30 mars 2018

100 misstankar kan aldrig bli ett bevis (Dostojevskij)

I torsdags talade Storbritanniens utrikesminister på en frackmiddag och roade då gästerna med ett "litterärt" angrepp på Ryssland.

Han sa att Skripalaffären liknade Dostojevskijs "Brott och straff". I båda fallen vet man vem som är skyldig. "Den enda frågan är om han ska erkänna eller åka fast".

I går fredag svarade ryska UD:s talesman Maria Zacharova och uppmanade Boris Johnson att läsa hela Dostojevskijs roman.

22 mars 2018

Gåtan Wallström

Gratulationer  fortsätter att strömma in till Rysslands president Vladimir Putin efter hans seger i presidentvalet. Islands, Norges och Finlands valda ledare har alla gratulerat honom. USA:s president Donald Trump ringde upp redan den 20:e och gratulerade.

Från Sverige har hittills inga gratulationer kommit. Varför tiger Margot Wallström? Har Ryssland gjort henne något ont? Eller är det dess blotta existens som är problemet?

Sveriges UD blir allt mer en gåta inuti ett mysterium inuti en hemlighet.

17 mars 2018

Var Wennerström mer neutral än Sverige?

Foto: Mitt i
Anders Ahlbom Rosendahl spelar spionöversten Stig Wennerström i en nyskriven pjäs som sätts upp på Långholmen, där Wennerström avtjänade sitt straff.

”Jag var mer neutral än Sverige” är rubriken på pjäsen som skrivits av Klaus Fischer.

Seppo Isotalo, som en gång spelat spionöversten Stig Wennerström i en dramadokumentär för SVT och som varit djupt engagerad i historieskrivningen kring affären, noterar att den återigen är aktuell - på en teaterscen och i en ny TV-dokumentär.

8 mars 2018

Mao och kulturrevolutionen

http://www.unz.com/wp-content/uploads/2018/01/CulturalRevolutionSession.jpg
Följ noga ordförande Maos stora kampstrategi och nå
en ny nivå av revolutionär renhet.
Väggtidningar (dazibao) var
kulturrevolutionens främsta vapen.Mao Zedong uppmuntrade till kritik
av missförhållanden.

I sin tredje artikel på temat "Mao Zedong omvärderad" behandlar den amerikanske författaren Goodfree Roberts kulturrevolutionen som förändrade Kinas uråldriga kultur för alltid.

Del I av denna trilogi beskrev i detalj hur Mao gjorde mer gott för fler människor än någon gjort i historien. I del II beskrevs hur han med sitt logistiska geni räddade miljoner från att dö i vad som kunde ha blivit en episk hungersnöd. I det här sista avsnittet ägnar Mao sitt sista årtionde till stoppa böndernas ”död av hunger, köld, förolämpning, grymhet och ett krossat hjärta”, att införa demokrati och han förändrar Kinas uråldriga kultur för alltid.

Största Nato-övningen sedan kalla kriget

Chefen för USA:s marinkår general Robert Kneller uppgav under en hearing i representanthusets budgetutskott nyligen att Nato i höst tänker genomföra den största övningen sedan kalla kriget i Europa. 

45 000 man ska samlas för att bl.a. genomföra amfibieövningar.

Vart tredje år håller Nato en övning kallad Trident Juncture. 

Förra gången, när man övade i Portugal, deltog 36 000 man, i år blir det 45 000 man. 70 fartyg och 130 flygplan ingår.

6 mars 2018

Sanningens ögonblick för USA

I en artikel för nyhetsbyrån Bloomsberg säger Nato:s f.d. Europa-ÖB James Stavridis att de nya strategiska vapen som Ryssland presenterat är en bluff, "Putins virtuella verklighet".

Uttalandena vittnar om den smärtsamma process som Pentagon nu måste gå igenom för att erkänna att Ryssland har gått om USA på en rad viktiga vapentekniska områden och att miljardtals dollar som satsats på USA:s missilförsvar nu visat sig vara bortkastade.

4 mars 2018

Tyskland trappar upp i Afghanistan

Par i militarism och folkrättsbrott: Ursula von der Leyen och
Sigmar Gabriel.
Det första resultatet av den nya koalitionsregeringen i Tyskland tycks bli ökade tyska truppinsatser i Afghanistan.
Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har för avsikt att avsevärt öka Bundeswehrs bidrag till Nato:s ockupationsstyrka i det sedan snart 40 ¨år krigsplågade landet.

2 mars 2018

Putin höjer ribban

Vladimir Putins tal till Rysslands federala församling i torsdags blev mer än vanligt en milstolpe i rysk politik. Presidenten summerade resultaten sedan Sovjets sammanbrott och stakade ut kursen för de kommande sex åren, den nya mandatperiod han är beredd att axla.

Oförskräckt av västvärldens diskriminering och sanktioner höjer Putin nu ribban för den ekonomiska utvecklingen. BNP ska växa med minst 50 procent till 2025.

1 mars 2018

WADA tillåter marijuana på OS

De två ryska idrottsmän som blev hemskickade från OS i Pyeongchang för att de uppvisade halter av Meldonium i sina prover kan ha blivit utsatta för en "specialoperation" från CIA, påstår en amerikansk grävande journalist.

Emellertid behöver man inte tro på konspirationer för att inse att något är sjukt i idrottsvärlden. 2013 höjde WADA gränsvärdena för marijuana tio gånger.  Ingen idrottsman som vanemässigt brukar marijuana riskerar längre att bli av med sin medalj .