31 juli 2018

EU skärper sanktionerna mot Krims befolkning

Alla företag som deltagit i bygget av Krimbron, som bryter Ukrainas blockad av halvön, straffas med nya EU-sanktioner.
Europeiska unionens nya sanktioner mot sex ryska företag är en subversiv politik som drabbar  Krimhalvöns medborgare, sade Rysslands utrikesministeriums talesman Maria Zacharova till TASS på tisdagen.
Enligt diplomaten uppmuntrar väst "genom att införa dessa sanktioner" de krafter som ligger bakom energiblockaden mot Krim och straffar dem som bygger civil infrastruktur. "Det här är en subversiv politik riktad mot Krims medborgare," betonade Zacharova.

30 juli 2018

Euroskeptiker kan öka 60 procent i EU-parlamentet

Euroskeptiker väntas fördubbla sina ställningar i EU-parlamentet nästa år. Här Marine Le Pen, Nigel Farage och Geert Wilders.
Partier kritiska till Europeiska unionen kan komma att nästan fördubbla representationen i Europaparlamentet i valet i maj 2019. Detta framgår av en opinionsundersökning i 27 EU-länder som beställts av Reuters nyhetsbyrå.

För närvarande tillhör 80 av 751 ledamöter av EU-parlamentet politiska grupper som starkt motsätter sig Europeiska unionen. De är uppdelade i två fraktioner, ENF och EFDD

25 juli 2018

Ryssland sätter press på Trump

Webbtidningen Business Insider rapporterar att Ryssland i april och maj har minskat sitt innehav av amerikanska statspapper från 96 till 15 miljarder dollar.

Detta sätter press uppåt på räntorna i USA vilket hämmar tillväxten och ger president Trump ett starkt ekonomiskt skäl att söka avspänning med Ryssland.
 

23 juli 2018

Nära 2 miljoner hektar brinner i Ryssland

En tavla från 1864.
I Ryssland pågår mer än 100 skogsbränder på 110,7 tusen hektar, rapporterar Tass idag.
Över 43,7 tusen hektar skog brinner i Jakutien, nästan 22,5 tusen ha i Krasnojarsk, mer än 19,8 tusen hektar i Magadan och cirka 6,5 tusen ha i Murmansk regionen.

Men detta var enbart de kontrollerade bränderna. Bilder från luften visar att det pågår ytterligare 304 bränder på sammanlagd 1,986 miljoner hektar i avlägsna områden, mest i Jakutien och Krasnojarskterritoriet.

16 juli 2018

Bollen till Trump

Mötet mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors idag blev en stor framgång.

Försöken från Rysslandshatare i USA att sabotera mötet genom att bolla upp nya anklagelser om ”hemligt samarbete” (collusion) Trump-Putin i det amerikanska valet 2016 misslyckades.

14 juli 2018

Sverige deltar i provokativ Nato-övning

USA:s sjätte flotta går in i hamnen i Odessa.
Nato genomför för 18:e gången sin flottmanöver Sea Breeze, denna gång i Svarta havet, utmanande  nära ryska flottbaser. Syftet är att visa vilka som nu är herrar i Ukraina och att stärka positionerna i ett hav där tre av kuststaterna - snrat kanske fem - tillhör Atlantpakten.

Sverige deltar i den provokativa övningen till skillnad från det neutrala Finland.

12 juli 2018

USA vill stoppa NordStream-2

Företag som arbetar med "Nord Stream - 2" och andra ryska gasledningar hotas av sanktioner, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesman.

Washington kräver att europeiska länder drar sig ur rörledningsprojektet och hotar med sanktioner mot dem som inte lyder. USA erbjuder sin egen betydligt dyrare flytande gas (LNG) som ersättning för den ryska gasen.

11 juli 2018

Tyskland rustar - mot vem?

Tyskland avskaffade värnplikten 2011. Istället värvar man soldater
 i andra EU-länder, vilket också betraktas som steg mot en EU-armé
Förbundsrepubliken Tyskland ökar i år sin militärbudget med 1,5 miljard euro till 28,5 miljarder.

Medan USA:s president Trump förolämpar landet för att "vara beroende av Ryssland" kämpar kansler Merkel hårt för att framstå som en lojal allierad.

10 juli 2018

Media mörkar OPCW-rapport om Douma

En av de båda klorgascylindrar som påträffats i Douma.
Men OPCW har inte kunnat fastställa hur de har kommit dit.
Enligt västmedia ska den syriska regeringen 9 april ha utfört en giftgasattack mot staden Douma i östra Ghouta på Damaskus landsbygd. 

15 april utförde USA, Storbritannien och Frankrike ett massivt raketanfall mot syriska regeringsanläggningar som "bestraffning".

OPCW, organisationen för förbud av kemiska vapen, skickades in för att hitta bevis för giftattacken i efterhand. Dess rapport går stick i stäv med västmakternas påståenden, och därför har den mörkats i media.

9 juli 2018

Syrien sköt ned isrealiskt flygplan

Syriens luftvärn sköt på söndagkvällen ned ett israeliskt militärflygplan som attackerade flygbasen Tifor (T-4) i  provinsen Homs, rapporterar det syriska nyhetsorganet  SANA.

Luftvärnet sköt ned ett antal missiler, slog ut ett av de attackerande flygplanen och tvingade de andra att lämna luftrummet, säger rapporten.

7 juli 2018

Bisarrt vad Beckham - Zlatan

Zlatan Ibrahimovic och David Beckham har slagit vad om dagens fotbollsmatch Sverige - England.

6 juli 2018

50 afrikanska länders militär samlade i Kina


26 juni öppnade det första gemensamma Försvars- och säkerhetsforumet Kina-Afrika  i Beijing. Höga kinesiska militärer och militär från 50 av 57 existerande afrikanska länder arbetade med gemensamma frågor under två veckor.

Hu Changming, chef för kontoret för internationellt militärt samarbete vid Kinas centrala militärkommission, sa att forumet handlade om att samla användbara råd och förslag till samarbete mellan Kina och Afrika i försvars- och säkerhetsfrågor och för att bygga ett samhälle med en gemensam framtid.

5 juli 2018

Brittiskt flyg bombade Syriens regeringsstyrkor

Storbritannien har investerat en halv miljard dollar i Paveway IV-bomber som skulle sättas in mot IS.
21 juni bombade ett Typhoon-stridsplan från det brittiska flygvapnet RAF syriska regeringsstyrkor i sydöstra Syrien med en 225-kilosbomb.
En syrisk arméofficer dödades och sju andra skadades, enligt lokala rapporter.

Att västligt stridsflyg öppet angriper Syriens regeringsstyrkor visar ännu en gång att de är medbrottslingar till de olika terroristarméer som slitit sönder Syrien. Det visar också hyckleriet i EU-ledningens krokodiltårar för den mänskliga lidandet i Syrien.

3 juli 2018

Första formella mötet Trump-Putin

Mötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin i
Finland den 15 juli ska starta med ett enskilt möte mellan ledarna.

"Jag ska prata med Putin om allt", säger Trump. Men en fråga kommer säkert inte upp: Krim.

Tillfällig överenskommelse CDU - CSU

Asylsökande på väg från Österrike till Bayern.
I går slöts en överenskommelse mellan Tysklands kansler, Angela Merkel (CDU), och hennes inrikesminister Horst Seehofer (CSU) som uppskjuter det omedelbara hotet om en djup regeringskris i Tyskland.

Euron steg efter överenskommelsen som ger en paus, men inte är slutet på stridigheterna.

2 juli 2018

Kambodja går till val

Kambodja går till val i slutet av juli. Men förutsättningarna har helt ändrats sedan västmakterna, som hittills hållit Hun Sens regim under armarna, tagit sin hand ifrån honom.

Nu finansieras valet av Kina och valövervakarna är ryska.