18 dec. 2022

Stor anti-Nato-demonstration i Paris


Demonstranter i Paris krävde i lördags att Frankrikes medlemskap i Nato ska omprövas och  fördömde sanktionerna mot Ryssland.

Evenemanget organiserades av högerpartiet Les Patriotes (The Patriots), lett av Florian Philippot, den tidigare biträdande chefen för Marine Le Pens Nationell samling.

Philippot har organiserat protester kallade "Motståndet" sedan i höstas och krävt att Frankrike lämnar Nato och EU, samt kritiserat president Emmanuel Macrons ekonomiska politik och utrikespolitik.

På lördagen bar demonstranter banderoller och plakat där det stod:
"Frankrike måste lämna Nato", "Macron till riksrätt" och "Motstånd!" De sågs också vifta med Frankrikes flagga och skandera "Ursula, håll klaffen!" – en syftning på EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen.

"Vi måste stoppa sanktionerna mot Ryssland, för det tjänar inte freden där utan för med sig elände här", sade Philippot med syftning på de höga energipriserna

Massmedierna teg om demonstrationen och det finns inga skattningar från polisen av hur många som deltog.

I Belgien hölls en massiv demonstration med över 16 000 människor tidigare i veckan. Tusentals gick ut i fredags för att kräva en frysning av de höga energipriserna och bättre löner.

Gas- och elpriserna har skjutit i höjden i Europa eftersom den ekonomiska påfrestningen orsakad av Covid-19 förvärrades ytterligare av följderna av EU:s sanktioner mot Moskva på grund av konflikten i Ukraina.

Den ryska energitillförseln till blocket minskade sedan ytterligare med EU:s försök att helt klippa av all energiimport från Ryssland, trots att alternativen är mycket dyrare - och smutsigare.

Källa: RT.com (förbjuden i EU)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.