31 jan. 2022

Inga bevis för vitrysk "kapning"

Vita husets talesman Jen Psaki läser USA:s protest mot Belarus "piratdåd".

Den internationella civila luftfartsorganisationen ICAO har utrett vad som hände 23 maj i fjol när ett Ryanair-plan landade i Minsk.

Västvärlden anklagade Belarus för att ha "kapat" planet. EU stoppade all flygtrafik till och från landet - ett beslut som alltjämt är i kraft.

Jan Nybondas har läst rapporten och konstaterar att ICAO inte har funnit något bevis för att planet ska ha tvingats ned.

28 jan. 2022

Lavrov kommenterar Blinkens brev


På en presskonferens i Moskva  på torsdagen kommenterade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov det skriftliga svar på de ryska avtalsförslagen som nu har kommit från USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

Blinkens svar är hemligt, men Lavrov tro att det snart kommer att läcka ut.

27 jan. 2022

Amerikas nya klasskrig

8 700 anställda vid King Soopers 78 butiker i Denverområdet
strejkade den 12 januari (Bild: Supermarketnews).

Organiserade arbetare, ofta emot sina egna ledare, är på marsch över hela USA, rapporterar  Chris Hedges. Lennart Palm har översatt.

Chris Hedges
är en Pulitzer-prisad journalist, i femton år utrikeskorrespondent för New York Times som chef för Mellanöstern- och Balkanbevakningen. Han har tidigare också arbetat utomlands för Dallas Morning News.

26 jan. 2022

Ryssland korrigerar sitt ultimatum

Ryska federationen har "ändrat nivån" på kraven för Natos icke-expansion, heter det i en rapport från diskussionsklubben Valdaj där biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov deltagit.

De nya formuleringarna syftar uppenbarligen till att göra det lättare för USA att godta Rysslands krav på att hejda Nato:s expansion in på f d sovjetterritorium.

25 jan. 2022

Dansk trupp oönskad i Mali

De utländska trupperna i Mali anklagas för krigsförbrytelser. Bl.a. ska franskt flyg ha
dödat 19 civila i en drönar attack i januari i fjol. (Parstoday)

Sverige kommer i år att dra tillbaka trupper från en europeisk specialstyrka till Sahel-regionen och kommer att se över sitt deltagande i en FN-styrka i Mali på grund av närvaron av privata ryska militära entreprenörer, sa utrikesminister Ann Linde i fredags under EU-mötet i Brest.

Nu visar det sig att Danmark som var tänkt att ersätta Sverige inte är välkommet enligt regeringen i Mali. Uppdraget har redan från början varit folkrättsligt tveksamt.

22 jan. 2022

Tyskland vägrar leverera vapen till Ukraina

Tyskland vägrar till skillnad från bl.a. USA och Storbritannien skicka vapen till den styrande regimen i Ukraina.

Utrikesminister Annalena Baerbock säger att vapenexport till Ukraina inte är en bra idé just nu. Dessutom har Tyskland stoppat ett försök från det krigsaktivistiska Estland att reexportera tyska vapen till Ukraina.

21 jan. 2022

Konsten att ljuga utan att blinka

På Antony Blinkens presskonferens idag kunde man studera den statliga lögnen i sin prydno. Blinken sa bl.a. att Ryssland är kan komma att genomföra en statskupp i Ukraina.

Vem genomförde en statskupp 2014 och jagade iväg den folkvalde presidenten med kulspruteskyttar?

Blinkens beskrivning av händelserna 2014 är kort och gott "rysk aggression".

Blinken - Lavrov möts idag

Idag, den 21 januari kommer samtal att hållas i Genève mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Det kommer att hållas en saklig diskussion om två utkast till grundläggande dokument som inlämnades av Ryssland den 15 december 2021 - fördraget mellan Ryska federationen och USA om säkerhetsgarantier och avtal om åtgärder för att säkerställa säkerheten för Ryska federationen och medlemsländerna i North Atlantic Treaty Organization.

18 jan. 2022

Vem lovade vem vad om NATOs utvidgning?

Michail Gorbatjov diskuterar tyskt enande med Hans-Dietrich Genscher och Helmut Kohl
i Sovjetunionen den 15 juli 1990. Foto: Bundesbildstelle / Presse- und Informationsamt der Bundesregierung.

I ett tal dagen före julafton förklarade Rysslands president Vladimir Putin att USA och Nato på 1990-talet lovade att "inte expandera en tum" efter Warszawapaktens upplösning. Sedan dess har 14 länder anslutits till Nato. Stämmer det att Ryssland fick ett sådant löfte?

Två forskare - Svetlana Savranskaja och Tom Blanton - har undersökt saken i USA:s National Archives. Resultatet publicerad i Washington DC den 12 december 2017. Se även bilddokumentation i slutet av artikeln.

16 jan. 2022

Bortom Moskva - ny finsk militärdoktrin

Finland köper amerikanska F-35-plan för att "kunna nå och slå ut mål på baser bortom Moskva".

En sensationell intervju med anledning av anskaffningen av nya jaktplan ägde rum i
november 2021 på den tämligen undanskymda kommersiella kanalen Alfa TV.

Den kände socialdemokratiske politikern Kimmo Kiljunen intervjuade två försvarsexperter, Ahti Lappi
och Pentti Sainio, en månad innan anskaffningen av 64 st F-35-jaktplan bekräftades.

12 jan. 2022

Förhandlingarna USA-Ryssland i limbo


Förhandlingar mellan Ryssland och USA om strategisk stabilitet i måndags var svåra. Inga framsteg nåddes i fråga om Natos expansion in i före detta Sovjetunionen, sa vice utrikesminister Sergej Rjabkov efter ett möte i Genève .

"Samtalet var svårt, långt, mycket professionellt, djupt, konkret, utan försök att försköna någonting, eller att runda några skarpa hörn. Vi fick intrycket att den amerikanska sidan på ett mycket allvarligt sätt närmade sig de ryska förslagen och genomfört en djupgående studie", sa diplomaten.
 

7 jan. 2022

Vad ligger bakom upproret i Kazakstan?

Dzjumalgedijev gör tecknet för "de grå vargarna", en turkisk högerextremistiska grupp
med panturkiska ambitioner.


En av ledarna för protestaktionerna i Kazakstan, ledaren för en kriminell gruppering Arman Dzjumageldijev, med smeknamnet "den vilde", har gripits av säkerhetsstyrkorna för att ha organiserat massupplopp.

Enligt Kazakstans president har upproret styrts från ett enhetligt centrum.

3 jan. 2022

Hur skulle en konflikt mellan USA och Ryssland se ut?

Foto: Sputnik.ru

Den ryske journalisten Aleskej Grjazev har på RT.com försökt analysera vad en väpnad konflikt mellan USA och Ryssland skulle innebära.

Det skulle bli det otänkbara, sista kriget. En katastrof för båda sidor, och de vet om det.