3 nov. 2022

Lula tillbaka - freden är lös


Luiz Inácio Lula da Silvas är tillbaka i storpolitiken. Så snart han tillträder kommer han att ringa runt till USA:s, Frankrikes, Tysklands och Rysslands presidenter och kräva förhandlingar om att stoppa kriget i Ukraina.


– Putin borde inte ha invaderat Ukraina, säger han. Men det är inte bara Putin som är skyldig. USA och EU är också skyldiga. I april 2021 ogiltigförklarade Högsta domstolen en rad riggade korruptionsdomar som hindrade honom att delta i valet 2018. Nu har han med knapp marginal besegrat högerpresidenten Jair Bolsonaro vilket väcker förhoppningar hos Brasiliens fattiga om återupptagna sociala reformer. Dessutom kan man räkna med att Brasilien kommer att reaktivera sin utrikespolitik bl.a. inom ramen för Brasiliens medlemskapet i BRICS, där Kina, Indien, Ryssland, Sydafrika och Brasilien gemensamt strävar efter att bryta USA:s hegemoniska ambitioner.

I en intervju med tidskriften TIME uttalar sig Lula om den pågående konflikten i Ukraina:

– Vi politiker skördar vad vi sår. Om jag sår broderskap, solidaritet, harmoni, jag ska skörda bra saker. Om jag sår oenighet så skördar jag bråk.

– Putin borde inte ha invaderat Ukraina. Men det är inte bara Putin som är skyldig. USA och EU är också skyldiga.

Lula menar att fortsatta förhandlingar hade kunnat lösa problemen som nu ledde till krig. "Men väst försökte prata med Ryssland", invänder reportern

- Nej, de gjorde det inte, svarar Lula. Samtalen var mycket få. Om du vill fred, måste du ha tålamod. De skulle ha kunnat sitt vid ett förhandlingsbord i 10, 15, 20 dagar, hela månader för att hitta en lösning. Jag tror att dialog bara fungerar när man tar den på allvar .

– Jag blir orolig ibland. Jag blev mycket bekymrad när USA och EU antog [Juan] Guaidó [ då ledare av Venezuelas parlamentet ] som landets president [2019]. Man leker inte med demokrati. För att Guaidó ska bli president, måste han väljas.

– Och nu sitter jag ibland och tittar på när Ukrainas president talar i tv, får applåder och stående ovationer av alla [europeiska] parlamentariker. Den här killen är lika ansvarig som Putin för kriget.

 – Jag känner inte Ukrainas president. Men hans beteende är lite konstigt. Det verkar som om han är en del av spektaklet. Han är på tv morgon, middag och kväll. Han är i Storbritannien. parlamentet, det tyska parlamentet, det franska parlamentet, det italienska riksdagen, som om han förde en politisk kampanj. Han borde sitta vid förhandlingsbordet .

– Om han inte ville ha krig skulle han ha förhandlat lite mer. Det är allt. Jag kritiserade Putin när jag var i Mexico City [i mars ] och sa att det var ett misstag att invadera. Men jag tror inte att någon försöker hjälpa till att skipa fred. Istället stimulerar man hatet mot Putin. Det löser ingenting!

– Och Biden kunde ha undvikit kriget, istället för att uppvigla det... Han kunde har tagit ett plan till Moskva för att prata med Putin. Det  är sorts attityd man kan förvänta sig av en ledare. Att ingripa så att saker inte går av stapeln.

– Vi måste skapa en ny global styrning. FN tas inte på allvar av regeringar idag, eftersom varje man fattar beslut utan respekterar det. Putin invaderade Ukraina ensidigt, utan samråd med FN. USA är van vid att invadera länder utan fråga någon och utan respekt för säkerhetsrådet. Så vi behöver återuppbygga FN, inkludera Mer länder och mer människor. Om vi gör det, vi kan börja förbättra världen.

Till saken hör att mycket av det Lula säger inte är kontroversiellt i Brasilien. Även Bolsonaro intog en neutral hållning i Ukrainakonflikten.

https://time.com/6173232/lula-da-silva-transcript/
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.