31 okt. 2023

Vad hände egentligen den 7 oktober?

Be'eri Kibbutz efter striderna.

Det kommer nu fram bevis för att upp till hälften av de dödade israelerna var kombattanter; att israeliska styrkor var ansvariga för några av sina egna civila dödsfall; och att Tel Aviv spred falska historier om "Hamas grymheter"- för att rättfärdiga sitt förödande flygangrepp mot civila palestinier i Gaza.

Robert Inlakesh och Sharmine Narwani redovisar sina resultat i The Cradle 24 oktober 2023.

29 okt. 2023

Tyskland stoppade EU-resolution om vapenvila

De lyckades stoppa resolution från fredsmöte i Kairo.

Tyskland är inte bara största pådrivare i Europa bakom Ukrainakriget. Dess blinda stöd åt Israel hindrar EU att verka för vapenvila i Israel.

En rad EU-länder, bl.a. Spanien, Frankrike, Belgien och Irland ville se en annan linje men tystades av Tyskland. Kansler Scholtz och hans utrikesminister Annalena Bärbock framstår som Europas främsta krigssupportrar.

28 okt. 2023

Världen kräver eldupphör

En överväldigande majoritet stödde resolutionen. EU:s medlemmar  lade ner sina röster med några viktiga undantag (Frankrike, Belgien, Irland röstade för; Österrike, Ungern, Kroatien, Tjeckien mot).

FN:s generalförsamling stödde på fredagen en resolution från 22 arabstater som kräver en omedelbar vapenvila mellan Israel och den palestinska radikala gruppen Hamas.

Dokumentet stöddes av 120 länder. 14 stater var emot, 45 avstod från att rösta.

27 okt. 2023

USA-tillverkad bomb kan ha träffat Al-Ahli-sjukhuset


En video som visar en projektil som flyter över Gazas mörka himmel, exploderar i luften och några sekunder senare följs av en annan explosion på marken har blivit Israels och USA:s bevis för att attacken på Al-Ahlisjukhuset kom från palestinierna själva.

Men en detaljerad visuell analys av New York Times kommer till slutsatsen att videon — hämtad från en Al Jazeera-inspelning visar något annat.

25 okt. 2023

Nato-medlemskapets guldkant

Bofors 155-mm-granat BONUS passar Nato-standard. Den är så fiffig att den delar sig i flera
som var och en för sig med värmesökare finner levande mål.

Den tyska vapentillverkaren Rheinmetalls aktier steg med 3,13 procent under gårdagens speciella Nato-konferens med vapentillverkare på Arlanda. Aktien har stigit med 150 procent sedan februari 2022.

Bolaget har höjt priserna på 155 mm ammunition, som efterfrågas av Kievarmén, med mer än 50 procent under samma tid, rapporterade Welt på  tisdagen.

24 okt. 2023

Socialdemokraterna i EU utesluter Fico

Den slovakiske socialdemokratiske ledaren Robert Fico gick fram i det senaste valet och tros komma att bilda en regering.

Han vill fortsätta stödja Ukraina, men vill inte längre leverera vapen. SPD, det tyska socialdemokratiska partiet, anser hans uttalanden skandalösa.

Ficos parti, SMER, har uteslutits ur den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet.

23 okt. 2023

Sahra Wagenknecht förbereder nytt parti


Idag blev det klart att Sahra Wagenknecht startat ett partiförberedande förbund - Bündnis Sahra Wagenknecht. Tillsammans med henne lämnar 15 ledande medlemmar die Linke. Utträdesmotiveringarna kan läsas här.

I ett manifest skriver Wagenknecht:

20 okt. 2023

Dubblat varuutbyte Kina-Ryssland sedan 2019

Putin närvarade i Peking som hedersgäst.

Det tredje globala toppmötet om president Xi Jinpings Belt- and Road Initiativ (BRI) ägde rum i Peking 17-18 oktober 17-18.

Ryssland president Putin var där, liksom Ungerns premiärminister Viktor Orbàn.

Provsprängning i Nevada

USA genomförde i onsdags en underjordisk provsprängning på en testplats i i Nevada, där det tidigare har testat kärnvapen.

Testet var en kemisk explosion och syftet sägs vara att förbättra förmågan att upptäcka små kärnsprängningar.

18 okt. 2023

Minst 471 döda när Israel bombade sjukhus


Israel bombade på tisdagskvällen 17 oktober Al-Ahli-sjukhuset fullt av civila i Gazaremsan. Ett precisionsanfall drabbade sjukhuset  där det fanns tusentals civila, mestadels kvinnor och barn, och ingen militär.

Minst 790 människor uppgavs ha dödats, den stora majoriteten av offren är barn och kvinnor. Hälsoministeriet i Gaza ändrade senare siffran till minst 471 döda.


Många patienter brändes levande i branden som bröt ut i byggnaden.

17 okt. 2023

Våldet segrade i säkerhetsrådet


Omröstningen i FN: s säkerhetsråd om ett ryskt resolutionsförslag som uppmanar till ett eldupphör i den palestinsk-israeliska konflikten zon visade vem som verkligen står för en vapenvila och ett slut på bombningarna av Gazaremsan, och vem som följer inskränkta politiska mål, sa Rysslands ständige representant Vasilij Nebenzija efter gårdagens möte i säkerhetsrådet.

USA, Storbritannien, Frankrike och Japan stoppade en resolution om vapenvila.

15 okt. 2023

Varför lät Israel "al-Aqsa-stormen" hända?


Tidigt på lördagen den 7 oktober 2023 inledde Hamas "Operation Al-Aqsa Storm" ledd av Hamas militärchef Mohammed Deif. Samma dag deklarerade Netanyahu ett så kallat "Militärt beredskapsläge". 

Militära operationer planeras alltid i god tid i förväg (se Netanyahus uttalande från januari 2023 nedan). Var verkligen "Operation Al-Aqsa Storm" en "överraskningsattack"?

USA:s underrättelsetjänst säger att de inte var medvetna om en förestående Hamasattack. 

11 okt. 2023

Ligger Iran bakom Hamas attacker?


I västmedia drivs nu på olika sätt tesen att Iran "ligger bakom" Hamas attacker eller åtminstone "samordnar" sin politik med Hamas.

Detta förnekas med eftertryck från Iran. Igår framträdde Ayatollah Seyed Ali Khamenei, ledaren för den islamiska revolutionen, inför en grupp höga militärer och han underströk att lördagens attack gjordes av palestinierna.

20 byar i Herat ödelagda av skalv

Heratprovinsen i västra Afghanistan har drabbats av flera dödliga skalv. Filmen från Tolo News visar hur människor strömmat till från hela provinsen för att hjälpa de överlevande i distriktet Zendejan. Ca 2 000 människor beräknas ha dött i det första skalvet i lördags, okänt hu många som dog i det nya skalvet, idag onsdag morgon.

Afghanistan är på grund av den amerikanska blockaden fortfarande avskuret från nästan all internationell hjälp.

9 okt. 2023

Finns det nazism i Ukraina?

Nazikollaboratören Stepan Bandera, officiell nationalhjälte i Ukraina,
hyllas med en fackelmarsch 2020.

Adolf Hitler var "demokratins fackelbärare" enligt ordföranden för Ukrainas parlament (2016-2019) Andriy Parubiy.

Sådana uttalanden väcker ingen upprördhet eller mediebevakning hos Ukrainas främsta allierade. Kievregimens parlaments talman "Är inte nazist". Ukraina är "En blomstrande demokrati" enligt New York Times.

Michel Chossudovsky, vd för Global Research, Kanada, rapporterar.

7 okt. 2023

Nytt krig Israel - Hamas


Israels försvarsstyrkor (IDF) har inlett den "antiterroristiska" operationen "Järnsvärd" mot Hamas som svar på attacker från Gazaremsan.

Dussintals israeliska stridsflygplan bombar för närvarande Hamas-mål i enklaven.

4 okt. 2023

Ryssland inför rätta i Haag

Gennadij Kuzmin, Rysslands ombud i Haag.

I västliga massmedia upprepas i det evinnerliga påståendet att Rysslands operation i Ukraina är folkrättsvidrig. Är den det?


Den prövning som nu inleds i Internationella domstolen i Haag, en domstol som tillhör FN och som Ryssland erkänner, kan komma att kasta ljus över det. Här det ryska ombudet, Gennadij Kuzmins argumentation mot Ukrainas klagomål.

3 okt. 2023

Dimma över Nord Stream

Kan verkligen Nord Stream 1 och 2 ha sprängts av ett team från denna segelbåt?

Varför poppar det hela tiden upp nya teorier om hur gasledningarna North Stream 1 och 2 sprängdes den 26 september 2022

Den tyske undersökande journalisten Fabian Scheidler anser att dessa konstlade teorier tillkommit i avsikt att avleda intresset från Seymour Hersh rapport som pekar ut Vita huset som ansvarigt.

2 okt. 2023

Vännen som svek


För nästan exakt trettio år sedan skakade Israels premiärminister Rabin och PLO-ledaren Arafat hand på Vita husets gräsmatta med president Clinton som värd. Handslaget blev en bekräftelse på att Osloavtalet mellan Israel och PLO var i hamn.

Vi var många som då trodde och hoppades på att Palestinafrågan skulle lösas och att fred i området skulle skapas. 

Om hur och varför dessa förhoppningar grusades har Mathias Mossberg skrivit boken Vännen som svek. Sverige och Palestinafrågan från Erlander till Kristersson. (2023 Karneval).