30 jan. 2019

Den kommande förstörelsen av Karibien

USA:s beslut att införa sanktioner mot Venezuelas oljebolag PDVSA innebär att oljetankers och andra tillgångar kan
beslagtas. Storbritannien har fryst en miljard dollar i venezuleanska tillgångar.

Planerar USA att trappa upp situationen i Venezuela till ett inbördeskrig som skulle öppna för en militära USA-intervention?

Väntar Karibien nu samma öde som tidigare det vidare Mellanöstern där praktiskt taget alla länder från Libyen till Afghanistan har omstörtats, kastats ut i inbördeskrig eller direkt ödelagts av USA-armén?

Den franske journalisten Thierry Meyssan på Voltairenet.org ger sin syn på saken.

Japan ber USA-militären om lite suveränitet

Ön Kunasjir med den 1 800 meter höga vulkanen Tiatia är den sydligaste av de omstridda öarna. Idag har den 8 000 invånare. Ön kan besökas visumfritt av japaner.
Efter 25 fruktlösa möten med Rysslands president Putin förstår Japans premiärminister Shinzo Abe att frågan inte kan lösas med mindre än att Japan lägger om kursen.

Nu säger han att de omstridda öarna i södra Kurilerna inte ska kunna besättas av USA-militär utan Japans medgivande. USA har en annan uppfattning.

28 jan. 2019

Nya dokument om Leningrads befrielse

I söndags firade Ryssland 75-årsdagen av hävandet av den nästan 900 dagar långa tyska blockaden av Leningrad under andra världskriget, resultatet av ett hjältemodigt försvar som skördade en och en halv miljon människoliv men räddade staden från säker utplåning.

Inför jubiléet lät försvarsministeriet frisläppa tidigare hemligstämplade dokument som ger nya detaljer om blockadhistorien. Det visar sig bl.a. att försvaret satte in miniubåtar i Ladogasjön för att kunna torpedera fiendens flotta.

25 jan. 2019

"Vårt folk", om ett nedtystat folkmord vid Östersjön

Igår utkom "Vårt folk" (Karneval förlag), en resa genom den litauiska förintelsen, mordet på nära en kvarts miljon litauiska judar under andra världskriget.

Boken är skriven av den litauiska journalisten Ruta Vanagaite och Efraim Zuroff, född i USA med släktband till Litauen, israelisk historiker och föreståndare för Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem.

24 jan. 2019

Stor risk för intervention i Venezuela

Juan Guaido, blixtsnabbt erkänd som Venezuelas president av USA, en repris från 2002.
Trump erkänner oppositionens man som Venezuelas president och Maduro tvingas bryta de diplomatiska förbindelserna med USA. Hur kunde det bli så?
Här en subjektiv reflektion över gårdagens händelser av Dick Emanuelsson, Honduras. Nu är risken för ett inbördeskrig och en "humanitär intervention" i Venezuela överhängande. Trump erkänner kuppresidenten, som Bush gjorde i april 2002 med Pedro Carmona, ordföranden för den venezuelanska Handelskammaren.

21 jan. 2019

Felet med världen

Mumbai, Eastern Road.
Enligt den senaste Oxfam-studien har antalet dollarmiljardärer fördubblats till  2 208 personer under året och deras förmögenhet har vuxit med 900 miljarder dollar eller med nästan 2,5 miljarder dollar om dagen.

Världens 26 rikaste människor äger nu en lika stor förmögenhet som den fattigaste halvan av världen med 3,8 miljarder människor.

Samtidigt har den fattigaste hälften av världens befolkning sett sina inkomster minska med i genomsnitt 11 procent.

19 jan. 2019

Elfenbenskustens expresident friad i Haag

Den 15 januari 2019 beslutade Internationella brottmålsdomstolen i Haag att frikänna Laurent Gbagbo och Charles Blé Goudé, tidigare president och ungdomsminister i Elfenbenskusten, som stått åtalade för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.
Den här gången lyckades inte Frankrike använda domstolen för sina syften i återkoloniseringen av det fransktalande Afrika.
 

18 jan. 2019

Fem allvarligt skadade av Macrons nya vapen

Le Soir skriver att minst fem personer skadades allvarligt den 12 januari av en ny typ av kulor som den franska kravallpolisen använder. 
Frankrikes ombudsman för mänskliga rättigheter Jacques Toubon (utnämnd av Hollande 2014) krävde i torsdags att användningen av s k försvarskulor (LBD 40x46) ska förbjudas.

Kan Trump bli omvald 2020?

Victor David Hanson skriver på Real Clear Politics att Trumps chanser till omval inte är så dåliga om man ska döma av tidigare presidenters öden.
Väljarna kan komma att se honom som politisk kemoterapi - något som ibland framkallar illamående men fortfarande är nödvändigt och i stort sett effektivt - för att stoppa den illegala invandringens "giftiga och metastaserande politiska cancer".

16 jan. 2019

Mobbarnas seger i Europarådet

Rysslands utträde blir ett enormt bakslag för Europarådet, varnade generalsekreteraren Thorbjörn Jagland i oktober.
Ryssland kommer inte att skicka in sina dokument för att delta i Europarådets parlamentariska församling (PACE) under den kommande vintersessionen.

Det är följden av en långvarig konflikt där Nato-länderna med hjälp av bl.a. Sverige berövat den ryska delegationen dess rösträtt.

"Ryssland kommer inte att köpa biljett till en film som man inte kommer att se", kommenterar statsdumans vice talman Pjotr Tolstoj.

13 jan. 2019

Varför lämnar plötsligt USA Syrien?

Vad är det verkliga skälet till att USA nu drar tillbaka sina trupper från Syrien?

Enligt den rumänske militäre experten Valentin Vasilescu var installationen av ryska S-300-missiler den avgörande faktorn.

9 jan. 2019

Hur hade Moberg ställt sig idag?

Ulf Bjerén diskuterar på Nyhetsbanken den 2.1 hur vi ska se på författaren Vilhelm Mobergs betydelse för vår tid. Detta med anledning av det fokus på arvet efter Moberg som ges på offentliga möten i Karlskrona stadsbibliotek. Härnäst blir det möte den 26 januari med Mobergkännaren Ulf Nilsson.

Ulf Bjerén uppehåller sig en del vid hur Vilhelm Moberg skulle tänkas ha sett på dagens svenska samhälle, men jag funderar över en annan omdiskuterad och högaktuell fråga. Vad skulle Vilhelm Moberg ha ansett om Donald Trumps beslut om att ta hem de amerikanska trupperna från Syrien?

De 10 största år 2030

BNP (biljoner dollar) enligt köpkraftsparitet 2030, som en brittisk storbank bedömer det.

De här tio länderna kan vara världens största ekonomier 2030, enligt en prognos från den brittiska multinationella banken Standard Chartered Plc. Tillväxtekonomier som Indonesien, Turkiet, Brasilien och Egypten kommer att rita om kartan.
Indien kommer att gå om USA. Ryssland kan visserligen gå om både Tyskland och Japan men ändå hamna på åttonde plats.

Ceausecus banemän åtalas

Var störtandet av Rumäniens diktator Ceausescu resultatet av massmanipulation och iscensatta blodbad?

Åklagarmyndigheten i Rumänien har väckt åtal mot ledarna för den rumänska revolutionen 1989, som kulminerade i att störtandet och avrättningen av Nicolae och Elena Ceausescu efter en kort skenprocess 25 december 1989.

8 jan. 2019

Klarar Ryssland utvecklingsmålen?

Tunnelbanestationen i Solntsevo, en av 39 nya stationer som öppnats sedan 2011.
I ett stort linjetal i mars  2018 formulerade president Putin målen till 2025:

Att Ryssland ska bli en av världens fem största ekonomiska makter och att BNP per capita ska öka med 50 procent.


Klarar Ryssland det?

4 jan. 2019

Stoltenberg ger Moskva "en sista chans"

Jens Stoltenberg, den norske socialdemokraten som blev chef för Nato. Hans egen far tog avstånd från hans Rysslandshets.
Nato: s generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanade Moskva på en presskonferens efter ett utrikesministermöte idag att under de närmaste 60 dagarna visa att det tänker efterleva INF-avtalet om kort- och medeldistansmissiler.

Det bisarra är att det var USA:s president Donald Trump som genom ett plötsligt utspel 20 oktober i fjol tog initiativ till att riva upp avtalet.

Logiskt sett borde Nato ha gett USA och inte Moskva "en sista chans" att återvända till avtalet...


2 jan. 2019

Två möten om Vilhelm Moberg i Karlskrona

Vilhelm Moberg hade en stor läsekrets och har det glädjande nog än idag. För nya generationer har han något väsentligt att säga också om vår tid. Att han är kontroversiell bevisar att hans verk lever vidare drygt 45 år efter hans död.

Idag försöker vissa göra Ville till någon slags nyliberal och anför då, som argument för det, hans fejder mot rättsröta och korruption under en tid då socialdemokratin regerade. Det är mycket ohistoriskt.

1 jan. 2019

Ny bok om mörkad katastrof

Det är 24 år sedan Estonia sjönk. Hela tiden har några hårt kämpande anhöriga och undersökande journalister dragit fram förhållanden som pekar på att bakom haveriet döljer sig fruktansvärda sanningar.

Några riksdagsledamöter har krävt undersökningar. Med boken "M/S ESTONIA, Svenska statens haveri" riktar Stefan Torssell strålkastarljus på mörkläggningen efter Estonias förlisning.