29 okt. 2017

Ungerskt veto mot Nato-möte med Ukraina

Ungern har inlagt veto mot sammankallandet av toppmötet mellan Nato och Ukraina den 6 december, sade utrikesminister Péter Szijjártó presskonferens i Budapest i fredags.
Chefen för ministeriet betonade att Ungern till början av september aktivt stödde Ukrainas integrationssträvanden, men betraktar antagandet av en ny utbildningslag i Ukraina som ett bakslag.

28 okt. 2017

När slår samhället tillbaka?

Åtta av 1 542 dollarmiljardärer.
I en analys som den schweiziska finansbyrån UBS publicerade i torsdags konstateras dollarmiljardärernas rikedomar växte med 17 procent 2016.

"När slår samhället tillbaka?"  undrar rapportens författare.

26 okt. 2017

Rätt och fel om Oktober

Den ryske författaren Michail Kurajev försöker i en intervju med tidningen Vetjernyj Sankt-Peterburg reda ut vad som är rätt och fel om Oktober-revolutionen som firar 100 år den 7 november.

Han är prisbelönt för sina många historiska teaterpjäser.
I intervjun menar han att grundorsakerna till Oktober-revolutionen måste sökas i de klass- och ståndsklyftor som bestod efter livegenskapens avskaffande.

Inte alla räknades som fullvärdiga människor. En del betraktades som andra sortens människor eller jämställdes med dragdjur.

Inte ens Solzjenitsyn kunde förmå sig att kritisera sovjeterna som var en folklig uppfinning.

25 okt. 2017

Socialdemokratin och Vietnamfrågan

Olof Palme demonstrerade julen 1972  tillsammans med en
representant för Nordvietnam.
En ny bok, skriven av en amerikansk forskare, sätter strålkastarljuset på den svenska socialdemokratiska ledningens agerande under Vietnamkriget.
Carl-Gustaf Scott menar att taktiska överväganden i försöken att isolera en "maoistisk vänster" och valtaktik spelade den avgörande rollen.

Stefan Lindgren anmäler.

23 okt. 2017

Nya dokument om folkmordet i Indonesien

När en grupp generaler i Indonesien 1965 inledde ett folkmord på kineser och anklagade kommunistpartiet för ett misslyckat kuppförsök, valde Washington att inte ingripa, visar nyligen avhemligade dokument från USA:s utrikesdepartement..
Förenta staternas regering förhöll sig i stort sett passiv när mördandet utvidgades från misstänkta kommunister till etniska kineser, studenter, fackföreningsmedlemmar och alla som kunde misstänkas vara oppositionella. Minst en miljon omkom och många tusen kastades i koncentrationsläger.

20 okt. 2017

Stor risk för nytt Tjernobyl

Enligt analytiker från Energy Research & Social Science (ERSS) finns det en 80 %-ig sannolikhet för en "allvarlig olycka" vid ett av Ukrainas kärnkraftverk före år 2020.

Detta beror både på ökad belastning på kärnkraftverken orsakad av att många av av Ukrainas värmekraftverk har lagts ned (råvaran var tidigare kol från Donbass) men även på grund av allvarliga fysisk förslitning av de sovjetbyggda kärnkraftverken  och katastrofal underfinansieringen av denna industri.

19 okt. 2017

Håkan Juholt i exil

I Svenska dagbladet 14 oktober säger Håkan Juholt, numera svensk ambassadör i Island, att han inte tänker komma tillbaka till Sverige

Han spår undergång för den svenska demokratin och tänker inte besöka Sverige de kommande åren. Vilka skäl har han till en sådan svartsyn?

17 okt. 2017

Varför media sväljer lögnerna om Iran

President Trumps tal om Iran 14 oktober var så skrattretande att det nästan undandrar sig en seriös analys, skriver Robert Perry, en av den undersökande journalistikens stora veteraner.
Han jämför det med George W Bushs herostratiskt ryktbara tal om Iraks påstådda massförstörelsevapen, som föregick invasionen av det landet 2003. I det talet talade Bush också om en ondskans axel från Irak till Iran (två bittra fiender) till al-Qaida (en saudiarabisk uppfinning) och Nordkorea.

Oartikulerat hojtande om fascism

Foto: Foto-Lasse
I en serie artiklar tar författaren Jan Myrdal upp det myckna talet om svensk fascism i samband med Bokmässan i Göteborg.

En artikel publiceras här och på jinge.se. En annan kommer i nästa nummer av Folket i Bild/Kulturfront.

Han menar att den gängse "vänster"-analysen att en fascistisk fara främst hotar från grupper av typ NMR är intellektuellt otillständig.

CIA ville mörda Greklands statsminister

Karamanlis skakar hand med Putin vid
ett Moskvabesök 2004.
Enligt det ryska nyhetsprogrammet Vesti hade CIA planer på att mörda Greklands premiärminister Kostas Karamanlis 2009.

Motivet ska ha varit Karamanlis närmande till Ryssland.

Enligt Vesti upptäckte den ryska underrättelsetjänsten 2009 en komplott av CIA för att bortföra den konservative premiärministern Kostas Karmamanlis från hans kontor och mörda honom om det var nödvändigt, för hans stöd åt Ryssland, särskilt vad gäller det ryska gasprojektet South Stream till Europa.

16 okt. 2017

USA-imperiets fall - det kan gå fort


Det amerikanska imperiet kommer att gå under. Den amerikanska ekonomin undergrävs av krig i Mellanöstern och den stora militära expansionen runt om i världen.

Och när saker börjar gå riktigt snett rasar de regelmässigt samman med enorm fart ,skriver historikern Alfred W. McCoy i en ny bok som Chris Hedges har läst.


15 okt. 2017

Faktakoll underkänner Trumps Irantal

Lördagens TV-tal av USA:s president Donald Trump var ur alla synpunkter en skandal. Det visar hur djupt nivån på den amerikanska utrikespolitiken har sjunkit.

Trumps långa litania om Irans påstådda förbrytelser var ytterst okunnig.

En faktakoll av det han sa om kärnvapenavtalet med Iran ger underkänt på en rad pun kter,.

13 okt. 2017

Trump trappar upp

Förenta staternas militär fällde totalt 751 bomber på Afghanistan i september, den högsta månadssiffran under de senaste sju åren, enligt US Air Force Central Command.
40 svenska militärer är med och trycker på knapparna med Peter Hultqvists välsignelse.

12 okt. 2017

3 av 5 amerikaner vill atombomba Iran

Besättningen på bombplanet B-29 ("Enola Gay"), som släppte
atombomben över Hiroshima.

60% av amerikanerna stöder kärnvapenbombningar av Iran, visar en färsk opinionsmätning.

Det avslöjades nyligen av professorn i statsvetenskap vid Stanforduniversitetet, Scott Sagan, talade vid ett seminarium i School of Government John F. Kennedy vid Harvard University.

11 okt. 2017

Misstro mot EU/Nato i Visegradländer

Så många vill samarbeta med Ryssland i Visegradländerna.
Trots att det nu gått 26 år sedan de fyra s k Visegradländerna  Tjeckien, Ungern, Polen och Slovakien begärde inträde i EU och senare i Nato visar en undersökning på ökad misstro mot just dessa institutioner.

Opinionsinstitutet IRI anser att resultatet vittnar om alarmerande "sårbarhet för ryskt inflytande".

10 okt. 2017

Turkmenistan kapitulerar för marknaden

President Berdimuhamedov sjunger för en publik av statsanställda
under ett valmöte i januari 2017.
I Turkmenistan har alla medborgare hittills åtnjutit gratis el, gas, vatten och salt. De förmånerna infördes av framlidne president Nijazov som en markering mot  västvärldens marknadsekonomi. Turkmenistan var också det enda land i världen som inte undertecknade det s k Washington Consenus, en trosbekännelse till marknadsekonomin.

Han efterträdare Gurbanguly Berdimuhamedov tillkännagav idag 10 oktober på "de äldstes råd" att dessa förmåner nu kommer att fasas ut.

Är detta Palmes mördare?

En suddig bild på en iransk kurd som arbetade för
CIA. Var det han som gick under täcknamn
"Nass Beirut" och fick i uppdrag att mörda Palme?
En iransk kurd vid namn Hamid Dadashnijad, född i Teheran 1953, skulle kunna vara den lejde mördare som likviderade Olof Palme på uppdrag av USA.

Det påstås i den nyutkomna boken "I underrättelsetjänsternas spindelnät"
av journalisten Patrik Baab och den amerikanska politikern Robert E.
Harkavy.

Här är det förstås fritt fram för alla slags teorier. Dokumentens äkthet
har inte genomgått någon forensisk kontroll.

8 okt. 2017

Ny bok anklagar CIA för Palmemordet

"I underättelsetjänsternas spindelnät. Varför mördades  Olof Palme, Uwe Barschel och William Colby?" heter en nyutkommen bok av journalisten Patrik Baab och den amerikanska politikern Robert E. Harkavy.

Boken bygger på tio års efterforskningar.

6 okt. 2017

Ett riktigt fredspris

Media rapporterar ”Nobels fredspris år 2017 tilldelas ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), en internationell anti-kärnvapenkoalition.

ICAN tilldelas priset ”för deras arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen”, enligt motiveringen.” Företräds i Sverige av Svenska Läkare mot kärnvapen.

1 516 masskjutningar på 1 735 dagar i USA

48% av alla skjutvapen i civila händer finns i USA.
Enligt Gun Violence Archive har det utspelats mer än 1 518 masskjutningar som dödat minst
1 715 personer och skadat 6 089 under de senaste 1 735 dagarna.


Som USA:s utrikespolitik ser ut (Skjut först, fråga sen) ser också amerikanernas vardag ut. Rapport om en hypermakt på väg att begå självmord.

4 okt. 2017

Spanien mot inbördeskrig?

Söndagens folkomröstning om Kataloniens självständighet gav inget entydigt mandat att gå vidare och utropa landsdelens självständighet.

Cirka 90 % av de 2,3 miljoner katalaner som röstade sa visserligen ja till självständigheten. Men de utgjorde ändå bara 38 % av de 5,3 miljoner röstberättigade väljarna.

2 okt. 2017

Varför Ryssland fruktar en anti-missilsköld

Reagan och Gorbie på Island 1986:
ett kärnvapenförbud inom räckhåll, men stupade
på "Stjärnornas krig".
Utan begränsningar av defensiva stridskrafter riskerar utvecklingen av offensiva kärnvapen att skena, skriver Dave Majumdar som är försvarsredaktör på tidskriften National Interest (utges av en stiftelse där Henry Kissinger är hedersordförande).

Under de senaste veckorna har Ryssland genomfört ett antal interkontinentala ballistiska missiltest (ICBM) i syfte att utveckla sätt att penetrera USA:s nya s k missilsköld, skriver Majumdar.

1 okt. 2017

Finland deltog i Tysklands förintelsekrig

General Erfurth hälsar på den finska infanterigeneralen K A Tapola (t h).
Finlands roll i kriget mot Sovjet 1941-44 var inte så oskyldig som det ofta sägs.

Finland förde inte ett separat krig utan medverkade i Tysklands Operation Barbarossa som syftade till att krossa Sovjet och utplåna merparten av den slaviska befolkningen. En översättning av den tyske generalen Waldemar Erfurths minnesanteckningar kastar nytt ljus över saken, rapporterar Jan Nybondas.