30 dec. 2020

Viktigt argument för nedstängning faller


En stor studie från Wuhan i Kina att asymptomatisk spridning av covid-19 inte förekommer. 

Just detta har  varit ett av de bärande skälen för krav på nedstängningar. I Sverige hålls tills vidare många institutioner stängda, hundratals bibliotek helt olagligt.

29 dec. 2020

Hemtagning från Afghanistan hotas


Det amerikanska representanthuset röstade på måndagskvällen  i två fall för att åsidosätta ett presidentveto.


I det ena fallet betyder omröstningsresultatet mindre stöd åt krisdrabbade familjer. I det andra fallet betyder det förlängt krig i Afghanistan.

27 dec. 2020

Swedbank fryser vitryska konton

Personalen på sanatoriet "Belarus" i Litauen får inga löner sedan Swedbank
fryst sanatoriets konton med hänvisning till påstådda EU-sanktioner.

Sanatoriet "Belarus", som ligger i litauiska Druskininkai, har fått sina konton i Swedbank frysta med hänvisning till EU:s sanktioner.


"Ingen varnade oss i förväg, vi fick inga brev om att kontona hade frysts utan fick reda på det först efter att ha försökt göra överföringar", säger direktören för sanatoriet Ilja Jepifanov.

25 dec. 2020

Charitéläkarnas rapport friar sjukhuset i Omsk


Charitékliniken i Berlin har publicerat en rapport om behandlingen av den ryska oppositionella bloggaren Aleksej Navalnyj som visar att tyskarna i stort sett bara fortsatte den behandling Navalnyj fått i Omsk.

Rapporten bekräftar också politiseringen av fallet.

23 dec. 2020

De rustar tillsammans, men för olika krig


Fransk-tyska spänningar överskuggar utvecklingen av nästa generations "europeiska" stridsflygplan.

De utvecklar nästa generations vapensystem tillsammans, men för olika krig. Frankrike ser förmåga att kriga i Afrika som viktigast och Tyskland krig i Europa.

18 dec. 2020

Superstaten kan vinna nästa rond

Manfred Weber, CSU och ledare för den konservativa fraktionen i EU-parlamentet
arbetar för att knyta åt säcken om Ungern och Polen.

Den 16 december behövde Europaparlamentet inte ens rösta om det gigantiska coronaräddningsprogrammet och om budgeten för de kommande sju åren, som tidigare hade godkänts av det så kallade Europeiska rådet, regeringschefernas organ.

Fördragstexten innehåller fortfarande kopplingen mellan "rättsstaten" och utbetalningen av stöd till de enskilda medlemsstaterna, vilket Ungern och Polen förkastade. Men bakom kulisserna hade deras kritik tystats med temporära eftergifter.

17 dec. 2020

Sputnik V + AstraZeneca = sant


På presidentens årliga presskonferens  slog Vladimir Putin an en optimistisk ton.  Ryssland har lyckats med mycket, trots pandemin och den västliga sanktionspolitiken.

I sin vanliga stil sprutade Putin fakta och siffror, utan att ens behöva konsultera ett manuskript. De svåra frågorna klarade han med kyligt intellekt.

15 dec. 2020

Vem tjänar på dimman i Navalnyjfallet?

Vad Bellingcat kallar för "ett förgiftningskit". I själva verket en "kriminalistisk" verktygslåda från Sovjettiden. Mest fototillbehör.

"Bellingcat" kallar sig ett utskott på västerländska underrättelsetjänster som de senaste åren uteslutande samlat propagandamaterial som ska visa
Putins giftmord, mord på civila (MH-17), rysk militärs giftoperationer i Syrien osv.

Nu har "ringande katten" släppt en ny rapport tillsammans med russofobiska megafonen CNN. Det påstås att FSB, den ryska säkerhetstjänsten, har förföljt bloggaren Aleksej Navalnyj i fyra år och troligen flera gånger försökte förgifta Navalnyj och hans hustru.

14 dec. 2020

Diplomater för fred

Biden lovar att återgå till Open Skies-avtalet. Ett rekognoseringsplan av modell Lockheed U2.

En grupp som kallas ”Nätverket för europeiskt ledarskap” (European Leadership Network) och består av tidigare ryska och västliga diplomater har publicerat en artikel i brittiska Times där de uppmärksammar risken för ”verklig militär konfrontation”.


Initiativet stöd ekonomiskt av bl.a. Tyskland, Storbritanniens och Finlands men inte av Sverige.

11 dec. 2020

Ingen kommer undan tekno-feodalismen

Många av teknojättarna har sina högkvarter i Silicon Valley, söder om San Fransisco i Kalifornien..

Tekno-giganter som Google, Facebook och Uber bestämmer över allt mer i vår tillvaro. Den pågående pandemin har stärkt deras grepp. I dagarna startar en rättslig process för att försöka begränsa Facebooks makt och avstycka WhatsUp och Instagram.


Den brasilianske journalisten Pepe Escobar har läst en aktuell bok i ämnet.

10 dec. 2020

Nato-optionen en propagandaploj

Svenska officerare under stabsövning med Nato inför Aurora 2017.
Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten / Combat Camera

En majoritet av riksdagens försvarsutskott har beslutat att Sverige bör uttala en s k Nato-option, ett tillkännagivande att Sverige "i ett krisläge" kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

Beslutet är en propagandaploj, avsedd att påverka opinionen mot Nato-medlemskap.

8 dec. 2020

Krigsgalningar i dårhuset Nato löper amok

Foto: Steve Vilano

Krigsgalningar löper amok i dårhuset Nato, skriver den brittiske journalisten Finnian Cunningham på InformationClearinghouse.com.

I veckan publicerade Nato ett nytt programdokument, på desperat jakt efter ett existensberättigande.

5 dec. 2020

40 000 döda av sanktioner i Venezuela


En studie har undersökt konsekvenserna av amerikanska straffåtgärder mot import till Venezuela. Men vad förändras när Trump lämnar Vita huset - och vad gör EU?

Harald Neuber på webbplatsen heise.de redovisar slutsatserna. Återstår att se om förhoppningarna om en förändring med det amerikanska regimskiftet går i uppfyllelse.

3 dec. 2020

Marknadsguru uppvaktade oligarker


Läckta email visar hur den svenskfödde professorn i nationalekonomi och Rysslands- och Östeuropaanalytikern vid Atlantic Council, Washington försökte tigga pengar av ryska oligarker till sin Nato-lojala och russofobiska verksamhet.

Det är Kit Klarenberg, en undersökande journalist på TV-kanalen Russia Today som gjort avslöjandena.

2 dec. 2020

Ett mord riktat mot freden

En iransk regeringstalesman meddelade idag onsdag att underrättelsetjänsten har identifierat de personer som är inblandade i mordet på kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh. "Lämpliga åtgärder" kommer att vidtas.

Den iranska kärnfysikern dödades i en terroristattack i fredags. Attacken var ett bakhåll i staden Absard nära Teheran och hela 62 personer tros inblandade.

1 dec. 2020

Folket får sparken?

Nazitidskriften "Folk och ras". Själva orden tycks nu vara
färdiga för avskrivning i Tyskland.


Tyska lagstiftare ämnar rensa ut ordet "ras" ur lagstiftningen. Samtidigt kommer "hets mot folkgrupp" troligen att strykas, eftersom "folk" anses vara en glosa med tvivelaktiga kopplingar.

Den federala regeringen har en 89-punktsplan mot högerextremism, hat och tvivel, och det finns ett motsvarande anslag på 1,1 miljarder euro.