30 dec. 2021

Tvetungat toppmöte för 'demokrati'


"Toppmötet för demokrati" som sammankallades av USA 9-10 december visade att det inte finns några "gemensamma värderingar" mellan européer och USA, skriver Thierry Meyssan, känd som skapare av Voltaire network.


Washington var, enligt Meyssan, tydligt med att mötet syftade till att ideologiskt konsolidera den militära alliansen bakom USA som en förberedelse för nya krig. Men USA:s allierade låtsas ignorera att orden som Washington använder inte har samma betydelse för dem.

21 dec. 2021

Ryssland ställer ultimatum


I onsdags överlämnades i Moskva till USA:s biträdande utrikesminister Karen Donfried som kommit på blixtvisit ett ryskt förslag om säkerhetsfördrag med väst. På fredagen offentliggjordes innehållet som här nedan återges i sin helhet.


Förslaget är ställt i ultimativ form: om USA inte svarar kommer Ryssland att tillgripa "militär-tekniska" åtgärder. Dessutom framhålls att förslaget inte är en "menu" - Ryssland kräver att det antas som helhet.

Världen står inför en situation som bara kan jämföras med Kuba/Turkiet-krisen 1962.

17 dec. 2021

Kan afghanin repa sig?

Den afghanska valutan stärktes något under natten mot den amerikanska dollarn, rapporterar Ariana News.

Orsaken tros vara att FN frisläppt ett nödpaket på 19,2 miljoner dollar, en struntsumma jämfört med de afghanska pengar som har tagits i beslag.

USA får smaka egen medicin i Syrien

En iransk drönare under en övning.

Oidentifierade drönare attackerade den amerikanska militären i Syrien den 14 december, rapporterade The Jerusalem Post 16 december, med hänvisning till amerikanska medier. USA:s centralkommandos talesman, kapten Bill Urban, sa att den amerikanska militären attackerades av två drönare nära Al Tanf, en illegal USA-bas i södra Syrien.

En av drönarna sköts ner av en luft-till-luft-missil. I USA tror man att attacken var orkestrerad av Iran eller dess allierade.

15 dec. 2021

Bidens ombud på blixtvisit i Moskva

USA:s biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska frågor Karen Donfried gjorde på onsdagen på blixtvisit till Moskva. Av allt att döma hade hon med sig Vita husets svar på ett förslag till säkerhetsavtal som Moskva har förelagt sina amerikanska kollegor.

Den exakta formuleringen av Moskvas förslag är okänd, rapporterar Izvestija, men tycks ändå veta en hel del.

11 dec. 2021

Kan Sveriges regering sova om nätterna?


USA har vunnit en överklagan i Londons High Court för att få Wikileaks grundare Julian Assange utlämnad på grund av anklagelser om spionage. I januari beslutade den brittiska distriktsdomaren Vanessa Baraitser att inte utlämna Assange till USA, men det amerikanska justitiedepartementet överklagade hennes beslut till Londons högsta domstol.

Australiens premiärminister Scott Morrison, som hittills vägrat att intervenera för atty stoppa en utlämning, möts nu av hård kritik.

9 dec. 2021

Det liknar folkmord, sa Putin

Amerikanska militära rådgivare besöker gränsen mot LNR/DNR,
anförda av sin militärattaché Brandon Presley.

Under ett dygn har utbrytarrepublikerna LNR och DNR i Ukraina beskjutits 110 gånger, rapporterar Izvestija. Däribland med 122-mm artilleri. För första gången har attackdrönare, den turkiska Bayraktar, kommit till användning, vilket strider mot överenskommelser från 2014 om att inga luftfarkoster får sättas in av parterna.

Det som hände i Donbass liknar folkmord, sa president Putin idag.

8 dec. 2021

Rysland varnar USA för provokationer


USA:s ambassad i Ryska federationen fick idag en skriftlig varning för de farliga konsekvenserna av Nato-provokationer i och kring Ukraina.

Det ryska utrikesministeriet sa att Ryssland förbehåller sig rätten att svara på provokationer från USA och Nato vid sina gränser och kommer att använda alla tillgängliga medel om dessa åtgärder inte upphör. 

Biden lovar "sakliga samråd" om Ukraina

Onkel Sam, alias Joe Biden, har nya "helvetiska" sanktioner på lut för Ryssland
som avstängning från SWIFT-systemet.

Rysslands president Vladimir Putin hade igår ett möte med sin amerikanske kollega, Joe Biden i form av en videokonferens som varade flera timmar.

Biden använde mötet i vanlig stil till att leverera nya hotelser om Ukraina, som om det landet nu är USA:s bakgård. Men parterna var överens om att instruera "sina företrädare att delta i sakliga samråd" om Ukraina.

7 dec. 2021

Kina svarar Vita huset om OS 2022

Bojkotter av Olympiska spelen har sällan lett till något
konstruktivt. Här en bild från Moskva-OS 1980 som
bojkottades av 60-länder.

Beijing slår tillbaka efter att Washington deklarerat en diplomatisk bojkott av de kommande vinter-OS och säger att de amerikanska ledarna inte hade bjudits in till evenemanget till att börja med, och fördömde åtgärden som en  "politisk manipulation".

På frågan om bojkotten som tillkännagavs av Biden-administrationen tidigare på måndagen, sa en talesman för den kinesiska ambassaden i USA, Liu Pengyu, till Reuters att beslutet stred mot "andan" i OS, men inte skulle ha någon negativ effekt på spelen i Kina i februari.

O-diplomatisk USA-bojkott av OS i Beijing


Amerikanska tjänstemän kommer inte att närvara vid vinter-OS i Kina, sade Vita husets taleskvinna Jen Psaki på en briefing på måndagen.


"Med tanke på Kinas folkmord i Xinjiang och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna kommer Biden-administrationen inte att skicka en diplomatisk eller officiell delegation till vinter-OS och Paralympics i Peking 2022", sade en taleskvinna för Vita huset.

5 dec. 2021

Svansen viftar på hunden

En provokation som riskerar att förgifta EU:s relationer med Kina.

Litauen har som frontstat för Nato bestämt sig för att angripa en av hörnpelarna i den rådande världsordningen, nämligen att Kina är ett land som  i internationella sammanhang represente4ras av Folkrepubliken Kina.

Denna princip erkändes av FN 1971 och har efterlevts av hela västvärlden fram till nu.

4 dec. 2021

Svarta hål i Ann Lindes utrikespolitik

Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister, arbetar sedan 17 år 24/7 för att
få väst att besinna sig och gå från konfrontation till samtal.
OSSE-mötet i Stockholm har inte gett några påtagliga resultat och det var inte heller väntat. Men för att det ska ske någon öppning krävs också att parterna försmår se svagheten i den egna positionen.

Rysslands svaghet är uppenbar. Landet har inre problem upp över öronen och behöver mest av allt stabilitet i sin omgivning.

2 dec. 2021

Baerbock lovar "hårdhet" mot Kina

Tyska Volkswagen Group tillverkar 4-5 miljoner bilar om året i Kina, i 36 olika fabriker
varav en i Xinjiang, där koncernen inte upptäckt något "slavarbete".

Redan innan hon tillträdde som Tysklands utrikesminister hade Annalena Baerbock hotat Kina med "hårdhet" och importrestriktioner. Som om Kina vore beroende av den tyska försäljningsmarknaden – istället för tvärtom, skriver Klaus-Rüdiger Mai på Tichys Einblick

Slår hennes politik igenom kan Tysklands investeringsavtal med Kina, framförhandlat av Angela Merkel, bli makulatur och Tyskland förlora en av sina konkurrensfördelar mot USA.