28 apr. 2017

Parlamentet stormat i SkopjeIdag stormade oppositionen parlamentet i FYR Makedoniens huvudstad Skopje.

Motsättningarna handlar om att en koalition av albanska partier och socialister hindrar det tidigare styrande konservativa VMRO, som blev största parti i valet i december, att bilda regering.

27 apr. 2017

Den stora YouTube-slakten

Enligt den oberoende nyhetssajten Brasscheck.com har YouTube verkställt en omfattande slakt på oberoende medias inkomstmöjligheter. 10 000-tals journalister och videoproducenter har förlorat de inkomster som tidigare följt med höga tittarsiffror på YouTube.

Hela slakten har skett under stridsrop om att bekämpa "falska nyheter" och extremism i sociala media.

710 400 beviljades asyl i Europa

Flyktingar eskorteras genom Slovenien 2016.
I Europa beviljades 710 400 invandrare asyl i fjol, dubbelt så många som 2015, enligt EU-siffror som släpptes på onsdagen.
Ökningen kommer samtidigt som det skett en kraftig nedgång i antalet flyktingar som försöker nå Europa efter överenskommelsen mellan EU och Turkiet.

Moskva slår tillbaka

Den ryske riksåklagaren Jurij Tjajka har beslutat att förklara ytterligare ett antal utländska NGO för icke-önskvärda.

Det organisationer som nu förbjuds har alla startats och finansieras av oljemagnaten i exil Michail Chodrokovskij - (Open Russia, Storbritannien ), Institute of Modern Russia (USA), Open Russia Civic Movement och Open Russia Public Networking Movement (Storbritannien).

26 apr. 2017

Vem har det bra i Ryssland?

En lyxjakt tillhörande Aleksej Mordasjov, rysk oligark.
Rysslands senatorer, dvs. medlemmar av federationsårdet, parlamentets överhus, dubblade sina inkomster 2016.

Enligt årets självdeklarationer tjänade senatorerna i genomsnitt cirka 30 miljoner
rubel (5,4 miljoner SEK) i fjol mot 16 miljoner (2,9 miljoner
SEK) 2015.

De får svenska riksdagsmän att se ut som fattiga kyrkråttor.


25 apr. 2017

Männen i Kreml

Michail Zygars bok ”Männen i Kreml” (Ordfront 2017) behandlar de senaste 15 åren i Ryssland. Det motsvarar i stort sett författarens hela vuxna liv (han är född 1981).

Det är en smått kaotisk bok, som skulle ha behövt ett personindex, men för den som orkar ta sig igenom myllret av detaljer ligger behållningen i en mängd interiörer från Rysslands politiska och ekonomiska elit.

24 apr. 2017

Bakgrunden till de finsk-ryska krigen 1939-1944Jan Nybondas har läst professor Juhani Suomis två omfattande verk: Vinterkrigets bakgrund (Talvisodan tausta, 1973) samt hans senaste bok om den efterkrigstida finsk-ryska försvarspakten (Suomi, Neuvostoliitto ja YYA-sopimus, 2016). 

Artikeln är ingen recension av verken utan försöker sammanfatta Juhani Suomis syn på de omständigheter som ledde till krigen.

21 apr. 2017

Väst stoppar gasundersökning i Syrien

Rysslands förslag att experter från organisationen för förbud mot kemiska vapen [OPCW] ska besöka platserna för den misstänkta kemiska attacken i Syrien har stoppats av västmakterna, utan några förklaringar.

OPCWs verkställande råd har istället beslutat att utreda två begränsade frågor med hjälp av prover som redan samlats in, oklart av vem och hur.

20 apr. 2017

Putinhetsen slår tillbaka

Sedan USA och Storbritannien 2003 dragit med världen in i ett krig i Mellanöstern, som fortfarande pågår, uttalade en majoritet av västvärldens befolkning förtroende för Putin i olika opinionsmätningar.

Så kunde förstås krigshetsarna inte ha det. Den ena kampanjen efter den andra riktad mot Putin personligen skulle förvandla honom till en modern Drakulagestalt.

En färsk undersökning från YouGov visar dock att en del av allmänheten har börjat tvivla på nidbilden.

19 apr. 2017

Dränera träsket!

Under stridsropet "Dränera träsket!" går den republikanske kongressledamoten från Colorado Ken Buck till storms mot korruptionen i den amerikanska kongressen. Han jämför kongressens ledamöter med en familj av "feta och lyckliga alligatorer som trivs förbannat bra i träsket".
I sin nyutkomna bok "Dränera träsket: Washington är värre än du tror (
Drain the Swamp: How Washington is Worse Than You Think, ​​medförfattare Bill Blankschaen) ger han detaljer om hur partiledningarna håvar in miljoner samtidigt som dissidenter straffas med indragna utlandsresor mm.


16 apr. 2017

Alla bombers moder

Ännu har bara den afghanska regeringsarmén fått tillträde till
platsen där det förut låg en by.
13 april fällde USA:s flygvapen den största icke-nukleära bomb som någonsin använts. Det skedde över en liten bergsby i Nangarharprovinsen.

Landets expresident Karzai kritiserar USA och den sittande afghanska regeringen häftigt för den omänskliga utplåningen av en hel by.

Officiellt var bomben riktad mot Islamiska staten som påstås ha byggt ett tunnelsystem i bergen. I verkligheten utplånades byn Mommand Dara i experimentsyfte, uppger nyhetsbyrån Ariana.

13 apr. 2017

USA-Ryssland närmare krig än någonsinProfessor Stephen Cohen, Rysslandsspecialist sedan många decennier, kommenterar utrikesminister Rex Tillersons besök i Moskva.

Bakgrunden är, säger Cohen, att Ryssland och USA aldrig har varit så nära krig med varandra som idag. Han pekar ut tre möjliga zoner för direkt konflikt - Syrien, Ukraina och Baltikum.

12 apr. 2017

Akilov internationellt efterlyst i februari

Den ryska nyhetsbyrån Interfaks har idag av uzbekiska representanter informerats om att terrormisstänkte Rahmat Akilov varit internationellt efterlyst sedan i februari.

Det framkommer också att Akilov är etnisk tadjik och att han tidigare gripits i Turkiet för ett försök att gå in i Syrien. Han skickades därefter till Sverige där han sökt asyl.

Donald Trumps krigsförbrytelser

Efter bara två och en halv månader på presidentposten har Donald Trump redan utmärkt sig som en krigsförbrytare. Hans administration har dödat ett ovanligt stort antal civila, i strid med USA:s konstitution och internationell rätt, skriver professor Marjorie Cohn på "Information Clearing House".

Trump administration började att döda civila redan under installationshelgen, med två drönarattacker i Jemen som dödade 10 personer. En drönarbomb träffade tre personer på en motorcykel. Den andra träffade sju människor i en bil. Varken Trump eller försvarsminister James Mattis medger att de hade godkänt attackerna, som de dock bär ansvaret för.

11 apr. 2017

Putin varnar för nya gasprovokationer

På presskonferensen idag efter mötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Italiens president Sergio Mattarella sa Putin att han diskuterat Syrien med sin kollega:


– Jag sa att det påminner mig en hel del om händelserna 2003, då företrädare för USA i säkerhetsrådet visade de påstådda kemiska vapen som fanns i Irak. Sedan kom fälttåget mot  Irak, och det slutade med ödeläggelse av landet, tillväxten av terroristhotet och uppkomsten av Islamska staten på den internationella scenen - varken mer eller mindre.

Åldringar smartare än yngre tror


År 1946 skrev den då 23-årige John Goodenough in sig vid Chicagouniversitetet för att studera fysik. Professorn varnade  honom att han var redan för gammal för att lyckas inom området.
Idag är dr Goodenough 94 år och brinner ännu av kreativitet, rapporterar New York Times.

Han och hans team vid University of Texas i Austin har just lämnat in en patentansökan på en ny typ av batteri som, om den fungerar som utlovat, blir så billigt, lätt och säkert att det skulle revolutionera elbilar och döda bensinbilsbranschen för gott.

9 apr. 2017

Obamalägret kritiserar Trumps anfall

Den tidigare talesmannen för USA:s utrikesdepartementet Jane Psaki uttrycker i en artikel för CNN en förhoppning om att president Donald Trump ställt sig frågan vad som ska hända härnäst, innan han gav order om att anfalla den syriska flygbasen.
USA:s förre president Barack Obama ställde ofta denna fråga till sitt team av nationell säkerhet. "Han ville veta vad som är handlingsplanen för dagarna och veckorna efter de militära insatserna, vad blir kostnaderna och konsekvenserna".

8 apr. 2017

Putin fördömer USA:s angrepp

Аэродром Шайрат в Хомс, Сирия
Alla flygplan på Shayratbasen förstördes av USA:s Tomahawk-missiler.
Till förmån för IS och al Qaida-klonen Jabhat Fateh al-Sham.
 Rysslands President Vladimir Putin säger att USA:s missilattack mot den suveräna staten Syrien är en aggressionshandling, meddelar hans presstalesman Dmitrij Peskov.

På natten till fredagen riktade USA ett massivt slag mot basen av den syriska flygvapnet. Enligt Pentagon avfyrades 59 Tomahawkmissiler.
 

7 apr. 2017

Узбекская след

Рахмат Акилов, водитель грузовика, совершивший наезд на толпу в столице Швеции, — предположительно выходец из Узбекистана. Известно, что ему 39 лет, у него четверо детей.Полиция Стокгольма подтвердила, что задержанный по подозрению в совершении теракта мужчина является 39-летним гражданином Узбекистана.


5 apr. 2017

Minskat stöd för EU i Serbien

Aleksandar Vučić tog två miljoner röster medan hans
konkurrenter fick dela på en och en halv miljon tillsammans.
Premiärminister Aleksandar Vučić vann helgens serbiska presidentval med stor marginal.

Men nästan omedelbart gick studenter ut och demonstrerade i Belgrad, Novi Sad m fl städer mot vad de kallar "diktaturen".

Ryska observatörer varnar för att västmakter ligger i startgroparna för att organisera en "färgrevolution" mot
Vučić, som sig sig vara både pro-EU och för nära samarbete med Ryssland.

Vems gasattack i Idlib?

För bara en månad sedan utrustades de "vita hjälmarna" i Idlib med brittiska
gasmasker. Organisationen har anklagats för flera "falsk flagg"-operationer.
Minst 58 människor, varav 11 barn, omkom enligt uppgift från Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter sedan ett sjukhus i Khan Sheikhoun utsatts för en misstänkt gasattack på tisdagsmorgonen.
Strax efter att en missil påstås ha träffat anläggningen började folk visa symptom på kemisk förgiftning, såsom kvävning och svimning. Vittnen säger sig också ha sett skum komma ut ur munnen på offren.


Den ryska militären utförde inga flyganfall i området.

4 apr. 2017

Elon Musk oroar Roskosmos

Den  sydafrikansk-amerikanske ingenjören, uppfinnaren och entreprenören Elon Musk har genom sitt rymdbolag Space X utsatt ryska Roskosmos för en irriterande konkurrens.

Space X har för första gången genomfört en andra uppskjutning av raketen Falcon 9. En sådan återanvändning kan komma att förbilliga uppskjutningen av satelliter med upp till en tredjedel. Om Ryssland inte sänker priset på kommersiella uppskjutningar kommer det att förlora denna marknad, varnar experter.

Ny bot mot TBC

Ett ryskt forskningsföretag har tagit fram ett nytt läkemedel mot antibiotikaresistent TBC, rapporterar Izvestija.
Företaget ”Infectex” har nyligen avslutat en serie kliniska prov för läkemedlet (med arbetsnamn SQ109), som redan registrerats och ska släppas ut på marknaden redan 2018.

Infectex säger att det nya läkemedlet verkar samtidigt mot tre olika delar av bakterien.