28 sep. 2018

FN erkänner inte Kosovo

Serbiens premiärminister Ana Brnabic och FN:s generalsekreterare António Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres bekräftade idag för Serbien att organisationen inte betraktar det självutnämnda Kosovo som en stat, rapporterar den serbiska regeringens presstjänst.
Guterres förklarade detta i New York vid ett möte med den serbiske premiärministern Ana Brnabic och utrikesminister Ivica Dacic.

Trumps handelskrig undergräver dollarn

Dollarns värde i förhållande till en korg av andra valutor.
Vad händer med dollarn? Värdet på en dollar har i år stigit kraftigt i förhållande till bl.a. BRICS-ländernas valutor (11, 27 resp 14 procent mot den indiska rupien, brasilianska peson och den ryska rubeln).

Är det ett styrketecken eller ett svaghetstecken?


Experterna är rätt överens om att dollarns ställning som ledande reservvaluta är alltmer hotad.

25 sep. 2018

Kina slår tillbaka

Kina har belagt fläsk från USA med 25-procentiga tullar. Kännbart för USA:s farmare, där många har röstat på Trump.
Amerikanska experter som räknat på konsekvenserna av USA:s tullhöjningar gentemot Kina har kommit fram till att båda parter förlorar - men USA förlorar mest. 

Enligt Bloombergs finansanalytiker kan de tullar som redan införts från USA:s sida sänka Kinas BNP-tillväxt med 0,2 procent.

21 sep. 2018

Ryssland ökar sina guldreserver

Ryssland fortsätter att bygga upp sina guldreserver. I augusti ökade den monetära guldreserven med  med 1,58% eller med 31,1 ton och uppgick den 1 september till  1999,95 ton.
Det visar att Ryssland garderar sig mot nya och skärpta sanktioner från väst.

13 sep. 2018

USA startar krig mot ICC

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton hotar med fullt krig mot Internationella brottmålsdomstolen. Detta efter lösa indikationer om att domstolen kan komma att ta upp amerikanska krigförbrytelser i Afghanistan.

I ett tal i Washington DC nyligen sa Bolton att han önskar se Internationella brottmålsdomstolen (ICC) död. Dessutom sa han att USA tänker motsätta sig alla eventuella ICC-undersökningar i amerikanska verksamheter genom att införa sanktioner mot ICC-tjänstemäns resor och ekonomi. Han hotade även att åtala dem i amerikanska domstolar.

12 sep. 2018

USA-experiment med biologiska vapen i Georgien

Den amerikanska militären utför test av biologiska och bakteriologiska vapen på människor i den forna sovjetrepubliken Georgien.
Detta görs under förespegling att behandla sjuka människor med olika härdande vacciner.
Det avslöjade den tidigare georgiska säkerhetsministern Igor Giorgadze  på en presskonferens i Moskva på tisdagen.

11 sep. 2018

Nya Skripal-mysterier

Historien om förgiftningen av dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter blir allt märkligare. Var är Skripal och vad säger han själv om det som hände 4 mars?
Sammanträffade han med de båda män som nu utpekas som ansvariga för mordförsök?

5 sep. 2018

Två ryssar utpekade

Brittiska åklagare namnger nu två ryssar som anklagas för försöket att giftmörda dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter.
 
De båda utpekade heter "Alexander Petrov" och "Ruslan Bosjirov" och deras foton frisläpptes av Londonpolisen idag.

3 sep. 2018

Myrdal: Ett alltför vanligt riksdagsval

Kortlek ur Folkets röst (1852).

Dock bullras tomt i riksdagsvalet, ty om de stora frågorna tigs då de redan beslutats på högre ort, skriver författaren Jan Myrdal i denna betraktelse.

En Pentagonförhäxad man i Sverige sitter nu som socialdemokratisk försvarsminister men om den regeringen faller i valet blir hans efterträdare med all sannolikhet helt öppet NATO-lydig.