30 apr. 2024

Västbankerna som inte vill lämna Ryssland


En svag punkt i Europas sanktionskriget mot Ryssland är att en rad europeiska banker fortfarande är verksamma i Ryssland - och tjänar stora pengar på tillgångar i Ryssland. 

Dessutom drar de europeiska bankerna in stora skattebelopp till den ryska staten.

Likväl  är deras närvaro i Ryssland ett rött skynke för EU.

29 apr. 2024

Moskva svarar på hot mot Krimbron

Krimbron,  © Sputnik / Konstantin Michaltjevskij

Litauens ambassadör i Sverige Linas Linkevicius och andra "amerikanska knähundar" kommer att ångra sina "misstag", sa Rysslands biträdande FN-representant, Dmitrij Poljanskij, som svar på det hot mot Krimbron som Linkevicius uttalade på sociala medier i lördags.

Linkevicius förklarade på X (tidigare Twitter): "Om någon inte har haft en chans att ta ett foto vid Kertj-bron är det hög tid att göra det."

26 apr. 2024

Varför har den brittiska eliten det så bra?

Cameron peppar trupperna. Flickr.

Den brittiske utrikesministern David Camerons "great grand-uncle", anfader sex generationer tillbaka till en kusin, var en av de rika familjer som 1833 fick generösa ersättningar av staten som "kompensation" för frigivna slavar. I dagens penningvärde var dessa ersättningar värda miljontals pund och la grunden till stora familjeförmögenheter.

Den verkliga omfattningen av Storbritanniens inblandning i slavhandeln har avslöjats  i dokument som visar hur landets rikaste familjer fick ersättningar som i dagens penningvärde uppgår till miljardtals pund, när de tvingades frige sina slavar.

25 apr. 2024

Låg höjd. Högteknologi. Högre vinster.

Så stor är Kinas dominans av drone teknik satt USA:s armé bortser från sina egna förbud, för att köpa kinesiska 1 kilos-drönare till Ukraina.

Det beror på att Pekings dominans inom drönare sträcker sig farkoster stora som en handflata, till obemannade farkoster för besprutningsutrustning till jaktdrönare med Stealth-egenskaper med 45 meter mellan vingspetsarna.

24 apr. 2024

Vart går Myanmar?

Lejon vid självständighetsmonumentet i Yangon.

Vart Myanmar är på väg intresserar såväl USA, Ryssland, Kina som den närmaste grannen Indien, skriver M K Bhadramukar, indisk veterandiplomat.

Ryssland har trätt in på scenen just när USA och dess allierade trodde att de var nära ett regimskifte i Myanmar.

21 apr. 2024

Ett fruktansvärt misstag

En begravningsplats i Charkov.

USA-kongressens beslut att skicka ytterligare 61 miljarder dollar till kriget i Ukraina är ett fruktansvärt misstag, som innebär att ytterligare tusentals unga soldater måste sätta livet till.

USA-imperialismens historia ger ymniga bevis för att landets oerhörda förmåga att producera  och finansiera dödsbringande vapen inte hjälper dem att ta kontroll över det land som har olyckan att för stunden stå högst på önskelistan.

20 apr. 2024

Irans attack avslöjade Israels svaghet


Irans drönar- och missilsvärm mot Israel 18 april visade att Israel behöver andras hjälp för att försvara sig och inte kan välja fritt hur man ska slå tillbaka, skriver David Hearst i
Information ClearingHouse.

Iran gjorde sin poäng och Israel har som ett resultat av detta försvagats. 

17 apr. 2024

Tysk industri drar till PolenMånga tyska industriföretag flyttar sin produktion: Polen håller på att bli ett bättre Tyskland, skriver Neue Zürcher Zeitung.

Den tyska industrins flaggskepp flyttar till grannlandet i öster. El är billigare där, infrastrukturen fungerar och människor är villigare att ta industrijobb.

16 apr. 2024

Zangezur, en krutdurk i Kaukasus


Zangezur-korridoren är en internationell rutt som inom en snar framtid kan komma att förbinda Ryssland och Turkiet med oavbruten landkommunikation. Den består av två grenar - en järnväg och en motorväg.

Huvuddelen av rutten kommer att passera genom Azerbajdzjan, och en liten 40 kilometer lång sträcka kommer att byggas antingen i Armenien eller Iran. 

12 apr. 2024

Vad kostar en höftled?


Det finns många olika sätt att mäta och jämföra länders hälsosystem. Ett dåligt sätt är att mäta sjuk- och hälsovårdskostnaders andel av BNP. I USA är den andelen ca 20 procent och i Sverige 12 procent. Vad säger det om allmänhetens möjligheter att få hjälp?

Kanske säger den här statistiken mer: Kostnaden för höftproteskirurgi .

Dyrast i USA. I Sverige ska kostnaderna täckas av den allmänna sjukförsäkringen. Drygt 17 000 om året får en ny höftled.

8 apr. 2024

Industrin som blomstrar i Ukraina

"Lebensborn" var ett nazityskt program för att avla "renrasiga" tyskar. SS-officerare
stod för spermierna och välväxta kvinnor för äggen

Stiftelsen för att bekämpa förtryck är en privatfinansierad rysk stiftelse som säger sig ha belägg för att ukrainska myndigheter gjort sig skyldiga till oerhörda kränkningar av kvinnors rättigheter  genom ett "socialmedicinskt experiment" som jämförs med  Nazitysklands ökända Lebensborn-program.

Artikeln saknar verifierbara källor och data och kan vara skriven för att svärta ned Ukraina. Finns det det minsta korn av sanning i den är det oroväckande.

5 apr. 2024

Efter Ukraina?

Zelenskyj intervjuas av CBS 28 mars, när ryska missiler just träffat
militära högkvarter i Kiev. 22 mars hade lejda terrorister dödat 145 människor i Moskva.

Redan i augusti 1948 började USA planera för avstyckningen av Ukraina. Som världens herrenation fortsätter USA att planera för vad som ska hända efter att Ukrainafrågan slutligt lösts till dess fördel.


I en färsk rapport från RAND Corporation: The planning for the Aftermath. Assessing options for U.S strategy towards Russia after the Ukraine war dras planerna upp för efterkrigstiden.

Olika möjliga USA-strategier gentemot Ryssland efter Ukrainakriget värderas. Agneta Norberg har läst rapporten. 

Vittvättarnas nya historiedirektiv

Robert Schumann, en av EU:s grundarfäder. Innan dess satt han
med i två regeringar i Vichyfrankrike 1940 som styrde på Hitlers nåde.

17 januari antog EU-parlamentet en resolution som nästan inte fått någon uppmärksamhet i Sverige. Resolutionen fortsätter på den breda europeiska vägen till en alltmer omfattande historieförfalskning.

Kommande generationer skolbarn kommer att drillas i de nya historieböcker som ska skrivas efter Storebrors recept. Den censur som Robert M Kennedy klagar på i USA är en mild västanfläkt jämfört med den allomfattande tankestyrning EU håller på att förverkliga, skriver Stefan Lindgren.

3 apr. 2024

Kennedy: Biden hot mot demokratin

Robert F. Kennedy jr., som kandiderar i det amerikanska presidentvalet som oberoende kandidat, anser att Biden är "mycket värre" hot mot demokratin än Trump.

- President Biden är den första presidenten i historien som har använt de federala myndigheterna för att censurera politiska tal, säger Kennedy i en CNN-intervju 2 april.

2 apr. 2024

Ryskt spannmål erövrar nya marknader


Medan västvärlden upptäcker att den ryska oljan går nästan lika bra som före sanktionerna har Ryssland riktat ett annat hårt slag mot västs ekonomi.


2022 överträffade för första gången gången Rysslands intäkter av livsmedelsexport intäkterna från naturgasexporten.