16 dec. 2022

Chatkontroll kan spräcka tyska regeringen

I den tyska förbundsdagen växer motståndet mot inrikesminister Nancy Faesers (SPD) planer på att ge myndigheterna generell möjlighet att övervaka chattar på nätet - utan brottsmisstanke.

FDP och de gröna vill inte acceptera brott mot koalitionsavtalet.

I den s k. trafikljuskoalitionen (röd-gul-grön) vill inrikesminister Nancy Faeser bevilja  chattkontroll och därför tydligen även bryta mot koalitionsavtalet. SPD:s koalitionspartners och delar av den egna fraktionen är strängt emot det.

FDP och de gröna har förberett ett förslag till förbundsdagsbeslut enligt artikel 23 i grundlagen  (här på tyska) som ska försvåra för tyska representanter att stödja ett beslut om chatkontroll på EU-nivå.

Förslaget liknar  en lista över "röda linjer" som justitieministeriet och det digitala ministeriet i augusti i fjol skickade till inrikesdepartementet.

Striden handlar ytterst om ett förslag från  EU-kommissionen från den 11 maj i år, förslaget till s k CSA- förordning (Child Sexual Abuse), som under förevändning att skydda barn (Child Sexual Abuse) inför myndighetskontroll av chattar, ska den enligt FDP/De gröna ta hänsyn till grundlagens krav.

Bl.a. kräver regeringsminoriteten att den tilltänkta möjligheten att bryta kryptering av chattar utan brottsmisstanke ska stoppas.

Talesmannen för FDP:s förbundsdagsfraktion, Manuel Höferlin, säger att en allmän chatkontroll skulle medföra den största "rasering av meddelandesekretessen sedan Internet uppfanns". 

Både justitie- och digitalministeriet leds av FDP och har positionerat sig hårt mot CSA-förordningen. De kräver att övervakning av Messenger, molnlagring, ljudkommunikation liksom identifiering med AI-intelligens ska undantas från direktivet.

Die Linke, vänstern, kräver att förslaget till CSA-direktiv avvisas som helhet.

https://netzpolitik.org/2022/streit-um-chatkontrolle-fdp-und-gruene-stellen-sich-gegen-faeser/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.