1 dec. 2022

Polen tvingar Ryssland att lämna OSSE

Sedan Polen för tredje gången vägrat ge visum till Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för att besöka ett möte i Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa (OSSE) hotar Ryssland nu att även formellt lämna organisationen.

Kremls talesman Dmitrij Peskov kommenterade torsdagen den 1 december möjligheten att Ryssland drar sig ur Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Enligt Peskov tappar organisationen, på grund av sin position mot Ryssland, sin effektivitet och förmåga att faktiskt hantera de frågor som den borde.

”På grund av den ståndpunkt som OSSE intar förlorar organisationen automatiskt sin effektivitet. Och organisationen förlorar möjligheten, inte i ord, utan i handling, att ta itu med frågor om säkerhet och samarbete i Europa”, sa Peskov.

Tidigare samma dag noterade chefen för den ryska delegationen, Ryska federationens ständiga representant i organisationen, Aleksandr Lukasjevitj, OSSE:s oförmåga att lösa den ukrainska konflikten under många år sedan 2014. Enligt honom hade organisationen alla möjligheter till detta, men gav inte "någon reaktion på de många årens sabotage från Ukrainas myndigheter efter Maidan " av Minsk-avtalen.

Samtidigt förömde Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov OSSE för att ha deltagit i att ha riktat elden mot Donetsk och Luhansk. Enligt honom ställde sig OSSE-missionen på Kievregimens sida, och efter att dess verksamhet upphörde blev det känt att påstått neutrala OSSE-observatörer i deltagit i riktningen av elden mot mål i folkrepublikerna Luhansk och Donetsk.

Tidigare, den 16 november, sade Vladimir Dzjabarov, förste vice ordförande i federationsrådets kommitté för internationella frågor, chef för senatens del av delegationen till OSSE:s parlamentariska församling, att ryska parlamentariker nekades visum för att delta i parlamentets session. Enligt senatorn står det i dokumentet att ryska parlamentarikers tillträde till höstsessionen i Warszawa skulle strida mot principen om solidaritet med Ukraina. Utrikesminister Sergej Lavrov nekades också visum.

Det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova kallade detta beslut vansinnigt . Hon noterade att Polen försöker göra allt för att förhindra all dialog med Ryska federationen.

Den 24 februari inledde Ryssland en speciell operation för att skydda Donbass, mot vilken Kiev har genomfört militära operationer sedan 2014. Beslutet togs mot bakgrund av den förvärrade situationen i regionen till följd av ökad beskjutning från den ukrainska militären.

Izvestija

1 kommentar:

  1. Detta samtidigt som Duda inte vill ha något krig mot Ryssland. Står Polen inför en militärkupp? Har NATO tagit över, som i Ukraina? Kommer Duda att elimineras?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.