27 mars 2024

Lancet dömer ut pandemifördraget


Den brittiska världsledande medicinska tidskriften
Lancet dömer ut det förslag till pandemifördrag som utarbetats på uppdrag av Världshälsoorganisationen.

- Skamligt och orättvist, skriver tidskriften i en ledare den 2 mars i år.

En pågående konferens kan komma att anta förslaget som vill vika 80 procent av läkemedlen åt marknadskrafterna och 20 procent till att fördelas efter behov.

Modig Marçal mot sanktionerna


I Dagens Nyheter idag skriver Katrine Kielos-Marçal att västvärldens sanktioner mot Ryssland har misslyckats.

Surprise! Surprise!

Den som följer nyhetsbrevet Ryska posten förvånas inte av beskedet.

23 mars 2024

133 döda i terrordådet i Moskva


FSB:s direktör Alexander Bortnikov rapporterade till Vladimir Putin om gripandet av terrorister som deltog i attacken mot Crocus City Hall.

"11 personer, däribland fyra terrorister som var direkt involverade i terrorattacken har gripits", sade presidentens presstjänst. 

(Uppdateras löpande.)

20 mars 2024

Den digitala vägen till helvetet


Hotet från AI är så stort att världens omedelbart måste omfamna en globaliserad, enhetlig världsordning och en världsregering anser den israliske historikern Yuval Noah Harari (bilden).

Den tidigare världsbanksekonomen Peter Koenig tar Hararis anförande till utgångspunkt för en reflektion.

18 mars 2024

Sanningen om Ukrainakriget

 
Studera pelarna ovan. De mörkblå staplarna visar döda civila i Ukrainakriget månad för månad. De ljusblå är skadade civila.

Med anledning av statistiken som kommer från en färsk FN-rapport menar jag att det inte är möjligt att beskriva det som händer som en "fullskalig rysk invasion".

16 mars 2024

Granatkoalition Scholz/Tusk/Macron vill rädda EU

En Nato-granat som slog ner i Petrovskij-regionen i Donetsk igår dödade tre barn, födda 2007, 2014 och 2021. Källa: Antifascist.

Medan Ungerns Viktor Orbán  i veckan höll brandtal för att resa Europa till "kamp mot EU "samlade Tysklands, Frankrikes och Polens ledare i Berlin för att enas om nya sändningar av långskjutande artilleri till Ukraina.


Ska mer krig rädda EU som åtnjuter allt mindre förtroende bland medborgarna?

14 mars 2024

Tyska förbundsdagen mot att skicka Taurus


Idag beslutade den tyska förbundsdagen med 494 röster mot 188 att avslå en motion från CDU/CSU om att skicka Taurus-missiler till Ukraina.


Det allvarliga i situationen är att bl.a den tyske flygvapenchefen diskuterat att sätta in Taurus mot Krimbron, som till och med tyska lagstiftare erkänner "delvis" ligger i Ryssland.

Det skulle betyda öppet krig mellan Tyskland/Nato och Ryssland.

Har ni alla förlorat förståndet?" frågade Sahra Wagenknecht, ledare för det nya partiet BSW.

13 mars 2024

Putin idag: Öppen för förhandlingar


Vi har aldrig vägrat att förhandla, förklarade Rysslands president Vladimir Putin i en intervju idag med  Rossija-1:s nyhetsankare Dmitrij Kiseljov.

Men det måste ske med utgångspunkt från de nya realiteterna - på marken, tillade han.

12 mars 2024

30 Nato-militärer kan ha omkommit i Donetsk

Mer än tre dussin Nato-trupper, inklusive militär från Tyskland och Storbritannien, kan ha omkommit när Ryssland bombade två amerikanska Patriot luftvärnskomplex i Pokrovskområdet 55 km väst om det befriade Donetsk,  uppger den tidigare USA-officeren Stanislav Krapivnik.

Den militära experten förklarade att vanligtvis 20 till 30 personer behövs för att betjäna två Patriotkomplex, skriver Moskovskij Komsomolets .

8 mars 2024

Att även höra den andra sidan

Seneca den yngre, filosof, politiker och författare född 4 f.Kr. i Córdoba i Spanien, död 65 i Rom.

Att även höra den andra sidan - 
”Audiatur et altera pars” – är en uråldrig princip i romersk rätt som tillskrivs filosofen Seneca. Hur ofta glömmer man idag inte denne elementära princip i media och politik? Dem man inte vill höra stänger man av, förbjuder, censurerar.

Så härpå Sveriges första dag som Nato-medlem reflekterar Henry Söderström över hur principen inte  använts när Sverige låtit sig skrämmas in i Nato.

6 mars 2024

Moskva varnar för USA:s kärnvapen i Finland


Nordeuropeiska anläggningar som hyser amerikanska kärnvapen skulle anses vara legitima militära mål i en direkt konfrontation mellan Moskva och Nato, har det ryska utrikesdepartementets taleskvinna Marija Zacharova sagt.

Kommentarerna kom sedan Finlands nyvalde president Alexander Stubb nyligen skröt om att Nato-medlemskapet ger hans land en "riktig kärnvapenavskräckning" i form av amerikanska missiler.

5 mars 2024

Dom över en cynisk maktspelare

På senhösten förra året avled den hundraårige Henry Kissinger. Under sina åtta ämbetsår – 1969 till 1976 – skulle han i egenskap av nationell säkerhetsrådgivare och utrikesminister ha stort inflytande över den förda amerikanska utrikespolitiken. Vilket blev Kissingers eftermäle?

Tidigt i år (2024) utkom antologin The Good Die Young med underrubriken The Verdict on Henry Kissinger (Verso). Sjutton författare har bidragit till bokens olika kapitel. Skribenterna är historiker, sociologer, forskare och journalister och betecknar sig som progressiva och socialister.

Kaj Odelstål recenserar.  

Vill Nato ha världskrig?

Ryska flottans högkvarter i Sevastopol attackerades med kryssningsmissiler för fem månader sedan.
Idag vet man att de avfyrades av brittisk militär personal på plats.

Allt oftare talas i Nato om att förbereda sig för krig inom de närmaste 3-5 åren. Vad döljer sig bakom detta? Finns det planer på att utlösa ett nytt världskrig - eller har det redan börjat?


Det ryska försvarsministeriet studerar nu möjliga scenarier för en attack mot Ryssland.

4 mars 2024

Macrons "vision" redan verklighet?

 

Frankrikes president Emmanuel Macron ställde till stor oreda när han på en Ukraina-konferens förslag att Nato ska sätta in marktrupp i Ukraina. Han backade snabbt och sa att väst måste vara "öppet för att diskutera frågan".

Men allt mer tyder på att Nato redan har betydande personal på marken och därmed öppnar för möjligheten av ryska motattacker - och ett öppet krig Ryssland Nato med allt vad det innebär.

2 mars 2024

Tysk militär diskuterade attack på Krim


Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lovade att ge ett snabbt klargörande av situationen mitt i publiceringen av en inspelning av ett samtal mellan tysk militärpersonal om planer på att attackera Krimbron.

Att högt uppsatta Bundeswehr-officerare diskuterade attacker mot Krimbron uppgavs av chefredaktören för RT-tv-kanalen Margarita Simonyan på morgonen den 1 mars. 

Galloway tillbaka i underhuset


George Galloway är tillbaka i parlamentet med en rungande seger i extravalet i Rochdale efter en kampanj där Gazakriget var ett huvudtema.

"Keir Starmer - det här är för Gaza", sa den tidigare Labour-parlamentsledamoten efter att ha fått 12 335 röster, nästan 6 000 fler än någon annan kandidat.