas ledning är bunden av ett lagförbud mot att förhandla med Ryssland.


France 24, Tass

Putin anger ryska fredsvillkor


President Putinförklarade idag på ett möte i utrikesdepartementet att Ryssland kommer att iaktta eldupphör så snart Ukraina drar tillbaka sina trupper från de regioner som anslutit sig till Ryssland.

Ryssland har alltid strävat efter fred och är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet redan i morgon. meddelade han.

G7-ledare på fallrepet

G7-ledarna är ett  gäng förlorare enligt Sky News som angett hur 
mycket av sitt tidigare väljarstöd de redan förbrukat.


G7-länderna har enats om att ge Kiev ett megalån på 50 miljarder dollar med inkomster från frysta ryska tillgångar som säkerhet. Detta beslut fattades på G7-mötets första dag.

Det är pengar som Ukraina aldrig kommer att kunna betala tillbaka och dessutom måste man ta av de ryska tillgångarna för att täcka en så stor kredit. Därför är det nya beslutet bara en variant av de gamla planerna att stjäla ryska tillgångar.

15 juni 2024

Seger för förnuftet

Johan Floderus och Saeed Azizi har släppts från iranskt fängelse och är på väg hem till Sverige på lördagen. Frigivningen är en del av en utväxling där den i Sverige fängslade iraniern Hamid Noury flugit från Sverige mot Teheran.

Utväxlingen är en seger för förnuftet. Hamid Noury dömdes i en genompolitiserad rättegång vid Stockholms tingsrätt. Att Sverige friger honom är ett tyst medgivande av att hela processen mot honom var en skådeprocess. Det visar också på problemen med den nya ”gränslösa” rättvisan. Att döma någon i Sverige för folkrättsbrott som begåtts i ett annat land är svårt, om inte omöjligt, i synnerhet om anklagelserna drivs av politiska motståndare i exil.

Teheran Times framhåller att Nourys försvarsadvokat Thomas Bodström hade påvisat d
e extrema förhållandena för sin klient. Enligt Bodström hade Nouri hade slagit rekord för det längsta isoleringsstraffet i svensk historia (2019-2024), vilket gör honom till "den mest isolerade fånge" som landet skådat.

Bodström hävdade också att Sverige genom Nouris rättegång berövat sig hundratusentals, eller till och med miljoner, iranska besökare som har arbetat i den iranska regeringen och inte vill riskera livstids fängelse genom att besöka Sverige. 

Teheran Times anklagar terroristorganisationen Mujahedin-e Khalq och Israel för att ha legat bakom Nourys arrestering.

Bilden är från Nourys festliga mottagande på flygplatsen i Teheran.

Stefan Lindgren


14 juni 2024

Vänstern delad i EU-valet

Valresultatet i det forna Östtyskland. Två partier som motsätter sig Nato:s Ukrainakrig
har tillsammans 43 procent.

Kriget i Ukraina har splittrat den europeiska vänstern, som redan tidigare varit kraftigt tillbakaträngd av nyliberala strömningar  och svallvågorna efter sovjetblockets upplösning.

Tydligast är det i Tyskland, där Sahra Wagenknechts förbund (BSW) tog 6 mandat i EU-parlamentet. Med 6,2 procent reducerade det det "gamla" vänsterpartiet (Die Linke), som går på krigslinjen, till 2,7 procent.

29 länder vill gå med i BRICS


Ett trettital länder vill ansluta sig till BRICS, som fullvärdiga medlemmar eller partners. Det framkom vid det pågående toppmötet i BRICS i Kazan, republiken Tatarstans huvudstad vid Volga.

Izvestija rapporterar från mötet som markerar en betydande global omgruppering. 

13 juni 2024

Ryskt flottbesök ogillas av Pentagon


Just nu ligger en rysk flotteskader för ankar utanför Kubas kust. Fregatten "Amiral Gorsjkov" och atomubåten "Kazan" samt ett ryskt oljetankerfartyg.

Den amerikanska militären tycker inte om att ryska ubåtar kan observera  den amerikanska kusten, skriver tidningen Miami Herald skriver med hänvisning till anonyma militära tjänstemän.

12 juni 2024

Så klarar talibanerna budgeten


Talibanregeringen i Kabul offentliggör inte landets budget, men genom läckor vet man att de årliga intäkterna ligger på 2,2 miljarder dollar och utgifterna är ca 20 procent större, en skillnad som täcks genom att trycka pengar,

De främsta inkomsterna kommer från tullar, telefonavgifter, företagsskatt och uppbörd från narkotikaodling.

Strafftullar mot Kina

MG, kinesisk elbil som kan leasas för 3 195 kr/mån.
Franska småbilstillverkare ogillar konkurrensen.
EU hotar Kina med drakoniska tullar på elbilar från juli. Om förslaget går igenom, vilket bara Tyskland motsätter sig, innebär det att Sverige ansluter sig till USA:s handelskrig mot Kina, vilket kommer att få stora konsekvenser för Europas export till Kina.

EU-kommissionen har beslutat att införa "preliminära" tullar på de kinesiska bilarna med motiveringen att de utsätter Europa för osund konkurrens, då de subventioneras kraftigt av den kinesiska regeringen.

BRICS-valuta närmar sig

BRICS-länderna kan snart börja göra gränsöverskridande betalningar på plattformen BRICS Bridge, som blir en motsvarighet till SWIFT, som flera BRICS-länder är och har varit avstängda från.

Enligt experter kan plattformen påskynda övergången till digitala valutor.

Österrike har sex kön - hur fungerar det?

Österrike går särskilt långt,när det gäller att tillmötesgå krav på att kunna registrera "icke-binär" könstillhörighet, rapporterar Neue Zürcher Zeitung. Totalt sex alternativ finns tillgängliga.

Förutom "man" och "kvinna" kan man registrera sig som "diverse", "inter", "öppen" och "ingen information".

11 juni 2024

Ryssland fjärde ekonomi

Världsbanken meddelade förra veckan att de har reviderat sina BNP-siffror från 2021 och framåt, och i dessa revideringar har de funnit att Ryssland redan hade passerat Japan redan 2021.

Här är deras officiella release:

https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2024/05/30/global-purchasing
-power-parities-data-released-for-2021Sydafrikansk domstol beslagtar Googles tillgångar
Sydafrikansk domstol beslagtar Googles tillgångar för att ha blockerat ortodox TV-kanal, uppger Moneyweb.

Sydafrikas högsta domstol godkände öppnandet av ett brottmål mot Google SA för att ha blockerat en ortodox tv-kanal och beslagtagit dess tillgångar, skriver Moneyweb-portalen.

Domstolen beslutade att frysa tillgångarna i Google Sydafrika på grund av
det faktum att företaget inte följde domstolens beslut att återställa den
ortodoxa tv-kanalen.

Chefen för NGO Orthodox Television Foundation, Hugo Johnston, som lämnade in stämningsansökan, en summa i kompensation, som ska fördubblas varje vecka.
Han anklagar också Google för att vara politiskt motiverat.

vzgljad.ru

Krav på tillbakadragande slopatFrågan om tillbakadragandet av ryska trupper kommer inte att inkluderas i kommunikén från "fredskonferensen" i Schweiz på grund av inställningen hos ett antal länder för vilka relationerna med Ryssland är viktiga, rapporterade den japanska tv-kanalen NHK , med hänvisning till utkastet
till det gemensamma uttalandet och diplomatiska källor.

I det slutliga uttalandet kommer bara tre punkter att finnas kvar: att
garantera kärnkraftverkens säkerhet, säkerställa livsmedelssäkerhet, frige
fångar och återföra barn till sitt hemland.

Konferensen om Ukraina kommer att hållas 15-16 juni nära staden Luzern, i
semesterorten Bürgenstock. Ett 90-tal länder och organisationer har
bekräftat sitt deltagande. Varken USA:s, Kinas eller Brasiliens ledare
kommer att närvara vid konferensen - och Ryssland är inte ens inbjudet.
Kreml kommenterade att det är absolut ologiskt och meningslöst att leta
efter alternativ för att lösa situationen i den ukrainska konflikten utan
Rysslands deltagande.

warandpeace.ru


EU-kritiska på frammarsch

Tvärtemot vad många kommentarer till EU-valet går ut, så har von der Leyens center/höger-koalition inte säkrat greppet om EU. EU-kritiska partier är på frammarsch på många fronter.

Frankrikes president Emmanuel Macron led ett svidande nederlag mot Nationell samling som samlade över 30 procent och han tvingas nu utlysa nyval. Nationell samlings Marine Le Pen har stött att skicka "defensiva vapen" till Ukraina, men motsätter sig anfall på ryskt territorium.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lyckades inte samla lika många röster som Alternativ för Tyskland, ofta utpekat som en nazianstucken fara för landet.

Nederländernas konservativa frihetspartiet (PVV), som leds av Geert Wilders, kom tvåa med 17 procent av rösterna, och tros gå från en till sju platser i EU-Parlamentet. Wilders har uttalat sig mot att sända militär hjälp till Ukraina, och hävdade att stödet till Kiev kan innebära att det holländska försvaret inte kan försvara landet. 

Belgiens Premiärminister Alexander De Croo meddelade sin avgång sedan hans parti bara samlat 5,8 procent av rösterna, medan det högerextrema Vlaams Belang och Flamländska nationalistpartierna fått över 14,8 procent respektive 14,2 procent av rösterna respektive. 

Italiens Premiärminister Giorgia Melonis "Italiens bröder" vann valet med 28 procent av rösterna. Hon är emot att skicka trupper till Ukraina, och har talat mot upptrappning av spänningarna mellan NATO och Ryssland. 

Lost in EU m fl.

Skrämmande balansräkning


Efter EU-valet framställs EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som en lysande vinnare. Men balansräkningen över hennes tid vid makten är skrämmande, skriv Erik Bonze
.

EU är ekonomiskt och teknologiskt långt efter USA och Kina. Den förre ECB-chefen Draghi klagar på att Bryssel arbetade med föråldrade politiska och ekonomiska modeller. Frankrikes president Macron har varnat för "Europas död".

10 juni 2024

Galningar i Washington vill ha världskrig


Vivek Ramaswamy, som var Trumps rival i kampen om republikanernas presidentkandidatpost, skräder inte orden om Joe Biden och hans krets:

De förbereder ett krig med Ryssland för att framtvinga ett regimskifte och få en västvänliog ledare på plats.

8 juni 2024

Små men aggressiva imperialister


Färsk statistik från det ekonomiska institutet i Kiel visar att de nordiska länderna är de mest aktivistiska vad gäller att hålla kriget i Ukraina igång.

Trots att det är länder med en liten befolkning trumfar de utan vidare Polen, Frankrike och Italien. Endast USA pumpar in mer pengar i kriget.

5 juni 2024

En blick från 87:e våningen


Idag mötte Rysslands president Putin världens ledande nyhetsbyråer på en presskonferens  i Lachta Center, Gazproms skyskrapa vid Finska vikens strand. Kort innan hade han beundrat utsikten över S:t Petersburg från byggnadens 87:e våning.

Lågmält och resonerande som vanligt manade han världen att sätta press på sina ledare, så att de känner vart vinden blåser.