30 juli 2016

Ryssland och Slovenien mot historieförfalskning

Idag besökte Rysslands president Vladimir Putin Slovenien och konstaterade att Ryssland och Slovenien båda är aktiva motståndare till historieförfalskning om andra världskriget. I Sloveniens huvudstad Ljubljana öppnades idag ett monument till de ryska och sovjetiska soldater som stupade på  Sloveniens territorium i de båda världskrigen, en symbol för de båda ländernas avsikt att hindra försök att skriva om historien.

27 juli 2016

Läckan som fäller Clinton

Wikileaks grundare Julian Assange lovar att publicera läckta epostmeddelanden som kommer att omöjliggöra en seger för Hillary Clinton i presidentvalet i november.  Förutom läckan från det demokratiska partiets högkvarter fortsätter Wikileaks sedan i mars att
publicera Clintons epost från tiden som utrikesminister.

24 juli 2016

IOK avvisar utestängning av Ryssland

Björn Eriksson, f d rikspolischef och Sveriges
representant i IOK är upprörd över att Ryssland får vara med i OS.
IOK har beslutat att avvisa förslagen om en total utestängning av Ryssland i OS. Två av de fjorton länder som krävde total avstängning var Nato:s nya adepter Sverige och Finland. Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko uttryckte idag sin tacksamhet för att Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutat att inte utestänga Ryssland från OS i Rio 2016.

19 juli 2016

IOK kan utestänga Ryssland helt

Julija Stepanova, fälld för doping, avhoppad till väst, är en av WADA:s källor.
Ryssland kan komma att helt utestängas från OS i Brasilien. Det kravet stöds från många västliga idrottsorganisationer, trots att en sådan kollektiv bestraffning uppenbarligen drabbar många ärliga ryska idrottsmän. IOK fattar det avgörande beslutet 30-31 juli.

18 juli 2016

Vem stod bakom kuppen i Turkiet?

Vem låg bakom kuppen i Turkiet? Nyhetsbyrån Asia Plus försöker ge ett svar och påminner om att landet upplevt en rad kupper - två gånger har det räckt med att militären krävt ett regeringsskifte för att så också skulle ske.

16 juli 2016

265 döda i Turkiet

Dödssiffran i Turkiet har stigit till 265 personer. Under dagen mer än fördubblades den rapporterade dödssiffran.  Regeringsstyrkor och civila står för 161 av dödsfallen, kuppanhängarna för resten, säger premiärminister Binali Yildirim.

15 juli 2016

Stora regeringsförluster i Aleppo

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu uppmanar USA till gemensamma
åtgärder för att normalisera situationen i Syriens andra stad, Aleppo. De syriska regeringstrupperna har lidit svåra förluster
de senaste dagarna.

12 juli 2016

Kina avvisar Haagdom

Haag-tribunalen meddelade 12 juli sin dom, som gick till
Filippinernas fördel om strategiska öar i Sydkinesiska sjön. Redan 8 juli skrev den kinesiska Folkets dagblad att västvärlden alltid framställer sig som försvarare av
folkrätten, men det är bara en förklädnad för dubbelmoral.

11 juli 2016

Löfven bad Finland om ursäkt

Relationerna mellan Ryssland och väst håller på att förbättras, påstod Finlands statsminister Juha Sipilä, när han talade i Björneborg idag.
Han berättade också att Stefan Löfven bett om ursäkt för svenska politikers oförståelse av Finlands dialog med Ryssland.


5 juli 2016

Ekot hade fel om smygflygningar

Ekot har gått ut med felaktiga siffror om antalet flygplan som noterats flyga utan transpondrar över Östersjön, rapporterar Tommy Frost:
I dagens Ekot (20160705 kl 12.30) fick jag veta av SR-journalisten Nina Sjöman att:
”allt fler militärplan flyger över södra Östersjön utan transpondrar.”

2 juli 2016

Hemliga bidrag styr partipolitiken

Det går fortfarande bra att dölja vilka företag och privatpersoner som stödjer de politiska partierna ekonomiskt, rapporterar TT. Kammarkollegiet har gjort en sammanställning av hur Sveriges politiska partier redovisar sina bidrag.

1 juli 2016

Niinistö-Putin överens om transponderkrav

Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin kom idag överens om att verka för att förbjuda flygplan att flyger över Östersjön med transpondrarna avstängda. Enligt Putin är det dubbelt så ofta Nato som syndar mot detta som Ryssland.

Österrikes presidentval tas om

Österrikiska presidentvalet måste tas om. Det beslutade landets författningsdomstol sedan valfusk med poströster uppdagats i 94 av 117 valdsitrikt. Eftersom segern för de grönas kandidat,  Alexander Van der Bellen, var mycket knapp med 50,3% framför Frihetspartiets Norbert Hofers (bilden) 49,7 % kan omtagningen leda till att Hofer denna gång vinner.

Avhoppare ersätter hela ryska fri idrotts-truppen

IAAF har beslutat att låta den ryska löperskan Julia Stepanova
delta i OS som "neutral" idrottsman samtidigt som hela den ryska friidrottstruppen utestängs. Beslutet är absurt, menar Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko.

Ecuador kritiserar svensk dubbelmoral

Ecuadors utrikesminister uppmanade på onsdagen Storbritannien att följa utslaget från FN:s arbetsgrupp om godtyckliga frihetsberövanden (WGAD). Enligt FN-gruppen har Wikileaks grundare Julian Assange varit "godtyckligt fängslade" sedan det första gripandet i London i december 2010. Ecuadors utrikesminister Guillaume Long uttalade sig för reportrar i Genève.